[help!] Mijn paard is doodsbang voor koeien

Moderators: Coby, Dyonne, Nicole288, C_arola

 
 
patricia2403
Berichten: 371
Geregistreerd: 28-10-09
Woonplaats: Deventer

[help!] Mijn paard is doodsbang voor koeien

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-10-20 03:13

Hey bokkers!

Sommigen kennen me al, anderen nog niet. Sinds april heb ik een 4 jarig kwpn paard, Legend. Door de maanden heen, is het echt mn maatje geworden. We hebben de nodige struggles gehad rijtechnisch gezien, maar daar zijn we ontzettend sterk uitgekomen.

Met zijn 1.80 is Legend al vrij groot, daarom is het voor hem erg prettig om met regelmaat even lekker de benen te strekken op de mooie lange zandpaden in het bos, die we bereiken door praktisch gezien 200meter van stal te rijden. Maar daar komen we gelijk bij ons grootste, onopgeloste knelpunt.

Aan het begin- en aan het eindpunt, staat een grote koeienstal. Nu zijn de koeien in de stal waar je op kijkt (op de een of andere rare manier) totaal geen probleem, kijkt niet op of om. Het loeien geeft hij ook niets om. Maar de koeien in de wei is een heel ander verhaal.. Liggend, stilstaand of bewegend, allemaal even eng. Eng is een understatement.. Hij raakt in blinde paniek en kan niets anders als rennen.

Afleiden, hoofdje naar binnen en laten kijken, hoofd naar buiten en niet laten kijken, stap, draf, galop, het maakt allemaal geen verschil. Vorige week in ons bekende bos ben ik afgestapt en heb ik hem er langsheen geleid, dit ging eigenlijk super goed.

Gister ging ik op dagtocht, en zo dom als ik ben heb ik de route niet op voorhand gecheckt. Eindstand, 9 weilanden met dicht aan de weg staande koeien, echt het horror scenario als ik met legend op pad ga. Het 1e pad was al vreselijk, een pad van zon 2 meter breed, met links EN rechts koeien, ik dacht ik stap af en begeleid hem.. Dit ging helaas mis, blinde paniek en weg was hij. Het fijne is dat hij direct weer terug kwam, maar dit probleem deed zich meerdere malen voor.

Het stomme is, dat hij in het bos zo gigantisch kan genieten en eigenlijk, met zijn 4jaar,super stoer voorop loopt de hele weg met de ervaren, oudere paarden achter hem, hik is nergens bang voor.. Behalve voor koeien.

Ik heb de koeien clinic overwogen, maar op dit moment, twijfel ik oprecht of ik daar heelhuids vanaf kom,zijn angst is echt oprecht en zeer groot.

Hij is bij ons op stal geboren en er is nooit iets gebeurd met koeien. Ons 3e buitenrit is hij wel ontploft bij een weiland met koeien, de koeien stonden aan het pad en er stond een water kanon op de wei aan de rand, hij keert om en zet hem op standje turbo terug naar huis. Het duurde een half uur maar heb hem er uiteindelijk langs gekregen, wel met als resultaat een bom onder me de rest van de rit. Eigenlijk gaat dat veel beter, we kunnen ontspannen buiten en jk kan met een lange teugel rijden.. Maar die koeien blijft een hele grote stress factor en maakt het op wegen gewoon echt gevaarlijk.

Wie kan mij helpen -O- Ben ten einde raad. Wandelen aan de hand is geen optie, want hij staakt en krijg hem niet meer vooruit. Met een ervaren paard voorop helpt ook niet, gister had ik een kalm paard voor- en achter mij, ik erop enn ernaast, beiden niet effectief.. Het is zo zonde, want het bos geniet hij zichtbaar van en alleen maar in de bak trainen is voor hem echt niet prettig, maar ik vind het oprecht levensgevaarlijk met hem wanneer we koeien moeten passeren.

6y/o kwpn horse Legend
Numero uno x Epilot ❤️
Dressuur B+19 / L1+14 / L2+1 <3
Springen BB
Cross BB

Insta: Legend_kwpn - van puppy naar powerpaard


Katyatje

Berichten: 1850
Geregistreerd: 25-12-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-20 06:58

Zoals je zelf zegt ben je nu ten einde raad dus ik zou het zelf niet meer verder proberen als de angst bij je paard al zo diep zit.

