Ruiterpaden bij de Posbank (Veluwezoom) verdwenen!

Moderators: Coby, Nicole288, Dyonne, C_arola

 
 

Macs

Berichten: 7443
Geregistreerd: 19-06-09

Ruiterpaden bij de Posbank (Veluwezoom) verdwenen!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-03-23 16:54

Tot mijn grote schrik, verbazing en woede.. is het ruiterpad op de Posbank / Herikhuizerveld afgesloten.
Dit betekent dat je op geen enkele manier meer de Posbank te paard kunt bewonderen. Zie huidige kaart:

Afbeelding



Onderstaande stuk van de website van Ruiteren en Mennen:

https://www.ruiterenenmennen.nl/N502-Na ... ezoom.html
"Natuurmonumenten saneert opnieuw ruiterpaden Nationaal Park Veluwezoom


Nadat eerder al diverse ruiterpaden in het Herikhuizerveld waren gesaneerd, heeft Natuurmonumenten nu de laatste 7 kilometer aan ruiterpaden opgeheven.

De Ruiteren & Mennen routeplanner is inmiddels aangepast.

Hieronder het betreffende schrijven van dat wij van Natuurmonumenten ontvingen aangaande deze sanering.



"Beste lezer,


Komend weekend worden er een paar veranderingen doorgevoerd m.b.t. de ruiterpaden in Nationaal Park Veluwezoom. Wij verzoeken jullie vriendelijk de kaarten op jullie website ruiterenenmennen.nl aan te passen.


Het ruiterpad over het Herikhuizerveld richting Midden-Heuven en enkele paden daarnaartoe, verdwijnen. Op kaart ziet dat er zo uit (de oranje paden worden opgeheven).


Afbeelding

Met het verdwijnen van manege Midden-Heuven werden sommige paden weinig gebruikt. In het kader van de zonering is ervoor gekozen het ruiterpad dwars over het Herikhuizerveld weg te halen. Dit ruiterpad werd ook veel gebruikt door wandelaars. Door het pad op te heffen brengen we meer rust op het Herikhuizerveld. Verschillende soorten profiteren daarvan, met name (grond)broedende vogels.


De bijgewerkte pdf-kaart met alle ruiter- en menpaden erop voeg ik toe bij deze mail. Deze komt vanaf 20 maart ook op de website van Natuurmonumenten te staan; je vindt hem via nm.nl/paardrijden."


Er zijn enkele punten waar ik het niet mee eens ben:
- Wij als penninghouders zijn niet vooraf geïnformeerd. Het is dat ik op facebook de Ruiteren en Mennen pagina per toeval voorbij zag komen waar het op gepubliceerd was.
Wat als je met je trailer daar heen rijdt en vervolgens de ruiterpaden vol liggen met hout? Dit gebeurde een stalgenoot van mij gisteren. Er stonden geen bordjes met uitleg bij de paden

Afbeelding
(rechts is wandelpad, links is ruiterpad met houtresten)


- Ze geven aan dat dit ruiterpad weinig gebruikt wordt. Van de mensen bij ons op stal weet ik dat tientallen ruiters daar (met winterperiode uitgezonderd) regelmatig gebruik van maakt.
Daarnaast zitten er veel stallen/weides in de omgeving waar vooral buitenruiters staan en weet ik vrijwel zeker dat zij in dit gebied veel komen.

- Op social media zie ik dat er regelmatig mensen zijn die vanuit heel NL naar dit gebied komen om deze mooie route te rijden. Ik ben ook wel benieuwd hoe jullie bokkers dit zien: heb ik gelijk of juist niet? Vanaf waar kom jij om dit gebied te bezoeken?

- Een andere reden die Natuurmonumenten opgeeft is dat wandelaars veel over dit ruiterpad lopen. "Dit ruiterpad werd ook veel gebruikt door wandelaars. Door het pad op te heffen brengen we meer rust op het Herikhuizerveld. Verschillende soorten profiteren daarvan, met name (grond)broedende vogels. "
Het valt mij inderdaad op dat wandelaars dit pad veel gebruiken (als ruiter ook niet altijd handig, het zijn zware paden die je liever in een hoger tempo rijdt). Wat mij nog veel meer opviel is dat wandelaars/dagjesmensen zich midden in de hei ophielden (buiten de paden) om mooie foto's te maken of te struinen. Of fotografen die (met of zonder toestemming) zich in de heide bevonden (wat dus niet is toegestaan!). Of afsluiting van dit pad gaat helpen weet ik niet. Er zit veel horeca rondom dit gebied.

