Schildersdoek

Moderators: Muurp, Warboel

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
babe

Berichten: 6647
Geregistreerd: 23-09-05
Woonplaats: Enschede

Schildersdoek

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-01-09 19:06

Ik ben erg benieuwd welke schildersdoeken jullie gebruiken. En welke jullie dus het beste vinden.
En ook waar jullie die doeken kopen.

Ik ben namelijk zelf op zoek naar een goed merk doek wat niet al te duur is.

Lachen

Volg mij op Facebook om op de hoogte te blijven van acties, workshops en nieuwe tekeningen!
Realistische tekeningen en schilderijen in opdracht! : http://www.realisme-inportret.nl


CaPrIoLe`79
Berichten: 5431
Geregistreerd: 22-11-05
Woonplaats: ♫ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♫

Re: Schildersdoek

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-01-09 19:48

Wat zoek je? Katoen- of linnendoek?
Ik bestel ze bij de kwast of laat ze in Tilburg op maat maken.

__Karlijn__

Berichten: 929
Geregistreerd: 14-04-07
Woonplaats: Stedum

Re: Schildersdoek

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-01-09 21:14

ik maak ze zelf van oude plankjes van zolder, ik spijker er een oud laken overheen, een laagje primer erop en voilá: een schildersdoek Haha!

highwaykind

Berichten: 4176
Geregistreerd: 21-03-02
Woonplaats: Drenthe

Re: Schildersdoek

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-01-09 09:50

Even een stipje.
Bestal mijn doeken bij Martin Brinkhuis / De Kwast/ Van Beek.
Had altijd katoen Reeves, maar heb nu een stapel nieuwe en verschillende soorten, en linnen en katoen besteld, dus even kijken wat het beste werkt Knipoog

Weet iemand wat dat 3D bij doeken betekent?
Heeft dat te maken met de kwaliteit of zo?

Kimmes

Berichten: 12810
Geregistreerd: 08-01-03
Woonplaats: Zoetermeer

Re: Schildersdoek

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-01-09 10:33

Ik gebruik altijd katoen. Dikwijls Reeves, maar ook wel van Kwantum.

3D zijn die dikke doeken.

CaPrIoLe`79
Berichten: 5431
Geregistreerd: 22-11-05
Woonplaats: ♫ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♫

Re: Schildersdoek

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-01-09 11:27

3D heeft een dikke zijkant van 5 à 10 cm.

highwaykind

Berichten: 4176
Geregistreerd: 21-03-02
Woonplaats: Drenthe

Re: Schildersdoek

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-01-09 11:54

Oh! Dat kan wel ja Knipoog Mijn "niet 3D" doeken zijn lekker plat Lachen

Sall

Berichten: 5977
Geregistreerd: 20-05-03

Re: Schildersdoek

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-01-09 15:49

3D doeken, zijn aan de achterkant geniet of gespijkerd en schilder je de zijkanten mee (althans dat is de bedoeling) zodat je geen lijst eromheen hoeft de doen.
Linnen blijft veel mooier, katoen gaat op een gegeven moment 'lubberen'.
Linnen is een stuk duurder, en ook bij linnen heb je je weer verschillen, qua dikte/struktuur (ligt aan het weven, als ik het goed heb en de dikte van de draad).
Doeken worden ook geprepareerd, dit allemaal ten behoudt van je schilderijwerk.
Ik haal mijn doeken (en schilders benodigdheden) bij Hoopman http://www.hoopmanamsterdam.nl/linnen.htm
Ik heb de ervaring met goedkope(re) doeken dat het niet mooi strak gespannen is en dat het spierraam op den duur krom trekt, ik heb al een aantal oudere werken opnieuw op een goed raam laten spannen.
Mijn opdrachtgevers betalen een hoop geld voor een schilderij en dan moet het materiaal van een hoogwaardige kwaliteit zijn, zodat zo'n werk jaaaaaaaaaaaaaaaaren mee kan!