Ik zou goede instructie zoeken hiervoor. Iemand die jou kan tonen hoe je je paard geruststelt en zo stapje per stapje zijn angst leren overwinnen. En dat zal toch eerst van op de grond moeten denk ik, want al rijdend is het nog veel moeilijker.

siskeh
Berichten: 8636
Geregistreerd: 13-05-08
Woonplaats: Drenthe

Re: [help!] Mijn paard is doodsbang voor koeien

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-20 07:30

Ik zou contact opnemen met Ton Duivenvoorden, hij geeft zo nu en dan clinics met koeien, zowel voor het daadwerkelijke "werken" met koeien zoals je in de working equitation doet, maar heeft ook héél wat paarden geholpen met hun koeienangst!

https://www.bitmagazine.nl/gedrag-artik ... oof/75710/
De Tips die er genoemd worden om rustig op buitenrit koeien te passeren gaan je wsl nu niet meer helpen, maar een Clinic(of priveles misschien wel) zal denk ik de beste optie zijn.

Niet alle dwalers bennen verdwaald

Bellatrix
Lid Nieuwsredactie
The Scarlet Witch 

Berichten: 99588
Geregistreerd: 02-08-02
Woonplaats: Achterveld

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-20 07:43

Wendy van Osch geeft ook privé clinics met de koeien. Dan neemt ze alle tijd voor je. Zij zit in Escharen. Bekijk haar website anders eens.

candalisa

Berichten: 3433
Geregistreerd: 02-08-10
Woonplaats: Wijchen

Re: [help!] Mijn paard is doodsbang voor koeien

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-20 08:10

Ik zou ook Wendy can osch proberen. Mijn merrie is ook bang voor koeien maar die valt letterlijk flauw dus voor mij heeft zn clinic geen zin meer. Maar wendy gaat super om met angsten en begeleid super goed!

CC Justa Sally Doll *Sal*
[ITP] Waar het allemaal begon ...
Just one Fantasy *Sydney*
[KS-ITP] Mijn eigen Champagne Fantasy
*Sterre*

Bellatrix
Lid Nieuwsredactie
The Scarlet Witch 

Berichten: 99588
Geregistreerd: 02-08-02
Woonplaats: Achterveld

Re: [help!] Mijn paard is doodsbang voor koeien

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-20 08:11


ikke

Berichten: 36973
Geregistreerd: 06-03-01
Woonplaats: next to nowhere

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-20 08:28

Beetje de vraag hoe bang hij is. Ik had er ook eentje en nadat die twee keer op trektocht eerst naast en later in een wei met koeien had gestaan, was ze er vanaf.

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat ie in blinde paniek door het draad gaat maar als je hem een poos in een ruime wei naast koeien zou kunnen zetten, is dat waarschijnlijk de simpelste methode.
Uiteraard moet je 'm niet in z'n uppie daar neerzetten maar met een groep(je) dat hij kent en vertrouwd mee is.

kennis is ééndimensionaal, kunde is tweedimensionaal, inzicht is driedimensionaal, ervaring is vierdimensionaal.....
Leuke dingen doen met je paard? http://www.nvvr.info

bcd94
Berichten: 685
Geregistreerd: 09-03-17

Re: [help!] Mijn paard is doodsbang voor koeien

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-20 08:30

Mijn paard was vroeger ook als de dood voor koeien.
Hij is bij een boer een dagje mee het land op geweest met de koeien.
Probleem was opgelost :)

Kuggur

Berichten: 13893
Geregistreerd: 04-07-06

Re: [help!] Mijn paard is doodsbang voor koeien

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-20 12:11

Het lijkt mij dat je een paard nogal in het diepe gooit als je ermee op een koeien clinic zou gaan, en de angst zo groot is/diep zit.
Ik spit momenteel een beetje door de methode van Warwick Schiller ( principles of training), en ik vind zijn aanpak bij paarden die ergens nerveus ban worden erg interessant.

xtessax83

Berichten: 738
Geregistreerd: 02-01-17

Re: [help!] Mijn paard is doodsbang voor koeien

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-20 12:19

Vanaf de grond beginnen. Ook al staakt je paard. Ik heb dit ook gehad en heb lessen genomen bij een gespecialiseerd instructeur. Wij zijn ongeveer 10 lessen bezig geweest (paard had nog meer angsten en steigerde regelmatig).

Na ongeveer 7 lessen het zadel er pas op gegooid en alles was verdwenen. Klinkt als een sprookje maar echt wat heb ik hier veel plezier van gehad.

De halsters van E-quine zijn hier erg fijn voor. Kijk eens op deze site en zoek iemand die hiermee werkt en diploma's heeft.

Cayenne
Crazy Bird Lady en onze Berichtenkampioen!

Berichten: 109886
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: Haaren (NB)

Re: [help!] Mijn paard is doodsbang voor koeien

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-20 12:25

Hoe gaat het als je paard in het land staat en verderop koeien ziet lopen?
Reageert hij dan hetzelfde? Of blijft hij rustig bij de rest van de kudde?

