Open brief aan mijn paard: Meneer Anton. En hoe nu verder?

Moderators: Sica, RianneH, Neonlight, balance, Melissa0304

 
 
janouk

Berichten: 16377
Geregistreerd: 18-04-06

Open brief aan mijn paard: Meneer Anton. En hoe nu verder?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-12-18 12:05

Lieve Meneer Anton,

Dat is heel slecht nieuws: je bent maandag afgekeurd als men- en rijpaard en je bent pas 9 jaar oud.
Na 3 jaar medische onderzoeken, therapieën, trainingen, oefeningen, rust en weer optrainen, frustratie, hoop en dan weer wanhoop, weten wij eindelijk wat er is.


Afbeelding

We hebben lang naar je gezocht. Je moest de opvolger worden van onze Janouk in de mensport. Je hebt alles wat wij zoeken in een paard: je bent stoer, vrolijk, gezellig, goed gebouwd, goede gangen en betrouwbaar. Onze "once in a life time horse". Wij vonden je meteen gaaf en dat is niet veranderd: dat vinden we nog steeds.

Je bent 6 jaar als we je kopen. Je komt fluitend door de klinische keuring. Je voelt je meteen thuis: King of our Castle. We genieten van je gehinnik als je ons ziet. Telkens weer. Je staat altijd klaar om mee op pad te gaan: ready for action.

We weten weinig van je geschiedenis, dus we beginnen rustig met vertrouwen en rust opbouwen, veel aan de hand stappen om je pezen, banden en botten te sterken om straks het werk als menpaard aan te kunnen.
We laten je wennen aan het tuig, aan onze manier van werken en dan ga je voor de koets. Je bent driftig en druk, maar je vertrouwt ons en je nieuwe Chickie, de ervaren Janouk: samen maken wij kilometers met de koets door de bossen. Je doet het super en je geniet. Maar het valt ons op dat rechtuit het prima gaat, maar dat je de bochten wel heel moeilijk vindt. Je houdt je rug hard en strak. Maar buiging komt later wel< eerst lekker vooruit. En als je ongeduldig bent, knarssetandt je, de tandarts vindt niets afwijkends.

Dan beleren wij je onder het zadel, maar daar ben je wel braaf, maar kunnen wij het gaspedaal niet vinden. Vanaf het begin kom je terug in iedere bocht. In het bos rechtuit ben je een top buitenrij paard: goed wakker en betrouwbaar. Maar in de bak is het frustrerend. De eerste 10 minuten loop je de sterren van de hemel. En in eens gaat de parachute uit. Rijtechnisch van alles geprobeerd, diverse instructeurs, clinics, maar niet op te lossen. Diverse goede ervaren ruiters erop, om te kijken of het probleem aan ons ligt. Je bent niet kreupel, niet onregelmatig, alleen je gaspedaal verdwijnt ineens.

Eerst medisch oplossen: dus we laten je opnieuw klinisch keuren. Niets aan de hand. Stoer, goed ontwikkeld paard, heel bewegelijk en lenig, fluitend door de buigproeven. Niets afwijkends te vinden. Je loopt op de kliniek te paraderen en te showen. Bloedafname: alles goed.

We laten het rijden onder het zadel in de bak even voor wat het is en trainen verder voor de koets en buiten. Tot en met de L dressuur mennen en M vaardigheid mennen gaat het okay. Je wordt zelfs vorig jaar 3e van Nederland op de Hippiade M vaardigheid.
Alleen blijf je heel recht en strak. Hoe meer we je proberen rond te rijden, op het achterbeen proberen te rijden, hoe meer we je uitnodigen wat meer buiging te nemen, hoe meer het gaspedaal verdwijnt. Je wil niet volgens het boekje lopen.

