Te klein hoofd voor gebit, wat doen?

Moderators: RianneH, Neonlight, balance, Sica

 
 
Kiki1995

Berichten: 1077
Geregistreerd: 14-01-15
Woonplaats: Achterhoek

Te klein hoofd voor gebit, wat doen?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-08-20 14:03

Hoi allemaal!

Ik zit met een aantal dingetjes met mijn shetlander, Mango. We hebben Mango 2 maand geleden aangeschaft. Niks aan de hand, gewoon een vrolijk paardje. Kwam lief bij je staan en liet alles met zich doen. Ze stond in een weilandje met andere shetlanders, er had wel is een kind opgezeten maar verder was er nog niet veel met haar gedaan, ze is ook nog maar net 3.

Mango staat sinds 20 juni aan huis bij ons, met de rest van de paarden. Daar merkte ik dat ze langzamer werd, haar linkerneusgat begon te stinken en er kwam pus uit. Meteen heb ik de dierenarts gebeld en die dacht aan een ontsteking in de sinussen. Ze kreeg preventief antibiotica en we zouden een foto maken. Mango at nog gewoon, deed gewoon haar ding en viel niet af.

Op de foto kwam al vrij snel aan het licht dat het niet de sinussen waren, maar haar gebit dat problemen veroorzaakten. Haar hoofd is in principe te klein om al haar tanden kwijt te kunnen, die zitten nu dus in de verdrukking. Mango is nog bezig met het wisselen van doppen. We hebben 2 doppen laten trekken aan haar linkerkant in de hoop dat de tanden die de ontsteking misschien veroorzaken konden afzakken en het weg zou trekken. Het lijkt niet alsof de ontsteking weg is.

We hebben nu een paar opties gekregen. Dat is doorbehandelen en doorverwezen worden naar een specialistische kliniek. Daar zouden ze in alle 4 de kwadranten tanden moeten trekken om alles 'passend' te krijgen. Of... je raad het al, in laten slapen. Dit laatste vind ik heel moeilijk om aan te denken, omdat Mango nog maar 3 jaar oud is. Ik vind dat geen leeftijd om zo'n jong paard in te moeten laten slapen..

Het andere ding.. ik roep altijd dat geld geen issue is en ik altijd alles wil proberen voor mijn dieren.. maar ik heb afgelopen halfjaar een hoop van mijn geld moeten 'verspijkeren' aan mijn tinker ruin die hoefkanker bleek te hebben. Die heeft een aantal weken op de kliniek gestaan, is intensief behandeld geweest. Met succes, maar er zat een behoorlijk kostenplaatje aan.

Wat ik me nu eigenlijk afvraag is wat andere mensen zouden doen als ze zo'n paardje onder hun vleugels zouden hebben. Ik weet zelf even niet meer wat nou de beste keuze is en wat ik moet doen. Ik weet ook niet of er mensen zijn die ook een shetlander hebben met hetzelfde soort probleem? Ik zou graag meer ervaringen hierover horen!

Dit is Mango, samen met mijn tinkerruin Sven.
Afbeelding

Things never happen the same way twice, dear one.


Pluttersput

Berichten: 14979
Geregistreerd: 11-09-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-08-20 14:35

Pfoe. Ik snap dat het financieel heel heftig kan zijn allemaal. Maar ik zou dit geen reden vinden tot inslapen eigenlijk. Als het van mij was zou ik daar zeker nog wel in durven investeren, als t paardje verder helemaal in orde is.

En moeten dan alle tanden getrokken worden? Of gaan ze om en om trekken om ruimte te maken dat er wel nog iets blijft staan?

roekes

Berichten: 733
Geregistreerd: 05-04-14
Woonplaats: Drenthe

Re: Te klein hoofd voor gebit, wat doen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-08-20 14:37

Ik zou enkele kiezen laten trekken. Doppen trekken heeft geen zin want onder een dop zit een kies of tand met wortel.

