Dr smile, Invisalign

Moderators: Essie73, Polly, xingridx, Firelight, Ladybird, Muiz, Mjetterd, NadjaNadja, ynskek

 
 

Gianti

Berichten: 10980
Geregistreerd: 17-03-10
Woonplaats: Almere

Dr smile, Invisalign

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-07-24 16:07

Iemand ervaring met een van deze twee??

Ben op benieuwd of iemand consult bij beide gedaan heeft en wat prijs verschil was.

Gianti fotografie - http://Www.gianti-fotografie.nl - online basis fotografie cursus - PB voor info!
glamour&beauty: http://www.instagram.com/gianti_photography
Honden&paarden: http://Www.instagram.com/gianti_fotografie


upendo

Berichten: 22368
Geregistreerd: 19-02-08

Re: Dr smile, Invisalign

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-07-24 17:26

Ik vind Dr. Smile geinig qua advertenties. Had pas een screenshot gemaakt, ik zal hem even delen. :))Afbeelding

Gekeken door mijn ogen en besproken met mijn vrouw, die tandarts-orthodontist is;

Dit is puur esthetiek van het onderfront. Hier heb je aan 10 tot 15 bitjes genoeg, maar de vraag is sterk wat je dan daadwerkelijk aan resultaat behaald hebt.
Wat je namelijk zowel onder als boven nog steeds ziet is dat de tanden iets naar binnen geklapt zijn, wat niet wenselijk is. Ook zie je dat er niks veranderd is aan de bovenkaak en het bovenfront.
Onze conclusie was dat het geinig is als je een kleine aanpassing wil laten doen, maar weinig kan uitrichten als je echt veel veranderd wil hebben.

Mijn vrouw heeft ook gewerkt met Invisalign, maar is nu over op Spark, omdat ze daar meer mogelijkheden mee heeft en de kwaliteit beter is. De bitjes zijn minder gevoelig voor verkleuring en gladder in de mond.
Met Spark kan ze in het designen van het plan de 3D-scans in het programma integreren waardoor ze zeker weet dat ze de wortels niet buiten het bot zet.

Onzichtbare beugels vallen vooral met de kennis en kunde van de tandarts/orthodontist die het designt. :)

Cambionn

Berichten: 1051
Geregistreerd: 15-02-23
Woonplaats: Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-07-24 18:12

Ik had destijds goede hoop gekregen omdat ik van die dingen hoorde. Ortho brak snel die hoop. Kreeg destijds van mijn ortho te horen dat doorzichtige beugels, ongeacht merk, eigenlijk enkel voor kleine afwijkingen geschikt zijn. Eigenlijk zodra je echt een beugel moet vielen ze af, is vooral meer voor kleine esthetische veranderingen waar de beugel voor het mooi is en niet omdat het per se nodig is. Voor de rest heb je alsnog dingen als slotjes nodig. De marketing maakt het groter/beter dan het in werkelijkheid is is.

Nou waren mijn tanden sowieso een lastig geval door een afwijking in de groei van mijn kaak, heb uiteindelijk 2 kaakoperaties en 5 beugels gehad. Maar dat statement was in het algemeen. 1 van de beugels was een invisalign-achtig ding (ander merk maar zelfde idee) en idd enkel voor een kleine verbetering. Natuurlijk werkt alles in een behandelplan samen, maar dat was wel het kleinste werk.

In theorie was het heel leuk, maar vond hem overigens het meest irritant van alle beugels die ik heb gehad. Moet elke keer dat je wil eten uit, wat andere beugels niet hoefden. Dat is echt super awkward als je met mensen bent en voelt onsmakelijk. Beetje gevoel als wanneer een oudere zijn kunstgebit eruit haalt. Dan is dat "je voelt je beter/zekerder omdat het niet zichtbaar is" idee waar ze mee marketen wel snel de wereld weer uit.

Mijn ortho gaf trouwens ook aan dat Invisalign specifiek vooral duur was, en dat andere merken met hetzelfde soort beugel minder kosten en net zo goed of beter zijn.

Overigens is dit allemaal wel al een aantal jaar terug. Ben al jaren vrij van beugels. Mijn tanden zijn nu heel goed kwa vorm, krijg altijd complimenten als ik een nieuwe tandarts zie, maar dat mag ook wel na al dat werk dat er aan gedaan is := .

Dancer en ik, ons leaseavontuur :D
Poor man wanna be rich, rich man wanna be king, and a king ain't satisfied till he rules everything.
~Bruce Springsteen - Badlands, 1978

upendo

Berichten: 22368
Geregistreerd: 19-02-08

Re: Dr smile, Invisalign

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-07-24 18:18

Als je de juiste technieken toepast kun je er alles mee, de traditionele orthodontist krijgt (of iig tot 4/5 jaar geleden) op de opleiding geen kennis aangeboden over dit type beugels.

