tjiftjaf schreef:ikke schreef:Niet per se. Dat ligt aan de doorstroomsnelheid.
Water moet volgens de wet een zekere hoeveelheid kalk en andere mineralen bevatten. Er zijn plekken in NL (zuid-oost Brabant) waar dat gehalte te laag is en het dus toegevoegd wordt.
Maar als je alleen maar het niveau (graden dH) omlaag brengt lost je dat niet de kalkstrepen op je tegels op. Dan wil je de hardheid echt laag hebben en dan kom je op een niveau dat buiten de specs van het drinkwaterbesluit ligt.
En dan gaan we nog maar even voorbij aan het feit dat zo'n installatie op elke drie a vier liter water een liter water weg gooit voor spoelen en regeneratie; nog los van het zoutverbruik wat daarbij hoort en ook bepaalt geen toevoeging is voor het proces op een RWZI.
Dus om op de vraag van TS terug te komen: nee, er is niks duurzaams aan een waterontharder, in tegendeel.
Kun je dit onderbouwen Ikke. Volgens de monteur die laatst bij mijn ontharder is geweest bevat het water wat onthard is wel mineralen en zout.
Zie de eerste zin.
De mate waarin het water ontdaan wordt van mineralen (die ingewisseld worden voor Natrium-ionen) wordt bepaalt door de inhoud van het harsketeltje maal de doorstroomsnelheid.
Doe je dat industrieel, dan zorg je ervoor dat inhoud maal doorstroming zo afgestemd wordt dat je 100% mineralen eruit haalt. Dan heb je demiwater. Dat water moet je dus niet drinken. Daar gaan je vissen ook dood van omdat de mineralenbalans weg is en het lichaam erop reageert.
Wat er gemiddeld in een huisinstallatie gebeurt is dat een deel(tje) van die mineralen verwijdert wordt. Het vermindert ook andere toevoegingen waardoor de smaak verbetert, de samenstelling binnen de eisen van het drinkwaterbesluit blijven en jij vooral het idee hebt dat het iets doet.
Maar die hars moet je regenereren. Daar gebruik je zout en water voor. Ook die hoeveelheden zijn weer afgestemd op de inhoud van het harsketeltje. Maar reken per spoeling op 3 a 4 keer de inhoud van het keteltje en zo'n 25gr zout per liter inhoud van het keteltje. Give or take a litre. Hier zitten wat variaties in, afhankelijk van het systeem en de instellingen.
secricible schreef:Een osmoseapparaat wordt ook gepromoot als gezond voor je door fabrikanten. Daar komt water uit zonder enige mineralen. Ik kan je vertellen, dat is echt niet gezond voor je lijf maar mag wel zo verkocht worden.
Het bijzondere is wel dat de meeste mensen wel weten dat zeewater drinken niet goed is en dat je daar dood van gaat bij te grote hoeveelheden maar dat demiwater omgekeerd precies hetzelfde bewerkstelligd, dat besef is er niet.