"Alles van waarde is weerloos" ~Lucebert

Nico12
Berichten: 783
Geregistreerd: 15-02-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-20 12:30

Dit is een veel voorkomend probleem. Er is helaas maar 1 oplossing voor. Je paard moet regelmatig in de weide staan met een koe. Na een paar maanden is dan het probleem opgelost echter het komt meestal wel terug als er langere tijd geen koe als weidemaatje is. Dus dan gewoon herhalen, koe als weidemaatje.

senna21

Berichten: 11383
Geregistreerd: 17-03-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-20 12:41

Vervelend probleem.
Is je paard op afstand bang, of alleen als de koeien in de buurt komen?
Kun je misschien vragen aan de betreffende boer of zij er aan mee willen werken om je paard te laten wennen.
Misschien eerst met een bont paard :P in de weide, daarna met een kalf in de buurt, en zo verder.
Gelukkig voor jullie, gaan over een week (november) de meeste koeien op stal.

Books, minds and umbrella's only work when they are open.

speurneusc

Berichten: 5132
Geregistreerd: 06-08-12
Woonplaats: Veldhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-20 12:55

idd koeienclinick doen, daar leert je paard ook van de andere paarden en hij leert ook dat ie een zekere macht heeft over ze en dat geeft um weer zelf vertrouwen. Zo'n clinic is echt niet dat je de bak binnenkomt en gelijk omringd ben met 80 koeien hoor.... Daar gaat een rustig opbouw vooraf met een paar koeien (kalfjes nog) en kan ie rustig kijken, ruiken en luisteren samen met andere paarden...

zelf een hoefijzer maken met epoxy...https://carolsshop.nl onder epoxy en meer, bij de startsets/sets. Pandora kraal of hoefijzer van epoxy met haar of as... Vlinderstandaard met 1 grote en 2 kleine vlinders... meer ideeen of vragen stuur pb

speedfiets_2
Badass Cowgirl

Berichten: 3026
Geregistreerd: 15-03-09
Woonplaats: Den Bosch

Re: [help!] Mijn paard is doodsbang voor koeien

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-20 13:35

Koeien clinic bij wendy doen. Dan os je paard ook niet alleen. Wendy is goed in begeleiden en heeft in haar clinics altijd een paar paarden doe heel bekend zijn met koeien.

Je kunt gewoon op je gemakje kennnis maken met de koeien.

Be happy eat a snackkie

patricia2403
Berichten: 371
Geregistreerd: 28-10-09
Woonplaats: Deventer

Re: [help!] Mijn paard is doodsbang voor koeien

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-10-20 15:44

Bedankt iedereen, voor de fijne antwoorden!

Ik denk, dat ik even wacht tot kort voor het voorjaar met zon clinic, aangezien de koeien bijna naar binnen gaan en er dan een half jaar overheen gaat.

Ik heb (gelukkig) wel de mogelijkheid om hem even een uurtje oid in de wei te zetten met koeien bij een voormalig adres waar ik een lange tijd gereden heb, alleen ben ik bang dat hij dan misschien uit angst uitbreekt.. Dus daar denk ik nog even over na.

Ga me eens verdiepen in de 2 namen die benoemd zijn over de clinics!

6y/o kwpn horse Legend
Numero uno x Epilot ❤️
Dressuur B+19 / L1+14 / L2+1 <3
Springen BB
Cross BB

Insta: Legend_kwpn - van puppy naar powerpaard

Kaatastrof

Berichten: 6115
Geregistreerd: 04-09-11
Woonplaats: Pajottenland

Re: [help!] Mijn paard is doodsbang voor koeien

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-20 16:06

Ik volg even, helaas een zeer herkenbaar probleem. Alleen is het hier in België nog moeilijker om zo'n koeienclinic te vinden.. Ik heb ook al gedacht om eens bij de lokale boer langs te gaan maar ben zo bang dat paard uit blinde paniek zichzelf zou verwonden en vind die omgeving dus ook niet 'safe' genoeg..

"A man was standing in a huge field. He spots a woman on horseback galloping wildly towards him. As the horse and rider are passing him he yells out: 'Where are you going?'. The rider responds: 'I don't know. Ask the horse'. We are the rider, the horse is our emotions."
‧͙⁺˚*・༓☾ Check zeker eens mijn kunstwerkjes ☽༓・*˚⁺‧͙

siskeh
Berichten: 8636
Geregistreerd: 13-05-08
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-20 16:10

Kuggur schreef:
Het lijkt mij dat je een paard nogal in het diepe gooit als je ermee op een koeien clinic zou gaan, en de angst zo groot is/diep zit.
Ik spit momenteel een beetje door de methode van Warwick Schiller ( principles of training), en ik vind zijn aanpak bij paarden die ergens nerveus ban worden erg interessant.


