Bedankt voor alle reacties!
Ik heb niet heel veel meer foto’s van het rijden (een paar nog), maar als we het tot een tweede pagina redden, kan ik nog wel een post maken met meer oortjes, en wat ‘behind the scenes’ materiaal van de paarden voor wie ik hun vaste groom was. 
Toverbal schreef:Heel gaaf verslag!
Wat een ervaring om zoveel verschillende paarden te mogen rijden.
Ook leuk om te zien dat zij gewoon met een simpel hoofdstel worden gereden, als zag ik wel op een foto een tong die een eigen leven ging leiden, daarna toch maar een neusriem op de tweede foto

Die tong is het probleem niet zo, wel het gebrek aan controle omdat hij z’n mond opendoet en er heel enthousiast vandoor crosst, dat is gewoon niet veilig. Dus dan inderdaad maar een neusriem erom, maar veel spannender dan dat worden de hulpmiddelen niet. 
Imre schreef:Heel gaaf dat je dit kan doen! Wat een uitzicht elke keer!

Heb je besloten om dit te blijven doen, of komt er later nog een carriereswitch? En een afstudeermoment.

Ik ben ik februari gestopt om diverse redenen en door corona en ziekte van mijn kant zit ik nu een paar maanden thuis, maar over een paar weken hoop ik in Frankrijk te zitten om tijdelijk voor een Franse trainer te rijden.
Dit zal echter hooguit tot en met de herfst zijn, maar na een half jaar écht helemaal alleen en geïsoleerd te zijn geweest (lang verhaal, maar in het kort: thanks, corona
), wil ik gewoon weer even een paar maanden lekker buiten bezig zijn met de paarden, en ook weer wat meer onder de mensen zijn.
Helemaal fulltime en met het idee van de lange termijn, wil ik echter niet meer. Een van de voornaamste redenen is toch wel dat ik nogal een workaholic ben en het werk heel serieus neem, waardoor het echt volledig m’n leven beheerste, en voor wat ik ervoor terugkrijg aan gevoel van voldoening en waardering, vind ik het dat gewoon niet waard. Je bent vijfenhalf tot zeven dagen in de week aan het werk, het loon is ook niet van dusdanige aard dat je er een huis voor jezelf van kunt kopen o.i.d. dus veel mensen zijn hun werkende leven lang afhankelijk van de accommodatie die hun werkgever verschaft. En mocht je dusdanig geblesseerd raken dat je er blijvende schade aan overhoudt, dan sta je dus met niets.
Ik wil ook fit en uitgerust te paard zitten, dus dat betekent ook elke dag op tijd naar bed, constant op de klok kijken, geen tijd voor mezelf, want als ik vrij ben, ben ik aan het rusten, en met de wetenschap dat er voor mij, omdat ik geen kind of partner bent van een trainer, niet meer in zit dan dit, is dat niet wat ik de rest van m’n leven wil. Het is leuk als je jong bent, maar als ik dan om me heen kijk naar mensen die de 30, 40, 50 gepasseerd zijn, fantastische paardenmensen zijn, maar ook door een gebrek aan de juiste connecties nooit verder gekomen zijn dan groom/rider, héél misschien head lad, denk ik: nee, laat maar. Trainers klagen dat ze geen (goed) personeel kunnen krijgen, maar ondertussen laten ze goed, hardwerkend personeel liever de deur uit lopen dan dat ze die meer kansen geven dan mensen met wier ouders ze bevriend zijn.
Ik begon eraan met het idee om uiteindelijk zelf te trainen, maar dat is in de UK geen doen meer, en komt ook het “paarden als gebruiksvoorwerp” om de hoek kijken (refererend aan het artikel op de voorpagina over Voorn) waar ik niet volledig achter sta. Je moet toch wel een soort afstand bewaren tot de dieren als je er volledig van afhankelijk bent voor je inkomen — waarbij ik wil benadrukken dat dat dus niet betekent dat er niet goed voor ze gezorgd wordt —, en ik denk niet dat ik dat op de langere termijn kan, of zelfs wil. We vragen ontzettend veel van deze paarden op heel jonge leeftijd, puur voor ons eigen entertainment, en ik zou er moeite mee hebben paarden weg te sturen omdat ze niet goed genoeg zijn, en ze in sommige gevallen dus een vrij onzekere toekomst in te laten gaan, terwijl ze zoveel gegeven hebben. Een paard als Bob bijvoorbeeld is nu verkocht naar het Midden Oosten en aangezien hij dus eigenlijk 0 talent heeft, wordt er waarschijnlijk geprobeerd het onderste uit de kan te halen tot het niet meer gaat, en dan is het gewoon einde verhaal. Zo extreem als dit wordt het meestal niet: de meeste paarden die niet goed genoeg zijn voor de grotere stallen komen bij kleinere trainers terecht en hebben het er soms zelfs nog beter doordat er meer ruimte is voor een individuele aanpak, maar het is wel een keerzijde van de sport waar ik me terdege van bewust ben. Dat is iets wat me wel dwarszit en ook de voornaamste reden dat ik nu probeer om met Bernies huidige trainer in contact te komen, zodat ik hem hopelijk een fijn thuis kan geven als hij klaar is met racen (ook al wilde ik nooit een ex-renpaard, maar Bernie is gewoon zo’n “once in a lifetime” paard.) Ik kan me er redelijk voor afsluiten als ik die verantwoordelijkheid niet zelf draag, maar ik zie het natuurlijk wel gebeuren en ik draag er wel aan bij als ik het werk blijf doen. (Waarbij ik ook direct toegeef dat de beslissing om weer even terug te gaan de rensport in, er puur eentje uit eigenbelang is, maar wel wat ik momenteel nodig heb om m’n eigen leven weer op de rit te krijgen.
)
En afstuderen... ik weet niet of ik de motivatie nog kan opbrengen. Gelukkig heb ik wel m’n Bachelor, en mis ik er ook niets aan als ik deze Master niet afrond, het is meer een gevoel van “ik ben eraan begonnen, dus vind dat ik het af moet maken” dan dat ik het ook daadwerkelijk wíl afmaken.
Heel verhaal weer, maar goed, er is een reden dat iedereen zich afvraagt waarom ik, met mijn hersenen, in vrédesnaam in racing ben gaan werken, trainers incluis: ik denk veel teveel na. 
Cowgirl schreef:Echt super leuk...maar zo jammer dat je jezelf helemaal zwart maakt

