relatie omzetten bestemming, VAB-regeling, rood-voor-rood?

Moderators: Mjetterd, Polly, Ladybird, Hanmar, Maureen95, Dani, Giolli, ynskek

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Tessabo

Berichten: 235
Geregistreerd: 03-12-04
Woonplaats: Haaksbergen

relatie omzetten bestemming, VAB-regeling, rood-voor-rood?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-10-17 22:23

Ben me aan het oriƫnteren op de mogelijkheden voor wonen in het buitengebied. Al veel gelezen, ook hier op Bokt. Maar wat me niet helemaal duidelijk is is het traject. Is het of/of of en/en of moet je zelf weten waar je gebruik van wilt maken? Het lijken als je het leest allemaal voorschriften maar is dat ook zo? Hoe grijpt dat in elkaar?

Als op een object (woning met voormalige veeschuur) een agrarische bestemming zit, er geen bedrijf meer gevestigd is en je als particulier zoiets wilt kopen, wat is dan de logische gang van zaken?
Ga je eerst de bestemming omzetten naar wonen? Dwz informeren naar de mogelijkheden hiervoor bij de gemeente? En bij positief antwoord, kosten betalen en er lekker gaan wonen? Uiteraard als je de financiering rond krijgt. Of:
Ga je een VAB-bestemming aanvragen? En wat is dan het voordeel? (Begrijp uit gevonden info dat je dan alsnog wel iets van economische activiteiten moet ontplooien daar, dus als je er alleen wilt wonen is dit al geen optie? Het kan ook nadelen hebben dus). Of:
Als het in aanmerking komt voor rood-voor-rood (zegt de makelaar), ben je dan 'gek als je daar geen gebruik van maakt?" (vanwege de vele vereisten waar je aan moet voldoen, de tijd die het duurt en je hebt geen zin in die rompslomp?).

Er zijn dus wat procedures maar wat is verplicht? Zou gewoon willen kopen tbv wonen en wil daarna evt beslissen of we de overige bebouwing gaan hergebruiken (kosten geschikt maken dan eerst rustig onderzoeken) of slopen (ook eerst kostenplaatje maken en dan zonder al te veel gedoe overgaan tot sloop, met hooguit vergunning/melding). Dat mag ik dan toch zelf beslissen of ben ik dan ook gebonden aan allerlei regels omtrent het gebruik? M.a.w als ik geen gebruik maak van de regelingen hoef ik me toch ook niet aan de voorwaarden te houden?

Iemand die me het hele 'stappenplan' kan verduidelijken uit eigen ervaring?


femkepullens
Berichten: 133
Geregistreerd: 13-05-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-10-17 22:39

Je mag alleen wonen ineen agrarische bedrijfswoning als je een agrarisch bedrijf hebt. Het agrarische bedrijf mag dan ook niet gestaakt zijn. Op het moment dat je als burger een agrarisch object koopt, zal de bestemming gewijzigd moeten worden. De hypotheekverstrekker vraagt vaak zelfs om een herbestemming voordat de financiering verleent wordt.

Welke herbestemming passend is is locatie- en situatieafhankelijk. Dat ligt uiteindelijk aan jouw wensen en de planologische mogelijkheden die de gemeente wil geven. Ik zie dat je in Drenthe woont. Daar ken ik het beleid niet goed genoeg om een zinnig antwoord te geven op de vraag welke herbestemming het beste is. Laat je goed informeren door een ter zake kundig stedenbouwkundige adviesbureau dat gespecialiseerd is in het buitengebied. Dit soort procedures vragen vaak een lange doorlooptijd en een flinke smak geld. Er komt meer bij kijken dan het 'afkopen' van de bestemming.

Tessabo

Berichten: 235
Geregistreerd: 03-12-04
Woonplaats: Haaksbergen

Re: relatie omzetten bestemming, VAB-regeling, rood-voor-rood?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-10-17 12:41

Ik woon niet in Drenthe (waar zie je dat?) maar in Overijssel. Heb inmiddels al wel een afspraak gemaakt met de gemeente voor een voorlichting over het omzetten. Ben erg benieuwd.

Mist

Berichten: 9268
Geregistreerd: 17-02-03
Woonplaats: noord brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-17 19:49

met VAB kun je gewoon als particulier wonen op een agrarisch object. Het huis met 1.5hectare wat ik in 2014 kocht heeft dit ook. Omzetten naar woonbestemming kost 10.000 en dan moet je de bedrijfsgebouwen slopen tot max 200m2. Ik heb hier ruim 400m2 en die wilde ik niet slopen.

Enige "nadeel" is dat je geen bouwvergunning meer kan aanvragen als particulier in een VAB bestemming. Maar met de omgevingsvergunning kun je zonder problemen een dakkapel of zoals ik heb gedaan, een badkamer aanbouwen.

Hypotheek was overigens ook geen enkel probleem met VAB.

In the real world as in dreams, nothing is quite what it seems. (the book of counted sorrows)


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 7 bezoekers