We wecken een eind door met antieke potten en nieuwe potten.

Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
8nnemiek

Berichten: 45139
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Re: We wecken een eind door met antieke potten en nieuwe potten.

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-09-22 08:55

Zelf stroop maken lijkt me ook super gaaf! Heb je nog tips?

Marcella

Berichten: 40423
Geregistreerd: 24-04-01
Woonplaats: Ergens onder een brug.

Re: We wecken een eind door met antieke potten en nieuwe potten.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 18-09-22 09:49

Je gewoon 1 liter sap nemen met 1 kilo suiker en deze inkoken.

Nu is er ook nog een manier om van de schillen en klokhuis stroop te maken, maar die weet ik niet.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-09-22 18:39

Oh Marcella, dat is dan gelei := Stroop is eigenlijk zonder suiker (de echte luikse dan) Maar daar gaan er dadels door en die dikken echt veel in. Daarom doen wij er wel wat suiker bij maar niet zo veel.

Wij hebben de peren en appels ontsapt door ze op te koken, maar volgend jaar ga ik ze gewoon door de ontsapper halen. Er gaat een beetje suiker bij maar dat was hier 1 kilo op 7 liter sap en 4 citroenen. Dan vooral lang genoeg laten inkoken tot het dik genoeg is naar wens. Deze stroop is nog wat lopend, maar voor ons prima. Echt mooi vol van smaak!

Marcella

Berichten: 40423
Geregistreerd: 24-04-01
Woonplaats: Ergens onder een brug.

Re: We wecken een eind door met antieke potten en nieuwe potten.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 18-09-22 21:20

Okay recept wat ik toen ooit gevonden heb gaf dat zo aan.

hagelslag
Berichten: 11274
Geregistreerd: 18-09-10

Re: We wecken een eind door met antieke potten en nieuwe potten.

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-09-22 22:59

Vandaag mijn aller eerste weckpot geopend *\o/*


Op een luie zondag geen zin hebben om te koken en dan bedenken, goh ik kan een pot pilav open trekken en rijst koken....
En dan hebben we heerlijk eten


En precies voor zulke momenten is wecken geniaal *\%/*

hagelslag
Berichten: 11274
Geregistreerd: 18-09-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-22 16:00

Marcella schreef:
Goed spoelen tot je helder water heb na het schillen (meestal 5x spoelen). Hoe jonger de aardappelen hoe minder zetmeel en hoe minder je hoeft te spoelen. Snufje zout afvullen met water tot de rand. En dan met deksel erop 2 uur op 100 graden (tijd gaat pas in op het moment dat het kookt).

Hangt er vanaf wat wil je met de peer doen. Moes, suikersiroop en/of taartvulling. Zoveel verschil zit er niet in met appels.


Kook jij de aardappelen voortijd?
Of doe je ze Rauw, goed gewassen in de potten?

Marcella

Berichten: 40423
Geregistreerd: 24-04-01
Woonplaats: Ergens onder een brug.

Re: We wecken een eind door met antieke potten en nieuwe potten.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 19-09-22 16:22

Rauw in potten.

8nnemiek

Berichten: 45139
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Re: We wecken een eind door met antieke potten en nieuwe potten.

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-22 16:24


Schuur_

Berichten: 5391
Geregistreerd: 09-08-05

Re: We wecken een eind door met antieke potten en nieuwe potten.

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-22 16:37

Ik was in de kringwinkel en zag verschillende potten staan van Weck maar zonder de ring. Is het dan nog een goede koop? Zijn die ringen ergens los te verkrijgen?

Marcella

Berichten: 40423
Geregistreerd: 24-04-01
Woonplaats: Ergens onder een brug.

Re: We wecken een eind door met antieke potten en nieuwe potten.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 19-09-22 16:41

Ringen zijn los te krijgen of het een goede prijs is afhankelijk hoe oud en welke prijs.

hagelslag
Berichten: 11274
Geregistreerd: 18-09-10

Re: We wecken een eind door met antieke potten en nieuwe potten.

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-22 17:36

Ik ga toch voor de optie rauw.
Ik zal ze zo door de keuken Maschine jagen tot schijfjes(ik ben lui :Y)) en dan maar eens zien wat het word....
En daarna moet ik nog altijd de appels tot moes verwerken _O-

Schuur_

Berichten: 5391
Geregistreerd: 09-08-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-22 19:09

Marcella schreef:
Ringen zijn los te krijgen of het een goede prijs is afhankelijk hoe oud en welke prijs.


Hoe oud weet ik niet maar ong 500ml en van het merk Weck. Waren 0,75 euro

Marcella

Berichten: 40423
Geregistreerd: 24-04-01
Woonplaats: Ergens onder een brug.

Re: We wecken een eind door met antieke potten en nieuwe potten.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 19-09-22 19:19


kally
Berichten: 5425
Geregistreerd: 17-07-04
Woonplaats: Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-22 19:46

[quote="Schuur_"]Zelf stroop maken is ook een goede!

Ik heb hier in mijn tuin een boom vol met kweeperen staan. Had ik nog nooit van gehoord maar vorige week dus een keer jam gemaakt en aardig gelukt.

Ik wil ook nog compote proberen maar dan is de inspiratie een beetje op.[/quote

Met kweeperen kun je ook goed moes maken….net als appels schillen in stukjes en dan met wat water honing en kardemom peulen koken tot het allemaal zacht is, peulen eruit en dan beetje stampen in welke mate jij het wilt.

amber15
Berichten: 3548
Geregistreerd: 15-10-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-22 20:59

Schuur_ schreef:
Ik was in de kringwinkel en zag verschillende potten staan van Weck maar zonder de ring. Is het dan nog een goede koop? Zijn die ringen ergens los te verkrijgen?


