Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird
Achterom schreef:Ik denk net als tamary dat het niet mogelijk is, maar ben wel benieuwd of er mensen zijn die het tegendeel bewijzen
Ikzelf woon op een boerderij, dus dat is wel anders denk ik. Wij gaan binnenkort van het gas af en onze thuisbatterij is onderweg, zodat we hopelijk het dag en nacht ritme qua stroomverbruik kunnen ondervangen. Maar in de winter red je het daar ook niet mee, dan brengen de zonnepanelen echt te weinig op...
8nnemiek schreef:0 op de meter of energie-positief komt redelijk vaak voor, maar echt volledig afgesloten is érg lastig in een rijtjeswoning in Nederland inderdaad.
Je zal dan óf extreem energiezuinig moeten leven in de winter, óf een generator moeten gebruiken, want alleen met zonne- en windenergie en opslag kom je er niet zomaar als je al je apparaten wil blijven gebruiken.
Ik heb geen idee of er rioolaansluitplicht is, maar van het riool af gaan is natuurlijk prima mogelijk als je een composttoilet gebruikt. Maar dan zit je wel nog met water uit de douche/wasmachine/gootsteen wat je grond kan vervuilen als je zepen en chemische middelen gebruikt.
Ik ben me al een aantal jaren aan het verdiepen in offgrid leven op onze boot, en dat is al een behoorlijke uitdaging. Thuis proberen we ook steeds meer zelfvoorzienend te leven, maar volledig afgesloten dat is, voor ons in ieder geval, niet mogelijk.
juval schreef:Achterom schreef:Ik denk net als tamary dat het niet mogelijk is, maar ben wel benieuwd of er mensen zijn die het tegendeel bewijzen
Ikzelf woon op een boerderij, dus dat is wel anders denk ik. Wij gaan binnenkort van het gas af en onze thuisbatterij is onderweg, zodat we hopelijk het dag en nacht ritme qua stroomverbruik kunnen ondervangen. Maar in de winter red je het daar ook niet mee, dan brengen de zonnepanelen echt te weinig op...
Ik ben heel benieuwd naar je thuisbatterij, kun je daar iets meer over zeggen?
wij wonen ook op een boerderij, hebben zonnepanelen en propaangasaansluiting. Geen riolering, maar dat gaat in een IBA (ondergrondse opslag).
Verder wel gewoon water en elektriciteitaansluiting. We hadden in de stal wel grondwater met een zuiveringsinstallatie, maar uiteindelijk blijkt gewoon leidingwater toch goedkoper in gebruik.
Paardjes83 schreef:Volgende stap is water afvangen met een 5.000 liter tank. Die zal worden gebruikt voor wc en wasmachine (uiteraard via filter systeem). Dan kan afhankelijk van de water kwaliteit dit ook uitgebreid worden naar de douche. Geldbesparing zal dit niet zijn. Maar ik vind het gewoon doodzonde om je urine en poep weg te spoelen met drinkwater.
Composteren zou een volgende stap kunnen zijn, maar ik ben gewoon heel benieuwd hoe mensen dit doen.
We hoeven niet in een keer om, maar we groeien er langzaam in.
Palmera schreef:Ik heb 4 zonnepanelen en twee batterijen. Gaat prima met mijn koelkast, wasmachine, ledverlichting, etc.
Afwachten hoe het straks gaat als er drie dagen nevel en bewolking is én ik wellicht meer stroom ga gebruiken.
Miran schreef:Wat zou het voordeel zijn van van het riool af? Gaat het echt om het niet afhankelijk zijn, of zijn er betere alternatieven?
Citaat:Als er binnen 40 meter een vuilwaterriool is, mag men volgens het besluit huishoudelijk afvalwater niet op of in de bodem lozen. Lozing in het oppervlaktewater mag ook niet. Een tweede voorwaarde is dat men kan aansluiten op het riool of ander zuiveringtechnisch werk. In sommige gevallen is wel een vuilwaterriool aanwezig, maar is de capaciteit niet toereikend. Dan kan men niet op het riool lozen.