- Dit gebied wordt begraasd door een kudde IJslandse paarden. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat enkele ruiters dit gebied verstoren.




Ik ben nou wel iemand die denkt in oplossingen, hier in ieder geval enkele van mijn gedachtespinsels:
- Zou er niet de mogelijkheid zijn om vanuit een minder druk wandelaars/dagjesmensen gebied een ruiterpad de Posbank over te laten lopen (over bestaande paden uiteraard) waardoor het minder zichtbaar wordt voor de mensen en wij alsnog kunnen genieten van dit gebied?
Bijvoorbeeld over het stuk heide rechts van de Schietbergseweg?

-Het pad onder Parkeerplaats Herikhuizerveld is ook opgeschort, dit is een klein stuk met een waanzinnig mooi uitzicht. Kan dit niet behouden blijven?

- Kun je met een bordje tekst en uitleg bij de ingang van deze paden (aan de kant van de Schaapskooi en aan de kant van de Beekhuizenseweg) wandelaars weren (alleen ruiters toegestaan?)?

- Misschien heeft Bokt ook nog oplossingen?

- Heeft het starten van een petitie oid zin gehad in het verleden in andere gebieden?

Ik ben echt wel fan van Natuurmonumenten, alleen dit schiet even verkeerd. Vooral dat het zonder enige communicatie naar de penninghouders of stallen in de omgeving is gegaan (ze hebben onze mailadressen).

Misschien ben ik nog dingen vergeten of heb ik het mis op bepaalde punten, laat me dat alsjeblieft weten (maar wel op een nette manier). Hoop dat er iets te doen valt zodat we deze mooie route kunnen redden!

Afbeelding

Moderatoropmerking:
Petitie toegevoegd:De petitie is ready:
https://petities.nl/petitions/behoud-de ... ?locale=nl
Deel vooral met mede buitenruiters !

Maks :+:


sterregoud
Berichten: 1453
Geregistreerd: 09-05-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-23 17:07

Ik woon in een andere regio, maar mijn ervaring met Natuurmonumenten is dat zij juist de natuurgebieden schade toebrengen. Hier bij Havelte wordt immens veel gekapt, jaar na jaar. Hele sprookjesachtige delen zijn nu kaal. Bij de Genieput is veel gekapt, en pal boven Havelte veel gekapt bij de startbaan, en nu recent zo’n 60 populieren, en 20 prachtige brede berkenbomen, en nog naaldbomen. Alles gaat naar de biomassa centrales, want het ging allemaal door de verhakselaar.
Bij Uffelte zijn ook ruiterroutes geblokkeerd met lage afsluitingspalen.

Ik vind het onterecht dat zij (zeker zonder overleg) hele ruiteroutes afsluiten.
( zelf rijd ik helaas niet meer )

Mandarijn12

Berichten: 1476
Geregistreerd: 23-02-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-23 17:09

Ik rij al 15 jaar op dat met-hout-bezaaide pad op de foto, daar heb ik de laatste pony zelfs gedeeltelijk ingereden... Wat balen was dat zeg, gister. De foto komt van mij af.

Overal lagen omgehakte bomen op het pad (ook halverwege op de heuvel naar beneden gedonderd, het zag er niet uit), houtstapels, gaten in de grond gegraven (????) met zo'n paalgraafding. Want waren elke keer gaten van dezelfde diepte en grootte. Gewoon midden in het pad.

We hadden eerst niet door dat het serieus was afgesloten, dacht dat iemand gewoon onhandig had gesnoeid. Op een gegeven moment moesten we door de bosjes heen naar een begaanbaar pad. De pony die met ons mee was lag al op z'n knieën omdat ie geen kant op kon.

Geen bordjes. Niks aangegeven. Eén grote ellendige bedoeling.

Marije_jiplover

Berichten: 24339
Geregistreerd: 14-01-02
Woonplaats: Ergens onder de zon...