Je kan echt mooie resultaten behalen met aligners. Mocht je een deskundige willen hebben zou je het beste contact kunnen opnemen met Verhagen mondzorg. Dat is de meest vooruitstrevende orthodontist/opleider. Dan weet je zeker dat je een goede hebt.

moonsparkle
Berichten: 22031
Geregistreerd: 21-03-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-07-24 18:18

Ik ken iemand die een ruim diasteem, een ruimte tussen voortanden had tussen,dankzij de Invisalign ligt het nu keurig tegen elkaar aan.

Cambionn

Berichten: 1051
Geregistreerd: 15-02-23
Woonplaats: Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-07-24 19:32

upendo schreef:
Als je de juiste technieken toepast kun je er alles mee, de traditionele orthodontist krijgt (of iig tot 4/5 jaar geleden) op de opleiding geen kennis aangeboden over dit type beugels.

Je kan echt mooie resultaten behalen met aligners. Mocht je een deskundige willen hebben zou je het beste contact kunnen opnemen met Verhagen mondzorg. Dat is de meest vooruitstrevende orthodontist/opleider. Dan weet je zeker dat je een goede hebt.
Ik geloof je meteen hoor! Die van mij was sowieso meer dan 5 jaar terug. Denk een jaar of 6/7 terug? Zou ik echt moeten opzoeken waneer dat was, maar zo iets... De kennis maar ook kwaliteit zal ongetwijfeld verbeterd zijn. Daarom ook dat ik zei dat het al een aantal jaar terug was. Maar de ervaring van tijdens het dragen zal nog wel relevant zijn. En zelf verwacht ik liever te weinig dan te veel, was erg teleurgesteld toen het geen optie bleek na alle mooie verhalen die ik had gehoord.

Toen hoorde je er ook bijna niet over hier tenzij je het op zocht idd, en lang niet elke ortho had het überhaupt als optie. Vooral wat fancy klinieken en een ortho hier en daar, waaronder de mijne toen. Via Amerikaanse kanalen hoorde je Invisalign specifiek nog wel, maar dan moest je maar wel net mensen volgen op social media die het noemden ofzo. Ik zie ze nu al veel meer.

Voor mij was het overigens echt geen optie, maar er moest bij mij ook echt te veel gebeuren. Denk dat "kun je er alles mee" wel heel ruim is, maar ik kan geloven dat je er tegenwoordig wel heel veel mee kan. Ik ging ooit terug naar de ortho denkende na 3 beugels en 1 operatie enkel nog wat kleins nodig te zijn, en had daarom goede hoop dat het met een aligner zou kunnen. Mijn kaak en tanden zagen er immers als een stuk beter uit (in vergelijking met voorheen). In de praktijk viel dat hard tegen. Dat werd dus ook niet 1 beugel, maar nog een veel grotere 2e kaakoperatie en nog meerdere beugels :') . Denk niet dat de ortho me dat aangedaan had als een aligner het ook kon, was ook een erg goed aangeschreven ortho. Operaties zijn door het UMCG gedaan door de afdelingshoofd, nadat ik 7x terug was gekomen om te horen dat ze het hogerop gingen gooien omdat het te complex was. Ik was dus ook niet bepaal het schoolvoorbeeld van het traject/behandelplan van de gemiddelde ortho-bezoeker. Maar gezien de ortho in algemene zin dit aangaf en niet puur in mijn casus leek het me toch relevant.

Geen spijt van alles overigens, ze hebben echt goed werk geleverd! En gelukkig ging alles uit de basisverzekering ivm groeiafwijking ipv het reguliere aanvullend ortho (want die had echt niet alles vergoed en zo veel geld had ik niet gehad).
Laatst bijgewerkt door Cambionn op 09-07-24 19:44, in het totaal 4 keer bewerkt

Dancer en ik, ons leaseavontuur :D
Poor man wanna be rich, rich man wanna be king, and a king ain't satisfied till he rules everything.
~Bruce Springsteen - Badlands, 1978

Goof

Berichten: 29394
Geregistreerd: 12-05-05
Woonplaats: Thuis

Re: Dr smile, Invisalign

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-07-24 19:36

Ik heb toevallig vanmiddag mijn eerste bitje gekregen. Wel een ander merk dan de 2 in de topictitel, namelijk Sense alligners.
Ik heb bij mensen in mijn omgeving erg mooie resultaten gezien, ook bij mensen bij wie de boel echt heel scheef stond.
Ik ben benieuwd, ik mag dus nog een tijdje _O-

Aranel
Berichten: 20234
Geregistreerd: 09-08-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-07-24 19:39

Ik heb aligners van Dr Smile, in oktober ben ik klaar. Ik heb ze dan 8 maanden gehad en ben 16 bitjes verder tegen die tijd. En 3000 euro armer, dat viel me wel tegen :')

De eerste periode had ik wat vaker fysieke controle wel fijn gevonden, nu vind ik het prima dat het grootste deel op afstand is.

Mijn 2 voortanden boven stonden wat naar buiten gedraaid en die zijn nu heel mooi terug op hun plek al.