Ik weet dat er hele oude modellen zijn waarvan geen ringen meer te krijgen zijn. Ook verschilt het volgens mij per model welke ringen je nodig hebt.
De kringloopwinkel hier in het dorp wordt gerund door wat oudere vrouwen die helemaal enthousiast werden toen ik als twintiger weckpotten kwam kopen <3 Wisten ook precies welke ringen ik nodig had.
Heb je een foto van de potten?

hagelslag
Berichten: 11274
Geregistreerd: 18-09-10

Re: We wecken een eind door met antieke potten en nieuwe potten.

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-22 13:17

Ik vraag mij af of deze sluier in de rundvlees soep normaal is...
Ik heb net een pot open gemaakt en warm gemaakt en eigenlijk vind ik hem nog wel goed smaken

Afbeelding

Marcella

Berichten: 40423
Geregistreerd: 24-04-01
Woonplaats: Ergens onder een brug.

Re: We wecken een eind door met antieke potten en nieuwe potten.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 20-09-22 15:58

Als de geur en smaak goed was en minimaal 10 minuten goed verwarmd dan zou het goed moeten zijn.

hagelslag
Berichten: 11274
Geregistreerd: 18-09-10

Re: We wecken een eind door met antieke potten en nieuwe potten.

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-09-22 11:09

Oh mannnnn
Ik moet wachten tot de nieuwe weckringen er zijn....
Als t goed is zijn ze verstuurd...
Maar wachten duurt altijd lang -O-
Als ik vanmiddag niet hoef te werken, dan wil ik vanmiddag cake in glas bakken.
De ringen voor die glazen heb ik namelijk nog wel *\%/*

Anoniem

Re: We wecken een eind door met antieke potten en nieuwe potten.

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-09-22 11:21

Ik heb mijn ringen gisteren ontvangen! Wil dit weekend soep wecken van de laatste tomaten uit de tuin.

hagelslag
Berichten: 11274
Geregistreerd: 18-09-10

Re: We wecken een eind door met antieke potten en nieuwe potten.

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-09-22 12:17

Helaas helaas geen ringen voor mij vandaag

De postbode bracht wel mijn chauffeurs kaart... Dus ik moet zo werken ipv nog dingen wecken -O-
Maar wel 1 groot voordeel, doordat ik begin vd week aardappelen had ingeweckt. Kon ik nu binnen 10 minuten een gezonde warme maaltijd op tafel zetten.

En juist voor zulke momenten, dat het snel moet gaan. Wil ik graag wecken **\O/**

8nnemiek

Berichten: 45139
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Re: We wecken een eind door met antieke potten en nieuwe potten.

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-09-22 12:46

Cake wecken wil ik ook nog een proberen!
Ik heb wel eens koekjes geweckt als testje, dat was heel goed gelukt!
Afbeelding

Prairy

Berichten: 10268
Geregistreerd: 28-12-03

Re: We wecken een eind door met antieke potten en nieuwe potten.

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-09-22 13:23

Huh, koekjes wecken? Waarom? En hoe? Ik dacht dat het alleen kon met natte dingen.

Duhelo

Berichten: 29479
Geregistreerd: 29-05-03

Re: We wecken een eind door met antieke potten en nieuwe potten.

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-09-22 13:27

Hoe lang blijven die koekjes dan lekker?

8nnemiek

Berichten: 45139
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-09-22 13:50

Het leek me wel handig om op reis wat zelfgemaakte koekjes mee te nemen, of bij onverwacht bezoek. Ze blijven dan veel langer lekker en worden niet zacht. En ik heb wel eens schimmel op de koekjes gehad in de trommel, zeker bij soorten waar wat meer vocht in zit :=
Ik had drie potjes gemaakt: eentje na een week open gemaakt, de tweede na een maand, en de derde na een jaar. Alledrie waren ze nog heel lekker, en knapperig. Dus die test was geslaagd.
Je moet er wel een potje met water op zetten bij het wecken, anders gaan ze drijven :))

De potten en deksels heb ik eerst gesteriliseerd in de oven; een kwartier op 160 graden.
Dan de koekjes erin, en toen heb ik ze meteen zonder af te laten koelen in de weckpan gezet; 30 minuten op 100 graden.

Marcella

Berichten: 40423
Geregistreerd: 24-04-01
Woonplaats: Ergens onder een brug.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 23-09-22 16:03

8nnemiek schreef:
Het leek me wel handig om op reis wat zelfgemaakte koekjes mee te nemen, of bij onverwacht bezoek. Ze blijven dan veel langer lekker en worden niet zacht. En ik heb wel eens schimmel op de koekjes gehad in de trommel, zeker bij soorten waar wat meer vocht in zit :=
Ik had drie potjes gemaakt: eentje na een week open gemaakt, de tweede na een maand, en de derde na een jaar. Alledrie waren ze nog heel lekker, en knapperig. Dus die test was geslaagd.
Je moet er wel een potje met water op zetten bij het wecken, anders gaan ze drijven :))

De potten en deksels heb ik eerst gesteriliseerd in de oven; een kwartier op 160 graden.
Dan de koekjes erin, en toen heb ik ze meteen zonder af te laten koelen in de weckpan gezet; 30 minuten op 100 graden.

<3