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-23 17:30

Het zou sowieso gisteren nog toegankelijk moeten zijn geweest, want volgens hun eigen bericht zou het met ingang van 20 maart worden afgesloten en dat is vandaag.
Dus dat je er gisteren al niet meer door kon is sowieso niet terecht.

Ik baal ook enorm, een mooi pad dat een rondje zonder dubbel ruiterpad te hoeven nemen vanaf mijn stal mogelijk maakt, is nu van de routekaart verdwenen.

[IM] Mijn Gouwe Ouwe is niet meer...
Om vreugde te kunnen vermenigvuldigen, moet men haar delen
Je kunt de richting van de wind niet veranderen, wél de stand van de zeilen.

jannico
Berichten: 480
Geregistreerd: 01-09-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-23 17:45

We hebben 1 keer een route posbank gedaan, en die stond nog is op de planning. Wij komen uit Belgie trouwens. Ik vind dit bericht dan ook heel erg jammer. Dit voelt vooral als ruiter pesten.
De verantwoording vind ik ronduit zwak, mountainbikers mogen natuurlijk wel gewoon nog rondraggen.

Natuur monumenten lijkt me helaas een weinig ontvankelijke organisatie voor protesten of andere standpunten dan hun eigen bekrompen instelling.

"Good horsemanship is handed down from one friend to another"

fransje23

Berichten: 14573
Geregistreerd: 09-07-03
Woonplaats: Heiloo

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-23 18:12

Of een petitie nog zinvol is weet ik niet maar proberen kan altijd.
Ik zou tekenen :j

Het is erg zonde was prachtig om over de Posbank te rijden.

Snap ook niet dat de vergunning duurder is geworden en het aantal ruiterpaden kleiner.


Misschien kan de KNHS nog wat betekenen.

Don't marry into an absolute idea. Then if it doesn't work out you can change it. If you are locked into something it limits your learning ability and we can stop thinking. Mark Rashid

araber

Berichten: 2054
Geregistreerd: 09-11-01
Woonplaats: ergens op deze wereld!

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-23 18:41

fransje23 schreef:
Of een petitie nog zinvol is weet ik niet maar proberen kan altijd.
Ik zou tekenen :j

Het is erg zonde was prachtig om over de Posbank te rijden.

Snap ook niet dat de vergunning duurder is geworden en het aantal ruiterpaden kleiner.


Misschien kan de KNHS nog wat betekenen.


Proberen kan altijd toch. Er is genoeg recreatie in dat stuk.

Ik zou zeker tekenen en hoop dat iemand het oppakt

niets is onmogelijk voor hen die willen

Muze
Berichten: 4620
Geregistreerd: 24-04-20

Re: Ruiterpaden bij de Posbank (Veluwezoom) verdwenen!

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-23 18:55

Kansloos dit.
Net weer een vergunning gekocht om er te kunnen wandelen en volgend jaar met de trailer wekelijks lekker te kunnen rijden…
Waar betalen we nog voor, de vergunning is niet goedkoop en er verdwijnen steeds meer routes..

SuusEquus massages voor paarden
Volg me op insta en Facebook

EllyC

Berichten: 7857
Geregistreerd: 18-12-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-23 18:57

Knhs consulent recreatie van die regio informeren en vragen of zij dit bespreekbaar kan maken namen leden knhs.

W. Mellaer's Wamailin M (5, jeugdkampioen Belgie connemara, met valk merrie veulen aan de voet van Bon Coeur B), Indy (19) B ruin en Vip (21) Z2 dressuur met 2 amazones)

Macs

Berichten: 7443
Geregistreerd: 19-06-09

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-03-23 19:01

Fijn deze berichten van jullie, sta er in ieder geval niet alleen voor :))
Wil best iemand van de KNHS benaderen, is het probleem als je geen lid bent van de KNHS?
Laatst bijgewerkt door Macs op 20-03-23 19:09, in het totaal 1 keer bewerkt

Maks :+:

SjonnieZ

Berichten: 1577
Geregistreerd: 09-07-08
Woonplaats: In het zuiden des lands

Re: Ruiterpaden bij de Posbank (Veluwezoom) verdwenen!

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-23 19:07

Jemig… ik ga 2x per jaar naar laag soeren om in dit gebied te rijden. De Postbank is altijd een favoriete bestemming.
Zo zonde om te zien dat ruiter toerisme zo geweerd wordt overal.

sanowa

Berichten: 853
Geregistreerd: 12-07-10
Woonplaats: Wilp.