Ik denk dat je prima voor een Dr Smile kunt gaan als je een kleine afwijking wil corrigeren.

Mungbean

Berichten: 35877
Geregistreerd: 21-04-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-07-24 23:50

Ik heb nu een Harmonie (zelfde principe) en ondanks dat ik nog niet klaar ben, ben ik echt heel blij dat ik het gedaan heb.
Een van mijn voortanden stond naar voren en ging steeds verder draaien omdat mijn hoektanden over de tanden ernaast stonden en de boel dus duwde. Nu staan ze weer mooi naast elkaar terwijl het er wel natuurlijk uit ziet.
Ik moet wel een retainer, een draadje kan blijkbaar niet bij mijn boventanden.
Ik moest 1x per maand naar de tandarts om ruimte te maken met zo‘n schuurpapiertje. En ik heb van die tijdelijke attachments op mijn tanden (best irritant omdat je ze voelt met je lip).

Mijn ondertanden staan extreem scheef en over elkaar, die kon ik ook prima laten doen en dan daarna wel een draadje maar dat werd me domweg te duur voor nu en bovendien zie je die bij mij niet echt, ook niet als ik lach.
Wie weet ooit nog.

Ik zal wel blij zijn als ik klaar ben want ik slis een beetje.

upendo

Berichten: 22368
Geregistreerd: 19-02-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-07-24 07:18

@Cambionn; je kan er alles mee als je de juiste technieken gebruikt. ;) Kaakoperaties etc. zijn met een reguliere beugel ook niet te voorkomen. Een kaakoperatie valt ook onder het toepassen van een techniek.

Laat ik het anders stellen; je kan met aligners net zoveel bereiken als met een "traditionele" beugel.

Cambionn

Berichten: 1051
Geregistreerd: 15-02-23
Woonplaats: Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-07-24 11:07

upendo schreef:
@Cambionn; je kan er alles mee als je de juiste technieken gebruikt. ;) Kaakoperaties etc. zijn met een reguliere beugel ook niet te voorkomen. Een kaakoperatie valt ook onder het toepassen van een techniek.

Laat ik het anders stellen; je kan met aligners net zoveel bereiken als met een "traditionele" beugel.
Ik snap dat de kaakoperaties zelf er buiten vallen, ik noem ze er puur bij om aan te geven dat mijn casus wel wat complexer was dan de gemiddelde beugeldrager en omdat een aligner + operatie niet per se een combo is. Maar volgens mijn ortho waren de 4 andere beugels echt niet te vervangen geweest met een aligner, zelfs mijn slotjesbeugel niet (1 van mijn 5 beugels was dus wel een aligner). Iig niet toen ik aan de beugels moest (tussen de 15 tot 5 jaar geleden voor het hele traject). En ik heb toch echt wel verdomd goede orthos en kaakartsen gehad. Ik ben juist het halve land afgereisd voor goede artsen.

Dat je tegenwoordig een slotjesbeugel vrijwel kan vervangen wil ik nog wel geloven. Mits je niet een speciale casus hebt zoals de elastieken mede gebruiken om de kaak na operatie op z'n plek te houden terwijl het geneest zoals bij mij, maar meestal heb je geen gebroken boven- en onderkaak en zijn de elastieken voor correcties ipv correcte stand tijdens helen van een botbreuk. Nog af gezien van dat een aligner post-op in een gezicht vol zwelling met een mond die nauwelijks open kan waarschijnlijk niet het beste plan is. Tanden moesten tijdelijk "gepoetst" worden met speciaal mondwater, en zelfs daarna was poetsen een aardige tijd iets wat niet op normale manier kon. Een aligner was nooit hygiënisch gebleven. Maar dan hebben we het idd over specifieke casusen die voor de meeste mensen niet gelden.

Maar het lijkt me wel sterk dat een relatief simpel bitje de functie van alle traditionele beugels over kan nemen terwijl die zo veel verschillende soorten hebben met allemaal andere functies. Ik zou het bijv. wel knap vinden als een aligner het werk van bijvoorbeeld een hyrax, twinblock of activator kan doen met enkel wat plastic rond de tanden.

Begrijp me niet verkeerd. Het zijn leuke dingen die aligners en ik geloof ook echt wel dat er vandaag de dag enorm veel mee bereikt kan worden. Ik ben echt niet anti-aligner ofzo en voor de meeste mensen zal een aligner alles kunnen wat nodig is. Maar ik geloof niet dat het alle traditionele beugels zo ff vervangt en in alle casusen een optie is. En elke ortho en kaakarts die ik ken (en ik heb er aardig wat gezien in mijn leven) geeft dat ook aan.

