Studeren met OCD

Moderators: Mjetterd, Dani, ynskek, Ladybird, xingridx, Polly, Hanmar

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Schaduw_1
Berichten: 12
Geregistreerd: 11-11-22

Studeren met OCD

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 05-05-24 23:18

Dit is een goedgekeurd schaduwaccount.

Ik ben al enkele jaren bezig met mijn studie, en de eerste jaren verliep dit perfect. Ik vind het een heel interessante en leuke studie, echt iets voor mij! Ik heb er wel altijd hard voor gewerkt, en uiteraard zijn de examenperiodes niet leuk, maar dat was even doorbijten en ik eindigde altijd met heel mooie punten en zonder herexamens.

Wel ben ik altijd perfectionistisch geweest, slecht in het nemen van pauze en gestresseerd tijdens de examens, maar echt problematisch is dit nooit geweest. Achteraf gezien misschien wel de trigger van wat het probleem nu is.

Vorig jaar tijdens de examens in juni is het misgegaan, ik had te weinig tijd om alles gestudeerd te krijgen zoals ik wilde, en waar ik daar vroeger ook wel eens tranen voor liet maar even later gewoon verder studeerde en nog deed wat ik kon, begon ik nu te panikeren en lukte studeren helemaal niet meer. Ik begon (ook weer achteraf gezien) steeds obsessiever te studeren, ik moest mijn leerstof steeds beter kennen om er ook echt van overtuigd te zijn dat het wel zou lukken en dat wat ik deed iets uithaalde. Voor bepaalde vakken heb ik (en had ik vroeger ook) enkel tijd om alles twee keer heel grondig door te lezen, en daarmee is het ook altijd al gelukt, maar zelfs lezen kon ik niet meer op een normale manier. Ik wilde het zo goed lezen dat ik het ook effectief zou onthouden, maar daardoor kwam er net niks meer binnen terwijl ik las, waardoor ik weer panikeerde omdat het niet lukte en de vicieuze cirkel in stand hield. Op deze manier heb ik nog 3 examens meegedaan (en allemaal ruim geslaagd), maar toen besloten om enkel nog de laatste mee te doen en die op mijn gemak te lezen (wat toen zonder de druk nog steeds moeilijk was maar met veel moeite wel haalbaar). De twee overige examens heb ik tijdens de herexamens meegedaan, toen had ik wel de tijd om alles te studeren zoals ik wilde en dat lukte dan ook prima. Lang nagedacht wat ik het jaar erop zou doen, en besloten de laatste 3 jaar te spreiden over 4 jaar, met het idee dat als ik meer tijd had voor alles het wel zou lukken, net zoals tijdens de herexamens. Helaas was niks minder waar. Waar de lessen eerder wel nog op een normale manier lukten, begon ik dit ook al op een obsessievere manier te bekijken en achteraf nog eens opnieuw te overlopen. Hierdoor kwam ik zelfs met twee vakken minder nog in tijdsnood met het kijken van de lessen, en ook tijdens de examens had ik enkel tijd om de leerstof eens te lezen wat opnieuw tot paniek leidde. Met heel veel moeite het eerste examen meegedaan, en dan weer enkel de laatste waar ik dan wel genoeg tijd voor had om het op mijn manier te kunnen studeren. In die periode (januari) ben ik ook eens naar de psycholoog van mijn moeder geweest, en zij was ervan overtuigd dat ik OCD heb, mede doordat dit genetisch kan zijn en mijn moeder hier ook heel lang mee heeft geworsteld. Ik kon mij helemaal vinden in dit profiel, en eigenlijk sprak ze gewoon uit wat ik al die tijd al dacht. Op dat moment dus op de wachtlijst gekomen bij een praktijk die hierin gespecialiseerd is, dus ik had er vertrouwen in dat het de volgende examenperiode wel goed zou komen. Had er alleen even geen rekening mee gehouden dat ik pas op 3 juli een afspraak kon krijgen...

Toch vol goede moed aan het nieuwe semester gestart, nog harder gewerkt (nog steeds op dezelfde manier wel helaas) om bij te blijven met mijn lessen en genoeg tijd te hebben tussen mijn examens, maar dit semester heb ik tussentijds (normaal binnen 2 dagen) al een examen waar ik 12 dagen voor had uitgetrokken (en waar sommige andere mensen nog geen 4 dagen voor gepland hadden). Deze maandag was de paniek en de stress weer daar omdat ik er op de manier waarop ik bezig was nooit zou geraken, en heb ik dan maar besloten dit examen in de herexamens mee te doen, zodat ik niet nadien ook nog eens op korte tijd alle lessen moest inhalen (wat weer tot panikeren en niet lukken zou leiden). Ik zeg dit hier nu trouwens allemaal alsof dit op 5 minuten gebeurt, maar er gaan in werkelijkheid een paar dagen van nadenken en piekeren aan vooraf. De dag nadien dus opnieuw gestart met lessen kijken, maar door het stressen voor dat examen waardoor de OCD altijd een stuk erger wordt, lukt zelfs dat nu niet meer op een normale manier, ook al is er momenteel geen tijdsdruk mee gemoeid en is het nog niet definitief voor het examen dat ik iets moet studeren/bekijken. Ik zou de les bij wijze van spreken 100 keer kijken om zeker te zijn dat ik niets mis, of na elk woord pauzeren om in me op te nemen of het belangrijk is, of ik het begrijp en wel of niet moet noteren. Zelfs dan nog twijfel ik achteraf of het wel goed genoeg was, en als ik daar niet van overtuigd ben heb ik stress tot ik het opnieuw zou hebben gekeken (of iets anders heb gedaan) om zeker te zijn dat het in orde is. Typisch OCD dus. Het lijkt dus of ik het alleen maar erger maak bij elke periode van stress en ik dan niet meer terug kan naar hoe het daarvoor wel nog lukte. Ik ben nu op een punt dat de emmer niet een beetje, maar als een waterval overloopt, en ik echt tegen het depressieve aanzit omdat ik het nooit goed genoeg vind en dit ook gewoon ontzettend vermoeiend is. Ik zie ook niet in hoe de examens deze keer wel gaan lukken, als het me vorige keer niet lukte en er intussen niets is veranderd, het zelfs alleen maar erger geworden lijkt te zijn. Ik heb dit weekend zelfs geen boek aangeraakt, niets voor school gedaan, omdat ik er op dit moment gewoon zo'n afkeer van heb. En niets doen is absoluut niks voor mij. Denk dat het in de afgelopen 3,5 jaar nog geen enkele keer gebeurd is dat ik buiten de vakanties een heel weekend lang niets voor school heb gedaan.

