We wecken een eind door met antieke potten en nieuwe potten.

Moderators: Essie73, NadjaNadja, Muiz, Telpeva, ynskek, Ladybird, Polly

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
hagelslag
Berichten: 11346
Geregistreerd: 18-09-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-09-22 11:11

Afanaisa91 schreef:
Oe wecktopic, leuk! Een paar jaar terug veel geweckt en ingemaakt, maar nu wegens tijdgebrek en mindere moestuinoogst wat afgeschaald. Maar volgende week ga ik flink aan de bak, ik mag 1/4 kuub appels ontsappen op stal!

Mijn grootste tegenvaller waren mijn ingemaakte augurken. Die waren me toch zuur! Heeft iemand een goed recept wat qua smaak lijkt op de augurken uit de supermarkt?


Als ze te zuur zijn kun je ze nog afspoelen met water voor gebruik. Of ze zelfs even in water laten staan.

En dan de volgende x minder azijn gebruiken :Y)

Century

Berichten: 6818
Geregistreerd: 19-10-09
Woonplaats: Uden (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-09-22 11:17

caro29 schreef:
Wauw moonfight. Mooie voorraad.

Ik ga diverse soorten knoflook poten. Ben zo benieuwd of ze zo verschillen van smaak. Moet ook nog even verzinnen hoe ik ze het beste kan bewaren zodra zij geoogst kunnen worden. Wil iig iets van een olie maken


Knoflookolie zelf maken is erg riskant ivm botulisme. Lees je daar goed over in.

cursebreaker

Berichten: 14076
Geregistreerd: 10-12-06
Woonplaats: Os sjoeën Zuid-Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-09-22 12:11

Moonfight schreef:
Super leuk dat er zoveel animo is voor wecken! Wij hebben een flinke moestuin en wecken zodat we dat in de winter ook kunnen eten. Onze vriezers zitten eigenlijk altijd bomvol met vlees.

Mijn voorraad op dit moment
[ [url=m/pomAEB.jpg]Afbeelding[/url] ]

Gister voor het eerst Goulash gewecked. Spannend wel! Voor het eerst een gerecht met vlees!
[ [url=m/ZcA9iG.jpg]Afbeelding[/url] ]


Dit is mijn ketel, ik had er nog eentje maar die heb ik vorig jaar helaas droog laten koken met ontsappen en is toen kapot gegaan.
[ [url=m/XbD00P.jpg]Afbeelding[/url] ]


Stille meelezer die nog niet zelf met wecken bezig is, wel geïnteresseerd en ik moest echt even reageren.

Die voorraad is echt #GOALS _/-\o_ <3
Wat moet dat fijn zijn zeg!
Ziet er zoooo satisfying uit :j :')

hagelslag
Berichten: 11346
Geregistreerd: 18-09-10

Re: We wecken een eind door met antieke potten en nieuwe potten.

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-09-22 13:09

En dan nu 24 uur de vingers eraf laten.
Vanavond nog de Bolognese saus wecken... Helaas nu geen tijd voor aangezien ik zo naar papenburg moet

Ik ben alleen wel bang dat ze misschien net te vol zitten.
Je moet ja ca 2-3 cm van de bovenste rand wegblijven
Afbeelding

Quinn
Berichten: 8362
Geregistreerd: 15-12-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-09-22 13:11

Century schreef:
caro29 schreef:
Wauw moonfight. Mooie voorraad.

Ik ga diverse soorten knoflook poten. Ben zo benieuwd of ze zo verschillen van smaak. Moet ook nog even verzinnen hoe ik ze het beste kan bewaren zodra zij geoogst kunnen worden. Wil iig iets van een olie maken


Knoflookolie zelf maken is erg riskant ivm botulisme. Lees je daar goed over in.


Dank je wel voor de tip!

Ethelate

Berichten: 21138
Geregistreerd: 02-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-09-22 14:22

Leuk topic en al veel goede tips gelezen!
En wat een mooie voorraad Moonfight.

Afbeelding
Zaad van 2 flespompoenen op de composthoop..
Ik heb straks dus heel veel flespompoenen. Nog nooit geweckt en dus zoekende wat wel niet werkt met pompoenen.
Soep maken en nog niet pureren dus.

Als je de inhoud van de potten nog 2 uur moet wecken, hou je daar dan rekening mee met het koken vooraf? Of telt de tijd van het wecken niet mee als kooktijd voor de groente?

tamary

Berichten: 30673
Geregistreerd: 19-06-02
Woonplaats: Drenthe

Re: We wecken een eind door met antieke potten en nieuwe potten.