Overigens wordt de discussie wellicht een beetje te ver voor TS haar vraag. Denk dat haar ortho wel kan inschatten of een aligner voor haar werkt of niet. Ik blijf er wel bij dat het 1 van mijn minder favoriete beugels was. Hem continue moeten uitdoen voor eten vond ik echt verschrikkelijk (al helemaal op school en op visite). Het is ook maar goed dat je vaak een nieuwe in moet, want ze worden best snel geel ongeacht hoe goed je poetst (dit was ook de ervaring van mijn nichtje die ook een aligner heeft gehad). Achteraf vond ik persoonlijk een slotjesbeugel met keramische brackets fijner, maar dat is persoonlijk. Geloof dat mijn nichtje, op het snel geel worden na, de aligner juist wel heel fijn vond. Aligner stond wel mooier overigens, vond hem enkel minder comfort hebben door het uit moeten doen.

Mungbean schreef:
Ik moet wel een retainer, een draadje kan blijkbaar niet bij mijn boventanden.

Mijn ondertanden staan extreem scheef en over elkaar, die kon ik ook prima laten doen en dan daarna wel een draadje
Vermoed dat dat ook wel bekend is, maar ter verduidelijking ivm de vraag van het topic: die draadjes en retainers ontkom je niet aan ongeacht of je een aligner of een traditionele beugel hebt gehad.
Laatst bijgewerkt door Cambionn op 10-07-24 11:25, in het totaal 2 keer bewerkt

Dancer en ik, ons leaseavontuur :D
Poor man wanna be rich, rich man wanna be king, and a king ain't satisfied till he rules everything.
~Bruce Springsteen - Badlands, 1978

Lithya

Berichten: 2581
Geregistreerd: 29-07-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-07-24 11:13

Met de aligners kan echt enorm veel en heb casussen gezien waarbij operaties niet meer noodzakelijk waren, waarbij hier met reguliere ortho wel voor zou zijn gekozen. Alles valt of staat met de kennis en kunde van de behandelaar. Wat ik hoor is dat het na het wisselen van de aligner veel sneller pijnvrij zijn dan na het wisselen van een draad.

Poekkie

Berichten: 7392
Geregistreerd: 29-10-16
Woonplaats: Belgie

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-07-24 11:43

Lithya schreef:
Met de aligners kan echt enorm veel en heb casussen gezien waarbij operaties niet meer noodzakelijk waren, waarbij hier met reguliere ortho wel voor zou zijn gekozen. Alles valt of staat met de kennis en kunde van de behandelaar. Wat ik hoor is dat het na het wisselen van de aligner veel sneller pijnvrij zijn dan na het wisselen van een draad.


Idd! Sterker nog… bij mij het geval!
Ik ben 2 jaar bezig geweest met invisalign. Advies van reguliere ortho was kiezen trekken, tanden helemaal naar achter schuiven en daarna werken met protheses ivm gat van een kies te groot vs de ruimte die gemaakt moest worden. Zou volgens hun nooit een mooi gebit worden.

Met invisalign na 2 jaar gewoon prima tandjes zonder operaties of tanden trekken. En het ging in mijn geval echt wel om grote correcties.
Ik kan foto’s in pb sturen als je wil, ga het niet op internet zetten.

Maar wie zegt dat aligners alleen voor kleine correcties kunnen: dikke bullshit.

Kosten zijn echter wel niet mals, ongeveer het dubbele van regulier (6k betaald in totaal)

Paardengek in hart en nieren!

upendo

Berichten: 22368
Geregistreerd: 19-02-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-07-24 12:32

I rest my case. :P

Orthodontisten zijn traditioneel opgeleid dus die zullen vasthouden aan hun traditioneel aangeleerde methodieken.

De praktijk die ik hierboven noemde is de meest innovatieve opleider van tandarts-orthodontisten. Daar heeft mijn vrouw haar opleiding gevolgd. Ik denk dat als zij zegt dat je met aligners alles kan bereiken wat je met de traditionele beugels ook kunt bereiken dat ik dan liever haar geloof dan jou. :)
Met elastieken in combinatie met tads en/of een operatie voorafgaand aan aligners kun je alles wat jij noemt oplossen. Mits dus uiteraard een kundige behandelaar.

En voor TS; mocht je meer info willen kan ik wel even vragen aan mijn vrouw of ze de tijd heeft om je vragen te beantwoorden. :))

Poekkie

Berichten: 7392
Geregistreerd: 29-10-16
Woonplaats: Belgie

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-07-24 12:51

Is dat een reactie op mij upendo?
Ik ben bij 2 traditionele orthodontisten geweest voordat ik bij invisalign kwam. Beiden stelden hetzelfde voor en zag ik dus absoluut niet zitten. Of ze kundig waren of niet kan ik niet beoordelen, ze hadden in elk geval wel hun diploma en praktijk.

Maar zelfs either way… moesten ze het kunnen oplossen traditioneel… tussen opereren en trekken en etc. Of 2 jaar vrijwel onzichtbare plasticjes dragen weet ik nog steeds wel wat te kiezen.

Paardengek in hart en nieren!