De uitleg is veel langer geworden dan wat ik voor ogen had, maar mijn vraag is vooral of er mensen zijn die dit herkennen, ook OCD hebben (gehad) en dan vooral studie-gerelateerd (ik heb het ook met andere dingen maar dat is niet zo belastend als dit), kortom, die mij kunnen adviseren wat te doen of hoe jullie dit hebben aangepakt. Op dit punt denk ik eraan om de studie tot volgend academiejaar even te laten voor wat het is, ondertussen stage te lopen bij iemand die ik ken om mijn motivatie te houden en te blijven beseffen dat dit echt is wat ik wil en graag doe, en ook gewoon om het gevoel te hebben dat ik toch nog iets "nuttig" doe tijdens deze periode. Dan kan ik deze zomer, vanaf dat ik bij de psycholoog terechtkan, aan mezelf werken, in de hoop dat het volgend jaar beetje bij beetje beter gaat. Langs de andere kant, ken jezelf, ga ik mezelf schuldig blijven voelen dat ik mijn examens niet meedoe, dat ik het toch niet probeer (terwijl ik, geloof mij, het afgelopen jaar al heel vaak ben gevallen en weer opgestaan)... Ga ik het zonde blijven vinden dat ik weet dat ik het eigenlijk makkelijk kan (maar het eigenlijk omwille van de OCD momenteel ook juist niet kan), en ik het niet doe, en alles weer opschuif waardoor ik nog langer bezig ga zijn aan de studie (rekening houdende met het feit dat ik examens echt vreselijk vind, altijd al zo geweest). Daarnaast ook de gedachte, wat ga ik nu weer moeten vertellen aan de mensen die ernaar vragen. Dat soort dingen doen mij zo hard twijfelen wat op dit moment de beste keuze is. Stel ik beslis om het wel te proberen, moet ik in eerste instantie weer aan de lessen beginnen, en daar kijk ik als een berg tegenop. Met gewoon mijn notities lezen heb ik tijdens het afgelopen jaar steeds moeite gehad, dit is nooit echt gebeterd, maar zal ik tijdens komende examenperiode weer moeten doen om er te geraken, en ook dat zie ik echt niet goedkomen (ook al is er toch nog een stemmetje in mijn hoofd dat zegt, probeer het toch maar!). Een optie die ik ook overweeg is enkel het laatste examen meedoen, zodat ik dit wel kan studeren op de manier die ik wil, maar ik betwijfel (rekening houdende met het feit dat zelfs de lessen niet meer lukken), of dit wél nog gaat lukken. Daarnaast heb ik het met het studeren voor het examen van binnen een paar dagen weer erger gemaakt, waardoor ik ergens ook bang ben dat ik het nóg erger ga maken door het toch te proberen en hier alleen maar depressiever van word. Van het idee van anderhalve maand ploeteren door mijn lesstof met alle moeite van de wereld alleen al word ik depressief.

Samengevat, één groot dilemma dus... Ik zou het enorm appreciëren als er Bokkers zijn die hier objectief hun kijk op zouden willen geven, of hun ervaringen hiermee zouden willen delen! Alvast een grote dankjewel!

Femke_Tweety

Berichten: 12014
Geregistreerd: 02-04-10
Woonplaats: Utrechtse Heuvelrug

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-05-24 23:24

Heb je ooit echt functioneel leren leren?

Het klinkt wat mij betreft eigenlijk ook wel een beetje als iemand die (mogelijk doordat alles in de jongere jaren/basischool en voortgezet nooit erg moeite heeft moeten doen om te leren...) die niet de vaardigheden heeft aangeleerd om functioneel te studeren, in combinatie met een sterke (steeds sterker wordende) faalangst.

En als het inderdaad die combinatie is (die vaker voorkomt dan je mogelijk denkt) dan is de weg om eruit te komen/het op te lossen natuurlijk nogal anders dan wanneer er iets als OCD speelt.

upendo

Berichten: 22303
Geregistreerd: 19-02-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-05-24 23:37

Het simpelste antwoord is denk ik; ga maar leren falen.

Ga op je bek, volg een keer alleen de colleges, maak aantekeningen en ga je examen in. Wat is het ergste wat er kan gebeuren? Een onvoldoende. En het fijne is dat je die mag herkansen.

Op de een of andere manier heeft je brein het overgenomen en bedacht dat je controle krijgt door door te schieten in het leren, herhalen, perfectioneren. Tot op het punt dat het nooit meer goed genoeg is en je jezelf lam legt. Waardoor het op zich logische gevolg is dat je plezier in je studie verdwijnt, depressie op de loer ligt, want een belangrijk onderdeel van je leven (en daarbij aansluitend misschien andere onderdelen ook wel meegesleurd worden in dat zware gevoel) is niet fijn om op dit moment te doen.

