stroom gaat niet meer aan.

Moderators: Dani, ynskek, Ladybird, Hanmar, xingridx, Mjetterd, Polly, Giolli

 
 
Anoniem

stroom gaat niet meer aan.

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-22 20:31

Help.

Mijn vriend was net de stopcontacten aan het vervangen en heeft de stroom uitgezet.
Nu wilde hij ze aan doen, maar de stroom doet het niet meer op 1 groep na (gelukkig die van koelkast/vriezer) ;( .


Heb geen handige kerels (of vrouwen in de familie) en ben het zelf ook niet. Dus hopelijk weet bokt iets.

Vriendje mag nooit meer klussen van mij.
Dan maar geen stopcontacten tot ik het kan laten doen :+ .


Zorry
Berichten: 1383
Geregistreerd: 17-05-08
Woonplaats: rotterdam

Re: stroom gaat niet meer aan.

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-22 20:33

Hebben jullie de hoofdschakelaar uit gezet?
Niet gewoon alleen de ene stop gesprongen of schakelaar, weet niet wat jullie hebben.
Kan je foto van de groepenkast maken.

Dogs Of Dylano's
Staffordshire bull terrier.

ikke

Berichten: 37358
Geregistreerd: 06-03-01
Woonplaats: next to nowhere

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-22 20:33

Tja, dat kan dus echt alles zijn.
Wat doet het niet meer, hoezo niet en waarom die ene wel?

It will never be perfect. Make it work.

Leuke dingen doen met je paard? http://www.nvvr.info

Emj_23
Berichten: 1130
Geregistreerd: 09-08-16
Woonplaats: In het zuiden des lands

Re: stroom gaat niet meer aan.

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-22 20:39

Gaat hij wel aan maar klapt de groep er meteen weer uit? Wat gebeurt er precies? En heeft hij dus in allerlei verschillende groepen lopen knutselen?

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-22 20:39

ikke schreef:
Tja, dat kan dus echt alles zijn.
Wat doet het niet meer, hoezo niet en waarom die ene wel?

Ja dat zijn ook mijn vragen….
Of nouja. De magnetron en koelkast doen het wel. Als enige :+

Meterkast is moedertje oud. Toevallig vandaag iemand langsgeweest die hem moet gaan vervangen.


Afbeelding

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-22 20:43

Emj_23 schreef:
Gaat hij wel aan maar klapt de groep er meteen weer uit? Wat gebeurt er precies? En heeft hij dus in allerlei verschillende groepen lopen knutselen?


Hij heeft alle groepen uit gezet om een stopcontact en een lichtschakelaar te vervangen. Na het stopcontact werkte alles nog goed. Na de schakelaar is de stroom niet meer terug gekomen. De groepen in dit huis waren al wat onduidelijk. Hierom had hij ze ook allemaal uit gezet. Nu, wanneer de groepen aangezet worden gaan enkel nog de magnetron en de koelkast aan. Tenzij de 2e groep van rechts aangezet wordt. Dan gaan ook die uit

Ibbel

Berichten: 48716
Geregistreerd: 01-09-04
Woonplaats: West-Veluwe

Re: stroom gaat niet meer aan.

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-22 20:45

Dan heeft-ie dus kortsluiting in de schakelaar, lijkt me nogal logisch :D

Crista

Berichten: 3000
Geregistreerd: 12-01-04
Woonplaats: Zoetermeer

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-22 20:49

Menino schreef:
Emj_23 schreef:
Gaat hij wel aan maar klapt de groep er meteen weer uit? Wat gebeurt er precies? En heeft hij dus in allerlei verschillende groepen lopen knutselen?


Hij heeft alle groepen uit gezet om een stopcontact en een lichtschakelaar te vervangen. Na het stopcontact werkte alles nog goed. Na de schakelaar is de stroom niet meer terug gekomen. De groepen in dit huis waren al wat onduidelijk. Hierom had hij ze ook allemaal uit gezet. Nu, wanneer de groepen aangezet worden gaan enkel nog de magnetron en de koelkast aan. Tenzij de 2e groep van rechts aangezet wordt. Dan gaan ook die uit


2e groep van rechts uit laten en de rest rustig 1 voor 1 aan doen.