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-09-22 14:36

Pompoen blijft mits goed geoogst en nagerijpt lang goed zonder wecken/koelen/etc. Plekje met 50-60% luchtvochtigheid en een graad of 15 werkt het beste.

prompter

Berichten: 15349
Geregistreerd: 28-09-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-09-22 14:38

Iemand nog een tip voor een boek voor beginners, waarin niet alleen jam maar ook groenten wecken wordt beschreven? Heb er een paar gevonden, maar hier zitten de echte kenners :Y)

JudithGigi

Berichten: 5305
Geregistreerd: 09-05-10
Woonplaats: Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-09-22 16:21

prompter schreef:
Iemand nog een tip voor een boek voor beginners, waarin niet alleen jam maar ook groenten wecken wordt beschreven? Heb er een paar gevonden, maar hier zitten de echte kenners :Y)

Ik heb zelf het weck-inmaakboek! :) Wel erg ouderwets hahaha

Afanaisa91

Berichten: 1393
Geregistreerd: 03-04-05
Woonplaats: Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-09-22 16:33

hagelslag schreef:
Afanaisa91 schreef:
Oe wecktopic, leuk! Een paar jaar terug veel geweckt en ingemaakt, maar nu wegens tijdgebrek en mindere moestuinoogst wat afgeschaald. Maar volgende week ga ik flink aan de bak, ik mag 1/4 kuub appels ontsappen op stal!

Mijn grootste tegenvaller waren mijn ingemaakte augurken. Die waren me toch zuur! Heeft iemand een goed recept wat qua smaak lijkt op de augurken uit de supermarkt?


Als ze te zuur zijn kun je ze nog afspoelen met water voor gebruik. Of ze zelfs even in water laten staan.

En dan de volgende x minder azijn gebruiken :Y)


Dank, hahah ja echt heul veul minder azijn :+
Qua smaak bleef er verder niets over, dus alle recepten zijn zeer welkom!

Ethelate

Berichten: 21138
Geregistreerd: 02-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-09-22 16:56

tamary schreef:
Pompoen blijft mits goed geoogst en nagerijpt lang goed zonder wecken/koelen/etc. Plekje met 50-60% luchtvochtigheid en een graad of 15 werkt het beste.

Oogsten met 2,5 cm steel er aan weet ik, maar verder nog tips? Want ik las 2 a 3 maanden houdbaar, dan moeten we elke dag minstens 1 pompoen eten. Vind pompoen heerlijk, maar elke dag..

Anoniem

Re: We wecken een eind door met antieke potten en nieuwe potten.

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-09-22 17:04

Plant volledig laten uitdrogen tot de steel kurkachtig is. Op die manier heb ik er die in de lente nog goed zijn.

Marie111
Berichten: 4948
Geregistreerd: 15-07-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-09-22 17:09

tones schreef:
Ik hoorde ooit van iemand dat ze sperziebonen op/in zout deed.
Weet iemand hier daar iets over?


Dat is denk ik fermenteren / inmaken.
Zuurkool bijvoorbeeld.

Ooit eens een workshop gedaan gegeven door Christian Weij. Erg leuk en lekker.

Goed boek is "Verrott lekker"
https://www.verrotlekker.nl/

Zelf vind ik veel te veel gedoe dat wecken en fermenteren.
En houden jullie ook rekening met de huidige gasprijzen?

hagelslag
Berichten: 11346
Geregistreerd: 18-09-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-09-22 17:11

Marie111 schreef:
tones schreef:
Ik hoorde ooit van iemand dat ze sperziebonen op/in zout deed.
Weet iemand hier daar iets over?


Dat is denk ik fermenteren / inmaken.
Zuurkool bijvoorbeeld.

Ooit eens een workshop gedaan gegeven door Christian Weij. Erg leuk en lekker.

Goed boek is "Verrott lekker"
https://www.verrotlekker.nl/

Zelf vind ik veel te veel gedoe dat wecken en fermenteren.
En houden jullie ook rekening met de huidige gasprijzen?


Het zal misschien voor mij niet veel goedkoper zijn.
Maar wel handiger voor de dagen dat ik geen tijd heb om te koken.

Liever grote partijen koken, als ik kook.
Dan 2-4x per week een pizza in de oven schuiven of wat dan ook

ClaudiaHS

Berichten: 8188
Geregistreerd: 12-03-09
Woonplaats: Den Bosch

Re: We wecken een eind door met antieke potten en nieuwe potten.