"Don't worry about a thing, Cause every little thing gonna be all right"
dag: 1

babe

Berichten: 6647
Geregistreerd: 23-09-05
Woonplaats: Enschede

Re: Schildersdoek

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-01-09 20:54

__Karlijn__ schreef:
ik maak ze zelf van oude plankjes van zolder, ik spijker er een oud laken overheen, een laagje primer erop en voilá: een schildersdoek Haha!


Haha dat kan ook Haha!

Bedankt voor de info die hier gegeven wordt.
Ik denk nog steeds na wat bij mij zal passen qua doek enzo.

Volg mij op Facebook om op de hoogte te blijven van acties, workshops en nieuwe tekeningen!
Realistische tekeningen en schilderijen in opdracht! : http://www.realisme-inportret.nl

JoSav

Berichten: 3157
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Re: Schildersdoek

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-09 13:59

Linnen reageert met de verf, waardoor de kleuren veel mooier en sprankelender uitkomen. Katoen heeft dit effect niet en is (niet alleen) om die reden dan ook zoveel goedkoper. Ook blijft linnen langer mooi en blijft een schilderij daardoor ook langer goed van kwaliteit. Voor die kwaliteit betaal je.
Het nadeel van linnen is dat het op grotere formaten sneller gaat hangen en dus extra opgespannen moet worden. Dit komt omdat linnen zwaarder is. Eigenlijk zou je eens een linnen en een katoenen doek in handen moeten hebben: een linnen doek is zeker 2 keer zo dik (het eigenlijke doek). Waar je bijna door de katoenen heen kunt kijken, kan dat bij de linnen niet. Omdat linnen zo fijn reageert met de verf zijn schilderijen op linnen sprankelender en krachtiger dan op katoen, zelfs met precies dezelfde verf en technieken.

Ik zweer absoluut bij linnen. Ik ga naar specialisten die ze zelf opspannen, of bij gebrek daaraan (als ik in een dorp zit, jawel, ik reis veel) dan koop ik bijv. LinPur. Ook kun je zelf leren opspannen en prepareren van doek, dit is wel een gigantisch kliederwerk en je hebt ook veel hout nodig voor de frames (spierraam), maar zo kun je doeken krijgen van aparte formaten zonder daar extra voor te hoeven betalen. Mijn vader heeft dit jaren gedaan, en ik geloof dat het deel van zijn opleiding is geweest dit te leren. Mocht er interesse zijn dan kan ik bij hem navraag doen.

Linnen begint wat te hangen bij formaten vanaf ong 50 bij 70, zou even moeten nazien welk formaat officieel gehanteerd wordt. Dan wordt gebruik gemaakt van dubbele frames en extra mogelijkheid te herspannen. De soort linnen hangt sterk af van of je met olietechnieken of andere technieken wilt werken: zo heb je universeel linnen en olieverflinnen, grovere weving en fijnere weving. Het is ook van belang dat het doek goed geprepareerd is. Net als bij penselen is ook hier heel veel persoonlijke voorkeur. Daarom maakten de oude meesters hun doeken vaak in het eigen atelier, en is dit ook veelal onderdeel van een kunstenaarsopleiding. De kleren maken de man en het materiaal maakt de kunstenaar (nou, niet te letterlijk nemen, maar het speelt zeker een rol!) Lachen