Mungbean

Berichten: 35877
Geregistreerd: 21-04-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-07-24 12:54

Dat geel worden hoor ik steeds weer, maar bij mij is er nog geeneen geel geworden van de tot nu toe 8.
Eerst werden mijn attachments wat gelig maar dat was simpel op te lossen met whitener tandpasta

upendo

Berichten: 22368
Geregistreerd: 19-02-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-07-24 13:01

Poekkie schreef:
Is dat een reactie op mij upendo?
Ik ben bij 2 traditionele orthodontisten geweest voordat ik bij invisalign kwam. Beiden stelden hetzelfde voor en zag ik dus absoluut niet zitten. Of ze kundig waren of niet kan ik niet beoordelen, ze hadden in elk geval wel hun diploma en praktijk.

Maar zelfs either way… moesten ze het kunnen oplossen traditioneel… tussen opereren en trekken en etc. Of 2 jaar vrijwel onzichtbare plasticjes dragen weet ik nog steeds wel wat te kiezen.

Nee, op Cambionn. :)

En inderdaad, de echte ortho-ortho's (die dus ook geen tandheelkundige handelingen mogen verrichten) stellen vaak andere dingen voor dan een behandelaar die werkt met aligners.

Geel worden verschilt per merk inderdaad. Mijn vrouw laat de bitjes vaak maar een week dragen waardoor je geel worden ook voorkomt. Daar moet het ontwerp dan wel op aangepast zijn in kleinere stapjes. Bij Spark mag ze ook onbeperkt (tot 5 jaar) doorbehandelen voor hetzelfde bedrag. Dus ideaal als je de laatste imperfecties er ook uit wil hebben. Dan kun je bij wijze van alleen nog 's nachts doorbehandelen.

Poekkie

Berichten: 7392
Geregistreerd: 29-10-16
Woonplaats: Belgie

Re: Dr smile, Invisalign

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-07-24 13:19

Dat geel worden had ik ook wel als ik ermee eet of drink. Ik deed ze voor de maaltijden uit en dat hielp veel.

Paardengek in hart en nieren!

Marije_jiplover

Berichten: 25498
Geregistreerd: 14-01-02
Woonplaats: Ergens onder de zon...

Re: Dr smile, Invisalign

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-07-24 13:31

Ik heb ervaring met een ander merk, ClearCorrect.
Super tevreden over.
Traject van een maand of 8.
Niks is geel geworden, ik dronk er gewoon koffie en thee mee en heb niks awkwards ervaren aan de aligners uit moeten doen voor het eten ofzo.

Ik heb geen bewuste keuze gemaakt voor dit merk, dit is het merk dat mijn tandarts gebruikt.
Ben dus ook niet bij een orthodontist geweest hiervoor, maar ik zit bij een zeer uitgebreide tandartspraktijk, waar dit specialisme, evenals implantologie, onderdeel is van wat zij als praktijk aanbieden.

[IM] Mijn Gouwe Ouwe is niet meer...
Om vreugde te kunnen vermenigvuldigen, moet men haar delen
Je kunt de richting van de wind niet veranderen, wél de stand van de zeilen.

Aranel
Berichten: 20234
Geregistreerd: 09-08-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-07-24 13:53

Nav dit topic heb ik even mijn eerste en meest recente foto opgezocht:


Afbeelding
De eerste week in februari.


Afbeelding
Aligner 11 van 16, gisteren gemaakt.

Cambionn

Berichten: 1051
Geregistreerd: 15-02-23
Woonplaats: Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-07-24 14:47

upendo schreef:
I rest my case. :P

Orthodontisten zijn traditioneel opgeleid dus die zullen vasthouden aan hun traditioneel aangeleerde methodieken.

De praktijk die ik hierboven noemde is de meest innovatieve opleider van tandarts-orthodontisten. Daar heeft mijn vrouw haar opleiding gevolgd. Ik denk dat als zij zegt dat je met aligners alles kan bereiken wat je met de traditionele beugels ook kunt bereiken dat ik dan liever haar geloof dan jou. :)
Met elastieken in combinatie met tads en/of een operatie voorafgaand aan aligners kun je alles wat jij noemt oplossen. Mits dus uiteraard een kundige behandelaar.

En voor TS; mocht je meer info willen kan ik wel even vragen aan mijn vrouw of ze de tijd heeft om je vragen te beantwoorden. :))

upendo schreef:
Nee, op Cambionn. :)

En inderdaad, de echte ortho-ortho's (die dus ook geen tandheelkundige handelingen mogen verrichten) stellen vaak andere dingen voor dan een behandelaar die werkt met aligners.

