[VOLG] Een huis bouwen om bewuster te leven

Moderators: Dani, ynskek, Ladybird, Hanmar, xingridx, Mjetterd, Polly, Giolli

 
 
Malenka

Berichten: 7444
Geregistreerd: 04-10-06

[VOLG] Een huis bouwen om bewuster te leven

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-08-19 17:51

Welkom! Wat leuk dat je even in mijn topic komt kijken.

Al zo lang ik me kan herinneren ben ik gek op dieren, de natuur en het ontwerpen van huizen en tuinen. De afgelopen jaren heb ik me verdiept in van alles dat te maken heeft met milieubewust leven en wonen. Van minimalisme en verpakkingsloos tot je eigen water zuiveren en voedsel verbouwen. Ik ging er over in gesprek met wie het ook maar wilde horen. Zo heb ik een vriend van me zelfs aangestoken om een opleiding te gaan doen in Amerika om earthships te bouwen.

Het zelf gaan bouwen van een huis leek echter een droom die voor mij niet weggelegd was. Tot ik hoorde over Oosterwold. Een groot gebied aan akkers tussen Almere en Zeewold. Hier mogen mensen zelf een plekje uitzoeken om tegen een lage grondprijs een kavel te kopen waarop ze hun droomhuis kunnen bouwen. Er zijn uiteraard wel spelregels waar je jezelf aan moet houden. Maar die sluiten zo goed aan bij onze wensen dat we eind 2017 besloten ons in te schrijven samen met drie bevriende huishoudens. In april 2018 werden we uitgenodigd voor de informatiebijeenkomst en konden we een plekje uit gaan kiezen! *\o/* Binnen enkele maanden vielen twee van de huishoudens af. Ze bleken toch andere dromen te hebben. Zo bleven we met twee huishoudens over.

We tekenden onze kavels naast elkaar in. Op een plek waarvan wij verwachten dat het er heel mooi gaat worden. :o Elk gezin een kavel van 2000m2. De oranje kavel is van ons. De groene van onze vrienden.

Afbeelding

Aan de overkant van de weg komt een enorm voedselbos te liggen dat ze dit najaar gaan aanleggen.

Afbeelding

En toen begon het harde werk, informatie verzamelen, ontwerpen maken etc. Ontzettend leuk om te doen. Maar soms ook wel eens de oorzaak van stress en kopzorgen. Om verder te kunnen in het proces moet je een heel boekwerk aan informatie aanleveren waaruit blijkt dat je alle regels goed hebt begrepen.

De regels:
- je mag 1/8 van de kavel aan bruto vloeroppervlak hebben.
- 1/4 van je kavel mag roodkavel zijn. Dit is het deel waar je bebouwing en verharding op komt.
- de helft van je kavel moet bestaan uit stadslandbouw. Dat houd in dat er voedsel voor menselijke consumptie geteeld moet worden.
- je moet voldoende waterberging op je kavel hebben om te compenseren voor verharding.
- je moet je eigen afvalwater zuiveren. Er komt geen riolering.
- de buitenste twee meter van je kavel moet beschikbaar zijn voor wandelaars.
- je moet met je buren de weg aanleggen.

Eerst maar eens bepalen waar de woningen komen op de kavels.

Afbeelding

En vervolgens binnen die ruimte een huis ontwerpen. Ik had al snel besloten dat ik een huis wilde ontwerpen op basis van een romneyloods en ging aan de slag met de standaardmaten om tot een goede indeling voor een woning te komen. Onderstaande was een van mijn eerste tekeningen en het is zo goed als hetzelfde gebleven.

Afbeelding

Toen we besloten hadden wat voor huis er ongeveer moest komen en waar die precies op de kavel moest komen kon ik verder met het indelen van de kavel. Dit moest immers in het document (ontwikkelplan) komen te staan.

Afbeelding

Begin van dit jaar kwam het nieuws dat de grondprijs omhoog zou gaan. Waar wij dachten de tijd te hebben om ons plan nog strakker uit te werken en te wachten op de tekeningen van onze tekenaar bleken we nog maar twee mogelijkheden om ons plan in te dienen om nog voor de oude prijs in aanmerking te komen. Het wachten na het indienen van ons plan was zenuwslopend. Maar het is gelukt! In maart van dit jaar gingen we de anterieure overeenkomst aan. :D Nu was het zaak om vaart te gaan maken. We moeten namelijk binnen een jaar na het aangaan van de overeenkomst de grond in eigendom hebben. En dat betekent dat we een omgevingsvergunning nodig hebben voor ons project. Alle details moeten uitgewerkt zijn.