Wees jezelf, er zijn al zoveel anderen.

SvS88

Berichten: 320
Geregistreerd: 28-03-19

Re: Te klein hoofd voor gebit, wat doen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-08-20 14:46

Ik zou maar 1 optie zien en dat is de eerste! Wie weet kan je iets van een betalingsregeling treffen met de kliniek? Ik zou dit iig niet als reden tot inslapen zien

Onderschrift

Tears are words from the heart that can't be spoken
*Voor altijd in mijn hart ♡ Rust zacht lieve Amarinske*

_Penotti
Berichten: 6267
Geregistreerd: 28-02-20
Woonplaats: Tussen de velden

Re: Te klein hoofd voor gebit, wat doen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-08-20 14:55

Als dat trekken word
gedaan is dan ook zeker dat het daarna goed is en haar verdere leven daar in het gebit niet meer risico's zijn dan bij andere paarden?

En heeft de da een prijsopgave gegegeven?

#IkStaAchterBrittDekker

*sorry, door hersenletsel soms rare zinnen en slechte spelling*
*Ik doe mijn best*

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-08-20 14:56

Als ik voor onder de 1000 euro kiezen kan laten trekken en ik ervan op aan kan dat het dan ook klaar is en het dier een gezonde en pijnvrije toekomst tegemoet gaat, zou ik het overwegen.

Naar mate het bedrag hoger wordt en / of de toekomst onzekerder neig ik naar afhaken.

Maar dat is wat ik zou doen. Ieder heeft een ander hart en ieder heeft een andere portemonnee.

Lithya

Berichten: 2395
Geregistreerd: 29-07-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-08-20 14:58

Gaan ze tanden of kiezen trekken. Ik denk, hoe erg ik ook om dieren geef, dat ik voor inslapen zou gaan. Je gaat nu kiezen trekken omdat de boel in de verdrukking zit. Niet alles is nog door, dus ze hopen dat de boel dan wat in de rij komt. Zo niet, dan zit je met enorme diastases, waardoor pony weer eetproblemen gaat/kan krijgen, want kauwen wordt belemmerd.

Ragdollcat
Berichten: 14631
Geregistreerd: 03-08-08
Woonplaats: Daar waar ik woon

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-08-20 15:02

Dat krijg je met doorfok!
Ik weet niet of het bij jouw shetlander het geval is of gewoon pure pech!

Veel sterkte ermee!

Ik zou gaan voor de kiezen die in de weg staan om die te laten trekken! En dan kijken of het goed gaat!

Er was op de TV een shetlander die erg doorgefokt was en dwerggroei had. Kiezen waren veel te groot voor het kleine hoofdje. De wangen werden bij de mondhoeken helemaal doorgesneden om bij de achterste kiezen te kunnen komen. Want via de mond lukte niet, de kaakjes konden niet ver genoeg open.

De operatie waren gelukt en de wangen weer dichtgehecht!

Maar hoe het verder ging..... geen idee.
Het was ook een 3 jarige.

Ik zou ook zeer zeker gaan kijken of het verder er niet onder gaat lijden, dat is niet eerlijk naar het dier toe!

Sas_Mon

Berichten: 1633
Geregistreerd: 06-04-07
Woonplaats: Ede

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-08-20 15:05

Een mini van een kennis had ongeveer hetzelfde. Al vanaf 1 jaar regelmatig tandarts wegens een te klein hoofd en te grote tanden. Verschillende keren tanden en kiezen laten trekken en nu 10 jaar verder moet ze nog 2-3x per jaar bijgevijld worden ipv de andere paarden die netjes 1x per jaar gaan. Maar mini in kwestie is nu een fanatieke 10 jarige menpony die glanst als een spiegel en verder gewoon gezond is. Dus ja het kan goedkomen, en ja dat kost een heleboel geld en wat mazzel hier en daar. Voor hetzelfde geld had ze 2 gezonde pony's of zelfs meer gehad maar of dat het argument moet zijn... dat is niet aan mij.