Wat gebeurt er dan?

If you act like you've only got fifteen minutes, it'll take all day. Act like you've got all day and it'll take fifteen minutes. ~ Monty Roberts

Emj_23
Berichten: 1130
Geregistreerd: 09-08-16
Woonplaats: In het zuiden des lands

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-22 20:50

Wat leuk, een ouderwetse stoppenkast. Dan ben ik overvraagd. Ik ken alleen de echte oude versie en de modernere versie. Hebben jullie extra zekeringen in huis, want een kapotte zekering is geen stroom. Maar ik weet niet wat jullie allemaal hebben aangebracht aan apparatuur, maar je overvraagt dit al snel. Sowieso ontbreekt er een zekering. Maar Google is je vriend, stoppenkast en dan tot je bij afbeeldingen je eigen kast herkent.

ikke

Berichten: 37358
Geregistreerd: 06-03-01
Woonplaats: next to nowhere

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-22 20:51

Menino schreef:
Emj_23 schreef:
Gaat hij wel aan maar klapt de groep er meteen weer uit? Wat gebeurt er precies? En heeft hij dus in allerlei verschillende groepen lopen knutselen?


Hij heeft alle groepen uit gezet om een stopcontact en een lichtschakelaar te vervangen. Na het stopcontact werkte alles nog goed. Na de schakelaar is de stroom niet meer terug gekomen. De groepen in dit huis waren al wat onduidelijk. Hierom had hij ze ook allemaal uit gezet. Nu, wanneer de groepen aangezet worden gaan enkel nog de magnetron en de koelkast aan. Tenzij de 2e groep van rechts aangezet wordt. Dan gaan ook die uit

Nou, dat klinkt niet best en hopelijk hebben ze niet wat kleuren verwisseld zoals ik dat hier aangetroffen heb. Werd blauwe draad voor de fase gebruikt!

Die automaatjes zijn overigens niet altijd betrouwbaar en worden mede daarom al enige tientallen jaren niet meer verkocht.

Maar ik denk dat voor nu de kortste klap is dat je datgene wat je erbij gemaakt hebt, los koppelt en dan samen met die monteur eens kijkt wat er precies aan de hand is maar ik krijg hier een onbestemd onderbuikgevoel bij.

It will never be perfect. Make it work.

Leuke dingen doen met je paard? http://www.nvvr.info

Femke_Tweety

Berichten: 11925
Geregistreerd: 02-04-10
Woonplaats: Utrechtse Heuvelrug

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-22 20:52

Ibbel schreef:
Dan heeft-ie dus kortsluiting in de schakelaar, lijkt me nogal logisch :D



En die zit meest waarschijnlijk op groep 2.
Dan springt álles eruit.
Aardlek?

Majolen

Berichten: 1061
Geregistreerd: 16-07-11
Woonplaats: In het Stro!

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-22 20:52

Ach jeetje nog een oudje, goed dat je hem gaat vervangen!

Emj_23
Berichten: 1130
Geregistreerd: 09-08-16
Woonplaats: In het zuiden des lands

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-22 20:54

En probeer zoals Ibbel zegt per groep wat het wel doet. Als je eruit klopt heb je de groep met het probleem gevonden. Maar als t niet aan gaat kan je uiteindelijk ook kijken of een nieuwe zekering helpt. (Ik zie mijzelf nog van die (nog oudere) stoppen indraaien in mijn ouderlijk huis. Nostalgie!)

ikke

Berichten: 37358
Geregistreerd: 06-03-01
Woonplaats: next to nowhere

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-22 20:54

Majolen schreef:
Ach jeetje nog een oudje, goed dat je hem gaat vervangen!

Leg dan eens uit wat er mis mee is, behalve dat die "automatische stoppen" niet meer zo verstandig zijn?

TS: doe eens een foto van de open schakelaar, zodat de aansluitingen zichtbaar zijn.

It will never be perfect. Make it work.

Leuke dingen doen met je paard? http://www.nvvr.info

Emj_23
Berichten: 1130
Geregistreerd: 09-08-16
Woonplaats: In het zuiden des lands

Re: stroom gaat niet meer aan.