En hoe krom dat ook klinkt; door het risico te nemen om op je bek te gaan kom je erachter dat hetgene wat je eng lijkt (angst om te falen) eigenlijk heel prima overwonnen kan worden.

Vanuit daar kun je verder gaan kijken. Hoe leer ik effectief, wat is mijn grens, wanneer slaat 'normale' leerstress om naar controlebehoefte en 'oncomfortabel om nu met het gedrag te stoppen'..

Dit even in een notendop (het is al laat), ik heb heel veel te maken in mijn werk met jongeren die dit hebben/doen. Onderliggend is altijd faalangst/perfectionisme aanwezig en ik ervaar ook regelmatig een laag zelfbeeld waardoor acties (een goed cijfer halen) gelijk staan aan 'nu ben ik een goed mens'. Maar ook zonder hoge cijfers ben je een leuk mens. Echt. :j

Schaduw_1
Berichten: 12
Geregistreerd: 11-11-22

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 05-05-24 23:43

Die situatie zie je inderdaad ook heel vaak, ben ik in mijn omgeving al regelmatig tegengekomen, maar ik ben er vrij zeker van dat dit bij mij niet het geval is. Ondanks dat het voor mij mogelijks makkelijker ging dan voor anderen, heb ik wel altijd het maximale gedaan qua studeren omdat ik zo goed mogelijke punten wilde. Vroeger lukte het studeren dan ook prima, zelfs in de eerste jaren van deze studie nog, en zelfs door tijdens de lessen intensief met de leerstof bezig te zijn en het tijdens de examens nog een keer goed te lezen kom ik er (weliswaar als ik nog in staat was om op een normale manier te lezen), dus dat is eigenlijk het probleem niet echt.

Daarnaast heb ik het zeker ook op andere gebieden. Ik check 5x of mijn auto wel goed op slot is en de handrem wel aan staat, of ik het vuur zeker goed heb uitgezet, of de ren van de konijntjes wel goed dicht is... Dat past ook allemaal in het beeld van OCD. Als ik het achteraf bekijk was dit een aantal jaren terug ook al in veel mindere mate aanwezig. Zo moest ik bv. in bed liggen voor het automatisch licht van de gang uitging, of moest ik op de badmat staan en niet op de tegels op het moment dat de wc stopte met geluid maken na het doorspoelen. Enorm belachelijke dingen natuurlijk, en heb me er toen ook echt geen vragen bij gesteld of niet verder bij stilgestaan. Het is pas toen het ook in mijn studeren is geslopen dat het echt problematisch werd.
______________________________________

Upendo, dat probeer ik mezelf ook meermaals per dag, al een jaar aan een stuk, wijs te maken. Maar de gewoontes zijn er zo in geslopen dat ik het echt niet kan loslaten, hoe hard ik het ook probeer...

upendo

Berichten: 22303
Geregistreerd: 19-02-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-05-24 23:49

Wat ik me wel afvraag is wat maakt dat je al twee jaar met mijn of meer hetzelfde probleem rondloopt wat behoorlijk veel impact op je leven lijkt te hebben (ik zie dat je eerder een topic hebt geopend over dit onderwerp) maar nog niet eerder hulp hebt gezocht.

Je weet duidelijk dat het je leven beheerst, als het daadwerkelijk OCD is vraag ik me af of pas in de zomer naar de psycholoog gaan de oplossing is. Ik weet niet precies hoe het in België geregeld is (kleine aanname gezien je schrijfstijl) maar als je in Nederland had gewoond had ik je aangeraden om zo snel mogelijk naar de huisarts te gaan en te vragen of je naar een behandelaar kan met expertise op het gebied van dwang.

Ik zie namelijk dat in je oude topic ook al veel goede tips gegeven zijn. Het is misschien vrij direct, maar ik denk dat dit topic een herhaling van zetten is op je eerste topic en bij mij rijst dan de vraag wat ervoor gaat zorgen dat je in actie komt.

Schaduw_1
Berichten: 12
Geregistreerd: 11-11-22

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 05-05-24 23:55

Ik denk dat ik gewoon zelf niet wilde geloven of inzag dat het echt zo'n "groot" probleem was. Gaat vast wel weer over. En deze zomer dacht ik dus de oplossing gevonden te hebben door het gewoon rustiger aan te doen, maar daar ben ik dus mee met mijn neus tegen de muur gelopen.
Overigens ben ik vorig jaar in juni inderdaad naar de huisdokter geweest, maar die weet het toen gewoon aan te weinig pauzeren en over mijn grens heen zijn gegaan, dus heeft toen slaapmedicatie en iets tegen de stress voorgeschreven. Het zijn geen psychologen natuurlijk. In januari ben ik effectief naar een psycholoog geweest, en van haar heb ik een adres van een specialist gekregen. Daar heb ik me meteen op de wachtlijst laten zetten, en de wachttijd is hier helaas gemiddeld 6 maanden, dus dat komt ongeveer overeen met de afspraak die ik nu heb staan. Recent ook weer naar de huisarts geweest, maar die kan niets doen om mij sneller aan de beurt te laten komen. Het is momenteel echt gewoon een grote ramp hier in België wat mentale gezondheidszorg betreft... Je wil niet weten hoe graag ik zou willen starten met therapie want ik heb het er helemaal mee gehad en wil er enorm graag iets aan doen -O-

upendo

Berichten: 22303
Geregistreerd: 19-02-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-24 00:03

Die wachtlijsten zijn ook in Nederland heel herkenbaar helaas.

