He bah, wat rot!
Volgens mij maakt wat er op het proces-verbaal staat uit vanwege de 'no claim, no blame'-beschermer van ASR (tenminste, dat leert even snel Googlen). Dat maakt dat je geen premiestijging betaalt als de schade niet jouw schuld is, maar dat moet vermoedelijk dus wel aangegeven worden door de politie. Vandalisme valt normaal gesproken in ieder geval sowieso wel onder een all-riskverzekering.
Een beschermer als deze houdt in dat je wél terugvalt in schadevrije jaren, maar dat je niet meer premie gaat betalen (bij verreweg de meeste autoverzekeringen heb je niet die beschermer). Jouw maandbedrag gaat dan dus niet omhoog, maar je krijg wél -5 schadevrije jaren die genoteerd worden in het algemene systeem van verzekeraars.
Nou hoeft dat niet erg te zijn, maar mocht je overstappen naar een andere verzekeraar, dan kijken die naar je schadevrije jaren en nergens anders naar. Als die negatief zijn (dus bijvoorbeeld van 2 naar -3), is het heel moeilijk om een nieuwe verzekering af te sluiten en ga je daar de hoofdprijs voor betalen.
Als je deze beschermer inderdaad op je polis hebt zitten en je bent niet van plan om een nieuwe verzekeraar of auto uit te zoeken voor je uit de negatieve jaren komt, zou ik me niet zo veel zorgen maken.
Het wordt een heel ander verhaal als ze jou wel als 'schuldige' zien en je dus zowel de terugval in schadevrije jaren krijgt als de premiestijging. Als je nog weinig schadevrije jaren hebt, is de extra premie die je betaalt in het geval van kleine schades bijna altijd meer (denk aan 3000 euro extra premie betalen over 5 jaar tijd, zodat de verzekering jouw schade van 1000 euro vergoedt. Dat kost je dus 2000 euro!). In dat geval kan je de schade terugbetalen aan je verzekeraar, vaak tot een jaar na de schade, en dan maken ze het verlies van je schadevrije jaren en de premiestijging ongedaan.
Kortom: vraag aan je verzekeraar hoe ze deze schade indelen en of die beschermer geldt, hou even in de peiling hoeveel de schade gekost heeft en mocht je het terug willen betalen, vraag ze dan hoe en wanneer dat uiterlijk moet.
En mocht je in de toekomst bij een verzekeraar komen te zitten die geen beschermers heeft of het is iets kleins wat je wel duidelijk zelf hebt gedaan: garages rekenen vaak de hoofdprijs als ze bij een verzekeraar declareren, terwijl het opeens minder kost als je aangeeft dat je het zelf betaalt. Bij relatief kleine schades kan het dus lonen om eerst zelf even te informeren wat het gaat kosten, voordat je meteen je verzekering de boel laat oplossen en het later zelf terugbetaalt. 
Edit: Ik zou ook nog even navragen wat er gebeurt als je nu bijvoorbeeld van 2 schadevrije jaren naar -3 gaat, maar ze wel die beschermer hanteren en je dus premie betaalt alsof je 2 schadevrije jaren hebt, en je dan nóg een schade maakt die wel jouw schuld is. Betaal je dan premie alsof je 5 schadevrije jaren kwijt bent (1x met beschermer en 1x zonder, dus premie behorende bij -3 schadevrije jaren) of betaal je dan premie alsof je 10 schadevrije jaren kwijt bent (dus de premie bij -5 aangezien je niet lager kan, waardoor die eerste beschermer effectief vervalt)? In dat laatste geval zou ik een kleine schade namelijk sowieso terugbetalen als ik weinig schadevrije jaren heb, het zou mij te riskant zijn anders... Dan zou je dus door een schade met je premie van 'alsof 2 jaren' naar -5 kieperen, dan ben je wel de sigaar.
Sar·chasm ('sär-"ka-z&m): the giant gulf (chasm) between what is said and the person who doesn't get it.