Moderators: Firelight, Muiz, NadjaNadja, Mjetterd, xingridx, Ladybird, ynskek, Essie73, Polly
PSvanLot schreef:Celiien schreef:je krijgt btw vrijstelling voor te betalen btw, en te vorderen btw. ook bij je investeringen is btw dus niet meer aftrekbaar.
a oke, dan begrijp ik het goed dat wanneer je bijvoorbeeld cateraar bent en je hebt een nieuwe keukenmachine nodig, dan kun je niet te btw terugvorderen?
PSvanLot schreef:Celiien schreef:
a oke, dan begrijp ik het goed dat wanneer je bijvoorbeeld cateraar bent en je hebt een nieuwe keukenmachine nodig, dan kun je niet te btw terugvorderen?
Dat klopt ja.
Je krijgt trouwens geen btw vrijstelling als je onder de 20 k zit. Je moet er bewust voor kiezen. Die keuze is dan voor 3 jaar.
Celiien schreef:Nope. En dat geld dan ook voor je reguliere inkopen, dus je ingrediƫnten, messen, en verzin maar waar btw over valt.
Als je starter bent en je verwacht veel investeringen te moeten doen, zou ik even kort gaan rekenen of je over een heel jaar gezien btw moet betalen, of ontvangen. zeker in het voorbeeld van de cateraar: omzet is daarbij vaak 9% en de investeringen zoals apparatuur is 21%. Het kan soms fijn zijn als je dan je eerste jaar buiten de KOR houdt, en pas erna erin stapt. als je dus al je investeringen grotendeels hebt gedaan
Selente schreef:Oke, ik weet even niet hoe het precies in elkaar zit, maar daar zou je dus een goede accountant voor kunnen vragen. Je hebt namelijk, ook als je gebruik maakt van de KOR regeling, wel een bedrag wat vrij aftrekbaar is. Hiervoor dien je wel aan een minimaal aantal uren in het jaar te komen (ik meen iets van 12 tot 16 uur per week gemiddeld, maar pin je daar even niet op vast).
.
Baredawn schreef:Jij bedoelt denk ik de zelfstandigenaftrek. Als je meer dan 1225 uur per jaar in je bedrijf steekt, dan heb je in je jaaraangifte recht op de zelfstandigenaftrek. Deze aftrek wordt echter wel de aankomende jaren afgebouwd. Ik meen gelezen te hebben dat de aftrek in 2027 nog slechts EUR 900 is.
8nnemiek schreef:In ben de KOR in gegaan toen ik met corona heel weinig werk had. Ideaal; ik heb nauwelijks belasting hoeven afdragen, maar het was wel even puzzelen om aan het aantal uren te komen die eerste paar jaar met corona. Wat extra administratie/zelfstudie/website bouwen en je bent er. Vorig jaar heb ik mijn best gedaan om net binnen die KOR te blijven, juist omdat dat zo veel gunstiger is qua belasting. Waarschijnlijk ga ik er dit jaar wel overheen, maar die eerdere jaren zijn mooi meegenomen.
Het ligt er inderdaad wel aan of je veel extra kosten hebt. Ik hoef nauwelijks te investeren dus mijn omzet is redelijk gelijk aan mijn winst. Maar als je twijfelt en niet te veel investeert is het altijd verstandig om in de KOR te beginnen, dan hoef je het eerste deel van het jaar in ieder geval geen BTW af te dragen. Zodra je er overheen gaat, ga je weer uit de KOR.
Peerke_ schreef:Als je de KOR gebruikt en recht hebt op de zelfstandigenaftrek kun je wellicht beter stoppen met ondernemen. 20K omzet op 1225 uur werk is een omzet van 16,32 per uur. Na aftrek van al je kosten werk je waarschijnlijk voor het salaris van een 15 jarige.
Je zult even goed moeten rekenen, als cateraar kan het gunstig zijn om gewoon btw te betalen.
Vaak gebruikt een cateraar veel bakjes en dozen om alles in te verpakken, deze koop je in met 21%.
Het eind product is de maaltijd en die is belast met 9%.
8nnemiek schreef:Apart eigenlijk dat de KOR niet mee stijgt met de inflatie en het minimumloon
Qerty schreef:Netto maak je ook niet meer winst door de huidige KOR, toch?
Je rekent de btw niet meer door aan je klant, dat was in de vorige regeling anders. Dan rekende je hem wel door, maar mocht je hem zelf houden.
Edit: Niet bedacht dat het ook om particuliere klanten kon gaan. Dan kun je er natuurlijk wel een fijn voordeel aan hebben!