Geel worden verschilt per merk inderdaad. Mijn vrouw laat de bitjes vaak maar een week dragen waardoor je geel worden ook voorkomt. Daar moet het ontwerp dan wel op aangepast zijn in kleinere stapjes. Bij Spark mag ze ook onbeperkt (tot 5 jaar) doorbehandelen voor hetzelfde bedrag. Dus ideaal als je de laatste imperfecties er ook uit wil hebben. Dan kun je bij wijze van alleen nog 's nachts doorbehandelen.
Maar ik zeg toch al dat ik best geloof dat er tegenwoordig veel met een aligner kan, en dat ik best geloof dat hij een slotjesbeugel kan vervangen in normale omstandigheden en dat ik best geloof dat de meeste mensen met enkel een aligner het gewenste resultaat kunnen behalen? Verder zei ik enkel dat toen ik er om vroeg, 6/7 jaar geleden dus, ze het daar nog niet voor wouden/konden gebruiken (met de kanttekening dat dat best veranderd kan zijn over die jaren).

Maar die aligner gaat echt geen kaak verbreden en verlengen zoals een hyrax of twinblock doen (en er is vast ook een reden genoeg aligner-focussed ortho's die die beugels vooraf gebruiken met een aligner erna). En bij mij is operatief boven- en onderkaak op meerdere vlakken aangepast ver buiten wat een beugel kan + de kaakkop aan 1 kant korter gemaakt. Dat had een aligner niet kunnen voorkomen of fixen, noch had die aligner het herstelprocess van mijn operatief gebroken boven- en onderkaak kunnen ondersteunen zoals bij mij nodig was (want ja, de beugel en operatie moesten tegelijk bij mij). Aligners kunnen veel, en zijn zeker een mooi soort beugel. Maar het zijn gewoon echt geen heilige dingen die alles oplossen als je maar een behandelaar met genoeg kunde hebt.

Zoals ik al aangaf, mijn ortho werkte met aligners toen het nog net nieuw was in Nederland. Ik ging toen ook juist naar die ortho omdat die dat deed en het zo'n mooi idee leek juist doordat ik de punten die jij noem toen ook hoorde, maar dat viel in de praktijk toch tegen. Ik ben al het halve land doorgereisd om de beste ortho's en kaakartsen te hebben. Dat waren geen ouderwetse doen wat we kennen dokters, maar juist ook van de groep die met innovatie bezig is. Sorry, maar als ik tich van zulke ortho's en doktoren heb die zeggen dat het niet altijd kan en dat er meer nuance in zit dan een wondermiddel dat alles fixed als je maar genoeg kunde hebt, geloof ik dat ook meer dan iets wat wat mensen op Bokt zeggen. Net zoals jij het niet van mij aanneemt ;) (wat ik prima vind, juist goed. Je moet ook niet zomaar dingen aannemen van online. Maar TS vraagt om ervaringen en die van mij zijn net zo valide als die van jou, en die van jou veranderen de mijne niet).

Maar het klinkt wel bijna alsof je in het marketing team van een aligner merk zit ofzo. Het is wel makkelijk om zonder mij of mijn medisch dossier te kennen te zeggen dat met een aligner al dat werk had kunnen voorkomen als ik maar een beter (in aligners) gespecialiseerdere ortho/dokter had, of dat al mijn ortho's en artsen gewoon niet genoeg kennis en kunde moeten hebben gehad van aligners... Deste meer gezien de specialisten die er daadwerkelijk naar gekeken hebben het allemaal een enorm complexe casus vonden...

Ik hou hem hierbij, want het is een welles- nietes discussie. Heeft TS niks ook niks aan, want waarschijnlijk gaat dit ver voorbij de casus van TS zelf en zoals ik ook al zei denk ik dat haar eigen ortho/doktoren het beste kunnen zeggen wat voor haar kan werken en wat niet. En daarvoor kan ze (en denk dat we het daar iig overeens zijn) het beste naar een goede ortho gaan die goed bekend is met en kunde heeft met aligners.

Edit: voor de verduidelijking. Dat de operatie niet voorkomen had kunnen worden is meer in reactie op Lithya, ik weet dat jij hebt aangegeven dat die niet per se voorkomen had kunnen worden met een aligner.

Dancer en ik, ons leaseavontuur :D
Poor man wanna be rich, rich man wanna be king, and a king ain't satisfied till he rules everything.
~Bruce Springsteen - Badlands, 1978

upendo

Berichten: 22368
Geregistreerd: 19-02-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-07-24 15:41

Nee, mijn vrouw vertelt er enthousiast over. Die vindt haar werk leuk. Zal ook eerlijk toegeven dat de meeste pubers met een slotjesbeugel beter af zijn, maar voor de meeste volwassenen is een aligner gewoon sowieso esthetisch gezien vaak een voorliggende keuze.

Ik reageer zo op je omdat je vol blijft houden 'onder normale omstandigheden'.

Invisalign heeft tegenwoordig ook twinblock aligners (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36651930/) en een hyrax kun je ook door middel van een operatie voorkomen als je niet in de slotjesbeugel wil.

