Paard met trailer stress

Moderators: Dyonne, Apple, Pistasche, C_arola, Nicole288, Coby

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Maartje_M

Berichten: 7006
Geregistreerd: 09-04-07
Woonplaats: Aarle-Rixtel

Paard met trailer stress

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-09-20 08:21

Sinds kort ben ik de trotse eigenaar van een trailer en nu wilde ik uiteraard graag op pad. Ik wist nog dat mijn merrie makkelijk te laden is van de keren dat ze verhuisd is, maar ik was even vergeten dat ze iedere keer heel nat van de trailer kwam. Ik ben nu 1x met haar op pad geweest, en ik durf best te zeggen dat ik heel rustig rijd met de trailer, maar ze kwam er druipend van het zweet en trillend vanaf. Dit was een ritje van 10 minuten.

Ze loopt super braaf de trailer op, met een paar minuutjes staat ze er gewoon in. Enige wat ze 'lastig' vindt, is het laatste pasje naar de stang toe en dus de achtervoeten van de klep af, maar ook dat is met rust goed op te lossen. Laden is het probleem dus niet en ook toen we naar huis gingen liep ze gewoon mee.

Afgelopen weekeind hadden we de trailer om een andere reden aangekoppeld en heb ik haar er even op gezet, gewoon om te oefenen. We zijn er in gelopen, hebben een appeltje gegeten, en zijn er weer uit gegaan. Toen ik haar uitgebreid beloonde toen we weer 'op veilige grond' stonden, voelde ik dat ze echt wel weer bezweet was.
Ze is een echte binnenvetter en laat heel slecht zien wat ze echt heel eng vindt. Ander 'probleem', ze vertrouwt blind op mij en doet echt heel veel voor me, ook al vindt ze het heel eng, dus dan laat ze nog slechter zien wat ze echt eng vindt. Toen ze zondag een appeltje stond te eten, was ze ogenschijnlijk rustig, ik zie dan alleen aan het extreme zweten dat ze het echt heel eng vond.

Ik wil gewoon blijven oefenen, maar ik vroeg me af of er mensen zijn die dit herkennen en of het daar goed gekomen is. Ik gun het haar zo dat ze relax op de trailer kan staan, want ze vindt het in het bos zo leuk. Maar ik ben bang dat als we nu maar gewoon blijven gaan, ik haar vertrouwen schaad en ze dalijk de trailer niet meer op wil.


Qimm

Berichten: 13102
Geregistreerd: 04-08-05
Woonplaats: 't oost'n

Re: Paard met trailer stress

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-09-20 08:23

Ik lees even mee, mijne is bijna hetzelfde. Die loopt prima makkelijk de trailer op, maar 8 van de 10x komt ze er zwetend en trillend vanaf

:wave: Volg je mee? -->instagram the_real_qimm

Elisa2

Berichten: 21962
Geregistreerd: 31-08-04

Re: Paard met trailer stress

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-09-20 08:47

Het is echt een kwestie van veel herhaling, wekelijks meenemen naar vooral leuke dingen (bos oid) en hoe meer ze gewend raken, hoe minder spanning op de trailer. Ik zie ook niet in waarom ze niet meer op de trailer zou gaan als je zo door gaat?

Gewoon blijven belonen zodra ze in de trailer staat en zorg dat het laden leuk en fijn blijft (geen geweld). Veel oefenen.

''De echte discipel van de rijkunst heeft niet de erkenning door andere mensen nodig maar veel meer het gevoel om met zijn paard een te zijn. Ontbreekt deze harmonie, dan ontstaat in het beste geval volmaakte techniek, maar er ontstaat nooit volmaakte (rij)kunst.''

-Kurt Albrecht-

Caresse07

Berichten: 8815
Geregistreerd: 19-02-07
Woonplaats: Iets met buren

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-09-20 08:49

Elisa2 schreef:
Het is echt een kwestie van veel herhaling, wekelijks meenemen naar vooral leuke dingen (bos oid) en hoe meer ze gewend raken, hoe minder spanning op de trailer. Ik zie ook niet in waarom ze niet meer op de trailer zou gaan als je zo door gaat?

Gewoon blijven belonen zodra ze in de trailer staat en zorg dat het laden leuk en fijn blijft (geen geweld). Veel oefenen.


Dit inderdaad, mijn merrie was precies zoals jouw merrie, ook altijd zweten als ze van de trailer kwam en niet laten merken dat ze het echt heel spannend vond. Ik merke het vooral aan het mesten als ze de trailer zag en als ze er net op stond en natuurlijk het zweten als ze er af kwam.

