Helaas telkenmale over de maximale grenzen van wat kan maar dat terzijde. Blijkbaar weegt het belang van de ruiter zwaarder dan veiligheid.
Er wordt daarbij ook over kogeldruk geschreven en ik ga daar even op in.
1. Kogeldruk is een foutief woord. Het betreft de verticale last op de kogel. Dat maakt het potentiële probleem bij tandemassers gelijk makkelijker te begrijpen.
2. De maximum last op de kogel van een trekhaak is irrelevant bij paardentrailers.
Een paardentrailer is een tandemasser.
Die hoort beladen een gelijke belasting van voorste - en achterste wielen te hebben; horizontaal te rijden.
Geen verschil in bandenspanninn en geen verschil in belasting is wat nagestreefd moet worden.
De koppeling mag dus niet significant omhoog geduwd worden door de vering van de trekkende auto, door de trekhaak = de last op de kogel mag niet ´hoog´ zijn.
De koppeling moet in de ruststand op de kogel rusten, de last moet positief zijn, maar niet zóveel dat het een verschil in belasting op de banden oplevert.
Bedenk hierbij dat de afstand van de koppeling tot de voorste as in verhouding tot de afstand tussen de assen als een hefboom is.
Reken zelf maar uit wat 35 kilo opwaardse kracht onder de aanhangerkoppeling voor effect geeft.
De maximale belasting van een trekhaak met een maximum van 50 kilo is al ruim boven wat verstandig is voor een tandemasser.
De maximum kogellast van de trekhaak is dus een non-onderwerp; belangrijk is de juiste HOOGTE van de trekhaak

In de praktijk zijn trekhaken en alles daar omheen vooral gericht op caravans en dan nog hoofdzakelijk enkelassers.
De koppelinghoogte van een caravan ligt tussen 35 en 47 cm.
De RDW Centrum voor voertuigtechniek en informatie geeft twee normen voor de kogelhoogte van de trekhaak; de ene norm geldt bij een lege auto: afstand hart kogel tot wegdek tussen 38 en 45 cm. De tweede norm gaat uit van een beladen auto: afstand hart kogel tot wegdek tussen 35 en 42 cm.
Dat lijkt mooi te passen bij de hoogte van de caravan-koppeling. In de praktijk echter kan dit bij een tandemasser tot een veel te groot hoogteverschil leiden.
Het is de bedoeling dat de koppeling van de beladen paardentrailer net wat lager is dan de kogel van de beladen auto.
Daar ligt een potentieel probleem.
Niet alleen in de vrij grote marge van 7 cm., ook in de perceptie van de gebruikers over enkelassige caravans. Bij tandemassers kan je de koppeling NIET zonder serieuze gevolgen voor de wegligging ´wat´ omhoog trekken.
De beladen koppelingshoogte van veel paardentrailers is aan de lage kant.
De hoogte van de kogel van de trekker hoort aangepast te worden bij die van de kar; NIET andersom!
Bij terreinwaardige autos speelt een totaal onafhankelijke eis welke in conflict is met de juiste kogelhoogte; de afloophoek, de helling waarbij het laagste punt aan de acherzijde wel/niet aan de grond komt.
Voeg daarbij dat menig terreinwaardige auto een stevige achtervering heeft en...
Het is niet voor niets dat bij de LandRover Defender een trekhaak met in hoogte verstelbare kogel ooit heel normaal was.
Moraal van dit verhaal: meet met de rolmaat, meet de centimeters.
Discussie mbt de maximum kogellast is volstrekt misplaatst. Dat is een non-onderwerp. Vergeet het foutieve woord ´kogeldruk´; het cruciale woord is kogelHOOGTE. Het gaat om de hoogte van de kogel van de beladen trekker t.o.v. de koppeling van de beladen kar.