Terwijl we wachten op het uitgewerkte ontwerp van ons huis ben ik alvast aan het werk gegaan met een ontwerp voor de rest van het terrein.

Afbeelding

En terwijl we met dit alles bezig waren ging het met het oppakken van de training van mijn paard maar niet vooruit. Hij blijft 'kleine' problemen hebben en het lijkt er sterk op dat gras een grote boosdoener is bij hem. Ik ging zoeken naar een geschikte pensionplek in onze nieuwe woonomgeving en vond niks... bovendien stond ik er bij stil dat hij in zijn 16 jaar ook al op 16 stallen heeft gestaan. Ik begon me af te vragen of ik niet een mooi plekje op onze kavel zou kunnen creëren. En ondanks dat ik weet dat 2000m2 echt heel klein is denk ik tot een oplossing te zijn gekomen. En mijn man en buren zijn het er mee eens dat we dit best kunnen gaan proberen! <3

Afbeelding

Tot onze grote opluchting hebben we inmiddels ook het ontwerp van het huis binnen! En dus zijn we de vergunningsaanvraag gestart!

Afbeelding

Als er interesse is wil ik jullie zeker ook alle kleine tussen stapjes, overwegingen en beslissingen laten zien/lezen. Zoals het er nu uitziet zullen we aan het einde van dit jaar de grond in eigendom hebben en eindelijk kunnen beginnen met bouwen.


Hilary

Berichten: 9201
Geregistreerd: 22-05-04

Re: [VOLG] Een huis bouwen om bewuster te leven

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-08-19 17:58

Wat een gaaf project! Helemaal met een paard aan huis, ben heel erg benieuwd of het wordt / gaat zoals je wil / bedacht hebt :)
Wat mij alleen niet handig lijkt is geen raam in de badkamer (tenzij je op een andere manier goede ventilatie hebt).

Oy with the poodles, already

Malenka

Berichten: 7444
Geregistreerd: 04-10-06

Re: [VOLG] Een huis bouwen om bewuster te leven

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-08-19 18:05

Dank je!

Ik heb ook erg getwijfeld over het gebrek aan een raam. Maar ik vond andere zaken zwaarder wegen. Zo wilde ik alle zaken met water dicht bij elkaar hebben en zo min mogelijk gangen in het geheel. Er komt wel een goede mechanische ventilatie die ook warmte terug wint zodat we minder energie verbruiken om het huis te verwarmen. En wellicht dat we voor daglicht op den duur een daglichtbuis laten plaatsen als we het erg missen.

Maflinger_S
Berichten: 12129
Geregistreerd: 01-07-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-08-19 18:08

Wow, jij durft! Zeg ik als totale leek op bouwgebied. Ik ben heel erg geïnteresseerd in bouwen en ook in earthshipachtige dingen, dus ik ga je volgen.

The smarter the phone, the dumber the person[b]
[b]Je ziet pas waar je in zit als je eruit stapt

Het juiste gereedschap gebruiken is het halve werk
Goed luisteren ontwikkelt zich in stilte
Niet alles is maakbaar
Iemand onderuit halen is niet zo moeilijk, iemand overeind houden daarentegen ...
If you mess with the planet, the planet will mess with you ...
Black and white are just opposite ends of fifty shades of grey

olga

Berichten: 1758
Geregistreerd: 28-08-01
Woonplaats: Nederweert

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-08-19 18:16

Leuk, ik ga zeker volgen. Heel bijzonder project zo. Het lijkt mij dat er een hoop op jullie afkomt. Maar wel een super mooie kans op lekker ruime kavel.