Maar nu gaat ze vrij regelmatig op de trailer en zweet ze niet meer als ze er af komt.

Volg je hart, dat klopt.

Ik was een mooie baby, maar in het ziekenhuis hebben ze mij verwisseld.

itsmi

Berichten: 5018
Geregistreerd: 20-09-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-09-20 08:53

Veeeeeel herhalen. En voorAl in de trailer een feestje maken en uitgebreid belonen, niet voor de klep al belonen. Heb je ook de stang erachter los geoefend? Misschien vindt ze het laden niet eng, maar wel de stang of de klep. Dat kun je ook in etappes oefenen. Let ook goed op de signalen van je paard. Hoofd naar beneden en likken of kauwen is ontspannen. Hoofd omhoog en strak gespannen staan dan proberen de rust weer terug te vinden voordat je haar er weer aflaat. En tussendoor als beloning even een rondje om lopen, zodat ze alles weer even kan verwerken.
Volgens mij ben je al goed bezig!

Sabbientje

Berichten: 3948
Geregistreerd: 15-03-04
Woonplaats: Poortugaal

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-09-20 08:57

Ik merk hetzelfde met mijn merrie.

Ik merk dat als we een vaker oefenen het wel beter gaat, maar als het dan weer verslapt ze het toch wel weer erg spannend vind.
Laatste keer heeft ze samen met een ander paard in een tweepaardstrailer gestaan. Dat ging heel goed.
Ze nam toen zelfs op de terugweg een paar hapjes uit het hooinet.

Ik denk dat het vooral een kwestie is van wennen en vaker doen. Alleen gaan we niet zo vaak op pad en voor de lol een rondje gaan rijden doe je ook niet zo snel.

Maartje_M

Berichten: 7006
Geregistreerd: 09-04-07
Woonplaats: Aarle-Rixtel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-09-20 09:00

Afgelopen zondag toen we alleen een appeltje hebben gegeten, had ik de stang er niet achter, klep open en had ik haar ook niet vast staan, gewoon vastgehouden aan het halstertouw. Daar zit het probleem niet denk ik.

Jullie zeggen dus wel gewoon op pad blijven gaan naar leuke dingen? Of toch maar eerst een tijdje oefenen zonder te rijden?
Even voor de duidelijkheid, ik ben bang dat als ik maar gewoon op pad blijf gaan en haar steeds in die stress situatie breng zonder dat ik dan bij haar ben (ik denk dat dat ook een deel van het probleem kan zijn, het alleen zijn), dat ze dan op een gegeven moment er niet meer op wil.

Appeltje wordt in ieder geval vast onderdeel van de trailer :))
Hooinet hangt er ook in maar kijkt ze niet naar

VWestra
Berichten: 909
Geregistreerd: 04-07-15
Woonplaats: Friesland

Re: Paard met trailer stress

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-09-20 09:06

als je het alleen zijn wil ondervangen... ik heb standaardeen knuffel inde trailer hangen als we op pad gaan. Die van mij vind alleen staan op de trailer ook echt spannend. Als steun hangt dus zijn knuffel inde trailer. Deze hang ik altijd een dag van te voren in zijn box zodat die naar 'thuis' ruikt als we onderweg zijn.

speurneusc

Berichten: 4021
Geregistreerd: 06-08-12
Woonplaats: Veldhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-09-20 09:08

kijk naar je paard, leuke dingen gaan doen en wanneer je merkt dat ze voor de trailer al gaat aarzelen wat ze anders nooit doet, dan even een pauze inlassen en het laden wat extra aandacht gaan geven zonder weg te gaan, daar weer vertrouwen in geven.

angst/stress voor het rijden kan je er alleen uit halen door te gaan rijden dat gaat nu eenmaal niet met stilstaan.

zelf een hoefijzer maken met epoxy...https://carolsshop.nl/epoxy/startsets/s ... 0-gr-epoxy

Maartje_M

Berichten: 7006
Geregistreerd: 09-04-07
Woonplaats: Aarle-Rixtel

Re: Paard met trailer stress

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-09-20 09:11

Maar zondag had ze dus ook in de stilstaande trailer al veel stress. Direct mesten en ook veel zweten. Dat valt dus wel te oefenen zonder rijden dan.

Ik denk dat alleen zijn wel mee speelt maar niet haar grootste probleem is.

