Waar paard kopen voor ruiter met lichamelijke beperking?

Moderators: C_arola, Nicole288, Coby, Dyonne, Pistasche, Apple

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Priyanka
Berichten: 185
Geregistreerd: 07-06-05

Waar paard kopen voor ruiter met lichamelijke beperking?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-11-16 17:16

Wie kan mij helpen of..advies geven .
Ik ben al vele vele jaren aktief in de dressuur .Door een medische misser ben ik 4x geopereerd aan mijn enkel .12 schroeven en 2 platen .

Nu wil ik toch weer een eigen paard en het liefst een Lusitano .Deze moet wel stilstaan bij het opstappen en mag geen bokkert zijn .

Doel..dressuur en af en toe een buitenritje .

Waar koop ik een paard wat geschikt is een persoon met een lichamelijke beperking of waar kan ik het paard laten africhten?
Laatst bijgewerkt door petraaken op 20-11-16 11:21, in het totaal 1 keer bewerkt
Reden: Gesplits uit ander topic en titel aangepastievie

Berichten: 1638
Geregistreerd: 17-03-11
Woonplaats: het Laaaaaaaand van Maas en Waal

Re: Wie rijd er hier met een beperking?

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-11-16 19:12

Misschien bellen met een fokker oid en uitleggen wat je zoekt?

Fish_n_Chips
Berichten: 1215
Geregistreerd: 27-08-15

Re: Waar paard kopen voor ruiter met lichamelijke beperking?

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-11-16 11:12

Je kunt misschien contact opnemen met een gehandicaptenmanege, kijken of zij een paard weten?

rider

Berichten: 1972
Geregistreerd: 05-07-03
Woonplaats: Nijmegen

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-11-16 11:20

PSL zijn over het algemeen vrij energiek. Hebben prettige gangen en zijn meestal geen bokkerts, maar ze zijn wel erg sensibel. Heb je ervaring met het ras?

Papilio

Berichten: 605
Geregistreerd: 11-03-15

Re: Waar paard kopen voor ruiter met lichamelijke beperking?

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-11-16 11:25

In mijn zoektocht ben ik vooral veel gaan kijken bij paarden... ik was op zoek naar een betrouwbaar paard met wel looplust want vooruit moeten rijden zou mij te veel energie kosten... ik keek vooral naar paarden tussen de 8-12 en ja... na heel veel proef rijden kwam ik met een 5 jarige andalusier hengst thuis ;) ... Wat ik wel geleerd heb... veel mensen zeggen betrouwbaar... maar dan blijkt het met proef rijden totaal anders. Neem eventueel iemand mee die eerst voor je op kan stappen. En zoals in mijn geval... het betrouwbaarste paard bleek een 5 jarige hengst... ik had die zelf niet zien aankomen... Vooral je gevoel volgen...

Rij ITP Nieuw clinic!; bij Jill Huijbreghts
Volg ons op youtube; Iedere zaterdag een nieuwe video
Volg ons ook op Instagram

Annem84

Berichten: 3034
Geregistreerd: 02-03-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-11-16 11:47

http://Www.dressuurschellekens.nl

Weet niet wat je budget is, maar ik weet dat Miranka gespeciliseerd is in de gehandicapten sport en zelfs het paralypisch team begeleid.

Zal alleen niet goedkoop zijn..

Mensen met paarden hebben hemel op aarde, maar wanneer ze sterven valt er niets te erven![o]

Jessix

Berichten: 13374
Geregistreerd: 22-08-06
Woonplaats: Utrechtse Heuvelrug

Re: Waar paard kopen voor ruiter met lichamelijke beperking?

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-11-16 11:58

Daar moet je maar net tegen aanlopen of een stal vinden met deze specialisatie. Veel gaan kijken en uitproberen en pin je niet vast op een ras. Het paard moet voor jou geschikt zijn en met jouw "handicap" om kunnen gaan.