Malenka

Berichten: 7444
Geregistreerd: 04-10-06

Re: [VOLG] Een huis bouwen om bewuster te leven

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-08-19 18:20

Maflinger_S, Ik ben ook een leek. Het is ontzettend spannend. Maar als je eend room waar kunt maken moet je het doen denk ik. Onze vrienden op de kavel naast ons gaan een huis bouwen dat heel sterk is geïnspireerd op de earthships. Zij gaan iets langer over het proces doen. Maar zodra ze duidelijke plannen hebben die ik mag delen zal ik dat doen.

olga, leuk! Ik had echt nooit gedacht dat we zo veel ruimte zouden kunnen kopen. Zeker niet in 'bewoond' gebied.

luuntje

Berichten: 13846
Geregistreerd: 18-08-04
Woonplaats: Nieuw-Vennep

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-08-19 18:23

Gaaf project.
Ik ga je volgen.

[o]

GDG

Berichten: 4848
Geregistreerd: 11-04-11

Re: [VOLG] Een huis bouwen om bewuster te leven

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-08-19 22:09

Wat een gaaf project en gave gedetailleerde OP, ik ga dit zeker volgen! Je hebt je zeker ook verdiept in permacultuur?

Ik heb wel nogal mijn bedenkingen bij het paard aan huis op een kavel van 2000m2 waarvan de helft stadslandbouw is, ongeveer 1/8 bebouwd, een deel siertuin, terras en de buitenste twee meter van de kavel openbaar. Dan blijft er slechts een paar honderd meter over voor het paard (wat neem ik aan niet alleen komt te staan?). Ik zie wel een soort PP qua indeling dus dat is natuurlijk heel goed gebruik maken van de ruimte. Ik ben benieuwd of ik mijn mening nog bijstel met duidelijker beeld van dit gedeelte van je plan.

koeien op de weg...

sabineG

Berichten: 1063
Geregistreerd: 30-07-03
Woonplaats: rees-millingen dld.

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-08-19 22:59

Tof project... een oud collega is ook daar gaan Succes!!

Bevalt prima in duitsland...

8nnemiek

Berichten: 43224
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Re: [VOLG] Een huis bouwen om bewuster te leven

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-08-19 06:42

Enorm gaaf! Ik volg ook mee.

Op zoek naar een trouwvideo/fotograaf? ABCreatief Videoproducties                 ❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎                 Ons project; ⛵️ Van opknapper naar wonen op een zeilschip

Malenka

Berichten: 7444
Geregistreerd: 04-10-06

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-08-19 06:55

GDG, ik begrijp je twijfel helemaal. Zelf riep ik vanaf het begin dat ik het niet zou doen. Het is gewoon niet ruim genoeg. Zeker niet binnen de regels. Echter vond ik dus ook geen goed alternatief. Mijn paard moet dag en nacht naar buiten kunnen in gezelschap, met goed voer maar zonder gras. Vandaar dat ik toch ben gaan puzzelen.

Zijn ponymaatje mag mee verhuizen. Dus hij zal niet alleen zijn. De stal is 5,5m bij 3,75m. De paddock die er aan zit is ongeveer 10x10. De track is zo'n 100 meter lang en grotendeels 2,5 breed. Waar mogelijk maken we hem iets breder. De paddock ligt op het roodkavel. En de track valt onder de 20% van de stadslandbouw die we vrij in mogen delen. Bovendien zullen we de track ook als hoofdpad gebruiken voor de stadslandbouw om oogsten makkelijker te maken. De bedoeling is om de mest van de paarden te gebruiken om groente te kweken in bakken. Het eerste jaar pompoen, tweede aardappel, derde andere groenten en de resten in de tuin.

De buitenste meters openbaar hebben de buren ook. Dus we hebben al afgesproken dat we een gezamenlijk wandelpad op onze vier meter strook aanleggen en dat we er verder fruitstruiken en kruiden op gaan zetten. Dit houd in dat we ook de track deels over deze zone kunnen leggen omdat het wandelpad dan over hun kavel loopt. Het is dan op een ander deel weer op onze kavel te vind n.

Ik heb me inderdaad verdiept in permacultuur. Dat heeft een belangrijke rol gespeeld bij de indeling van het terrein. Vorig jaar heb ik zelfs een kennismakingsworkshop gegeven aan toekomstige buurtbewoners.

Luuntje en 8nnemiek, leuk!