Als dat het geval is heeft degene die de clinic geeft het niet goed begrepen en kan die beter wat anders gaan doen.
Uiteraard lijkt het mij wel handig om aan te geven dát het paard angst heeft en wat er is voorgevallen, maar iemand die deze clinics geeft hoort te weten hoe je met angst traint, en nee, je pleurt niet zomaar een paard met ruiter in een bak met koeien en wacht maar af wat er gaat gebeuren, er is weldegelijk een plan...

Niet alle dwalers bennen verdwaald

Felien_Kyra

Berichten: 2018
Geregistreerd: 28-04-08
Woonplaats: Achterhoek

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-20 16:14

Wat vervelend zeg. Heb dit nog nooit zo meegemaakt met paarden/ pony's die wij hebben gehad. Hier hadden we altijd paarden die bang waren voor varkens, maar die waren er gelukkig maar weinig. Angst voor koeien zou hier ook inderdaad een probleem zijn, je ziet te overal. Wel hele fijne tips hierboven in ieder geval.

Ik zou in ieder geval ook als tip willen meegeven om hier hulp bij te zoeken. Iemand die jou en je paard hierin kan begeleiden. Vooral omdat je aangeeft ook angst te hebben om je paard bij een groepje koeien in te zetten.

Elaya ~ dressuur : B+11 - springen B+7

Getup

Berichten: 7976
Geregistreerd: 27-01-07

Re: [help!] Mijn paard is doodsbang voor koeien

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-20 17:56

ik wel. Mijn eerste paard was ook doodsbang voor koeien.
Totdat ik bij mn vriend ging wonen. Op een boerderij met zo'n 200 koeien.

patricia2403
Berichten: 371
Geregistreerd: 28-10-09
Woonplaats: Deventer

Re: [help!] Mijn paard is doodsbang voor koeien

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-10-20 18:27

Ja het is ook heel vervelend, vooral omdat het voor zijn belang is om het bos in te gaan. Eenmaal daar vind hij het ook heerlijk, briest knort en zucht en lijkt volledig tot rust te komen. Tot we de bocht naderen waar de koeien langs staan, dan gaan zn ogen wijd gespreid open, zn neusgaten wijd open en hij begint gewoon echt te trillen, zo hevig dat ik het door het zadel kan voelen. Zn hartslag stijgt aanzienlijk en hij heeft nergens meer oog voor.. Ook niet voor mij. Ik vind het het meest vervelend dat het bij hem zon stress veroorzaakt, dat de situatie voor mij naar is, is ook niet leuk, maar vind het t ergst dat hij zich zo voelt. Daarom twijfel ik ook over de wei, het zou heel mooi zijn als dat lukt maar het zou heeel naar zijn als hij uitbreekt en nog meer paniek krijgt. Dan kan ik de buitenritjes wel voorgoed vaarwel zwaaien.

Edit
Ben vanavond even aan het halster wezen stappen, naar het koeienweiland van de boer bij de "buren" van de manege. De koeien stonden heeelemaal achterin, maar dan nog merkt hij ze op. Zn hals kwam er flink op, maar hij bleef wel bij me. Een stukje heen en weer gestapt, vreselijk beloond en m wat brokjes gegeven voor zijn "heldhaftige" aanwezigheid. Denk dat ik dit wat ga uitbreiden, steeds een stukje dichterbij.

Is er een vrijwilliger die zin heeft om in het voorjaar mee te doen met de clinic? :Y)

6y/o kwpn horse Legend
Numero uno x Epilot ❤️
Dressuur B+19 / L1+14 / L2+1 <3
Springen BB
Cross BB

Insta: Legend_kwpn - van puppy naar powerpaard

speurneusc

Berichten: 5132
Geregistreerd: 06-08-12
Woonplaats: Veldhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-20 18:35

Kaatastrof schreef:
Ik volg even, helaas een zeer herkenbaar probleem. Alleen is het hier in België nog moeilijker om zo'n koeienclinic te vinden.. Ik heb ook al gedacht om eens bij de lokale boer langs te gaan maar ben zo bang dat paard uit blinde paniek zichzelf zou verwonden en vind die omgeving dus ook niet 'safe' genoeg..


