dilemma veulen verzekeren?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
StellaPRE

Berichten: 121
Geregistreerd: 19-02-21

dilemma veulen verzekeren?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-10-22 11:48

Sinds dinsdag staat mijn prachtige veulen in de opfok Sonjas Yvida.

Een dilemma, ga ik haar het eerste jaar verzekeren of niet?
en zo ja waar? wie heeft zijn veulen verzekerd?

er kan zoveel gebeuren in de opfok en dat kleine lichaampje is zo kwetsbaar. :knuffel:

Afbeelding
Sonjas Yvida is een PRE merrie veulen van 5 maand oud.

Afbeelding

Amigo B+10 | L1+10 | L2 + 10 | M1 + 10 https://www.instagram.com/amigo.pre/


_Jelske

Berichten: 1322
Geregistreerd: 18-05-07
Woonplaats: Arnhem

Re: dilemma veulen verzekeren?

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-22 11:53

ik heb me daar toevallig afgelopen jaar eens in verdiept. Meeste verzekeringen richten zich vooral op koliekbehandelingen en als je pech hebt en de verzekering vindt dat het geheel niet meer evenredig is claimen ze jouw paard en sta je met lege handen.

Het is beter een kaars te ontsteken dan te klagen over de duisternis.

Padoertje
Berichten: 1525
Geregistreerd: 12-06-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-22 12:07

Ik heb het met ons KWPN veulen wel gedaan. Mede omdat ik ook nog een ander sportpaard had staan die al genoeg kostte en we met dit veulen naar de hengstenkeuring wilden gaan.

Veulen stond op een kleinschalige opfok, dagelijks in handen, klein koppel met 4 hengsten. Eerste jaar niets gek, maar in het tweede jaar is het koppel opgeschrikt door stropers achter in prive land, waardoor ze door 5 hectare door de bedrading en palen zijn gekomen. Wonderbaarlijk had er geen eentje schade opgelopen, maar die van ons is in paniek de sloot ingedrukt (zagen we achteraf op camera). Heeft er een paar uur ingelegen, voordat hij in de ochtend om 6 u werd gevonden. Flink onderkoeld en heeft aan het infuus gestaan. DA is een week lang 2x daags geweest voor bloedcontrole en toedienen van medicatie. Hij is er bovenop gekomen en is inmiddels al zadelmak. Maar het grapje heeft mij ruim 1400,- gekost.
Daarnaast was hij ook verzekerd voor risico bij castratie, dus hetgeen hierboven vermeld staat over alleen koliekkosten klopt niet. Dit is per verzekering afhankelijk en in hoeverre je verzekerd en daarnaast aanvullend verzekerd op ziektekosten.

Training, verkoop, fok-en opfok van talentvolle dressuurpaarden.
Binnenkort weer twee fijne 3 jarigen klaar om iemand heel gelukkig mee te maken!

Polly
Moderator Algemeen1
No drama, no glory!

Berichten: 23428
Geregistreerd: 09-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-22 12:08

ik heb nooit iets verzekerd (maar altijd thuis opgefokt). In 1 geval heeft het me heel veel geld gekost maar aan de andere kant hoorde ik ook zoveel signalen van mensen die wel verzekerden maar waar dan maar een klein percentage van vergoed werd dat ik het eigenlijk een beetje zonde van mijn geld had gevonden.

kleine muisjes hebben kleine wensjes,
beschuitjes met gestampte mensjes!

ingvdh

Berichten: 6370
Geregistreerd: 28-09-02
Woonplaats: uitgeest

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-22 12:10

_Jelske schreef:
ik heb me daar toevallig afgelopen jaar eens in verdiept. Meeste verzekeringen richten zich vooral op koliekbehandelingen en als je pech hebt en de verzekering vindt dat het geheel niet meer evenredig is claimen ze jouw paard en sta je met lege handen.Die snap ik even niet, een verzekering zal nooit jouw paard claimen. Nooit. Je bent altijd baas over je eigen dier en jij beslist wat je er mee wil doen. Het kan alleen zijn dat indien je heel veel claimt qua kosten het paard uit de verzekering gegooid wordt. Maar dan nog, het blijft jouw paard en als jij verder wil blijven behandelen dan mag je dat doen, je bent alleen niet meer verzekerd. Maar mocht het zover komen moet je echt wel een brokken piloot hebben.