Ik denk dat je op de goede weg bent als je een specialist op gaat zoeken. In de tussentijd denk ik dat je er wijs aan zou doen om in dat geval de druk en stress niet nogmaals op te willen zoeken.

Geef jezelf de tijd om adem te halen, kijk hoe je ervoor kan zorgen dat de ongetwijfeld grote hoeveelheid cortisol in je lijf weer wat omlaag gaat. Wat zorgt voor ontspanning? Waar haal je plezier uit zonder dat er druk om te presteren (vanuit jezelf of iemand anders) bij komt kijken? Paardrijden (want je hebt iets met paarden denk ik, anders was je niet op dit forum), of paarden knuffelen als rijden teveel kost. Of een andere hobby, wandelen, leesboeken lezen, creatief bezig zijn.. Wees lief voor jezelf, op dit moment lijk je even niet in staat om te presteren. Hoe ruk het ook is om daaraan toe te geven, probeer het even niet herhaaldelijk op te zoeken. Je zit heel duidelijk in een patroon. Dat patroon het je gebracht waar je nu bent en als ik het zo lees is dit niet waar je zou willen zijn. Tijd om dat patroon (met kleine stapjes) aan te gaan passen. :)

En misschien aansluitend op het tijdstip; zorg goed voor jezelf. Zorg voor een goed dag-nacht ritme, een goed (en gezond!) eetpatroon, hygiëne, frisse lucht en sociaal contact. Hopelijk kan dat ook al iets verlichting geven.

Ik ga even voor mijn eigen dag-nacht ritme zorgen in ieder geval, hopelijk heb je iets aan wat ik geschreven heb. :)

Gaabje
Berichten: 941
Geregistreerd: 22-03-09

Re: Studeren met OCD

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-24 08:11

Allereerst wil ik je een hart onder de riem steken! Jammer dat de huisarts het zo snel heeft afgewimpeld de vorige keer. Er zijn al goede dingen gezegd en jij zit ook op de goede weg! Enige wat ik nog wilde opmerken, hebben jullie iets van een studieadviseur of iets dergelijks of een studentenpsycholoog die jou kan helpen met de juiste keuzes maken voor dit studiejaar?

Schaduw_1
Berichten: 12
Geregistreerd: 11-11-22

Re: Studeren met OCD

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 06-05-24 08:58

Upendo, dankjewel voor je advies!
Ik heb zeker iets aan je bericht! :)

Gaabje, dankjewel!
Die hebben we hier inderdaad, daar had ik vorig jaar ook een afspraak mee gemaakt om eens te kijken wat de beste optie was voor dit jaar en wat er mogelijk was. Ik denk alleen dat die er toen een beetje hetzelfde in stond als de huisarts, dacht dat het gewoon stress was en te weinig ontspannen, dus daar heb ik toen niet heel veel aan gehad. Maar misschien dat ik dat nu nog wel eens kan doen aangezien ik nu wel meer 'informatie' heb.

ikbencarmen

Berichten: 283
Geregistreerd: 20-04-11
Woonplaats: roosendaal

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-24 09:54

Ik heb tijdens mijn studie in België ook wat last gehad wat betreft mijn faalangst. Ik wilde ook alles tot in de detail kennen voordat ik aan een examen begon, ook wilde ik elk detail wat gezegd werd in de lessen op papier hebben staan. Op een gegeven moment gaf dit zoveel stress dat ik daar ook lichamelijke klachten van kreeg. Toen besloten om tijdens de examenperiodes enkel overdag te leren en de avonden bewust vrij te houden om te kunnen ontspannen. Verder tijdens de lesperiodes er ook voor gekozen om de weekenden zo vrij mogelijk te houden en enkel doordeweeks te werken aan de lesstof.

Door dit aan te houden heb ik voor mijzelf een hoop rust gecreëerd. De volledige stress was echt niet weg, maar zo werd het wel meer behapbaar.

Zebrastreep

Berichten: 9831
Geregistreerd: 27-08-19
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-24 10:05

Ik ga later even uitgebreid reageren , maar hier iemand met een dwangneurose al flink wat jaren. Ook in mijn studietijd last van gehad. Niet opdezelfde manier als jou naar het had wel heel veel invloed op mijn leven.

Schaduw_1
Berichten: 12
Geregistreerd: 11-11-22

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 06-05-24 10:13

ikbencarmen schreef:
Ik heb tijdens mijn studie in België ook wat last gehad wat betreft mijn faalangst. Ik wilde ook alles tot in de detail kennen voordat ik aan een examen begon, ook wilde ik elk detail wat gezegd werd in de lessen op papier hebben staan. Op een gegeven moment gaf dit zoveel stress dat ik daar ook lichamelijke klachten van kreeg. Toen besloten om tijdens de examenperiodes enkel overdag te leren en de avonden bewust vrij te houden om te kunnen ontspannen. Verder tijdens de lesperiodes er ook voor gekozen om de weekenden zo vrij mogelijk te houden en enkel doordeweeks te werken aan de lesstof.

Door dit aan te houden heb ik voor mijzelf een hoop rust gecreëerd. De volledige stress was echt niet weg, maar zo werd het wel meer behapbaar.