Nog meer veeartsen volgen, fysiotherapie, diverse therapieën, sportmassages, hartslagtrainingen: we proberen van alles. Maar hoe meer we je los krijgen in je lijf, hoe sneller jij je weer vast zet. Je wilt geen los lijf. DNA onderzoek volgt in Amerika: geen PSSM 1 of 2. Niets geen afwijkingen.

Soms hoop ik dat je kreupel bent, heel stom, maar dan weten we tenminste waar we moeten zoeken. Veel mensen adviseren ons om jou te verkopen en een ander paard te kopen. Maar wat dan met jou........dan kom je in de handel terecht, en nieuwe eigenaren gaan tegen hetzelfde aanlopen. We zijn misschien arrogant, maar we denken dat je hier bij ons het beste af bent. Je voelt je hier thuis en wij hebben geduld. We wachten op jou.

Nieuw zadel, ander tuig, lichtere koets, andere manieren van training. We proberen van alles. We laten zelfs een reading uitvoeren. We lezen op Bokt reviews, waarin mensen uitgebreide antwoorden krijgen van zielige jeugd en mishandeling, etc. We zijn benieuwd, hopelijk komt er iets uit, waar we verder mee kunnen: je weet maar nooit. We krijgen de brief van de reader: "Meneer Anton wil niet met mij praten" HAHA typisch jij, niets voor jou al dat gemiep.

Je bent stoer, een bikkel, maar wij voelen dat er iets is.
De vraag blijft: Waarom kan zo'n mooi en goed gespierd en getraind paard niet tot dragen komen? Waarom geef je zoveel en ineens is het gaspedaal weg? Jouw karakter is prima, jij wilt altijd met ons mee. Je bent open en gezellig, vol vertrouwen. We geloven in je. Je bent niet lui of dwars. Er is iets.

Het laatste half jaar heb ik je alleen nog maar aan de hand getraind en gelest. Onbelast focussen op balans en rechtsgerichtheid. Je vindt het leuk en bent speels. Je vindt alles leuk. Weken gaat het goed en als we aan de laterale buiging beginnen, is ineens je gaspedaal weer weg en begin je weer te knarssetanden.

Maandag zijn we naar een specialistisch orthopedisch kliniek geweest. Nog maar weer eens een medisch onderzoek. Kassa. De buigproeven zijn goed. De röntgenfoto's zijn goed. Geen kissing spines. Maar de veearts ziet iets afwijkends, niet duidelijk, maar toch iets. Ze vraagt om een echo te mogen maken.

Een echo volgt en daarna een inwendige echo. De uitslag is helder en (*)&%*^&$. Daar is het probleem.
Je hebt een aangeboren afwijking: wervels L4 en L5 zijn aan elkaar gegroeid: daarom kan jij niet tot dragen komen.
Jouw Facetgewrichten Thoracale wervels T13, T14, T15 T16 en T17 hebben een vorm van artrose, precies onder zadel dus,daarom kan jij geen ruiter dragen en niet lateraal buigen in de bochten.
En jouw linker si gewricht is zwaar aangetast, daarom kan je niet voorwaarts. Duidelijk oud trauma.
Je ben een vechtersbaas, opgegroeid op de hengstenweide. Je lijf zit onder de littekens. Blijkbaar toen toch 1 gevecht teveel gehouden en blijvend schade opgelopen. Bikkel.

Weg zijn onze dromen om met jou in de voetsporen van Janouk te treden. Zo balen want als je los loopt in de wei, zie je niets afwijkends. Je rent, je bokt, je stuitert. Alleen als we je gaan belasten en je lijf losmaken, kom je in de problemen. Je bent zo' n gaaf paard. Nu weten we waarom het niet lukt om jou voorwaarts te houden.

Voor de mensport ben je niet geschikt. De veearts zegt dat er een mogelijkheid is om je gewrichten in te spuiten en dat je je dan comfortabeler gaat voelen. Ze geven geen garantie. Je moet dan wel weer aan de training. We zijn aan het afwegen of dat wel in jouw belang is. We weten het nog niet. Veearts denkt dat je dan wel in tweespan nog wat licht werk kan doen in het bos, als Janouk het echte werk doet en jij uit de trek meeloopt. Dat vindt je geweldig. Onder het zadel is geen optie meer. Geen gewicht meer op je rug.