In feite is een verzekering meer een levensverzekering, als het paard dood gaat aan datgene waarvoor je het verzekerd hebt krijg je een uitkering ter waarde van die verzekering (alhoewel, meestal 80% van de verzekerde waarde).
Verzeker je alleen voor dood krijg je alleen uitbetaald als je paard spontaan dood neervalt. dit is een super goedkope verzekering omdat het zelden gebeurd.
Volgende stap is meestal nav ongeval, dan moet je paard een aantoonbaar ongeval hebben gehad, meestal met zichtbaar trauma.
De duurste verzekering is die voor ongeschiktheid voor de sport, hiermee moet je niet denken aan wedstrijdsport maar eigenlijk ongeschiktheid om er op te rijden. Hieronder vallen bijvoorbeeld kreupelheden zoals peesblessures. Verreweg de meeste paarden worden om deze reden ingeslapen.

Daar kan je ook ziektekosten verzekeringen aanhangen.
Deze zijn ook in verschillende prijsklasses, bijvoorbeeld alleen voor koliek, of alleen indien je doorgestuurd wordt naar een (vastgestelde) tweedelijnskliniek. Maar ook verzekeringen die elke DA vergoeden en de uitgebreide verzekeringen die de dure behandelingen ook vergoeden zoals MRI.

Maar let op, als je een verzekering hebt voor alleen ongeval zal de ziektekosten verzekering alleen uitkeren nav ongevallen, is het paard kreupel ten gevolge van een peesblessure zal deze niets uitkeren.

Let hier dus goed op als je gaat verzekeren. Lees de voorwaarden en de kleine lettertjes goed door.

Oh en de verzekerde waarde van een paard heeft niets te maken met het aankoopbedrag. Je mag hoger of lager verzekeren dan je aankoopbedrag.

Ga dus eerst bepalen waarvoor je verzekerd wil zijn. Ga dan offertes opvragen en zet de voorwaarden er ook bij. Kies zo de best passende verzekering voor je uit.

Eretria

Berichten: 447
Geregistreerd: 03-02-21

Re: dilemma veulen verzekeren?

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-22 12:16

@hierboven,
Dat ligt er maar net aan, iemand bij ons op stal had een heel gedoe met de verzekering en moest zijn paard naar de slacht brengen. Verzekeringskwestie. Helaas is dat uiteindelijk dus ook gebeurd. Zonde, het was een prachtig en ook een heel braaf paard. Ik weet niet precies wat eraan mankeerde, je kon het niet aan hem afzien in ieder geval.

ingvdh

Berichten: 6370
Geregistreerd: 28-09-02
Woonplaats: uitgeest

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-22 12:22

Eretria schreef:
@hierboven,
Dat ligt er maar net aan, iemand bij ons op stal had een heel gedoe met de verzekering en moest zijn paard naar de slacht brengen. Verzekeringskwestie. Helaas is dat uiteindelijk dus ook gebeurd. Zonde, het was een prachtig en ook een heel braaf paard. Ik weet niet precies wat eraan mankeerde, je kon het niet aan hem afzien in ieder geval.Dan heeft stalgenoot uitgekeerd gehad en niet teruggekocht van de verzekering. Als je de verzekering wil laten uitkeren gaat deze naar de slacht. Wil je zelf in laten slapen krijg je minder uitgekeerd (slachtwaarde gaat er vanaf) en mag je het paard zelf laten inslapen.
Bij zo'n beetje elke verzekering kan je je paard ook terugkopen van de verzekering na uitkering en zelf bepalen wat je er mee wil doen, maar daar hangen wel strenge voorwaarden aan, je heb immers de levensverzekering uitgekeerd gekregen.

tiwi1969

Berichten: 7633
Geregistreerd: 04-04-10
Woonplaats: in een huis met een tuintje

Re: dilemma veulen verzekeren?

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-22 12:41

Ik verzeker niks meer nadat ik in de jaren ‘90 veel getouwtrek heb gehad om de overname van een afgekeurd paard, stok kreupel van HKO. Dierenarts vond het een duidelijke zaak, klasse 3-4 en geen pijnvrije toekomst.
Dierenarts verzekering wilde nog van alles proberen en behandelen, 6 weken pijn voordat hij mocht gaan.

Met een veulen in de opfok kan natuurlijk wat gebeuren, een ongeluk zit in een klein hoekje en zeker bij hengsten gaat het er vaak lomp aan toe.
Ik kan me best voorstellen dat je een duur veulen verzekert tegen ongevallen in de wei. Maar dan moet je wel goed doorlezen wat ze onder ongevallen verstaan. Ook een flinke glij partij of stoei-schade of alleen als ze per ongeluk op de weg komen en door een auto worden aangereden.