Dat is inderdaad een hele goede manier om jezelf te verplichten voldoende te ontspannen. Ik heb deze tip al vaker gekregen, maar het probleem is dat als ik bewust meer vrije momenten inplan, ik er al helemaal niet meer geraak met mijn lessen/het studeren voor een examen, wat mij alleen nog meer stress geeft. Ik kan dan ook niet genieten van die vrije momenten omdat ik weet dat ik achteraf weer een tempo hoger ga moeten schakelen om er nog te geraken, wat vroeger geen probleem geweest zou zijn, maar nu weer leidt tot paniek. Is dus zeker een hele goede tip die ik later echt graag zou kunnen toepassen, maar wat me op dit moment in mijn eentje niet gaat lukken om te verwezenlijken...

Zebrastreep schreef:
Ik ga later even uitgebreid reageren , maar hier iemand met een dwangneurose al flink wat jaren. Ook in mijn studietijd last van gehad. Niet opdezelfde manier als jou naar het had wel heel veel invloed op mijn leven.


Niet fijn om te horen dat jij hier ook al zo lang last van hebt, maar ik ben benieuwd naar hoe jij ermee om gaat :)

Pippa13

Berichten: 365
Geregistreerd: 01-05-13
Woonplaats: Maarsbergen

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-24 11:54

Ik heb heel veel baat gehad bij de luister therapie sessies van Geert Verschaeve. Zelf heb ik ook last van extreem perfectionisme en daarbij behorende faalangst en sociale fobie. Dit werd door de paniekaanvallen en stress zelfs zo erg dat ik overspannen thuis kwam te zitten en ook pleinvrees ontwikkelde. |o
De luister therapie van Geert focust zich niet alleen op pleinvrees, maar ook perfectionisme en faalangst en alles daar omheen. Ik zou zeggen baat het niet dan schaadt het niet, het kan je misschien een stukje verder helpen. Geen wachtlijst en je leert in de eerste sessie al meteen een fijn stappenplan om beter met je angsten en klachten om te kunnen gaan. :j

_Mar3
Berichten: 472
Geregistreerd: 29-10-16

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-24 12:42

Dit klinkt mij inderdaad heel erg in de oren als OCD. En OCD kan heel lang onopgemerkt blijven, zelfs als je al bij een GGZ instantie loopt. OCD heeft veel te maken met angst. De tegenhanger daarvan is vertrouwen. Kun jij als het ware op jezelf vertrouwen dat je weet wanneer je genoeg geleerd hebt? En kun jij vertrouwen dat als je faalt, dat je dat falen aankunt? Als je dat kunt leren, kan het makkelijker worden om dwanghandelingen te weerstaan. Vaak gaan OCD behandelingen ook over exposure. In jouw geval zal dat waarschijnlijk zijn: niet dwangmatig leren en het nare gevoel dat je dan ervaart, kunnen verdragen. Mocht je er met alleen therapie niet uitkomen, dan kan medicatie ook een optie zijn. Ik heb van dichtbij gezien hoe helpend dat kan zijn bij OCD/angststoornissen.

vikawiek

Berichten: 1523
Geregistreerd: 24-10-16
Woonplaats: Grunn

Re: Studeren met OCD

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-24 13:28

Hier ook een dwangstoornis, ik wil je heel veel kracht een sterkte toewensen :knuffel: dat onrustige gevoel wanneer het niet 'goed voelt' is verschrikkelijk, helaas is de beste manier om eraf te komen door dat gevoel geen gaan en geen compulsies te doen. Ik raad het aan om geen dingen te vermijden die compulsive triggeren, ook dan wordt de dwang erger. Ik kan het boek 'vals alarm' van Menno Oosterhoff aanrade. Hij is psychiater en heeft zelf ook een dwangstoornis. Ik heb veel aan dat boek gehad

Zebrastreep

Berichten: 9831
Geregistreerd: 27-08-19
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-24 14:31

Zo ik heb nog even een gaatje gevonden om een bericht te typen.

Mijn dwangneurose begon rond mijn 13/14de wat ik mij kan herinneren. Bij mij zit het meer in spullen op een bepaalde manier neer moeten zetten. Dit werd zo hevig dat ik soms maar 4 uur in de nacht sliep , niet echt wenselijk als je volop in de groei bent en ook naar de middelbare school gaat. Ik moest het doen , deed ik het niet dan dacht ik dat ik niet meer wakker zou worden , ik had nogal hevige angst voor de dood op dat moment. Ik heb er jaren mee rondgelopen en wou geen hulp , ik schaamde mij er erg voor. Helemaal omdat ik dacht dat ik wel de enige zal zijn en in de puberteit waarbij je ook nog eens mega onzeker bent over alles wil je geen hulp en zwak overkomen. Ergens wist ik wel dat mijn angst onterecht was en de dwang uitvoeren daar geen invloed op had , maar stoppen kon ik niet dan raakte ik enorm in paniek. Ik had het altijd voor het slapen gaan , de gehele dag verder geen last. Natuurlijk wel met zaken als is het gasfornuis uit? Heb ik die stekker er wel uitgehaald? Ik was ook dan heel bang dat er brand uit zou breken. Dit werd soms een obsessie maar dit kon ik iets gemakkelijker doorbreken.

Pas na een jaar of 7 ben ik naar de psycholoog gegaan. Ik moest toen ook voor veel onderzoeken naar het ziekenhuis en was het eigen risico al kwijt. Ook flink gepusht door een toenmalig collega om toch echt hulp te gaan zoeken. De eerste keer bij de psycholoog vond ik echt vreselijk , ik voelde mij er helemaal niet thuis toen ik daar in de wachtkamer zat. Ik vond dat andere mensen misschien wel meer hulp nodig was en ik nu onnodig een plek bezet hield. Maar na het eerste gesprek was dat gevoel ook zo goed als weg en was het echt wel nodig om dit aan te gaan pakken. De psycholoog benoemde dat hij wel de verwachting had dat ik dit onder controle ging krijgen , maar hij zette er totaal geen druk op. Werkte het een week niet dan was dat eenmaal maar zo.