Hoe nu verder. Je blijft bij ons zolang je comfortabel bent. Onze dure grappige lieve grasmaaimachine <3 , want onbelast en op je eigen manier lopend ben je vrolijk en blij. We weten nu wat er is en je blijft lekker bij je chickie Janouk de hele dag samen op de wei. Jullie vermaken je wel.
Wij beloven je dat dit je laatste huis is, want als ooit de dag komt dat je je ook vrij niet meer comfortabel voelt, dan nemen wij onze verantwoordelijkheid. We zijn samen het avontuur aangegaan en wij maken het samen af. Ooit.

Wij houden van je, Meneer Anton.

(Waarom plaats ik deze brief hier? Omdat ik mensen tot nadenken wil zetten. Als een paard iets aangeeft, luister naar hem. Ook als de symptomen niet duidelijk zijn. Zoek verder. Vraag, onderzoek, voel en luister. Ze zijn het waard )


Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding


Afbeelding.

Meneer Anton M dressuur M vaardigheid mennen
Aladdin L dressuur M vaardigheid mennen L2 dressuur
Janouk ZZ dressuur ZZ vaardigheid mennen


CnB

Berichten: 17725
Geregistreerd: 12-05-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-12-18 12:14

Heh bah, wat een naar nieuws -O-
Maar gelukkig weet je nu wel waar het probleem zit en verklaard het alles waar jullie al tegenaan liepen. Super ook dat hij gewoon bij jullie mag blijven en genieten zolang hij aangeeft te willen genieten!

KimD

Berichten: 17517
Geregistreerd: 02-01-10
Woonplaats: Vijlen

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-12-18 12:14

Ach wat een vreselijk nieuws! Heel veel sterkte ermee. :*


Ons nest korthaar collies is geboren, neem een kijkje bij mama & haar kinderen in de werpkist.

Wat een hondenleven! Volg jij ons al?
Website; Vihaan Aditi - Smooth Collie
Facebook; Vihaan Aditi

ruitje

Berichten: 10468
Geregistreerd: 29-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-12-18 12:17

Wat ontzettend vervelend voor je! En wat goed dat je het plaatst. Ik haal hier voor mijzelf de bevestiging uit dat je ze soms beter binnenstebuiten kan laten keren op een kliniek i.p.v. andere zorg te verlenen.

Sterkte met het loslaten van de dromen :)

24/7 buiten en een binnenbak in de Randstad? Het is er:
insta: https://www.instagram.com/staldegroenemeer website: https://www.staldegroenemeer.nl

Ninx

Berichten: 13210
Geregistreerd: 19-07-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-12-18 12:22

Dit is niet wat je wenst voor een lief, dienstbaar en mooi paard..... je wilt natuurlijk uiteindelijk altijd alles graag oplossen, helpen, goed maken.
Maar wat hebben jullie veel gedaan, en goed gekeken en geluisterd.

De vanzelfsprekendheid waarmee men vindt dat het paard dat aangeschaft is dat bedrag aan arbeid moet inlossen omdat de eigenaar daar 'recht' op heeft, maakt dat veel leed onzichtbaar blijft of van de hand gedaan wordt.
Mijn hart maakt een sprongetje dat er meer mensen zijn die ook hun verantwoordelijkheid pakken van begin tot eind, en meer in een dier zien dan een prestatie-object.

Je verdriet is er niet minder om. Want je wil een paard dat pijnloos en bruisend van energie moeiteloos 40 wordt. Helaas zijn ze soms zo kwetsbaar.

Geniet van elkaar, op welke manier dan ook!!!