Juist in Belgie zijn er veel meer mogelijkheden, cutting en sorting wordt daar veel meer gedaan. Flaming Star rabch heeft zijn eigen kooien op stal zelfs daar voor. Brunssum zit bv TC western stables (is nl maar vlak bij grens). Stonehill ranch, Lone Star stables, Gypsy ranch. Zoek eens op Dutch teampenning association dan vind je nog meer plaatsen.

zelf een hoefijzer maken met epoxy...https://carolsshop.nl onder epoxy en meer, bij de startsets/sets. Pandora kraal of hoefijzer van epoxy met haar of as... Vlinderstandaard met 1 grote en 2 kleine vlinders... meer ideeen of vragen stuur pb

Kaatastrof

Berichten: 6115
Geregistreerd: 04-09-11
Woonplaats: Pajottenland

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-20 19:55

speurneusc schreef:
Kaatastrof schreef:
Ik volg even, helaas een zeer herkenbaar probleem. Alleen is het hier in België nog moeilijker om zo'n koeienclinic te vinden.. Ik heb ook al gedacht om eens bij de lokale boer langs te gaan maar ben zo bang dat paard uit blinde paniek zichzelf zou verwonden en vind die omgeving dus ook niet 'safe' genoeg..


Juist in Belgie zijn er veel meer mogelijkheden, cutting en sorting wordt daar veel meer gedaan. Flaming Star rabch heeft zijn eigen kooien op stal zelfs daar voor. Brunssum zit bv TC western stables (is nl maar vlak bij grens). Stonehill ranch, Lone Star stables, Gypsy ranch. Zoek eens op Dutch teampenning association dan vind je nog meer plaatsen.

Is voor mij alsnog wel best ver hoor.. zeker kanten Antwerpen vertikt mijn pa om naartoe te rijden. Alsnog bedankt voor de tips, ik zal eens kijken via Dutch teampenning association. Het is spijtig dat de Ranch waar ik stage liep geen koeien had, haar man doet namelijk cutting maar had enkel een machine (wat mijn paarden overigens ook spannend genoeg vonden :') )

"A man was standing in a huge field. He spots a woman on horseback galloping wildly towards him. As the horse and rider are passing him he yells out: 'Where are you going?'. The rider responds: 'I don't know. Ask the horse'. We are the rider, the horse is our emotions."
‧͙⁺˚*・༓☾ Check zeker eens mijn kunstwerkjes ☽༓・*˚⁺‧͙

speurneusc

Berichten: 5132
Geregistreerd: 06-08-12
Woonplaats: Veldhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-20 20:35

Zoek je meer kant Brussel ri. Frankrijk? Daar zijn er ook wel, alleen niet bij mij bekend want ik ben juist van kant nl. Eersel en ik kom nooit voorbij Antwerpen van deze kant af. Maar weet dat ze daar wel zijn. Als je contact zoekt met TS western ranch weten het miss wel zo te noemen, gaan heel veel op wedstrijd met koetjes Frankrijk, Duitsland en zelfs Italie geloof ik....

zelf een hoefijzer maken met epoxy...https://carolsshop.nl onder epoxy en meer, bij de startsets/sets. Pandora kraal of hoefijzer van epoxy met haar of as... Vlinderstandaard met 1 grote en 2 kleine vlinders... meer ideeen of vragen stuur pb

Zebrastreep

Berichten: 9221
Geregistreerd: 27-08-19
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-20 20:41

Koeien blijven toch een ding... Mijn Fjord vindt ze ook nog steeds gek en ze ziet ze al 20 jaar. Niet dat ze wegrent of schrikt of gek gaat doen maar met een boogje eromheen vindt ze toch iets veiliger. Ik heb het idee dat ze niet helemaal kan plaatsen wat het is. En dan heeft ze zelfs een lange tijd bij koeien in een weiland gestaan ( lakenvelders) maar de koe die we bijvoorbeeld zien bij melkstallen blijft ze wel spannend vinden. Laatst bracht ik haar terug naar de wei en kwamen er 4 koeien aan. Ik ben er met haar heen gelopen maar er was niks aan de hand ze ging gewoon eten.
Ik doe altijd alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Dat ze er met een boogje om heen wil vindt ik prima als ze maar naar voren blijft stappen. Mijn twenter Fjord staat nu ook weer tussen de koeien en lijkt er niks om te geven dus ik ben benieuwd.

Lastige situatie je kan er zelf ook aardig onzeker van worden. Ik zou inderdaad zoals meerdere al zeggen hulp inschakelen van een professional voordat er ernstige ongelukken gebeuren waar je niet op zit te wachten.

Veel succes!

Without the pain there'd be no learning , without the hurting we'd never change - Kate Bush


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bytespider en 0 bezoekers