Ik heb denk ik 2 jaar therapie gevolgd , daarnaast bleef ik gewoon naar school gaan ,werken en stage lopen want overdag had ik geen last en thuis zitten was voor mij ook geen optie. De oorzaak is nooit helemaal zeker te zeggen omdat het waarschijnlijk een trauma is van vroeger. Vermoeden is het plots overlijden van mijn buurman op een leeftijd dat ik net besef had dat mensen dood gingen. Hier heb ik waarschijnlijk zoveel angst door opgebouwd dat dat is omgezet in controle willen uitoefenen en doormiddel van dwangmatig iets op een bepaalde manier neer te zetten. Dit gaf mij zogezegde veiligheid. En mensen zijn altijd op zoek naar veiligheid dat is wel iets wat typisch bij mensen hoort. Ik ben gaan afbouwen met de dwangmatigheid door eerst te stoppen met verplaatsen van voorwerpen waarbij ik de minste spanning voelde als ik dat niet meer zou doen. Ik heb heel wat af kunnen bouwen maar een aantal zaken zijn altijd gebleven. Gekke was als ik op een andere plek sliep , dan had ik nergens last van omdat de spullen er niet waren. Eenmaal thuis dacht ik dan ik bouw het helemaal af maar het was er ook zo weer. Ik kon er ook erg boos om worden als het niet lukte en dat hielp totaal niet mee. Bij stress wordt het inderdaad veel erger.

Wat mij heel erg geholpen heeft is het accepteren van de dwangmatigheid en de angst accepteren , de angst mag er zijn en hoort bij mij ook al is de angst vaak niet terecht. Ik heb wel flink wat aanpassingen gedaan. Toen ik een tijdje uit huis ging , ging het ook al een stuk beter omdat de indeling anders was en de spullen niet meer zo in de buurt. Helaas moest ik door andere redenen terug naar mijn ouders en ben toen op een andere kamer gaan slapen. Dit heeft wel geholpen het ergste te doorbreken en het is nu nog heel klein ( slechts een paar minuten). Soms komt er weer even wat bij en dan moet ik wel echt aan de bak om het af te bouwen en te doorbreken. Het is echt een kwestie van oefenen , oefenen en nog eens oefenen. Maar een beetje dwang is niet erg ! Ieder mens heeft het het zit dus ook als het ware in de mens , maar bij sommige slaat het meer door. Dat het erfelijk is kan kloppen , het komt bij mij in de familie ook veel voor. Het is bij mij echt vooruitgekomen uit angst. En angst heb ik nog dagelijks wel mee te maken , maar nu ik dat eenmaal geaccepteerd heb zie ik het ook dat het bij mij hoort en ik het eigenlijk ook raar vindt als het er niet meer zou zijn , het is ook gewoon een deel van mijn karakter. Maar ik moet wel oppassen uiteraard dat ik er niet in doorsla en dat gaat al een lange tijd heel goed.

Ik heb er jaren ook niet over gepraat, maar ik vertel het nu ook wel open aan mensen en mensen stellen dan ook wel vragen. Wat ik precies doe hou ik altijd voor mijzelf dat weet alleen ik en dat vindt ik ook fijn om zo te houden. Ik heb nu allemaal mensen om mij heen die weten dat ik het hebben en mij daarin ook mijn gang laten gaan en het niet belachelijk maken. Het is wel een enorm lange weg geweest maar het maakt je mentaal ook erg sterk en ik zou het eigenlijk nu heel raar vinden als het opeens weg zou zijn.

Ik wil je veel sterkte en succes wensen! Het is het zeker waard om de therapie aan te gaan en overal voor open te staan en een weg te zoeken voor jezelf waarbij de dwang er mag zijn , maar niet zo belastend meer.

GJ9

Berichten: 4481
Geregistreerd: 23-06-08
Woonplaats: Provincie Utrecht

Re: Studeren met OCD

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-24 14:58

In NL kan je via je verzekering wachtlijstbemiddeling aan vragen, misschien kan dat in België ook?
En een andere optie is nog om naar een goede online psycholoog te gaan, daar zijn de wachttijden vaak korter.

Kern van de behandeling zal idd zijn, zoals zebrastreep schrijft, het leren verdragen en toelaten van het angstgevoel. Want hoe naar dat ook voelt, het is ongevaarlijk om angstig te zijn en het gaat vanzelf weer over.

Schaduw_1
Berichten: 12
Geregistreerd: 11-11-22

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 06-05-24 22:29

Pippa13 schreef:
Ik heb heel veel baat gehad bij de luister therapie sessies van Geert Verschaeve. Zelf heb ik ook last van extreem perfectionisme en daarbij behorende faalangst en sociale fobie. Dit werd door de paniekaanvallen en stress zelfs zo erg dat ik overspannen thuis kwam te zitten en ook pleinvrees ontwikkelde. |o
De luister therapie van Geert focust zich niet alleen op pleinvrees, maar ook perfectionisme en faalangst en alles daar omheen. Ik zou zeggen baat het niet dan schaadt het niet, het kan je misschien een stukje verder helpen. Geen wachtlijst en je leert in de eerste sessie al meteen een fijn stappenplan om beter met je angsten en klachten om te kunnen gaan. :j


Dankjewel voor de tip! :) Ik ga het zeker eens proberen!