Wil je in het serieuzere segment van de 2D kunstenaars werken of schilderen in opdracht dan vind ik het je verantwoordelijkheid dat je goed materiaal kiest. Uiteindelijk is goedkoop duurkoop want schilderijen op katoen blijven gewoon echt niet zo mooi en zijn sowieso vaak al minder dan schilderijen op linnen. Let ook op hoe het schilderij genageld is! Een doek moet goed op het frame genageld zijn!! Doeken van de action/xenos/e.d. zijn dat om heel eerlijk te zijn over het algemeen niet, en de prijs verraadt dat. Dan is het niet zo dat duur persé goed is, maar goedkoop is over het algemeen écht duurkoop. Zonde als je een 'meesterwerk' schildert en het over tien jaar de kliko in kan! Restaureren zou pas nodig moeten zijn na 100, 200 of 400 jaar. Kiezen voor kwaliteit helpt daarbij. Het is net zo goed zonde te kiezen voor mindere pastels (minder kleurecht en kleurvast) of verf, dat een werk verbleekt is na 15 jaar. Maar ja, als je geen drol vraagt voor je werk (niet specifiek tegen iemand gericht wees gerust), hecht je meestal ook niet al te veel waarde aan goede kwaliteit, maar eerder aan of het ermee doorkan. Dan kan zo'n schilderij er ook mee door. De eerste jaren, tenminste. Vind ik zonde en zou ik nooit doen. Maar iedereen is daarin vrij. Ook keuze van een doek is immers persoonlijk.

Dit bedoel ik overigens niet aanvallend of afkeurend. Ieder hecht ergens een andere waarde aan. Ik hecht er waarde aan dat opdrachtgevers en kopers van mijn werk er over 20 jaar nog steeds plezier aan hebben en bij wijze van spreken over 100 jaar nog steeds. Die garantie kan ik uiteraard niet geven, maar ik help een handje door goede materialen te gebruiken. Een goede fundering is het halve werk. Lachen Lachen Jawel, dan heb ik hogere materiaalkosten, dat beseffen veel mensen vaak niet, dat ik zo een 40 euro neertel voor een goed doek, maar die paar tientjes betaalt zich wel uit. De enkele keer dat ik op katoen werk klaag ik vooral, hahaha. Maar een ander misschien weer niet. Omdat hij/zij niet beter weet, of omdat hij/zij katoen gewoon wél fijn vindt. Is ook prima. Lachen Lachen

Wat vind je niet al te duur, TS? hoeveel euro per cm2 heb je in gedachten? Linnen is nl. sowieso zeker 3, 4 keer zo duur als katoen, en dan heb je nog doeken met een percentage linnen, enz.. Heb je eens op linnen gewerkt? Het beste is gewoon het zelf eens te ondervinden. Want je kunt je wel vanalles laten aanpraten, maar ik zweer zelf echt echt echt bij linnen. Lachen

Sall

Berichten: 5977
Geregistreerd: 20-05-03

Re: Schildersdoek

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-09 15:50

Wat interessant! Dank je wel voor de informatie!

"Don't worry about a thing, Cause every little thing gonna be all right"
dag: 1

babe

Berichten: 6647
Geregistreerd: 23-09-05
Woonplaats: Enschede

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-01-09 23:58

Bedankt voor alle info Jorieke.
Ik ben vandaag eens bij een tekenwinkel geweest.
En wat veel verschillende doeken hebben ze daar :oo
Heb vergeleken. En gekeken bij de 60x80 doeken.
De duurste was van linnen en kostte iets van 30 euro.
Daarna kwam een doek van katoen van Talens en die kostte 15 euro. Ik vind opzich 15 euro niet zo heel duur voor dit formaat doek. 30 euro vind ik wel duur voor een doek dat ik zelf volklieder (vrije opdracht). Voor een opdracht kan dat wel makkelijk uit.

Ik heb nog niet eerder op linnen geschilderd.

Dacht er bijna aan om van alle doeken die me aanspreken het allerkleinste formaat mee te nemen en te proberen..

Volg mij op Facebook om op de hoogte te blijven van acties, workshops en nieuwe tekeningen!
Realistische tekeningen en schilderijen in opdracht! : http://www.realisme-inportret.nl

highwaykind

Berichten: 4176
Geregistreerd: 21-03-02
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-01-09 18:43

Gister begonnen op 70x100 Van Beek doek. Katoen.
Ik koop in ieder geval geen Reeves meer, dit werkt zo veel fijner!
Stof is fijnmaziger, en het pakt een stuk beter. Ben hier tot nu toe (zit 1 laagje op) erg over te spreken :)
http://www.vanbeekart.nl/


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: higgins, xLyssii en 12 bezoekers