Geen populaire achterban, dus.
Weinig toegankelijke bronnen.
Maar ook niet direct een reden om de boel af te schrijven.
Idem met de tekst van het Voedingscentrum:
Citaat:Maar volkoren graanproducten zijn een belangrijk onderdeel van een gezond voedingspatroon. Ze verlagen het risico op bepaalde chronische aandoeningen en leveren vezels en voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen. Als je deze producten weglaat uit je voeding mis je het gezondheidsvoordeel van deze producten en loop je het risico op tekorten.
Op zich klopt dit, maar als mensheid eten we "pas" 7000 jaar tarwe.
Sommigen zeggen:'we zijn er nog niet allemaal aan gewend'.
En je kunt uitstekend gezond eten zonder granen - vezels, vitaminen, mineralen: groenten leveren dit ook.
(Accoord, je moet je er echt op instellen.)
Citaat:Bovendien zijn de speciale glutenvrije producten niet allemaal even gezond. Een groot aantal van deze producten bevat méér suiker,
Klopt.
'Gluten' lijkt op het Engelse woord voor lijm, glue. Niet toevallig.
Bakken zonder gluten wil nog wel eens uitmonden in extra suiker - maar dat is niet noodzakelijk.
ALS je deze voorzorgen in acht neemt, zie ik nul redenen om niet te matigen met gluten.