_Mar3 schreef:
Dit klinkt mij inderdaad heel erg in de oren als OCD. En OCD kan heel lang onopgemerkt blijven, zelfs als je al bij een GGZ instantie loopt. OCD heeft veel te maken met angst. De tegenhanger daarvan is vertrouwen. Kun jij als het ware op jezelf vertrouwen dat je weet wanneer je genoeg geleerd hebt? En kun jij vertrouwen dat als je faalt, dat je dat falen aankunt? Als je dat kunt leren, kan het makkelijker worden om dwanghandelingen te weerstaan. Vaak gaan OCD behandelingen ook over exposure. In jouw geval zal dat waarschijnlijk zijn: niet dwangmatig leren en het nare gevoel dat je dan ervaart, kunnen verdragen. Mocht je er met alleen therapie niet uitkomen, dan kan medicatie ook een optie zijn. Ik heb van dichtbij gezien hoe helpend dat kan zijn bij OCD/angststoornissen.


Dat is inderdaad exact wat ik moet leren, mezelf vertrouwen, en leren dat het niet erg is als het een keer niet lukt! Over medicatie is er ook al gesproken, het leek zelfs of de psycholoog waar ik in januari ben geweest er niet "aan wilde beginnen" voordat ik ook medicatie kon krijgen :=


vikawiek schreef:
Hier ook een dwangstoornis, ik wil je heel veel kracht een sterkte toewensen :knuffel: dat onrustige gevoel wanneer het niet 'goed voelt' is verschrikkelijk, helaas is de beste manier om eraf te komen door dat gevoel geen gaan en geen compulsies te doen. Ik raad het aan om geen dingen te vermijden die compulsive triggeren, ook dan wordt de dwang erger. Ik kan het boek 'vals alarm' van Menno Oosterhoff aanrade. Hij is psychiater en heeft zelf ook een dwangstoornis. Ik heb veel aan dat boek gehad


Dankjewel! <3
Bedankt ook voor de tip, dat boek ga ik zeker eens opzoeken!


Zebrastreep schreef:
Zo ik heb nog even een gaatje gevonden om een bericht te typen.

Mijn dwangneurose begon rond mijn 13/14de wat ik mij kan herinneren. Bij mij zit het meer in spullen op een bepaalde manier neer moeten zetten. Dit werd zo hevig dat ik soms maar 4 uur in de nacht sliep , niet echt wenselijk als je volop in de groei bent en ook naar de middelbare school gaat. Ik moest het doen , deed ik het niet dan dacht ik dat ik niet meer wakker zou worden , ik had nogal hevige angst voor de dood op dat moment. Ik heb er jaren mee rondgelopen en wou geen hulp , ik schaamde mij er erg voor. Helemaal omdat ik dacht dat ik wel de enige zal zijn en in de puberteit waarbij je ook nog eens mega onzeker bent over alles wil je geen hulp en zwak overkomen. Ergens wist ik wel dat mijn angst onterecht was en de dwang uitvoeren daar geen invloed op had , maar stoppen kon ik niet dan raakte ik enorm in paniek. Ik had het altijd voor het slapen gaan , de gehele dag verder geen last. Natuurlijk wel met zaken als is het gasfornuis uit? Heb ik die stekker er wel uitgehaald? Ik was ook dan heel bang dat er brand uit zou breken. Dit werd soms een obsessie maar dit kon ik iets gemakkelijker doorbreken.

Pas na een jaar of 7 ben ik naar de psycholoog gegaan. Ik moest toen ook voor veel onderzoeken naar het ziekenhuis en was het eigen risico al kwijt. Ook flink gepusht door een toenmalig collega om toch echt hulp te gaan zoeken. De eerste keer bij de psycholoog vond ik echt vreselijk , ik voelde mij er helemaal niet thuis toen ik daar in de wachtkamer zat. Ik vond dat andere mensen misschien wel meer hulp nodig was en ik nu onnodig een plek bezet hield. Maar na het eerste gesprek was dat gevoel ook zo goed als weg en was het echt wel nodig om dit aan te gaan pakken. De psycholoog benoemde dat hij wel de verwachting had dat ik dit onder controle ging krijgen , maar hij zette er totaal geen druk op. Werkte het een week niet dan was dat eenmaal maar zo.

Ik heb denk ik 2 jaar therapie gevolgd , daarnaast bleef ik gewoon naar school gaan ,werken en stage lopen want overdag had ik geen last en thuis zitten was voor mij ook geen optie. De oorzaak is nooit helemaal zeker te zeggen omdat het waarschijnlijk een trauma is van vroeger. Vermoeden is het plots overlijden van mijn buurman op een leeftijd dat ik net besef had dat mensen dood gingen. Hier heb ik waarschijnlijk zoveel angst door opgebouwd dat dat is omgezet in controle willen uitoefenen en doormiddel van dwangmatig iets op een bepaalde manier neer te zetten. Dit gaf mij zogezegde veiligheid. En mensen zijn altijd op zoek naar veiligheid dat is wel iets wat typisch bij mensen hoort. Ik ben gaan afbouwen met de dwangmatigheid door eerst te stoppen met verplaatsen van voorwerpen waarbij ik de minste spanning voelde als ik dat niet meer zou doen. Ik heb heel wat af kunnen bouwen maar een aantal zaken zijn altijd gebleven. Gekke was als ik op een andere plek sliep , dan had ik nergens last van omdat de spullen er niet waren. Eenmaal thuis dacht ik dan ik bouw het helemaal af maar het was er ook zo weer. Ik kon er ook erg boos om worden als het niet lukte en dat hielp totaal niet mee. Bij stress wordt het inderdaad veel erger.