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-22 21:00


Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-22 21:06

Hij doet het weer *\o/* .

Er was nog een aardlekschakelaar (aldus vriendje. Als je tegen mij zou zeggen dat het de magical force van pikachu was had ik het ook geloofd. Heb hier zo geen verstand van :+ )

Enige is dat er nu wel vragen zijn over de aardlekschakelaar als hij niet uitschiet als er kortsluiting is in de koelkast/vriezer.

Draden zijn ook niet goed aangelegd lijkt het idd. Je kunt met de beneden lichtschakelaar de boven schakelaar aan en uit doen, maar niet de lampen :+ .

Vervangen moet sowieso, we krijgen zonnepanelen en hebben 3 extra groepen aan laten leggen die nog niet gekoppeld zijn. Maar dat stond voor januari op de planning :D monteur vandaag was wel onder de indruk van hoe oud die was :')

Superlief en fijn al die snelle reacties <3

Emj_23
Berichten: 1130
Geregistreerd: 09-08-16
Woonplaats: In het zuiden des lands

Re: stroom gaat niet meer aan.

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-22 21:12

Oh wat fijn! Goed dat jullie t laten vervangen, dit soort kasten zijn gewoon niet gemaakt voor alle apparaten die we tegenwoordig gebruiken en zeker niet voor zonnepanelen.

Femke_Tweety

Berichten: 11925
Geregistreerd: 02-04-10
Woonplaats: Utrechtse Heuvelrug

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-22 21:12

Dan zou het kunnen dat koelkast/vriezer nog op een groep zitten voor de aardlek.

Maar dan verwacht je daar eigenlijk nog een aparte/eigen aardlek bij.

ikke

Berichten: 37358
Geregistreerd: 06-03-01
Woonplaats: next to nowhere

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-22 21:16

Menino schreef:
Hij doet het weer *\o/* .

Er was nog een aardlekschakelaar (aldus vriendje. Als je tegen mij zou zeggen dat het de magical force van pikachu was had ik het ook geloofd. Heb hier zo geen verstand van :+ )

Enige is dat er nu wel vragen zijn over de aardlekschakelaar als hij niet uitschiet als er kortsluiting is in de koelkast/vriezer.

Draden zijn ook niet goed aangelegd lijkt het idd. Je kunt met de beneden lichtschakelaar de boven schakelaar aan en uit doen, maar niet de lampen :+ .

Vervangen moet sowieso, we krijgen zonnepanelen en hebben 3 extra groepen aan laten leggen die nog niet gekoppeld zijn. Maar dat stond voor januari op de planning :D monteur vandaag was wel onder de indruk van hoe oud die was :')

Superlief en fijn al die snelle reacties <3

Nou, dan is die monteur ook niks gewend. Het is gewoon een standaard groepenkast zoals die tot ver in de jaren '90 geïnstalleerd werd en, zoals gezegd, op zich is er niks mis mee.

Dat je met de ene schakelaar de andere schakelaar aan doet, wijst op fouten in de aansluiting van de zwarte draden op de schakelaar. Je bent de eerste niet waarbij daar fouten bij gemaakt worden, omdat men simpelweg even niet opgelet heeft om de lampdraad te markeren ten opzichte van de schakeldraden.

Een aardlekschakelaar gaat er nooit uit bij kortsluiting. Dat is niet z'n funktie. De "stoppen" of smeltpatronen, zoals ze eigenlijk heten, zullen aanspreken bij kortsluiting.

Aangezien ik maar een aardlekschakelaar zie, vraag ik me wel af waar die andere schakelaar dan zit want eigenlijk is dat een ongewenste situatie.
Aardlekschakelaars zitten voor de smeltpatronen; max vier groepen per aardlekschakelaar.

Emj_23 schreef:
Oh wat fijn! Goed dat jullie t laten vervangen, dit soort kasten zijn gewoon niet gemaakt voor alle apparaten die we tegenwoordig gebruiken en zeker niet voor zonnepanelen.

Leg dan eens uit wat hier mis mee is?
Je bent de tweede al maar waarom zou TS die kast moeten laten vervangen?