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-23 19:17

Wat ontzettend jammer :(

Mijn blonde toppertjes!
Endurance klasse 3 + 3
1120 wedstrijd kilometers op de teller <3

EllyC

Berichten: 7857
Geregistreerd: 18-12-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-23 19:18

Afbeelding
We hebben het over dit stuk toch?

W. Mellaer's Wamailin M (5, jeugdkampioen Belgie connemara, met valk merrie veulen aan de voet van Bon Coeur B), Indy (19) B ruin en Vip (21) Z2 dressuur met 2 amazones)

LoveBodin

Berichten: 4164
Geregistreerd: 18-12-09
Woonplaats: Under The Northern Lights

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-23 19:18

Wat onwijs jammer. Ik hoop dat een petitie of contact met de knhs wat zal verbeteren.
Heb ook altijd genoten van deze paden, vroeger wekelijks, en nu gaan we nog speciaal hiervoor naar de Veluwezoom op vakantie.

Als je hulp nodig hebt mbv knhs wil ik best helpen, alleen mijn vereniging zit natuurlijk niet echt in de buurt aangezien ik zelf ook niet meer in de buurt woon. Maar ben wel lid van de knhs.
En een petitie onderteken ik ook zeker!

Now Tom said, "Mom, wherever there's a cop beating a guy, wherever a hungry newborn baby cries
Where there's a fight against the blood and hatred in the air, look for me, Mom, I'll be there
Wherever somebody's fighting for a place to stand or a decent job or a helping hand
Wherever somebody's struggling to be free, look in their eyes, Ma, and you'll see me"

Muze
Berichten: 4620
Geregistreerd: 24-04-20

Re: Ruiterpaden bij de Posbank (Veluwezoom) verdwenen!

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-23 19:20

Ik ook. Ben ook geen lid maar steun alles wat kan helpen.

SuusEquus massages voor paarden
Volg me op insta en Facebook

swartbeessie

Berichten: 2106
Geregistreerd: 03-01-08

Re: Ruiterpaden bij de Posbank (Veluwezoom) verdwenen!

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-23 19:25

+1

Vooral heel erg raar dat er zo (niet) gecommuniceerd wordt.

Supervixen

Berichten: 11509
Geregistreerd: 28-04-11

Re: Ruiterpaden bij de Posbank (Veluwezoom) verdwenen!

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-23 19:33

Tja, ze zijn in meerdere natuurgebieden paden aan het afsluiten. Ook bij Wolfheze en de Ginkelse hei bijvoorbeeld. Niet alleen voor ruiters, maar ook voor wandelaars.
Ook georganiseerde trailruns, waar ik vaak aan meedoe, mogen niet meer over het Herikhuizerveld gaan. Ze krijgen er geen vergunning meer voor.

En wat eerder is gezegd over mtbers.. die mogen helemaal niet op het Herikhuizerveld komen.
Maar het kan niet lang meer duren tot er ook voor hen minder paden komen, want ik kom ze ook overal tegen waar ze niet mogen komen. En als je er wat van zegt krijg je een grote bek.

Het is rot, maar de natuur moet ook ruimte hebben.

Op het Herikhuizerveld is het vaak zo absurd druk, dat ik heel goed snap dat ze dit soort maatregelen nemen. Dat is echt geen 'ruitertje pesten'.

Life starts at the end of your comfort zone. Volg me op instagram @trail_running_tessa

fransje23

Berichten: 14573
Geregistreerd: 09-07-03
Woonplaats: Heiloo

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-23 19:44

Supervixen schreef:
Op het Herikhuizerveld is het vaak zo absurd druk, dat ik heel goed snap dat ze dit soort maatregelen nemen. Dat is echt geen 'ruitertje pesten'.


Kunnen ze dan niet beter het wandelpad afsluiten?


De argumentatie, het gebrek aan communicatie en alternatieven en het verhogen van de kosten zijn natuurlijk bedroevend slecht van Natuurmonumenten.