Wat mij heel erg geholpen heeft is het accepteren van de dwangmatigheid en de angst accepteren , de angst mag er zijn en hoort bij mij ook al is de angst vaak niet terecht. Ik heb wel flink wat aanpassingen gedaan. Toen ik een tijdje uit huis ging , ging het ook al een stuk beter omdat de indeling anders was en de spullen niet meer zo in de buurt. Helaas moest ik door andere redenen terug naar mijn ouders en ben toen op een andere kamer gaan slapen. Dit heeft wel geholpen het ergste te doorbreken en het is nu nog heel klein ( slechts een paar minuten). Soms komt er weer even wat bij en dan moet ik wel echt aan de bak om het af te bouwen en te doorbreken. Het is echt een kwestie van oefenen , oefenen en nog eens oefenen. Maar een beetje dwang is niet erg ! Ieder mens heeft het het zit dus ook als het ware in de mens , maar bij sommige slaat het meer door. Dat het erfelijk is kan kloppen , het komt bij mij in de familie ook veel voor. Het is bij mij echt vooruitgekomen uit angst. En angst heb ik nog dagelijks wel mee te maken , maar nu ik dat eenmaal geaccepteerd heb zie ik het ook dat het bij mij hoort en ik het eigenlijk ook raar vindt als het er niet meer zou zijn , het is ook gewoon een deel van mijn karakter. Maar ik moet wel oppassen uiteraard dat ik er niet in doorsla en dat gaat al een lange tijd heel goed.

Ik heb er jaren ook niet over gepraat, maar ik vertel het nu ook wel open aan mensen en mensen stellen dan ook wel vragen. Wat ik precies doe hou ik altijd voor mijzelf dat weet alleen ik en dat vindt ik ook fijn om zo te houden. Ik heb nu allemaal mensen om mij heen die weten dat ik het hebben en mij daarin ook mijn gang laten gaan en het niet belachelijk maken. Het is wel een enorm lange weg geweest maar het maakt je mentaal ook erg sterk en ik zou het eigenlijk nu heel raar vinden als het opeens weg zou zijn.

Ik wil je veel sterkte en succes wensen! Het is het zeker waard om de therapie aan te gaan en overal voor open te staan en een weg te zoeken voor jezelf waarbij de dwang er mag zijn , maar niet zo belastend meer.


Heel erg bedankt om je ervaring ermee zo uitgebreid te delen!

Bij mij is het grootste probleem aanwezig terwijl ik voor school bezig ben, als ik dit (zoals afgelopen weekend) even loslaat, is de grootste stress en angst verdwenen. Lijkt me heel lastig als je het het ergste hebt met iets wat je op geen enkele manier kan vermijden...


GJ9 schreef:
In NL kan je via je verzekering wachtlijstbemiddeling aan vragen, misschien kan dat in België ook?
En een andere optie is nog om naar een goede online psycholoog te gaan, daar zijn de wachttijden vaak korter.

Kern van de behandeling zal idd zijn, zoals zebrastreep schrijft, het leren verdragen en toelaten van het angstgevoel. Want hoe naar dat ook voelt, het is ongevaarlijk om angstig te zijn en het gaat vanzelf weer over.


Ik denk niet dat dat hier bestaat...
Heb me inderdaad ook wel aangemeld bij een online psycholoog, daar zou ik ergens komende periode iets van moeten horen. Het is beter dan niks op dit moment, maar denk wel dat zoiets online me niet echt gaat liggen.

Janneke2

Berichten: 22870
Geregistreerd: 28-02-13
Woonplaats: Ergens in Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-05-24 12:11

... ik ben geen echte 'dwangster' geweest, maar heb wel een angstoornis (gehad). OCD is laten we zeggen een andere reactie op angst.
En ik wil je graag zeggen dat angst een onderwerp is, waar net niet iedereen in de GGZ verstand van heeft. (Het wordt gelukkig steeds beter...!)

Ik werd getriggerd door een posting van een bokker die waarschijnlijk een minder gelukkige therapeut had getroffen.

Ik kan het iedereen aanraden om angst serieus te nemen. Dat wil niet zeggen dat je angst jouw gevoel of gedrag compleet moet bepalen!
Maar angst is geen gedachte of slechte gewoonte en wat dat betreft kun je het niet afleren.
Ik ben wel een fan van emdr (en nog een paar andere technieken) die uitstekend in staat zijn om angst tot kleine, normale proporties terug te brengen.

Dwz: angst is 'gewoon' een alarmbel, en als je de boodschap van de alarmbel serieus genomen hebt, gaat het alarm uit. - Je hoeft niet te gehoorzamen, maar je MOET het serieus nemen. (En dat is dus niet bijvoorbeeld tien keer controleren, één keer is voldoende.)

...en dan inderdaad het vertrouwen opbouwen (niet minder maar ook niet meer dan dat) 'dat die ene controle' voldoende is.
Of: dat je je heus voorbereid hebt op dit tentamen, 'maar nog geen professor bent'. (En dat hoeft ook niet, en daar hoort de alarmbel dus te gaan zwijgen.)
Jezelf die ene controle (bij wijze van spreken) ontzeggen "omdat je het moet afleren" houdt vaak de angst (en daarmee ook de rest van het patroon) in stand.

Schaduw_1
Berichten: 12
Geregistreerd: 11-11-22

Re: Studeren met OCD

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 09-05-24 00:15

Dankjewel voor je reactie!

Klinkt heel logisch wat je zegt, zo had ik het nog niet bekeken.

Ik ga het zeker meenemen in wat de psycholoog zegt/aanraadt, ik hou het in mijn achterhoofd!