8nnemiek schreef:Ik eet voornamelijk plantaardig, dus slik voor de zekerheid af en toe B12 bij. Baat het niet dan schaadt het niet.
Maar het kost wel een hoop

Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird
Citaat:Rodekool uit Roodeschool. Het klinkt leuk vindt ook teler Henk Landwehr, maar zijn rode- en wittekool is afgekeurd voor de export. Hij tracht de 100.000 kolen nu zelf te verkopen.
Mevrouw Van Lingen (80) loopt samen met haar dochter door boerderijwinkel Goudgewas in Roodeschool. In haar karretje liggen 4 rodekolen. ,,Heerlijk zijn ze‘’, zegt mevrouw Van Lingen. ,,Eind september kocht ik er hier 6. Ik snijd ze fijn, kook ze op, beetje schudden en als het afgekoeld is, stop ik het in de vriezer. Als ik zin heb in rodekool, haal ik een portie uit de vriezer en bereid het. Ik doe er altijd een klein beetje kaneel en een scheutje azijn op.’’
Ze woont in Warfstermolen, op bijna 50 kilometer afstand van Roodeschool. Ze kent Goudgewas via haar zoon die in Delfzijl werkt en verrukt was over de winkel. Haar dochter pochte op de boerenkool van Goudgewas en sindsdien winkelt ze er geregeld.
‘Het buitenste blad haal je er toch af’
Even enthousiast als de klanten zich uitlaten over zijn rodekool is vanzelfsprekend teler Henk Landwehr (67), tevens eigenaar van boerderijwinkel Goudgewas. Hij heeft de anderhalve bunder rode- en wittekool aan de Tilweg in Roodeschool voor nog maar een klein gedeelte geoogst. Het land is te nat.
Wat hij heeft geoogst, zijn prima kolen, zegt hij. ,,Er zit door de enorme droogte een klein vergroeiinkje aan het buitenste blad, maar dat haal je er toch af. Kijk, hier heb ik een door midden gesneden kool. Niks mee aan de hand.’’
‘De scheur gaat rotten’
Daar denkt Richard Kruijer van Tuindersbelang anders over. Als bemiddelaar tussen teler en handelaar keurt hij gewassen. Vorige week nam hij een kijkje op het land van Landwehr en de rode- en wittekool kon niet door de beugel, vond hij. ,,Het viel mij tegen. Als je het blad van de kool trekt, kom je bij het derde of vierde blad een scheur tegen en die scheur gaat rotten.’’
Kruijer zegt het nog te willen aankijken, maar denkt dat de kool uit Roodeschool ongeschikt is om z’n normale route af te leggen: naar groothandels overal in Europa en soms naar Israël en Dubai.
Koop een rodekool uit Roodeschool voor de voedselbank
Landwehr zegt dat hij gelaten heeft gereageerd op Kruijers mededeling dat hij geen kolen van hem afneemt. ,,Ik ben ondernemer en ga van het positieve uit. Ik verkoop de kolen hier bij Goudgewas voor een euro per stuk. Ik wil er niet aan denken dat ze verspild worden, dat is zonde van de goeie kwaliteit en van onze investering.’’
Hij zegt dat hij samenwerkt met de voedselbank en een slogan heeft bedacht. ,,’Geef en eet: koop een rodekool uit Roodeschool.’ Je kunt toch net zo goed rodekool kopen als geld doneren?’’
Eenmaal eerder heeft hij een lading groente moeten vernietigen, maar dat vindt hij voorlopig een scenario waarover hij niet wil nadenken.
Pyt Sipma bleef met 100.000 kilo wortelen zitten
Dat scenario beleefde akkerbouwer Pyt Sipma (49) uit het Friese Engwierum vorig jaar. Zijn vaste Duitse sapproducent nam van het ene op het andere moment zijn biologische peen niet af, waardoor hij bleef zitten met 100.000 kilo wortels. Daar komt nog een rechtszaak van, zegt hij.
Hij besloot na lang dubben zo veel mogelijk wortels te verkopen, aan klanten in de buurt. ,,Zo hebben we toch nog 20.000 kilo wortels aan de man gebracht: 5 kilo voor 5 euro. De rest is naar de veevoerindustrie gegaan.’’
Sipma is gestopt met het telen van wortels, hij stapte over naar tarwe. Volgens hem gaat het nog steeds de verkeerde kant op met de regels. ,,Als ik 1500 kilo peen had, verkocht ik daarvan 500 kilo voor de consument, de rest was te dik, te krom, te klein of te lang en belandde in het veevoer. Die verspilling moeten we toch niet willen? De consument maakt het niks uit hoe de wortel eruit ziet, als ie maar lekker is.’’
'Rodekool is lekker en gezond'
Kok Paul Rodenberg uit Groningen houdt van rodekool. Volgens hem kennen veel mensen het uit een potje, maar heeft een echte rodekool veel meer smaak en kleur. ,,Salade, stamppot, soep, met appelmoes, met haring, in de pannenkoek: je kunt zo veel met rodekool. Het is een oude groente, die artsen in vroeger tijden voorschreven omdat het zo gezond is. Koop je een beetje grote rodekool, dan kun je daar dagen van eten: heerlijk. Ook met hachee of wild.’’