Don't marry into an absolute idea. Then if it doesn't work out you can change it. If you are locked into something it limits your learning ability and we can stop thinking. Mark Rashid

VeerenAshley
Berichten: 1938
Geregistreerd: 07-12-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-23 19:50

Het argument dat het pad door wandelaars wordt gebruikt is m.i. weinig overtuigend voor het deel langs de oostrand van de hei. Het ruiterpad liep eerst ten zuiden daarvan, maar dat werd mtb-route. Vervolgens heeft Natuurmonumenten het ruiterpad over de kammenwandeling gelegd. Dat het daar druk zou worden, had NM van tevoren wel kunnen bedenken!

En hoe moet je nu van Rheden/Herikhuizen naar Dieren? Heen en terug via (dezelfde) omweg bovenlangs? Of onderlangs via de weg?

Macs

Berichten: 7443
Geregistreerd: 19-06-09

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-03-23 19:53

fransje23 schreef:
Supervixen schreef:
Op het Herikhuizerveld is het vaak zo absurd druk, dat ik heel goed snap dat ze dit soort maatregelen nemen. Dat is echt geen 'ruitertje pesten'.


Kunnen ze dan niet beter het wandelpad afsluiten?


De argumentatie, het gebrek aan communicatie en alternatieven en het verhogen van de kosten zijn natuurlijk bedroevend slecht van Natuurmonumenten.

Ikzelf erger mij ook aan de drukte/overlast van wandelaars. En ik noem het eigenlijk geen wandelaars, maar dagjesmensen die geen idee hebben waar ze zijn en wat ze aanrichten (waarschijnlijk mensen die niets geleerd hebben over natuur/ecologie, can't blame them...? of zo?) Hoe vaak ik gezinnen wel heb teruggeroepen van een rustgebied of midden in de hei, honden die loslopen etc...
Van de hobby wandelaar heb je geen last.
En wij ruiters zijn ook niet altijd heilig hoor, maar door dit soort paden af te sluiten creëer je alleen maar meer ellende (ruiters die off-road gaan). Iets wat je juist niet wilt als Natuurmonumenten lijkt me.
Dat ze delen afsluiten, zeker in dit gebied, kan ik me helemaal voorstellen met de huidige overlast. Alleen wat Fransje zegt: de manier waarop en het niet aanbieden van alternatieven is in mijn ogen niet netjes tegenover de betalende recreant.

Maks :+:

Macs

Berichten: 7443
Geregistreerd: 19-06-09

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-03-23 19:53

EllyC schreef:
[ [url=m/WlXOF7.jpg]Afbeelding[/url] ]
We hebben het over dit stuk toch?

Ja klopt!

Maks :+:

Muze
Berichten: 4620
Geregistreerd: 24-04-20

Re: Ruiterpaden bij de Posbank (Veluwezoom) verdwenen!

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-23 20:01

En idd, hoe wordt nu een “rondje rijden”mogelijk?
Zelfde als enkele jaren terug toen ze een stuk hebben verlegd vlakbij de spelerij in dieren, waar ruiters toen maar over de weg moesten ( misschien is dat nu nog zo?)

SuusEquus massages voor paarden
Volg me op insta en Facebook

VeerenAshley
Berichten: 1938
Geregistreerd: 07-12-06

Re: Ruiterpaden bij de Posbank (Veluwezoom) verdwenen!

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-23 20:12

Dat was gedaan door Twickel. Je hoeft daar nu niet meer over de weg, maar het meest gebruikte ruiterpad in die buurt is wel nog steeds afgesloten, helaas.

Muze
Berichten: 4620
Geregistreerd: 24-04-20

Re: Ruiterpaden bij de Posbank (Veluwezoom) verdwenen!

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-23 20:14

Ja, laatste keer dat ik daar was inderdaad ook.
Super zonde.

SuusEquus massages voor paarden
Volg me op insta en Facebook

Faelynn

Berichten: 3089
Geregistreerd: 25-10-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-23 20:22

Oh jeetje dat verklaard waarom al die boomtakken daar lagen, het ligt achter mijn huis dus ik wandel er regelmatig naar toe met de hond, en binnenkort verhuisd mijn paard naar een stal in de buurt, heb net 2 weken geleden een penning gekocht om dan ook in dit gebied te kunnen rijden :\
Het is een grote zooi nu met al die takken, dus snapte al niet helemaal waar ze mee bezig geweest zijn.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 bezoekers