It will never be perfect. Make it work.

Leuke dingen doen met je paard? http://www.nvvr.info

mick75

Berichten: 4543
Geregistreerd: 18-04-08
Woonplaats: In Hell

Re: stroom gaat niet meer aan.

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-22 22:11

Als je extra groepen erbij wil is dat bij deze kasten sowieso niet echt mogelijk. Dan moet je er kastjes bij gaan frotten, wat niet ten goede komt aan de overzichtelijkheid en vaak onkundig gebeurt,of in de kast zelf gaan knutselen en ik heb dat nog nooit ook maar enigszins veilig zien gebeuren.

Deze verdeler is op zich niet verkeerd, alleen zie ik 6 afgaande buisjes en 5 eindgroepen. De kans is dus dat er dubbele bedrading onder de klem zit.

Die automatische stoppen zijn levensgevaarlijk, weigeren veel te vaak.

In dit geval zou ik de kast ook vervangen. Gewoon alles achter de aardlek, met ruimte voor uitbreidingen zoals zonnepanelen en/ of elektrisch koken. Veilig en overzichtelijk.

Als je verder niets verandert zou ik deze kast gewoon lekker laten zitten, en die automatische rampenfondsen vervangen voor normale smeltveiligheden.

Ik beantwoord geen PB's. Ik hou dingen graag openbaar dus bespaar je de moeite als je me niets persoonlijks te vertellen hebt!

Voor eigenzinnig geknutsel en geklieder: http://www.facebook.com/mirjamsart.art

ikke

Berichten: 37358
Geregistreerd: 06-03-01
Woonplaats: next to nowhere

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-22 12:07

Die 6 afgaande pijpjes; eentje zit aan het stopcontact er pal boven. Dikke kans dat die intern afgetakt is. Als dat netjes gedaan is, is daar ook niks mis mee; deze patronen voorzien in die mogelijkheid.

Als ik zo naar de foto kijk, kun je links nog prima een 220x220-kastje kwijt; railkastje eronder, alamatjes voor de eindgroepen (heb je geen aardlek meer nodig :D ) en klaar ben je.
Je kunt ook een 330x220 plaatsen met een aardlek en gewone eindgroepen maar let er dan op dat er een adequate rail in die kast zit.
Je mag niet aftakken op de schakelaar (of aardlek); dat moet op een rail.

Ben je echt van plan de boel op z'n kop te zetten, zou ik inderdaad wel alles vervangen (en dan alles alamats) en een hoofdschakelaar ervoor om weer te voldoen aan de NEN1010 :D

https://new.abb.com/low-voltage/nl/prod ... ekautomaat

It will never be perfect. Make it work.

Leuke dingen doen met je paard? http://www.nvvr.info

mick75

Berichten: 4543
Geregistreerd: 18-04-08
Woonplaats: In Hell

Re: stroom gaat niet meer aan.

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-22 20:32

Hangt er vanaf. Op busboard van ABB mag je gewoon flexomaten prikken en flexomaten hebben een dubbele draadinvoer aan afgaande zijde, die zijn gemaakt om met 2 afgaande leidingen weg te gaan. Het meeste materiaal van ABB is standaard geschikt om met 2 leidingen weg te gaan. En bij de aardlekschakelaars hoeven de aders niet eens gelijke diameter te hebben.

Ik ben nooit voorstander van bijplaatsen van kastjes. Heb er teveel ellende van gezien, waarbij uitgebrande groepenkasten het minst erge was en afgebrande huizen het heftigste. Dat moet echt goed gebeuren.

Met dit soort kasten ben ik van als je er niets mee doet lekker laten zitten, ga je uitbreiden, hele nieuwe, toekomstbestendige, verdeler erin.

Ik beantwoord geen PB's. Ik hou dingen graag openbaar dus bespaar je de moeite als je me niets persoonlijks te vertellen hebt!

Voor eigenzinnig geknutsel en geklieder: http://www.facebook.com/mirjamsart.art

ikke

Berichten: 37358
Geregistreerd: 06-03-01
Woonplaats: next to nowhere

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-22 20:51

Als je het goed doet, is er geen probleem om ook hier een kast bij te plaatsen. Punt is inderdaad dat het goed moet gebeuren en zelfs van installateurs heb ik hierover weleens knoeiwerk aangetroffen, om van hobby-isten maar te zwijgen.