Ik ben nooit ingegaan op jouw specifieke situatie, ik vind alleen dat je informatie niet voldoende up to date is. Wat je zelf gelukkig ook aangeeft. :)
En wat ik dus duidelijk probeer te maken is dat een traditionele ortho niet per definitie de beste keuze is als je interesse hebt in aligners. :j

Lithya

Berichten: 2581
Geregistreerd: 29-07-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-07-24 16:54

Cambionn schreef:
upendo schreef:
I rest my case. :P

Orthodontisten zijn traditioneel opgeleid dus die zullen vasthouden aan hun traditioneel aangeleerde methodieken.

De praktijk die ik hierboven noemde is de meest innovatieve opleider van tandarts-orthodontisten. Daar heeft mijn vrouw haar opleiding gevolgd. Ik denk dat als zij zegt dat je met aligners alles kan bereiken wat je met de traditionele beugels ook kunt bereiken dat ik dan liever haar geloof dan jou. :)
Met elastieken in combinatie met tads en/of een operatie voorafgaand aan aligners kun je alles wat jij noemt oplossen. Mits dus uiteraard een kundige behandelaar.

En voor TS; mocht je meer info willen kan ik wel even vragen aan mijn vrouw of ze de tijd heeft om je vragen te beantwoorden. :))

upendo schreef:
Nee, op Cambionn. :)

En inderdaad, de echte ortho-ortho's (die dus ook geen tandheelkundige handelingen mogen verrichten) stellen vaak andere dingen voor dan een behandelaar die werkt met aligners.

Geel worden verschilt per merk inderdaad. Mijn vrouw laat de bitjes vaak maar een week dragen waardoor je geel worden ook voorkomt. Daar moet het ontwerp dan wel op aangepast zijn in kleinere stapjes. Bij Spark mag ze ook onbeperkt (tot 5 jaar) doorbehandelen voor hetzelfde bedrag. Dus ideaal als je de laatste imperfecties er ook uit wil hebben. Dan kun je bij wijze van alleen nog 's nachts doorbehandelen.
Maar ik zeg toch al dat ik best geloof dat er tegenwoordig veel met een aligner kan, en dat ik best geloof dat hij een slotjesbeugel kan vervangen in normale omstandigheden en dat ik best geloof dat de meeste mensen met enkel een aligner het gewenste resultaat kunnen behalen? Verder zei ik enkel dat toen ik er om vroeg, 6/7 jaar geleden dus, ze het daar nog niet voor wouden/konden gebruiken (met de kanttekening dat dat best veranderd kan zijn over die jaren).

Maar die aligner gaat echt geen kaak verbreden en verlengen zoals een hyrax of twinblock doen (en er is vast ook een reden genoeg aligner-focussed ortho's die die beugels vooraf gebruiken met een aligner erna). En bij mij is operatief boven- en onderkaak op meerdere vlakken aangepast ver buiten wat een beugel kan + de kaakkop aan 1 kant korter gemaakt. Dat had een aligner niet kunnen voorkomen of fixen, noch had die aligner het herstelprocess van mijn operatief gebroken boven- en onderkaak kunnen ondersteunen zoals bij mij nodig was (want ja, de beugel en operatie moesten tegelijk bij mij). Aligners kunnen veel, en zijn zeker een mooi soort beugel. Maar het zijn gewoon echt geen heilige dingen die alles oplossen als je maar een behandelaar met genoeg kunde hebt.

Zoals ik al aangaf, mijn ortho werkte met aligners toen het nog net nieuw was in Nederland. Ik ging toen ook juist naar die ortho omdat die dat deed en het zo'n mooi idee leek juist doordat ik de punten die jij noem toen ook hoorde, maar dat viel in de praktijk toch tegen. Ik ben al het halve land doorgereisd om de beste ortho's en kaakartsen te hebben. Dat waren geen ouderwetse doen wat we kennen dokters, maar juist ook van de groep die met innovatie bezig is. Sorry, maar als ik tich van zulke ortho's en doktoren heb die zeggen dat het niet altijd kan en dat er meer nuance in zit dan een wondermiddel dat alles fixed als je maar genoeg kunde hebt, geloof ik dat ook meer dan iets wat wat mensen op Bokt zeggen. Net zoals jij het niet van mij aanneemt ;) (wat ik prima vind, juist goed. Je moet ook niet zomaar dingen aannemen van online. Maar TS vraagt om ervaringen en die van mij zijn net zo valide als die van jou, en die van jou veranderen de mijne niet).

Maar het klinkt wel bijna alsof je in het marketing team van een aligner merk zit ofzo. Het is wel makkelijk om zonder mij of mijn medisch dossier te kennen te zeggen dat met een aligner al dat werk had kunnen voorkomen als ik maar een beter (in aligners) gespecialiseerdere ortho/dokter had, of dat al mijn ortho's en artsen gewoon niet genoeg kennis en kunde moeten hebben gehad van aligners... Deste meer gezien de specialisten die er daadwerkelijk naar gekeken hebben het allemaal een enorm complexe casus vonden...