Gini
Berichten: 16666
Geregistreerd: 18-10-06
Woonplaats: Belgje

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-12-18 12:35

Fijn om te lezen dat een zogenaamd "once in a lifetime-paard" dat ook echt mag zijn. En niet maar een "zo lang ik mijn droom met jou kan najagen-paard" is geworden.
Klinkt gek, maar ik vind dit een prachtig verhaal.

Ninx

Berichten: 13210
Geregistreerd: 19-07-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-12-18 12:39

Gini schreef:
Fijn om te lezen dat een zogenaamd "once in a lifetime-paard" dat ook echt mag zijn. En niet maar een "zo lang ik mijn droom met jou kan najagen-paard" is geworden.
Klinkt gek, maar ik vind dit een prachtig verhaal.


Mooi gezegd..... want hoeveel paarden met gebreken worden hier 'met pijn in het hart' weggeschoven en vervangen door een vers exemplaar....

Dyonne
Moderator Informatief en Markt
May the horse be with you!

Berichten: 29822
Geregistreerd: 10-03-02
Woonplaats: Boskoop, Zuid-Holland

Re: Open brief aan mijn paard: Meneer Anton. En hoe nu verder?

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-12-18 12:49

Goed omschreven. En fijn als hij pijnvrij kan blijven lopen. Is dit een vorm van spondylose?
Ik herken het net niet willen wel van mijn ruin die probleem had.
Mijn merrie die gaf paniekreacties terwijl lange tijd niemand wat kon vinden. Tot vijf wervels met elkaar vergroeid bleken..

Beperkt online
Cob = top! Eens een Welsh Cob, altijd een Cob!
[IM] De strijd is gestreden, rust zacht Maybel |( 10-06-2003 - 10-10-2013

pien_2010

Berichten: 29408
Geregistreerd: 08-12-10
Woonplaats: Limousin

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-12-18 12:49

O jée, ik lees het met tranen in mijn ogen. Pfff wat een uitslag maar ook wat fijn dat jullie weten wat er nu is. Jullie zijn top baasjes en ik hoop dat mijnheer Anton nog lang bij zijn chick mag blijven en hij zich goed en stoer voelt.

xSogno

Berichten: 2270
Geregistreerd: 23-06-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-12-18 12:50

Ik denk dat als jouw paard kon antwoorden hij jou zo bedanken. Bedanken dat je geluisterd hebt naar zijn signalen en bedanken dat hij geen wegwerpvoorwerp voor je is.

Ik hoop voor jullie allebei dat hij piijloos oud mag worden. Het loslaten val alle ambities doet natuurlijk altijd wel pijn, sterkte daarmee.

First love never dies ღ
P & K ღ

N4N4
Berichten: 710
Geregistreerd: 15-10-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-12-18 12:51

Ik heb de brief gelezen en heb maar 3 woorden te zeggen ...

Respect , diep respect _/-\o_

De allerliefste en het allermooiste paard van de hele wereld ... is de mijne :-)

Jessix

Berichten: 13221
Geregistreerd: 22-08-06
Woonplaats: Utrechtse Heuvelrug

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-12-18 12:54

Wat een mooie brief al is het een droevig verhaal. Maar ik vermoed dat je alsnog enorm van hem kan genieten en als je je dromen loslaat nog een heel waardevolle tijd met hem zal beleven.

DemDeempel

Berichten: 823
Geregistreerd: 26-05-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-12-18 13:00

Wat een naar nieuws dat je jullie originele dromen niet meer na kan jagen maar wat geweldig dat hij wel deel mag uitmaken van een nieuwe droom. Jullie nemen je verantwoordelijkheid en de liefde spat van het verhaal af.

janouk

Berichten: 16377
Geregistreerd: 18-04-06

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-12-18 13:03

Dyonne schreef:
Goed omschreven. En fijn als hij pijnvrij kan blijven lopen. Is dit een vorm van spondylose?
Ik herken het net niet willen wel van mijn ruin die probleem had.
Mijn merrie die gaf paniekreacties terwijl lange tijd niemand wat kon vinden. Tot vijf wervels met elkaar vergroeid bleken..


