Citaat:
Adviezen voor een gezond cholesterolgehalte
Het belangrijkste advies om het cholesterolgehalte gezond te houden, is een gezonde leefstijl. Een gezonde voeding, een gezond gewicht, voldoende beweging en niet roken maken daar deel van uit. Hiermee helpt u het risico op hart- en vaatziekten zo laag mogelijk te houden. Alleen mensen die meer risico lopen, moeten worden behandeld met cholesterolverlagende medicijnen, zoals statines. Dit zijn mensen met bijvoorbeeld erfelijke aanleg, diabetes of een hoge bloeddruk. Voor de behandeling van deze mensen zijn o.a. door het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG) richtlijnen opgesteld.
Vet
Verzadigd vet in het eten vergroot het gehalte LDL en dus het ‘slechte’ cholesterolgehalte. Onverzadigd vet daarentegen vergroot de hoeveelheid ‘goed’ HDL-cholesterol. Om het cholesterolgehalte gezond te houden, adviseert het Voedingscentrum daarom:
gebruik magere varianten van voedingsmiddelen (magere melk en yoghurt, mager vlees, magere vleeswaren, 20+ of 30+kaas)
vervang vaste bak- en braadvetten, harde margarines en hard frituurvet door halvarine, zachte margarine, vloeibaar bak en braad of olie
eet minder voedingsmiddelen die rijk zijn aan verzadigd vet, zoals snacks, gebak, koek en chocolade
Het cholesterol in voedingsmiddelen, zoals in eieren, orgaanvlees, paling en garnalen, heeft een klein effect op het cholesterolgehalte in het bloed. Daarom adviseert het Voedingscentrum niet meer dan gemiddeld drie eieren per week te eten.
Andere adviezen om de kans op hart- en vaatziekten te verkleinen
Een hoog cholesterolgehalte in het bloed is slechts een van de risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Andere belangrijke risicofactoren zijn een hoge bloeddruk, overgewicht, roken en overmatig alcoholgebruik. Een gezonde leefstijl helpt de kans op hart- en vaatziekten te verkleinen. Dat betekent:
niet roken
een gezond lichaamsgewicht
minimaal een half uur beweging per dag
gezond en gevarieerd eten volgens de Schijf van Vijf, met voldoende volkoren producten en groente en fruit en één à twee keer per week (vette) vis
weinig zout
matig gebruik van alcohol
Van het voedingscentrum afgeplukt