Haha, zo spannend is m’n gezicht niet hoor.
(En ook niet altijd even charmant.
)
Sequinoa schreef:Heel gaaf om te zien! Ook heel leuk om te zien dat het 16-jarige paard en nog zoveel lol in heeft

Ja, hij vindt het echt heerlijk! Wordt ook helemaal enthousiast als je onderaan de gallop bent en op het punt staat om aan te springen.
Bambelien schreef:Wat super gaaf om te zien! Ben altijd al fan geweest van de Engelse races. Ooit eens op Bath geweest op gentlesmans day. En het is mijn droom ooit eens zo’n stal te zien en een training te bekijken. Heel gaaf!
Kun je uitleggen wat je bedoeld met “breeze-ups” en “chute van de gallop”?
Super gaaf dat je zelfs de paarden van her majesty mag rijden.
Breeze-ups zijn veilingen voor tweejarige paarden. Daarbij is het de bedoeling dat ze zo snel mogelijk in hun eentje 2 furlongs (ongeveer 400m) afleggen, zodat mensen een kleine blik kunnen werpen op hun capaciteiten, en daar worden ze ook specifiek op getraind. Sommige paarden hebben er toch wat moeite mee om dat mentaal te verwerken. Bij In The Cove uitte zich dat bijvoorbeeld in een soort paniekreactie onderaan de gallop waarbij hij zich heel sterk probeerde te maken om er keihard vandoor te gaan.
Een chute is in principe gewoon de doorgang naar de gallop (of renbaan) met rails aan weerszijden.
Mocht je ooit in de buurt van Kingsclere zijn, kun je daar best vragen of je een keer een ochtendje of een paar lots mee mag kijken.
Ze zijn daar ontzettend gastvrij.
Sizzle schreef:Heel tof. Mag dit topic een goed voorbeeld zijn dat je wensen en dromen naleven in veel gevallen echt wel haalbaar is als je bereid bent hard te werken