lessen in bewustzijn, Rebalancingsessies en hulp met paarden icm centered riding.
http://www.mensenbewustzijn.nl

oji

Berichten: 3973
Geregistreerd: 29-07-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-08-20 15:13

Onze mini pretshet op stal heeft dat ook (is gewoon gezelschapspony voor de paarden). Flink wat kiezen getrokken, maar is inmiddels vrolijk 25. Zit nu wel aan het minimum aantal kiezen dus als er nog meer getrokken moet gaan worden dan wordt het inslapen, maar heeft ie toch wel 25 mooie jaren meegepakt.

Het heeft ook een voordeel...in zijn hele jonge jaren was het altijd uitkijken, was heel gevoelig voor hoefbevangenheid. Maar met dit "issue" kan ie maar heel langzaam eten, kan dus gewoon de hele dag vol de wei op maar is nooit meer hoefbevangen geweest. Eigenlijk is dit euvel voor hem een geluk bij een ongeluk.
Wel 2 keer per jaar alles netjes laten bijwerken door de DA inderdaad.

LindyH

Berichten: 11259
Geregistreerd: 02-07-05
Woonplaats: The Buckle of the Bible Belt

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-08-20 15:28

Dit had ik zelf als kind. Op mijn 12e zijn mijn 4 achterste kiezen getrokken zodat er ruimte zou zijn voor mijn verstandskiezen. Daarna heb ik nog weer een beugel gehad om alles op de goede plaats te zetten. Maar in principe is het allemaal goed gegaan.
Mijn vader had in feite hetzelfde, maar hij heeft als kind deze behandeling niet gehad, en moest daardoor als volwassene een zware kaakoperatie ondergaan. Dat was vele malen zwaarder.

Misschien kun je het ook zo zien. Omdat je paardje nog zo jong is kan hij nog relatief makkelijk geholpen worden.

Waar je misschien wel over na kunt denken, in overleg met de DA, is wat voor verdoving hiervoor nodig is en of je alles in één keer wilt laten doen. Als je pony helemaal onder zeil moet dan is dat veel duurder dan een roesje en een lokale verdoving. Gelukkig gaat het om een kleine pony, die hebben niet zo veel verdoving nodig.
Bij mij zijn destijds alle vier de kiezen apart getrokken, met ongeveer een maand ertussen dacht ik. Dat scheelde, want zo had ik altijd nog een goede kant om te kauwen. Dat was eigenlijk heel goed te doen. Maar als je pony helemaal onder zeil moet dan wordt dat wel erg duur.

Wat ik maar zeggen wil... Er zijn verschillende opties. Hopelijk kun je in overleg bepalen wat het vriendelijkst voor je pony is en voor je portemonnee.

Sterkte in ieder geval!

LadyMadonna

Berichten: 62220
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: werkendam (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-08-20 15:42

Ragdollcat schreef:
Dat krijg je met doorfok!
Ik weet niet of het bij jouw shetlander het geval is of gewoon pure pech!

Waarom je eerste opmerking als je geen idee hebt hoe dit diertje gefokt is?

Onali

Berichten: 18034
Geregistreerd: 16-03-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-08-20 16:27

LindyH schreef:
Dit had ik zelf als kind. Op mijn 12e zijn mijn 4 achterste kiezen getrokken zodat er ruimte zou zijn voor mijn verstandskiezen. Daarna heb ik nog weer een beugel gehad om alles op de goede plaats te zetten. Maar in principe is het allemaal goed gegaan.