Ik ben geen arts, dus precies weten doe ik het niet. Ik heb gevraagd of het een vorm van spondylose was. Maar ze zei dat dat het niet was. Ze gaf wel een uitleg waarom dat het niet was, maar eerlijk gezegd ben ik dat weer vergeten :o Ik had zoveel informatie te verwerken en alle puzzelstukjes ( die ik al had) in elkaar te passen.

Meneer Anton M dressuur M vaardigheid mennen
Aladdin L dressuur M vaardigheid mennen L2 dressuur
Janouk ZZ dressuur ZZ vaardigheid mennen

zaffie
Berichten: 45
Geregistreerd: 16-03-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-12-18 13:04

Wat fijn dat je naar hem geluisterd hebt en niet hebt opgegeven. Ook dat hij bij jullie blijft, raakt mij. Ik herken de situatie helaas al te goed. Mijn eigen topper is ook maar de vraag of ze onder het zadel het weer gaat redden, maar voor mij is haar wegdoen pertinent geen optie. Fijn om te lezen dat meer mensen hetzelfde denken. De buitenwereld begrijpt dat helaas niet altijd. Inmiddels heb ik geleerd zonder verwachtingen te genieten van de momenten die we samen aan de hand kunnen hebben, al blijft het soms ook heel verdrietig. Ik hoop dat jullie nog een fijne tijd samen gegund is!

Sjarina Z1+1 eindstand
Don't touch me M2 startgerechtigd eindstand
Zafira ZZ Licht eindstand

Rex_Rolfo

Berichten: 4832
Geregistreerd: 27-07-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-12-18 13:04

Respect _/-\o_ en sterkte met wat toch ook een soort van rouwproces is Y;(

kiddokids

Berichten: 3081
Geregistreerd: 01-03-11
Woonplaats: zuid-holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-12-18 13:07

Geniet van mekaar
Jullie hebben er alles aan gedaan en uitgesloten
En zo helder klopt geeft je paard wat aan laat doen ze niet zo maar en laat dingen uitsluiten..,
Netjes geschreven meid

esje01

Berichten: 4583
Geregistreerd: 09-10-06
Woonplaats: op een uniek plekje in Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-12-18 13:10

Tranen in mijn ogen.
Toch is dit wel precies waar het in liefde voor het dier om gaat.
Trouw aan elkaar tot de dood ons scheid.
Genieten van maar op een andere manier dan gedroomd.
Wat een fantastische eigenaar en een kanjer van een paard

janouk

Berichten: 16377
Geregistreerd: 18-04-06

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-12-18 13:11

Jullie zijn lief <3 we zijn verdrietig en toch ook wel opgelucht, dat we nu alle puzzelstukjes in elkaar kunnen leggen. We gaan kijken hoe nu verder. In ieder geval gaan we hem niet meer lastig vallen met longeren, buigoefeningen, losmaak oefeningen, en het zadel etc.
Laatst bijgewerkt door janouk op 15-12-18 13:16, in het totaal 2 keer bewerkt

Meneer Anton M dressuur M vaardigheid mennen
Aladdin L dressuur M vaardigheid mennen L2 dressuur
Janouk ZZ dressuur ZZ vaardigheid mennen

Oscar
Forumcoordinator

Berichten: 124760
Geregistreerd: 23-09-01
Woonplaats: Braboland

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-12-18 13:14

Zo zeg, wat een heftig verhaal.
En wat een dubbele uitkomst ook. Dat je na zoveel zoeken dan toch vindt waar de schoen wringt, dat lijkt me ook gruwelijk dubbel, want de uitkomst (een zo goed als 'onbruikbaar' paard) is best wat om te verwerken, zeker bij een dier dat nog in de bloei van z'n leven zou moeten zijn.
Meneer Anton zal vast blij zijn met een baasje zoals jij. Ik hoop dat jullie nog lang en pijnvrij van elkaar kunnen genieten.

