Astma en Voeding
Met astma is het aan te raden om voldoende voedingsmiddelen te gebruiken die rijk aan B-vitaminen zijn zoals groene bladgroenten en peulvruchten. Ook is het aan te raden om goede bronnen van magnesium zoals zonnebloempitten en gedroogde vijgen te gebruiken.
Het is handig om voedingsmiddelen te vermijden die een aanval kunnen opwekken (dit is wel afhankelijk van je gevoeligheid).
Wat voorbeelden hiervan zijn:
• Producten die als toevoeging benzoaten (E210-219), sulfieten (E220-228) of gallaten (E310-312) bevatten
• Voedingsmiddelen die gist of schimmel bevatten, zoals brood en blauwschimmelkazen
• Voedsel, dranken en snacks die de keurstoffen E102, E104 en E110 bevatten
• Koemelk, graanproducten, eieren, vis en noten (vooral pinda’s)
Een allergie is een zeer persoonlijke aangelegenheid en daarom is het onmogelijk om een lijst met ‘goede’ en ‘slechte’ voedingsmiddelen te maken. Bij het vermoeden dat bepaalde voedingsmiddelen astma-aanvallen uitlokken, kan je het beste een voedseldagboek bijhouden en een deskundige inschakelen. Bekende allergene voedingsmiddelen bij astma zijn onder andere koemelk, tarwe en andere graanproducten, gist en producten die schimmels bevatten, zoals blauwschimmelkaas. Noten (met name pinda’s), vis en eieren kunnen acute en gevaarlijke reacties veroorzaken. Ook bepaalde voedseladdictieven lokken bij sommige mensen een aanval uit. In Amerika zou sulfiet, dat veelvuldig werd gebruikt als conserveermiddel voor rauwe groenten en fruit, de dood van enkele astmapatiënten hebben veroorzaakt. Sinds 1986 is het gebruik van sulfiet daar verboden. In de Europese Unie mag geen sulfiet worden gebruikt in verse producten. Maar in kleine hoeveelheden mag het wel worden gebruikt in hamburgers, sommige worstsoorten, gedroogd fruit, jam, azijn, bewerkte en diepgevroren groente en geconserveerde schaal en schelpdieren. De aanwezigheid van sulfiet moet volgend de wet op de voedselverpakking worden vermeld, maar bij onverpakt voedsel (in restaurants bijvoorbeeld) kunnen we niet zien of er sulfiet in zit. Sulfiet wordt ook gebruikt in cider, bier en wijn. Mogelijk ten gevolge van bacteriële activiteiten tijdens de productie bevatten sommige wijnsoorten ook een bepaalde hoeveelheid histaminen die soms ook een astma-aanval uitlokken. De benzoaten onder de conserveermiddelen die voorkomen in producten, variërend van frisdrank en caloriearme jam tot kauwgom en kuit, kunnen ook een astma-aanval veroorzaken. Andere potentiële veroorzakers zijn de minder algemeen toegevoegde antioxidanten – de gallaten (E310-312), BHA(E320) en BHT (E321) – die worden toegepast in bepaalde vetten en oliën en sommige ontbijtgranen.