Waar je misschien wel over na kunt denken, in overleg met de DA, is wat voor verdoving hiervoor nodig is en of je alles in één keer wilt laten doen. Als je pony helemaal onder zeil moet dan is dat veel duurder dan een roesje en een lokale verdoving. Gelukkig gaat het om een kleine pony, die hebben niet zo veel verdoving nodig.
Bij mij zijn destijds alle vier de kiezen apart getrokken, met ongeveer een maand ertussen dacht ik. Dat scheelde, want zo had ik altijd nog een goede kant om te kauwen. Dat was eigenlijk heel goed te doen. Maar als je pony helemaal onder zeil moet dan wordt dat wel erg duur._O-

Bijna elk kind heeft dat, verstandskiezen hebben er hier echter helemaal niks mee te maken.

Een verdoving van een shet is net zo duur als de verdoving van een groot paard.
Vaak wordt dit al plaatselijk gedaan en doen ze meerdere dingen tegelijk tijdens 1 behandeling.

TS ik wens je veel sterkte.

Ik zou voor mijn fjord ongeveer 1000 euro kwijt zijn geweest.
Lokale verdoving, incl foto's, was wel een beetje afhankelijk van de hoeveelheid te trekken kiezen. Het bedrag kon dus nog oplopen.

Black is the colour of my true love's hair

Kiki1995

Berichten: 1077
Geregistreerd: 14-01-15
Woonplaats: Achterhoek

Re: Te klein hoofd voor gebit, wat doen?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-08-20 16:34

Bedankt allemaal voor de reacties! Ik ga zo alles rustig even doorlezen.

Of ze doorfok is weet ik niet, ik weet enkel dat de stal die in haar paspoort staat niet hoog aangeschreven is. Dus die kans is er, dat is dan mijn pech.

Foutje van mij, de kiezen worden niet getrokken, maar zullen dan operatief verwijderd worden. Via kleine sneetjes in het hoofd worden ze uit de kaak gehaald, aan elke kant sowieso een kies, misschien wel meer.
Maandag ga ik er achter aan bellen, laat ik de DA nog een keertje kijken naar haar en dan ga ik kijken hoe het verder moet, welke kliniek in in schakel. Ik hoorde dat in Winterswijk een goede paardentandarts zit en in Utrecht zouden specialisten zitten.

Things never happen the same way twice, dear one.

tamary

Berichten: 28418
Geregistreerd: 19-06-02
Woonplaats: Drenthe

Re: Te klein hoofd voor gebit, wat doen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-08-20 16:36

Klinkt als vorm van dwerggoei, zijn er nog andere problemen die daar op te herleiden zouden zijn?

[o]
Bayo - 01-01-1996 - 15-04-2017 ;(
“Technological progress has merely provided us with more efficient means for going backwards.” – Aldous Huxley –

Kiki1995

Berichten: 1077
Geregistreerd: 14-01-15
Woonplaats: Achterhoek

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-08-20 16:47

Geen idee! Ik heb de röntgen foto's wel gekregen. Die staan alleen op mijn pc en kan ik nu niet delen. Die kan ik straks wel in dit topic nog doen.

Things never happen the same way twice, dear one.

LindyH

Berichten: 11259
Geregistreerd: 02-07-05
Woonplaats: The Buckle of the Bible Belt

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-08-20 17:01

Onali schreef:
LindyH schreef:
Dit had ik zelf als kind. Op mijn 12e zijn mijn 4 achterste kiezen getrokken zodat er ruimte zou zijn voor mijn verstandskiezen. Daarna heb ik nog weer een beugel gehad om alles op de goede plaats te zetten. Maar in principe is het allemaal goed gegaan.


Waar je misschien wel over na kunt denken, in overleg met de DA, is wat voor verdoving hiervoor nodig is en of je alles in één keer wilt laten doen. Als je pony helemaal onder zeil moet dan is dat veel duurder dan een roesje en een lokale verdoving. Gelukkig gaat het om een kleine pony, die hebben niet zo veel verdoving nodig.
Bij mij zijn destijds alle vier de kiezen apart getrokken, met ongeveer een maand ertussen dacht ik. Dat scheelde, want zo had ik altijd nog een goede kant om te kauwen. Dat was eigenlijk heel goed te doen. Maar als je pony helemaal onder zeil moet dan wordt dat wel erg duur._O-

Bijna elk kind heeft dat, verstandskiezen hebben er hier echter helemaal niks mee te maken.