Voor wie dat van plan is: als je een kast bij plaatst, MOET die aftakking ALTIJD op de rail gebeuren en MOET je minimaal 6mm² draad gebruiken, in bruin voor de fases en blauw voor de nul!

Punt is namelijk dat JIJ (degene die het monteert) ALTIJD verantwoordelijk is voor het gemaakte werk!
Doe zoiets dus alleen als je echt weet waar je het over hebt.

En ja, ik heb hier de kast in twee stappen gedaan maar bij de aanleg van de eerste kast is al rekening gehouden met het feit dat er een tweede kast naast zou komen. De hoofdschakelaar, montagerails en de plek waren dus op voorhand gereserveerd.


Tip voor TS: laat de nieuwe kast zodanig plaatsen dat je er altijd een kast naast kunt plaatsen, inkl een optionele railkast naast of boven je hoofdschakelaar.

Ik begon hier ooit met twee eindgroepjes :j heb een kast met zes eindgroepen geplaatst en na de verbouwing een extra kast geplaatst voor de elektrische oven, fornuis (inductie, 3 fase) en een extra groep naar de garage.

It will never be perfect. Make it work.

Leuke dingen doen met je paard? http://www.nvvr.info

mick75

Berichten: 4543
Geregistreerd: 18-04-08
Woonplaats: In Hell

Re: stroom gaat niet meer aan.

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-22 21:59

En ga niet zelf rommelen als er geen hoofdschakelaar is!!! De draden die van de meter komen zitten voor de huisbeveiligingen. In een gunstig geval gaat je energiebedrijf-zekering eruit. In een minder gunstig geval kan je ernstig gewond raken of erger. (Of een deel van de straat zonder stroom zetten).

En ook ik zie een hoop ronduit gevaarlijk prutswerk van mensen die zich elektricien noemen.

Ik beantwoord geen PB's. Ik hou dingen graag openbaar dus bespaar je de moeite als je me niets persoonlijks te vertellen hebt!

Voor eigenzinnig geknutsel en geklieder: http://www.facebook.com/mirjamsart.art

ikke

Berichten: 37358
Geregistreerd: 06-03-01
Woonplaats: next to nowhere

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-22 22:13

mick75 schreef:
En ga niet zelf rommelen als er geen hoofdschakelaar is!!! De draden die van de meter komen zitten voor de huisbeveiligingen. In een gunstig geval gaat je energiebedrijf-zekering eruit. In een minder gunstig geval kan je ernstig gewond raken of erger. (Of een deel van de straat zonder stroom zetten).

En ook ik zie een hoop ronduit gevaarlijk prutswerk van mensen die zich elektricien noemen.

In oudere installaties kunnen ook twee aardlekschakelaars zitten als hoofdschakelaar. Dat was tot eind jaren '90 heel normaal; daarna ging men steeds vaker over naar een hoofdschakelaar omdat 8 eindgroepen niet meer voldeed. Er mogen maar 4 eindgroepen achter een aardlekschakelaar en de NEN1010 (is de wet) schrijft voor dat je in max twee handelingen de hele installatie spanningsloos moet kunnen maken.

In een fatsoenlijke installatie gaat de hoofdzekering eruit. De meter zit namelijk NA de hoofdzekeringen; in een fatsoenlijke installatie.
De halve straat plat leggen gebeurt niet zomaar; het risico op serieuze verwondingen is groter en hoewel de kans vrij klein is, is erger niet uit te sluiten.

Daarnaast gaan mijn collega's mogelijk hele vervelende vragen stellen als ze niet zo'n nette verdeler aantreffen en wel een kapotte hoofdveiligheid!
En ja, het risico is aanwezig dat ze je niet meer aansluiten, als er echt prutswerk wordt aangetroffen!

It will never be perfect. Make it work.

Leuke dingen doen met je paard? http://www.nvvr.info


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Animal, axel_1997, Belker, lies_sparkle, NadjaNadja, Rainer en 30 bezoekers