Ik ga mijn eigen weg en heb mijn eigen doelen. Pak daar gerust van mee, maar ga je eigen weg.

StellaPRE

Berichten: 121
Geregistreerd: 19-02-21

Re: dilemma veulen verzekeren?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-10-22 12:44

Je kan het natuurlijk zo breed als je wilt verzekeren, iemand ervaring met bepaalde aanbieders?
Ik heb een vorig paard bij EFO verzekerd gehad, maar wil wel wat breder kijken..

Amigo B+10 | L1+10 | L2 + 10 | M1 + 10 https://www.instagram.com/amigo.pre/

Janneke2

Berichten: 22745
Geregistreerd: 28-02-13
Woonplaats: Ergens in Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-22 12:57

_Jelske schreef:
... en als je pech hebt en de verzekering vindt dat het geheel niet meer evenredig is claimen ze jouw paard en sta je met lege handen.


Nee.

Als je je niet verdiept in de materie krijg je dit soort dingen.
Of je een dier verzekert of niet: het dier is te allen tijde jouw eigendom en blijft dat.

Er is een denkfiguur dat je "na akelige dingen" (waar je verder niet aan moet denken)
er voor kan kiezen om je dier naar de letterlijke slager te brengen - en daar krijg je dan geld voor.
Zit iets in.
En dat geld wordt verrekend met de uitkering van de verzekering.

Geen enkele verzekering kan jouw dier opeisen.

Ik ben bij EFO verzekerd, ik vind het een fijne vereniging.
(Je bent lid van een onderlinge waarborgmaatschappij.)
Laatst bijgewerkt door Janneke2 op 27-10-22 13:07, in het totaal 1 keer bewerkt

[o]

Je suis Charlie - comme tout le monde.

(...en BAH wat is dit onderschrift actueel. )

Flower033

Berichten: 754
Geregistreerd: 15-09-12
Woonplaats: Niet meer op bokt

Re: dilemma veulen verzekeren?

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-22 13:07

Als eerste bepaal je waarvoor je je paard wil verzekeren. Vervolgens ga je op websites kijken wat er wordt aangeboden. En wat de premie is.
Vind je iets dat bij je past, dan download je de polisvoorwaarden. De volledige voorwaarden, niet een samenvatting.
Lees daarom goed wat er wel en niet wordt verzekerd, kijk bij het kopje Uitsluitingen.
En lees ook over wat je uitgekeerd krijgt bij afkeuren en wel of niet naar de slacht brengen.
Verhalen dat een paard verplicht geslacht wordt, geloof ik niet. Het kan een voorwaarde zijn om geld te krijgen. Blijft nog altijd een keuze of je dat geld wilt hebben of niet.

Voornemen 2023: meer buiten, minder socials

Padoertje
Berichten: 1525
Geregistreerd: 12-06-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-22 13:11

StellaPRE schreef:
Je kan het natuurlijk zo breed als je wilt verzekeren, iemand ervaring met bepaalde aanbieders?
Ik heb een vorig paard bij EFO verzekerd gehad, maar wil wel wat breder kijken..


Ik zit bij Equipe met de inmiddels 3 jarige en mijn vorige sportpaard had ik daar ook. Altijd netjes in de communicatie en keren uit volgens afspraak.

Neem echt de tijd om de verzekeringen te vergelijken en wat je wel/niet verzekerd wilt hebben. Een verzekering hoeft niet duur te zijn en de premie is afhankelijk van het bedrag waarvoor je je dier wilt laten verzekeren. Zo had ik mijn sportpaard na zijn 13e in waarde naar beneden gebracht. Lagere premie, wel tot 4500,- vergoed, maar wel met risico dat bij overlijden of einde sport ik van het uitgekeerde bedrag niet een dergelijk paard terug kon kopen.

Training, verkoop, fok-en opfok van talentvolle dressuurpaarden.
Binnenkort weer twee fijne 3 jarigen klaar om iemand heel gelukkig mee te maken!

Nicole288
Hoofdmoderator Informatief
May the horse be with you! Coördinator Veulenverkiezing

Berichten: 31304
Geregistreerd: 05-01-05
Woonplaats: Noord-Brabant

Re: dilemma veulen verzekeren?

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-22 22:20

KS-ITP -> TAO

Drachtig 2024: Overa x Willem Normandi 336 dgn / Nina x Vaderland 281 dgn (24-4)


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: ClaudeBot en 4 bezoekers