Afwezig tot nader order. Bij vragen graag contact opnemen met een ander teamlid.
It's not easy being green *** Kermit ***

janouk

Berichten: 16377
Geregistreerd: 18-04-06

Re: Open brief aan mijn paard: Meneer Anton. En hoe nu verder?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-12-18 13:15

Inderdaad Oscar. Het gevoel is zo dubbel. Dit is zo'n moment dat ik liever geen gelijk had gekregen. We hoopten op iets wat te verhelpen was. Helaas dat mocht niet zo zijn.

Meneer Anton M dressuur M vaardigheid mennen
Aladdin L dressuur M vaardigheid mennen L2 dressuur
Janouk ZZ dressuur ZZ vaardigheid mennen

Dyonne
Moderator Informatief en Markt
May the horse be with you!

Berichten: 29822
Geregistreerd: 10-03-02
Woonplaats: Boskoop, Zuid-Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-12-18 13:16

janouk schreef:
Dyonne schreef:
Goed omschreven. En fijn als hij pijnvrij kan blijven lopen. Is dit een vorm van spondylose?
Ik herken het net niet willen wel van mijn ruin die probleem had.
Mijn merrie die gaf paniekreacties terwijl lange tijd niemand wat kon vinden. Tot vijf wervels met elkaar vergroeid bleken..


Ik ben geen arts, dus precies weten doe ik het niet. Ik heb gevraagd of het een vorm van spondylose was. Maar ze zei dat dat het niet was. Ze gaf wel een uitleg waarom dat het niet was, maar eerlijk gezegd ben ik dat weer vergeten :o Ik had zoveel informatie te verwerken en alle puzzelstukjes ( die ik al had) in elkaar te passen.

Nee dat begrijp ik. Maar qua omschrijving klonken dingen wel vergelijkbaar.
Hoop echt dat jullie nog van hem kunnen genieten ondanks de forse tegenvaller. :(:)

Beperkt online
Cob = top! Eens een Welsh Cob, altijd een Cob!
[IM] De strijd is gestreden, rust zacht Maybel |( 10-06-2003 - 10-10-2013

Blazy
Berichten: 1527
Geregistreerd: 10-08-18

Re: Open brief aan mijn paard: Meneer Anton. En hoe nu verder?

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-12-18 13:23

Wat ontzettend balen en nog zo jong

Het doet mij denken aan Blazy, al was daar de reden gelijk duidelijk maar ook nog heel jong (net zo oud als mijnheer Anton) toen bleek dat berijden geen optie meer was ivm eerst hoefbevangenheid en daarna een heup uit de kom.
Geen reden tot inslapen :)

Nu is hij 28 jaar, geniet nog volop van het aan de hand wandelen. Gisteren samen weer een uur afgelegd :D
Maar ook ben ik begonnen met klikkeren en voedselweigering. Als we hem zo nog een jaar of 8 kunnen begeleiden dan teken ik er voor

freetorun

Berichten: 2229
Geregistreerd: 22-04-09
Woonplaats: Breda

Re: Open brief aan mijn paard: Meneer Anton. En hoe nu verder?

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-12-18 13:33

Wat een prachtige brief. Ontzettend goed dat jullie zo door zijn blijven zoeken, en constant naar hem hebben geluisterd. Knap en ontzettend fijn dat dit gedeeld wordt.

Positief Paard Blog over het trainen met keuzevrijheid voor je paard

Instagram: Positief_Paard

Arethe
Berichten: 2096
Geregistreerd: 14-02-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-12-18 13:35

Wat een mooie brief, de liefde en respect voor jullie paard straalt erin af.
Heel veel sterkte om dit allemaal te verwerken en ik wens jullie nog vele pijnvrije jaren vol mooie momenten toe.

:)ddd Live a life you will remember. :)ddd


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 bezoeker