Katyatje

Berichten: 1401
Geregistreerd: 25-12-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-09-20 09:15

Ik zou zowel op stap gaan als blijven oefenen.

Je moet van de trailer in de mate van het mogelijke een oase van rust maken. Een fijne plek om te zijn.
Je paard vindt het duidelijk wel nog eng om op de trailer te lopen (duurt een paar minuten en de laatste stap is lastig) dus dat is een eerste werkpunt. Want daar begint de stress al. De volgende keer kan je proberen om er een vooruit achteruit oefening van te maken, waarbij het doel is dat je paard luistert naar jou/jou volgt (afhankelijk van hoe je ze laadt). Zonder dat het einddoel per se om de trailer staan is.

Om de rust te creëren op de trailer zelf moet je geduld hebben. Lekker staan staan en zelf ontspannen. Van zodra je het minste van ontspanning ziet (hooi eten zou super zijn) belonen en af de trailer. En dit uitbouwen.

Caresse07

Berichten: 8815
Geregistreerd: 19-02-07
Woonplaats: Iets met buren

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-09-20 09:17

Misschien heeft ze wel juist stress omdat ze denkt dat ze gaat verhuizen en juist als je weg gaat en weer terug komt op haar vertrouwde plekje dat het dan minder wordt.

Dat idee heb ik bij mijn merrie wel gehad. Trailer was meestal een andere plek. Niet dat ze nou zo heel veel verhuist is, maar als dat de enige reden is dat je op de trailer staat, kan dat ook een reden zijn.

Volg je hart, dat klopt.

Ik was een mooie baby, maar in het ziekenhuis hebben ze mij verwisseld.

Maartje_M

Berichten: 7006
Geregistreerd: 09-04-07
Woonplaats: Aarle-Rixtel

Re: Paard met trailer stress

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-09-20 09:21

Paar minuten is misschien overdreven dan, ze loopt zonder twijfel met me mee de klep op. Alleen laatste voetje is een werkpuntje. Er af loopt ze heel braaf, rustig en beheerst

Ze staat inmiddels al zo'n 2,5 jaar op deze plek. Haar pony vriendinnetje gaat ook regelmatig mee op pad, die ziet ze ook gaan en weer thuis komen. Ik weet niet of ze de trailer nog linkt aan verhuizen

Elisa2

Berichten: 21962
Geregistreerd: 31-08-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-09-20 18:21

Maartje_M schreef:
Afgelopen zondag toen we alleen een appeltje hebben gegeten, had ik de stang er niet achter, klep open en had ik haar ook niet vast staan, gewoon vastgehouden aan het halstertouw. Daar zit het probleem niet denk ik.

Jullie zeggen dus wel gewoon op pad blijven gaan naar leuke dingen? Of toch maar eerst een tijdje oefenen zonder te rijden?
Even voor de duidelijkheid, ik ben bang dat als ik maar gewoon op pad blijf gaan en haar steeds in die stress situatie breng zonder dat ik dan bij haar ben (ik denk dat dat ook een deel van het probleem kan zijn, het alleen zijn), dat ze dan op een gegeven moment er niet meer op wil.

Appeltje wordt in ieder geval vast onderdeel van de trailer :))
Hooinet hangt er ook in maar kijkt ze niet naar


Je kan je eigen gedachtepatroon beter omturnen, paard moet leren zelfstandig te worden dus dan is het goed dat je er niet bij bent. Hoe beter ze dat leert, en hoe vaker ze ervaart dat er niets ergs gebeurd en ze gewoon weer thuis bij haar vriendjes komt na afloop, hoe meer vertrouwen ze krijgt wat weer helpt met zelfstandig worden. En waarom zou ze er dan ineens niet meer op willen? Jij bent de leider, als jij uitstraalt dat ze het oke is, dan is het oke en veilig voor haar.

Pas op dat je eigen angst geen self fulfilling prophecy wordt.

''De echte discipel van de rijkunst heeft niet de erkenning door andere mensen nodig maar veel meer het gevoel om met zijn paard een te zijn. Ontbreekt deze harmonie, dan ontstaat in het beste geval volmaakte techniek, maar er ontstaat nooit volmaakte (rij)kunst.''

-Kurt Albrecht-

Maartje_M

Berichten: 7006
Geregistreerd: 09-04-07
Woonplaats: Aarle-Rixtel

Re: Paard met trailer stress

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-09-20 21:33

Daar heb je een pumt, ga ik op letten


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Eilish, xRaisin en 11 bezoekers