Ik hou hem hierbij, want het is een welles- nietes discussie. Heeft TS niks ook niks aan, want waarschijnlijk gaat dit ver voorbij de casus van TS zelf en zoals ik ook al zei denk ik dat haar eigen ortho/doktoren het beste kunnen zeggen wat voor haar kan werken en wat niet. En daarvoor kan ze (en denk dat we het daar iig overeens zijn) het beste naar een goede ortho gaan die goed bekend is met en kunde heeft met aligners.

Edit: voor de verduidelijking. Dat de operatie niet voorkomen had kunnen worden is meer in reactie op Lithya, ik weet dat jij hebt aangegeven dat die niet per se voorkomen had kunnen worden met een aligner.


Ik heb er geen aandelen in, in welk merk ook. Alles valt of staat met een behandelaar die weet wat de doen. Ik heb veel mooie resultaten gezien waarbij een “ouderwetse” ortho operatie had voorgesteld, en dat het met slingers zonder operatie is opgelost. Met open beet (alleen de kiezen raken, tanden staan ver uit elkaar), zou bij traditionele ortho kaakoperatie plaatsvinden. Ik heb behandelingen gezien met aligners dat door correctie van de kiezen, voornamelijk bovenkaak, er uiteindelijk geen operatie nodig was. Het gaat dan niet om behandeling van een paar weken, maar dan ben je wel zo’n 2,5 jaar minstens bezig.
Kaakverbreding kan zeker ook. Verbreding treedt op door remodeling. Wanneer elementen met beleid verplaatst worden, krijgt kaakbot de kans om netjes te reageren.

Vaak wordt gedacht dat je met een aligner tanden en kiezen alleen van links of rechts, voor en achter kunt verplaatsen, maar je kunt ze ook verder de kaak in of uit plaatsen. Er zal dan met elastieken of extra hechting op tanden of kiezen gewerkt moeten worden.

Een twinblock verlengt ook geen kaak, het zorgt dat het kaak kopje meer naar voren wordt gedwongen, waardoor er stand verandering optreedt. Je bent niet eens een twinblock nodig om dit te bewerkstelligen, maar dan zou je teveel aan tanden of kiezen moeten slijpen.

Gianti

Berichten: 10980
Geregistreerd: 17-03-10
Woonplaats: Almere

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-07-24 18:44

Iedereen bedankt voor de reacties!! Ik ga mij ook eens inlezen op de andere merken. Ik heb al jaren een slotjesbeugel gehad. Maar ben niet helemaal blij met het resultaat. Heb nog steeds een kruisbeet rechts.

upendo schreef:
Ik vind Dr. Smile geinig qua advertenties. Had pas een screenshot gemaakt, ik zal hem even delen. :))[ [url=m/wy63Yc.jpg]Afbeelding[/url] ]

Gekeken door mijn ogen en besproken met mijn vrouw, die tandarts-orthodontist is;

Dit is puur esthetiek van het onderfront. Hier heb je aan 10 tot 15 bitjes genoeg, maar de vraag is sterk wat je dan daadwerkelijk aan resultaat behaald hebt.
Wat je namelijk zowel onder als boven nog steeds ziet is dat de tanden iets naar binnen geklapt zijn, wat niet wenselijk is. Ook zie je dat er niks veranderd is aan de bovenkaak en het bovenfront.
Onze conclusie was dat het geinig is als je een kleine aanpassing wil laten doen, maar weinig kan uitrichten als je echt veel veranderd wil hebben.

Mijn vrouw heeft ook gewerkt met Invisalign, maar is nu over op Spark, omdat ze daar meer mogelijkheden mee heeft en de kwaliteit beter is. De bitjes zijn minder gevoelig voor verkleuring en gladder in de mond.
Met Spark kan ze in het designen van het plan de 3D-scans in het programma integreren waardoor ze zeker weet dat ze de wortels niet buiten het bot zet.

Onzichtbare beugels vallen vooral met de kennis en kunde van de tandarts/orthodontist die het designt. :)


Dit is 'precies' waar ik op doel/ mijn angst. Ik heb inmiddels mijn 3D simulatie binnen gehad van dr Smile (voor wie interesse heeft wil ik best wel link dealen via pb). Maar merk dat ik gewoon echt een leek ben. Het ziet er mooi uit en vind eindresultaat mooi, maar of er ook nog andere aanpassingen nodig zijn weet ik niet.

Het zou voor mij op 8 maanden traject neerkomen a 3500€ (waar nog 400€ vanaf gaat omdat ik student ben)

Gianti fotografie - http://Www.gianti-fotografie.nl - online basis fotografie cursus - PB voor info!
glamour&beauty: http://www.instagram.com/gianti_photography
Honden&paarden: http://Www.instagram.com/gianti_fotografie

Goof

Berichten: 29394
Geregistreerd: 12-05-05
Woonplaats: Thuis

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-07-24 20:14

Ik moet zeggen dat ik goedkoper uit kom; zo'n 3000 euro voor 10 maanden. Boven en onder.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: _Jody_, GrapeshotBot, santaju en 47 bezoekers