Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird
Elisa2 schreef:In Nederland staan DNA en gen afwijkingen nog in de kinderschoenen. Dit wordt imo wel de toekomst in de geneeskunde.
Ik zou voor meer informatie vooral kijken naar Amerika waar ze er al veel verder mee zijn.
https://www.buffalo.edu/news/releases/2018/11/017.html
Hier staat wat informatie met onderzoeken over dat gen.
Sizzle schreef:Nederland loopt zeker niet achter wat de specialisatie klinische genetica aan gaat
Ik denk eerder dat bedoeld wordt dat er door het kleine aantal mensen nauwelijks lotgenoten zijn en daarom dus automatisch geen ervaringsberichten.
In een klein landje zul je nooit echt veel ervaring hebben met specifieke zeldzame aandoeningen, domweg omdat er te weinig mensen wonen.
In Duitsland zul je dan inderdaad meer data vinden.
Er zijn wereldwijd verschillende organisaties voor „rare diseases“. Heeft je arts je geen kontakten gegeven?
Het Erasmus heeft bijv. een centrum voor zeldzame ziektes en dat is niet de enige.
Ik ken het niet. Wat voor symptomen heeft je dochter?
Tiggs schreef:Elisa2 schreef:In Nederland staan DNA en gen afwijkingen nog in de kinderschoenen. Dit wordt imo wel de toekomst in de geneeskunde.
Ik zou voor meer informatie vooral kijken naar Amerika waar ze er al veel verder mee zijn.
Hoe kom je hierbij?
Suzanne F. schreef:Maar ik neem aan dat je niet wist dat je man het had toch? Omdat je toch kenmerken ziet en herkent?
gomir schreef:Elk Nederlands academisch centrum heeft volgens mij de status van expertisecentrum zeldzame aandoeningen, waarbij het per centrum verschilt voor welke zeldzame aandoeningen ze deze status toegekend hebben gekregen.
Bij het Erasmus MC zou dit mogelijk onder ENCORE (https://www.erasmusmc.nl/nl-nl/sophia/p ... ec4618d995) kunnen vallen. O.b.v. jullie woonplaats heb ik de omringende centra ook even voor je bekeken (grote kans dat je al in één van deze ziekenhuizen/centra komt): in het UMCG zou dit onder Uniek (https://www.umcg.nl/-/expertisecentrum/ ... chterstand) kunnen vallen, in het Radboud UMC onder aangeboren ontwikkelingsstoornissen (https://www.radboudumc.nl/expertisecent ... toornissen) en bij het Amsterdam UMC onder het expertisecentrum ontwikkelingsstoornissen (https://www.amsterdamumc.nl/nl/aeco/home.htm). Amsterdam was ook betrokken bij de publicatie die ik hierboven aanhaalde dus dat zou voor mij als een logischere keus voelen. Bij het UMCU vind ik geen bijpassend expertisecentrum, maar dat wil nog niet zeggen dat daar niet voldoende expertise in huis is.
Fijn dat je dochter maar milde klachten heeft, want als ik de literatuur zo zie kan het soms ook met heftigere problemen gepaard gaan.
Gebruikers op dit forum: Desireeeee, Dnies90, Kaatje81, ManonGrr, manonutjuh, mirriezz, sterregoud, Wopkebrok en 33 bezoekers