Nou, bij mij wel. Ik geloof niet dat bij elk kind standaard vier kiezen worden getrokken. Toen, 30 jaar geleden, was dat in ieder geval niet bepaald alledaags.

Citaat:
Een verdoving van een shet is net zo duur als de verdoving van een groot paard.

Ik dacht dat verdoving per kg ging. Volledige verdoving in ieder geval wel. Dan scheelt het echt wel of je paard 200 of 600 kg weegt. Alleen dan zitten de kosten meer in de overige dingen.

mamabird
Berichten: 913
Geregistreerd: 02-04-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-08-20 17:03

Ik hele goede ervaringen met Aldo Doveren. Is dierenarts en gespecialiseerd in tandheelkunde bij paarden. Wel een eind weg voor jullie vrees ik.... https://vpgc.nl

neetoch
Berichten: 994
Geregistreerd: 16-06-19

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-08-20 17:24

LindyH schreef:
Dit had ik zelf als kind. Op mijn 12e zijn mijn 4 achterste kiezen getrokken zodat er ruimte zou zijn voor mijn verstandskiezen. Daarna heb ik nog weer een beugel gehad om alles op de goede plaats te zetten. Maar in principe is het allemaal goed gegaan.
Mijn vader had in feite hetzelfde, maar hij heeft als kind deze behandeling niet gehad, en moest daardoor als volwassene een zware kaakoperatie ondergaan. Dat was vele malen zwaarder.

Misschien kun je het ook zo zien. Omdat je paardje nog zo jong is kan hij nog relatief makkelijk geholpen worden.

Waar je misschien wel over na kunt denken, in overleg met de DA, is wat voor verdoving hiervoor nodig is en of je alles in één keer wilt laten doen. Als je pony helemaal onder zeil moet dan is dat veel duurder dan een roesje en een lokale verdoving. Gelukkig gaat het om een kleine pony, die hebben niet zo veel verdoving nodig.
Bij mij zijn destijds alle vier de kiezen apart getrokken, met ongeveer een maand ertussen dacht ik. Dat scheelde, want zo had ik altijd nog een goede kant om te kauwen. Dat was eigenlijk heel goed te doen. Maar als je pony helemaal onder zeil moet dan wordt dat wel erg duur.

Wat ik maar zeggen wil... Er zijn verschillende opties. Hopelijk kun je in overleg bepalen wat het vriendelijkst voor je pony is en voor je portemonnee.

Sterkte in ieder geval!


Je hebt gelijk hoor wat verdoving qua gewicht en prijs betreft.

En je eigen verhaal kan ik ook volgen. Ook al zegt iedereen dat je mens en dier niet kunt vergelijken, is bij beide gevallen de vaste kiezen die verwijderd worden, op het beugeltje na lijkt het een beetje hetzelfde, er komt dan niet steeds weer wat terug tenslotte.

Earth

Berichten: 6708
Geregistreerd: 09-04-20
Woonplaats: 1,5 meter

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-08-20 17:30

tamary schreef:
Klinkt als vorm van dwerggoei, zijn er nog andere problemen die daar op te herleiden zouden zijn?

Ook mijn idee inderdaad. Ik zou het niet gek vinden als je hem laat inslapen hoor. Uiteraard wel als hij pijn heeft, en het niet meer leefbaar is.

Run forrest run!!

LindyH

Berichten: 11259
Geregistreerd: 02-07-05
Woonplaats: The Buckle of the Bible Belt

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-08-20 17:48

Een roesje gaat ook per kg toch? Daar komt dan nog wel een plaatselijke verdoving bij.

