Moderators: Coby, balance, Dyonne, Sica, C_arola, Neonlight, Firelight
grid schreef:De FAQ TAO is volgens mij niet meer up-to-date![]()
Bij B rijbewijs is losgelaten dat de auto zwaarder moet zijn dan de totale maximum massa van aanhanger. Het totaal van 3500 geldt nog steeds en de auto moet t natuurlijk wel mogen trekken (en of het verstandig is, is misschien ook ander verhaal...) maar dat de auto verplicht zwaarder moet zijn dat de tmm van trailer is dus niet meer zo.
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen ... turen.html
C_arola schreef:De link die je plaatste is niet van een oud centraal topic over hetzelfde onderwerp, dat topic gaat namelijk over een ander onderwerp. Het kan wel zo zijn dat daar ook vragen in zijn gesteld over dit onderwerp.
Rex_Rolfo schreef:Ook onder de 3500 kg moeten ze naar gewicht kijken. Als jouw trailer b.v. een MTM van 1200 kg heeft en je auto mag 1000 kg trekken moeten ze toch de weegschaal tevoorschijn halen om te bewijzen dat je niet boven die 1000 kg gaat. Of boven de 1200 als je een trekauto hebt die 1200 kg of meer mag trekken.
Nogmaals: rijbewijs en overbelading zijn twee totaal verschillende zaken.
Rijbewijs = mtm op papier
Overbelading = werkelijk gewicht.
Wetteksten: http://wetten.overheid.nl/BWBR0025798/H ... 29-11-2013
In deze tekst wordt gesproken van totale massa van de aanhanger, niet van maximaal toegestane massa.
Artikel 5.18.18
1.De totale massa van aanhangwagens die worden voortbewogen door personenauto’s, bedrijfsauto’s of bussen waarvan de toegestane maximummassa niet meer bedraagt dan 3.500 kg, mag niet meer bedragen dan de maximummassa die volgt uit het op de koppeling van het trekkend voertuig aangebrachte identificatiekenmerk of goedkeuringsmerk. Indien de koppeling daaromtrent geen gegevens vermeldt, mag de totale massa van de aanhangwagen niet meer bedragen dan 750 kg en niet meer dan:
a.de ledige massa van het trekkend motorvoertuig, of
b.de massa in rijklare toestand van het trekkend motorvoertuig.
2.De last onder de bestuurde as of assen van motorvoertuigen in beladen toestand mag niet minder bedragen dan een vijfde deel van de massa van het voertuig in beladen toestand. Indien het een gelede bus betreft, mag die last niet minder bedragen dan een vijfde deel van de massa van het voorste deel van het motorvoertuig in beladen toestand.
3.De last onder de gestuurde as of assen, niet zijnde zelfsturende assen, van autonome aanhangwagens in beladen toestand, mag niet minder bedragen dan een vijfde deel van de massa van de aanhangwagen in beladen toestand.
4.De last onder de koppeling van opleggers in beladen toestand mag niet minder bedragen dan een vijfde deel van de massa van de oplegger in beladen toestand.
5.Op onverharde wegen mag de last onder enig wiel van een voertuig niet meer dan 2.400 kg bedragen.
Artikel 5.18.18a
1.Als in het kentekenregister of op het kentekenbewijs van personenauto’s een maximum te trekken massa aanhangwagen is vermeld, dan mag de totale massa van aanhangwagens of de som van de aslasten van autonome aanhangwagens met een bedrijfsremsysteem achter die personenauto’s maximaal 3.500 kg bedragen en daarbij de laagste van de volgende waarden niet overschrijden:
a.de maximum te trekken massa aanhangwagen zoals die in het kentekenregister of op het kentekenbewijs van het trekkende voertuig is vermeld;
b.de door de fabrikant bepaalde technisch toegestane getrokken maximummassa gebaseerd op de constructie van het trekkend voertuig;
c.de door de fabrikant bepaalde technisch toegestane getrokken maximummassa gebaseerd op de sterkte van de mechanische koppelinrichting;
d.de technisch toegestane maximummassa van het trekkend voertuig, of 1,5 maal de technisch toegestane maximummassa van de personenauto, voorzover de personenauto een aantekening in het kentekenbewijs of in het kentekenregister ‘G’ heeft.
2.Als in het kentekenregister of op het kentekenbewijs van personenauto’s een maximum te trekken massa aanhangwagen is vermeld, dan mag de totale massa van aanhangwagens of de som van de aslasten van autonome aanhangwagens zonder een bedrijfsremsysteem achter die personenauto’s maximaal 750 kg bedragen en daarbij de laagste van de volgende waarden niet overschrijden:
a.de maximum te trekken massa aanhangwagen zoals die in het kentekenregister of op het kentekenbewijs van het trekkende voertuig is vermeld;
b.de door de fabrikant bepaalde technisch toegestane getrokken maximummassa gebaseerd op de constructie van het trekkend voertuig;
c.de helft van de massa van het trekkende voertuig in rijklare toestand.
3.De massa van aanhangwagens of de som van de aslasten van aanhangwagens achter driewielige motorrijtuigen mag niet meer bedragen dan de helft van de ledige massa van het trekkende driewielige motorrijtuig.
4.Als in het kentekenregister of op het kentekenbewijs van een personenauto geen maximum te trekken massa aanhangwagen is vermeld, mag géén aanhangwagen worden voortbewogen.
JosineS schreef:Rex, bedankt voor deze opheldering.Dan staat het toch verkeerd op de bokt wiki.
Kim_Asterix schreef:Ik heb even een vraagje over een combinatie van auto+trailer met een BE rijbewijs.
Wij zijn namelijk even op zoek naar een tijdelijke nood oplossing maar wij komen er niet uit. Het gaat eigenlijk vooral om de vraag of deze auto het gewicht überhaupt wel mag trekken.
Het gaat om de situatie waarin er 1 paard van 600 kilo in een 2-paards trailer staat.
Gegevens trailer:
F.1
Technische max. massa voertuig 2000 kg
F.2
Toegestane max. massa voertuig 2000 kg
G
Massa rijklaar 700 kg
Massa ledig voertuig 700 kg
Gegevens auto:
F.1
Technische max. massa voertuig 2140 kg
F.2
Toegestane max. massa voertuig 2140 kg
G
Massa rijklaar 1585 kg
Massa ledig voertuig 1485 kg
O.1
Aanhangwagen geremd 1500 kg
O.2
Aanhangwagen ongeremd 750 kg
Wie o wie weet het antwoord?