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-09-22 20:36

Stille meelezer hier.
Ik heb geen weckpotten, maar wel nog allerlei potten van groentes, sauzen en augurken.
Met de schroefdeksel dus.

Hoe maak ik deze schoon/steriliseren?
Ik las op de ene site dat de deksels wel in kokend water mogen, en de andere site zei van niet omdat de binnenkant dan kapot gaat.

karuna
Drukke kabouter

Berichten: 41369
Geregistreerd: 14-05-03
Woonplaats: Ergens waar het rustig is FrNl

Re: We wecken een eind door met antieke potten en nieuwe potten.

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-09-22 20:58

Ik liep vandaag tegen een weckapparaat aan. Geschikt voor 12 normale maat weckpot. Benieuwd hoe dat werkt.

hagelslag
Berichten: 11346
Geregistreerd: 18-09-10

Re: We wecken een eind door met antieke potten en nieuwe potten.

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-09-22 22:22

Echt als dit mislukt....
Dan ga in dood

De Bolognese saus smaakte voor het inkoken echt zoooooooo goddelijk.

Afbeelding

Ik heb er nu nog 3 glazen in met courgette zuur weet ik niet wat
En 4 glazen met appelmoes...
Ik wou nog even gebruik maken van het warme water...
Zonde om niet direct zo goed als mogelijk er gebruik van te maken

Marcella

Berichten: 41679
Geregistreerd: 24-04-01
Woonplaats: Ergens onder een brug.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 16-09-22 23:55

prompter schreef:
Iemand nog een tip voor een boek voor beginners, waarin niet alleen jam maar ook groenten wecken wordt beschreven? Heb er een paar gevonden, maar hier zitten de echte kenners :Y)

Weck inmaak boek.

Marcella

Berichten: 41679
Geregistreerd: 24-04-01
Woonplaats: Ergens onder een brug.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 16-09-22 23:58

ClaudiaHS schreef:
Stille meelezer hier.
Ik heb geen weckpotten, maar wel nog allerlei potten van groentes, sauzen en augurken.
Met de schroefdeksel dus.

Hoe maak ik deze schoon/steriliseren?
Ik las op de ene site dat de deksels wel in kokend water mogen, en de andere site zei van niet omdat de binnenkant dan kapot gaat.

Hoop deksels zijn niet meer uit te koken.

Goed schoonmaken in een sopje met eventueel soda en daarna goed afspoelen.

prompter

Berichten: 15349
Geregistreerd: 28-09-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-09-22 16:21

Marcella schreef:
prompter schreef:
Iemand nog een tip voor een boek voor beginners, waarin niet alleen jam maar ook groenten wecken wordt beschreven? Heb er een paar gevonden, maar hier zitten de echte kenners :Y)

Weck inmaak boek.
.

Dankjewel Marcella! Ik wil nog steeds eens bij je moestuin langs komen, maar het komt er maar niet van.

Marcella

Berichten: 41679
Geregistreerd: 24-04-01
Woonplaats: Ergens onder een brug.

Re: We wecken een eind door met antieke potten en nieuwe potten.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 17-09-22 19:47

Tuin loop gelukkig niet weg.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-09-22 21:06

Hier weer 6 liter appel/perensap geweckt/ingemaakt met de ontsapper. Super blij mee! Ook een kleine 2 liter appel en perenstroop. Die is gewoon hemels lekker.


Afbeelding

En de likeur staat ook weer te trekken voor 3/4 weken.


Afbeelding

Century

Berichten: 6818
Geregistreerd: 19-10-09
Woonplaats: Uden (NB)

Re: We wecken een eind door met antieke potten en nieuwe potten.

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-09-22 21:13

Ziet er goed uit!

Marcella

Berichten: 41679
Geregistreerd: 24-04-01
Woonplaats: Ergens onder een brug.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 17-09-22 22:01

<3

Het is dat ik te weinig alcohol drink.

Schuur_

Berichten: 5433
Geregistreerd: 09-08-05

Re: We wecken een eind door met antieke potten en nieuwe potten.

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-09-22 07:46

Zelf stroop maken is ook een goede!

Ik heb hier in mijn tuin een boom vol met kweeperen staan. Had ik nog nooit van gehoord maar vorige week dus een keer jam gemaakt en aardig gelukt.

Heb ook nog wat pruimen en vijgen en dacht misschien deze elk met kweeperen in een jam te maken.

Ik wil ook nog compote proberen maar dan is de inspiratie een beetje op.