Hoi Bokkers!
Zoals de titel aangeeft zit ik met een lek in mijn vijver. De vijver ligt er al zo’n 15 jaar. De eerste tien jaar prima onderhouden door de eigenaars, daarna door medische problemen is er niets meer mee gedaan. Tot wij de woning gekocht hebben. Wij zagen een vierkante meter water, dus dachten te maken te hebben met een klein vijvertje. Tot ik er op een dag wat dichter bij ging staan en prompt anderhalve meter lager stond. We zijn hem dan beginnen proper maken en zijn uitgekomen op een vijver van 3 op bijna 4 meter. Na deskundige hulp was de vijver netjes, en nog steeds een goed vertoeven voor de vissen, salamanders en padden.
Tot deze lente.. Na de vorst is het vijverzeil ergens gescheurd of doorprikt. Het water staat zo’n halve meter lager. En blijft groenig en viezig van uitzicht ondanks een stevige zuiveringspomp die 24/7 werkt.
Mijn vriend wil een nieuwe bovengrondse vijver aanleggen met betonplaten. Dus zo’n rechthoekige betonnen bak van 5m lang, 1,5m breed en 1,5m hoog. Omdat dit makkelijker te onderhouden is. En hij er tegen op kijkt om de huidige vijver helemaal te strippen. Ik zou echter onze huidige vijver willen repareren. Hij zit tsjokvol fauna en flora en zou het jammer vinden om dat verloren te laten gaan.
Ik veronderstel (als leek) dat als de vijver volledig leeg is, ik er gewoon opnieuw een stevige vijverfolie (EPDM) kan inleggen en opnieuw kan starten? Of moet ik effectief de oude folie en woldoek verwijderen etc?
Wie heeft hier ervaring mee? Nuttige tips?
Bedankt voor het lezen!