Het lijkt allemaal zo makkelijk zo op de foto, maar daar zal vast flink wat spierpijn en frustratie aan vooraf gegaan zijn
Mooie paarden ook, ik vind altijd zo tof dat volbloeden een soort schakelaar lijken te hebben tussen braaf en cool en toch keihard er voor gaan. Al is dat natuurlijk ook het goede werk van de trainer.
Ik ben wel een beetje benieuwd hoe baby die baby dan is, 2 jaar?
Nogal ja. Ik ben nogal een streber, dus ik vond de eerste maanden echt afschuwelijk: iedereen reed beter dan ik (wat natuurlijk logisch is), dus ik voelde me zo’n kneus. De meeste mensen komen ook via racing school, dus die hebben een paar maanden een soort drillcursus gehad voor de basis, terwijl ik alles ‘on the fly’ moest leren, en inderdaad doodging van de spierpijn de eerste paar weken, want na een half jaar in Londen te hebben gewoond voor studie, was ik ook niet bijzonder fit. Je bent ook veel meer afhankelijk van je bit dan in bijvoorbeeld dressuur (idealiter dan
), waardoor je upper body strength ook heel belangrijk is, want anders houd je ze niet.
Dat is inderdaad een tweejarige, maar ook pas net. Ze worden over het algemeen beleerd in het late najaar, nadat alle jaarlingveilingen zijn afgelopen, en komen dan in training tegen het einde van het jaar. Dit wordt overigens heel langzaam opgebouwd, waarbij het in het begin niet meer is dan 3x 5 minuten draven met wat stappen tussendoor. Overigens is dat ook één van de dingen waarvan ik niet helemaal zeker weet wat ik ervan vind. Onderzoek lijkt erop te wijzen dat het langzaam opbouwen van de belasting op zo'n jonge leeftijd wel een positieve bijdrage levert aan sterkere botten en pezen, en puur nadenkend over het idee van mensen dat vroege belasting automatisch vroege slijtage betekent: daar heb ik zelf eigenlijk geen indicaties van gezien. Wel de resultaten van trainers (en eigenaren) die te vroeg teveel willen, maar bij die mensen zou het geen klap uitmaken of ze als jaarling, driejarige of vijfjarige ingereden zouden worden. Bij de trainers die heel sensible en zuinig omgaan met de paarden en ze niet overvragen, lijkt het heel erg mee te vallen en zie je weinig blessures die het gevolg lijken te zijn van belasting op jonge leeftijd, en ook mentaal kunnen verreweg de meeste paarden het prima verwerken doordat er eigenlijk weinig meer van ze gevraagd wordt dan hun voorganger volgen en gewoon (recht) vooruit gaan. Vandaar ook dat ze er in het begin een ouder paard voor zetten, zodat de kleintjes niet na hoeven te denken, maar gewoon hun vriendjes kunnen volgen. Tegelijkertijd denk je gevoelsmatig inderdaad: ze zijn nog zó jong...
Zoals je merkt ben ik totaal ongeschikt voor dit soort werk, waarbij je eigenlijk gewoon je mond moet houden en moet doen wat je gezegd wordt zonder teveel zelf na te willen denken (en dat is ook wat de meeste mensen willen die in racing werken).
Laatst bijgewerkt door Anoniem op 21-07-20 11:51, in het totaal 1 keer bewerkt