Chasey

Berichten: 10692
Geregistreerd: 27-10-10
Woonplaats: Meddo

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-11-16 12:02

Ik zou me niet vastpinnen op een bepaald ras als je een paard zoekt wat vooral rustig moet zijn.
Ikzelf werk op een manege voor mensen met een beperking. Met verschillende rassen. Alle paarden die nieuw op de manege komen moet wennen, maar na een jaar zijn ze zo mak als een lammetje. :) En doen ze hele rustig met de ruiters.
Dus het braaf zijn moet het paard ook leren. En als het paard al een koel karakter heeft van zichzelf werkt dat alleen maar mee!

edit. Zo was er een jonge Fjord die niet goed kon stil staan, maar daar hebben we veel tijd en energie in gestoken. En hij wacht nu keurig bij het opstapje terwijl zijn vaste ruiter in het zadel gehesen wordt. Dat heeft hij moeten leren! :j Nu weet paardlief precies wat er van hem verwacht word. En dat weglopen tijdens het opstappen een No Go is.

GamblersCup
Berichten: 13143
Geregistreerd: 11-07-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-11-16 12:06

100% met Jessix eens. Hier de ervaring van een supercool, braaf paard, zet geen stap verkeerd, kleine kinderen of volwassenen, beginner of gevorderd, maakt hem allemaal niet uit. Overal mee naartoe te nemen, zelfs op vreemde stallen in een box of tussen vreemde paarden de rust zelve. Maar de eigenaresse is aan enkel geopereerd, is fout gegaan waardoor ze de enkel niet (goed) meer kan bewegen. Hierdoor schijnt ze dus een beetje scheef te zitten of gewicht niet goed te kunnen verdelen. Ze is de enige die haar paard niet meer kan rijden, hij wordt hierdoor onrustig en erger. Uitproberen, je moet er tegen aan lopen, pin je inderdaad niet vast op een ras.

SuperGirl, je wordt niet vergeten! Y;(

Alik

Berichten: 810
Geregistreerd: 21-02-09
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-11-16 12:23

Ik heb een beetje een vergelijkbare situatie gehad. Knie verbrijzeld en het allerliefst wel blijven paardrijden.
Ik kwam op ongeveer een A4 tje aan wensen en eisen uit :+ en de conclusie was dat een barok paard in theorie het best zou passen. Uiteraard is dat generaliserend maar je moet ergens beginnen met een schifting anders kun je snel verdwalen in het enorme aanbod van paarden.

Uiteindelijk ben ik een half jaar op zoek geweest, een aantal paarden die net voor mijn neus verkocht werden, eentje die niet rad was enz enz en uiteindelijk bij de meest geweldige PSL merrie uitgekomen <3 .

Ze was precies zoals ik het me voorstelde, eerlijk, betrouwbaar, temperamentvol maar altijd met een aan en uit knop. Ik heb wel de meeste tijd ook een bijrijder bij haar gehad omdat ik zelf niet echt intensief kon rijden en dat werkte ook prima.
Inmiddels zijn we alweer heel wat jaartjes verder en is de merrie er helaas niet meer maar heb ik haar dochter nog wel. Ik rij zelf (nog) niet maar zo braaf en koel ze is zou ik er al wel op durven ook al is ze nog maar 5,5 jaar en ongeveer 1 jaar onder het zadel maar ook niet intensief doorgereden.

Lang verhaal kort, ga er op af, laat altijd de verkoper voorrijden en ga er dan zelf op om uit te proberen. Je voelt als het goed is meteen of het "goed" is of niet. Ga desnoods vaker kijken en laat je niet overhaasten door verkopers. Neem eventueel ook een vriend(in) mee die het paard ook kan uitproberen, twee weten/voelen meer dan 1. Als het de ene niet is dan komt er wel een ander. Het kan even duren maar dan ga je "gewoon" een fijn paard vinden.

Oh en praktisch gezien, op- en afstijgen was een dingetje dus heb ik zelf een opstapperron gemaakt het is elk paard aan te leren om lang genoeg stil te blijven staan zodat je er rustig op kan klimmen. En nee mijn merrie was niet altijd even braaf, ze vond het soms ook erg leuk om mij een beetje te plagen :D

Een dag niet geleefd is niet zo lachen

git
Berichten: 1951
Geregistreerd: 15-07-05

Re: Waar paard kopen voor ruiter met lichamelijke beperking?