Misschien kun je het per twee laten doen. Dus eerst de twee kiezen links en dan later de twee rechts. Dat lijkt mij het vriendelijkst voor de pony en voor jouw portemonnee. Want met vier keer apart betaal je ook vier keer verdoving en consult. Alles tegelijk is budgettechnisch het fijnst, maar naar mijn idee veel zwaarder voor de pony. Die kan dan een tijdje echt niet eten. Dan krijg je daar weer allerlei kosten van, met misschien wel sondevoeding en weet ik veel wat. Maar dat kan een specialist je vast wel allemaal vertellen, wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn.

Gypsy
Soort van gewaardeerd verhalenverteller

Berichten: 19977
Geregistreerd: 09-08-07
Woonplaats: The world is my playground.

Re: Te klein hoofd voor gebit, wat doen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-08-20 18:08

Wat ik eigenlijk nog mis, is de kans van slagen en hoe dit zijn verdere leven zal gaan en welke kosten daar aan zitten. Ik zou dat nog eens vragen, dan weet je beter waar je aan toe bent. Sowieso wat het nu gaat kosten om die kiezen te trekken.

Je kunt het nl ook andersom bekijken, hij is nog jong maar daarom ben je juist ook nog op tijd om hem een leven vol lijden te besparen mocht dat de prognose blijken te zijn.

Odette_

Berichten: 1518
Geregistreerd: 26-07-08
Woonplaats: Wagenborgen

Re: Te klein hoofd voor gebit, wat doen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-08-20 18:30

Ik zou eens bij verschillende klinieken informeren hoe het qua prognose/mening zit van verschillende artsen.
Zelf kreeg ik bij een grote kliniek (PB als je de naam wilt weten ;-) ) toen ze mijn mini onderzochten 'ja hoort dit nou zo of niet' 'ja sorry we zien zulke kleintjes niet zo vaak'. Dat gaf mij geen goed gevoel en daarom ben ik nu bezig met andere klinieken (Voor die van mij gaat het om een keeloperatie, niet om tanden, dus misschien zitten ze op het gebied van tanden beter hoor!).
Maar mijn ervaring is nu dat klinieken via de mail als je de casus uitlegt en foto's mee kan sturen ook al op afstand wil overleggen :)

Updates van mijn tekeningen volgen? Volg me op Instagram: http://www.instagram.com/FancyArt_NL! :)
Like mijn facebookpagina! http://www.facebook.com/FancyArtNL

Ons minipaardenparadijsje aan huis: http://www.instagram.com/minihorsepower

Kiki1995

Berichten: 1077
Geregistreerd: 14-01-15
Woonplaats: Achterhoek

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-08-20 19:08

Ik ga inderdaad is informeren bij klinieken wat zij mij aanraden. Als ik de DA bel zal ik daar ook nog is vragen wat een goede zet is hier in de regio, daar heeft zij vast wel weet van.

Hier zijn de röntgen foto's nog, ik kan ze zelf als leek niet goed beoordelen maar heb wel wat uitleg er over gehad in de kliniek.
Afbeelding
Afbeelding

Things never happen the same way twice, dear one.

huricane
Berichten: 772
Geregistreerd: 05-01-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-08-20 11:32

4 kiezen, maar dan........ik heb een paard gekend daar hadden ze 1 kies eruit gestempeld.
Die kreeg een soort dop over de extractiewond. Iedere dag spoelen, vloeibaar eten, als hij gegeten had weer spoelen, een lang en slopend proces.
En dan x4 bij jou pony.
Groeien de kiezen dan netjes naar elkaar toe? Bij kinderen gaat er een beugel in die de boel naar elkaar toe haalt, bij een pony zal dat niet meevallen.
Ik kan me niet voorstellen dat ze zo netjes en strak tegen elkaar aan gaan staan dat er geen diastemen overblijven waarderen tussen gaat zitten, met alle gevolgen van dien.( ontstoken tandvlees, wat weer pijnlijk wordt)

Veel succes en wijsheid met je besluit. Niemand kan dat voor jou beslissen.....


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 bezoekers