SabineG, dank je. Het is echt een bijzonder gebied.

elnienjo

Berichten: 9541
Geregistreerd: 22-05-19

Re: [VOLG] Een huis bouwen om bewuster te leven

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-08-19 07:02

Waarom heb je geen dak kapellen op de bovenverdieping? Vind de vorm zo industrieel nu.
Wordt er wel elektra, gas en glasvezel aangelegd?
Waarom moet er een wandelpad over je kavel? Had je dan niet beter zonder die 2 meter kunnen kopen? Mag je wel een inkijkvrije heg planten?

Malenka

Berichten: 7444
Geregistreerd: 04-10-06

Re: [VOLG] Een huis bouwen om bewuster te leven

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-08-19 07:09

Elnienjo, bedankt voor de vragen. ☺️
Ik wilde juist het industriële van het gebouw behouden. We isoleren ook aan de buitenkant zodat je binnen de metalen spanten nog kunt zien.

We krijgen elektra en glasvezel. Al willen we wel kijken of we zo veel mogelijk eigen energie op kunnen wekken met panelen. Gas komt er niet. Maar dat gebeurt in geen een nieuwbouwproject meer. We gaan elektrisch koken en verwarmen met een warmtepomp met vloerverwarming.

Dat wandelpad is op elke kavel verplicht. Hoe groot of klein je kavel ook is. Het hoort bij de spelregels van het gebied.

Je mag een heg planten. Maar het gebied moet een open uitstraling houden. Het is dus niet de bedoeling om een strakke hoge heg rondom je hele kavel te plaatsen. Maar dat willen we ook niet. Wij staan achter de insteek van dit gebied en willen er aan bijdragen.

Lynn_Nikita

Berichten: 25372
Geregistreerd: 29-03-06
Woonplaats: Limburg

Re: [VOLG] Een huis bouwen om bewuster te leven

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-08-19 07:12

Ik heb zo`n loods alleen zijn de zijnwanden nog recht en alleen het dak rond, ook hier zijn de spanten zichtbaar. i sdat niet handiger met rechte wanden?

_Nelleke_

Berichten: 8040
Geregistreerd: 02-11-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-08-19 07:14

Gaaf, wij hebben ook in Oosterwold gekeken. Het progressieve en vooruitstrevende concept sprak ons wel heel erg aan alleen de hoeveelheid regels (en de controleerbaarheid in de toekomst) heeft ons tegen gehouden.

Ik dacht dat paarden niet onder stadslandbouw horen en dat ze paarden proberen te weren daar.

Wel heel gaaf dat je zoiets kan maken en je ontwerp ziet er super uit. Ik volg! Gaan jullie zelf meewerken in de bouw of laten doen?

Malenka

Berichten: 7444
Geregistreerd: 04-10-06

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-08-19 07:20

Lynn_nikita, daar heb ik over nagedacht. Maar ik viel voor deze vorm en ben er van overtuigd dat het gaat werken zo. We hebben ze ook bezocht en het verbaasde me hoe vlak langs de bolle rand je al gewoon kunt staan. Het is vrij recht. Zoals je ziet hebben we op het zuiden ook een soort dakkapel op de begane grond gezet.

Nelleke, het klopt dat ze paarden niet zien als stadslandbouw. We gebruiken daarom het roodkavel voor de paddock en hebben de track geïntegreerd in de stadslandbouw als oogstpad. Bovendien mag je 20% van je stadslandbouw vrij indelen.

We gaan de fundering en de casco loods laten plaatsen. Daarna gaan we zelf zo veel mogelijk afbouwen. Her en der zullen we professionals inschakelen. Maar we willen vooral heel veel zelf leren en doen.

Deni11

Berichten: 1210
Geregistreerd: 04-02-14
Woonplaats: Noord Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-08-19 07:20

Ik volg! Gaaf project zeg!

S <3

PeelSlowly

Berichten: 495
Geregistreerd: 27-03-09
Woonplaats: Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-08-19 07:24

Wat een gaaf plan zeg, echt uniek. Ik ga het volgen.
De enige eis die ik jammer zou vinden is dat publieke wandelpad op je erf :D, wat vind je zelf daar van?