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-11-16 12:40

Wat ik aan kan raden is, als je ergens gaat kijken, vooral eerst iemand anders te laten rijden. Wij gingen kijken voor een rustig dier voor mijn dochter. Had er nog bij verteld dat ze echt een heel rustig dier moest hebben omdat ze haar rug op zes plaatsen gebroken heeft gehad. Mensen probeerde je gewoon een bokkende knol te verkopen en vonden vooral de verkoop van hun knol belangrijker als het feit dat mijn dochter een rug probleem had en er waarschijnlijk tijdens het proefrijden al af gevallen zou zijn.

Darkless
Berichten: 38
Geregistreerd: 03-08-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-12-16 15:53

Ik zelf mankeer genoeg. Geen evenwicht, hartafwijking en restverschijnselen van een rechtzijdige verlamming wat resulteert in weinig tot geen kracht rechts zowel been als armkracht.

Mijn eerste paard wat ik kocht had ik geen eens proef gereden, maar had een enorme klik met haar was een super beestje totdat ze mij echt probeerde uit te proberen. dus helaas moeten verkopen. Andere paardjes mijn verzorgster/vriendin mee genomen om uit te proberen als eerst. Nu heb ik 2 lieve fjorden, een shetlander en een muildier veulen. De shetlander had ik gewoon een klik mee en heb ik al vanaf dat ze 13 dagen was. zij is zeer rustig, rijd nu zelfs met haar. Mijn ene fjord is 18 en heb ik nu een half jaar. ze kan bokken in galop. dus galoppeer ik liever nog niet. wil haar eerst helemaal vertrouwen. tot nu nog niet 1 x van haar afgevallen en ik val super graag. (elke les op manege lag ik er wel af.) Mijn andere fjord is 10 en kan er vandoor schieten als ze het saai vind. Ben 1 x eraf gevallen in een half jaar tijd. Eerst goed band opbouwen voordat je echt gaat rijden heeft bij mij geholpen. Als zij je kennen dan kom je er wel achter dat ze het vertrouwen hebben dat als je op ze klimt.

Komt neer op neem een paard waar jij je goed bij voelt en een paard die zich bij jou goed voelt. Heb je een klik met het paard dan zal hij/zij veel rustiger op je reageren. als je een band opbouwt ook.

Succes met het zoeken naar je toekomstige paardje!

ChuntGrander

Berichten: 96
Geregistreerd: 09-10-13
Woonplaats: Zuid-Holland

Re: Waar paard kopen voor ruiter met lichamelijke beperking?

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-01-17 17:57

Ik denk zelf niet dat het heel veel uit maakt waarvandaan het paard komt, maar dat je wel goed moet selecteren op karakter en duidelijk uitleg geven aan de verkoper wat je zoekt en waarom.

Succes!

Never give up because great things take time

robbie88

Berichten: 1709
Geregistreerd: 06-09-13
Woonplaats: uit het oosten

Re: Waar paard kopen voor ruiter met lichamelijke beperking?

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-01-17 18:02

hier ook een krakkemikkig persoon, geen pees meer in rechterarm/ hoofd scheef op de atlas, geen kracht rechterarm, versleten knie en hypermobiel. arm uit de kom/ beperkt in beweging nek hoofd.
Pas weer een 5 jarige gekocht, die is nu weg om zadelmak te maken, zodra je er met een krukje op kan stappen pak ik hem weer over, voor mij werkt het juist om ze zelf op te leren omdat ik echt op zit en been rijd. altijd een beetje gokken.
Voor mij is het juist veel moeilijker een ouder paard na te rijden als die met veel hand is gereden.
Maar goed andere situatie dus heb je misschien niet heel veel aan

Cranio sacraal therapeut

cobiie

Berichten: 7084
Geregistreerd: 26-02-03
Woonplaats: het mooie dorp Nieuwerkerk ad ijssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-01-17 18:10

Naast reeds een kant en klaar paard te kopen kan je ook op zoek naar een paard waar je een klik mee hebt en waar je "potentie" inziet en deze vervolgens in training zetten bij een persoon zoals bijv Elise Buiten.
Die zeer uitgebreide schrik-en gehoorzaamheidstrainingen verzorgd naast goede training ondergetekende zadel.

[o]


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 bezoeker