I swam across, I jumped across for you
Oh what a thing to do
'cause you were all yellow

Zunzuncito

Berichten: 1570
Geregistreerd: 06-08-05
Woonplaats: in de Buurt

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-08-19 07:31

Wat een ontzettend leuk idee om dit zo op te pakken, een droom die je waarmaakt! Stoer dat je dit zo oppakt. Ik was vorige week in het ecodorp hier in de buurt en heb me zo verbaasd over wat ze daar allemaal in elkaar draaien met heel weinig. Als zo'n project nog ooit op de Veluwe in een verlaten vakantiepark gaat ontstaan wil ik daar ook wel in duiken. :D
Mag ik vragen hoe je je eigen afvalwater filtert?

Salir De Guatemala Y Entrar En Guatepeor

Jes

Berichten: 12155
Geregistreerd: 12-11-02
Woonplaats: Frankrijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-08-19 07:36

Gaaf, ik volg ook

Mijn bedrijf:
https://www.latouche-sublime.com
Paarden herinneringen en kleding

xXutopiaXx

Berichten: 10026
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Zundert

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-08-19 07:44

Wat een tof project, voor mij helemaal nieuw zoiets, maar wie weet leer ik nog wat leuks voor het aanleggen van onze eigen tuin! Ik volg! :D

elnienjo

Berichten: 9541
Geregistreerd: 22-05-19

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-08-19 07:47

Malenka schreef:
Elnienjo, bedankt voor de vragen. ☺️
Ik wilde juist het industriële van het gebouw behouden. We isoleren ook aan de buitenkant zodat je binnen de metalen spanten nog kunt zien.

We krijgen elektra en glasvezel. Al willen we wel kijken of we zo veel mogelijk eigen energie op kunnen wekken met panelen. Gas komt er niet. Maar dat gebeurt in geen een nieuwbouwproject meer. We gaan elektrisch koken en verwarmen met een warmtepomp met vloerverwarming.

Dat wandelpad is op elke kavel verplicht. Hoe groot of klein je kavel ook is. Het hoort bij de spelregels van het gebied.

Je mag een heg planten. Maar het gebied moet een open uitstraling houden. Het is dus niet de bedoeling om een strakke hoge heg rondom je hele kavel te plaatsen. Maar dat willen we ook niet. Wij staan achter de insteek van dit gebied en willen er aan bijdragen.

En neem je een warmtepomp die ook als airco kan fungeren?
Lijkt me jammer dat je tuin niet privé is, maar kun je wel een deel van je tuin volle privacy geven zoals bijv bij die zwemvijver en bij je terras?

Ceetje_bokt
Berichten: 5112
Geregistreerd: 01-05-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-08-19 07:50

Wat een gaaf project Malenka! Ik ga volgen.

Malenka

Berichten: 7444
Geregistreerd: 04-10-06

Re: [VOLG] Een huis bouwen om bewuster te leven

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-08-19 16:08

PeelSlowly,
Het lijkt mij heerlijk om straks zo veel rustige wandelpaden in de wijk te hebben. Dus daar werk ik graag aan mee. We kunnen er samen iets prachtigs van maken.

Zunzincito,
Veel ecodorpen zijn ook heel mooi ha. En de Veluwe lijkt mij ook wel wat. Veel meer uitrijgebied... Het water gaan we zuiveren meteen helofytenfilter. Dat is simpel gezegd een bak met rietplanten waar het water langzaam doorheen gaat. Het is dan schoon genoeg om te lozen op het oppervlaktewater.

XXutopiaXX,
Als je vragen hebt over het ontwerpen van tuinen mag je die stellen hoor. ☺️ Ik wil hier ook wel uitleggen hoe ik tot dit ontwerp kwam als je interesse hebt.

Elnienjo,
De warmtepomp kan inderdaad ook koelen. Lijkt me heel fijn!
Voor privacy kan ik een aarden wal aanleggen, hoge beplanting gebruiken en op het roodkavel zelfs een schutting plaatsen. Mogelijkheden genoeg dus.

En leuk dat jullie volgen!

Mickyl
Berichten: 591
Geregistreerd: 19-12-02
Woonplaats: Almere

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-08-19 22:12

Wat leuk dat je een topic hebt geopend over jullie initiatief malenka! Ik volg ook! :)


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Aard, Bo_Y, Bytespider, Danielleeee_, hagelslag, Naskur11 en 17 bezoekers