Gehoorapparaat

Moderators: Dani, ynskek, Ladybird, Hanmar, xingridx, Mjetterd, Polly, Giolli

 
 
Wpaard

Berichten: 464
Geregistreerd: 08-12-17

Gehoorapparaat

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-12-22 10:05

Wie heeft ook gehoorapparaatjes?

Ik heb ze sinds deze week maar pff moet er heeeel erg aan wennen, wordt er eigenlijk knettergek van. Vraag me af hoe jullie de eerste periode ervaren hebben en of jullie tips hebben? Ben eigenlijk constant chagrijnig erdoor.. :x


supertammy

Berichten: 2228
Geregistreerd: 26-11-03
Woonplaats: Meliskerke

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-12-22 10:16

Ik heb er ook twee. In het begin is het inderdaad even wennen, maar ik vond hef vooral ook een openbaring. Zoveel geluiden die ik al heel lang niet gehoord had! En me steeds af vragen 'wat hoor ik nu weer?'
De enige irritatie die ik had was dat de passtukjes drukplekken veroorzaakten aan mijn oorschelpen.

Je kan ze ook altijd nog bij laten stellen als je je aan bepaalde dingen irriteert. Sommige geluiden kunnen ze scherper maken of af laten zwakken.

Renee

Berichten: 3124
Geregistreerd: 21-01-06
Woonplaats: Overal & Nergens

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-12-22 10:17

Geen eigen ervaring maar wel van mijn man.

Hij heeft gehoorverlies door ziekte en daarbij oorsuizen op de achtergrond. Voor hem zat het eigenlijk meteen perfect. Hij heeft nooit moeite gehad in het begin. Voor hem gaf het zoveel rust omdat hij zonder moeite mee kan komen in gesprekken en de tv zonder ondertiteling kon mee volgen. Oftewel voor hem scheelde het ontzettend veel energie. Misschien een idee om even met de winkel te overleggen dat je er zo’n last van hebt? Dan kunnen ze misschien nog iets aan de instellingen veranderen. Heb je er ook een app bij toevallig? Ik weet dat mijn man altijd zijn instellingen finetuned naar behoefte en situatie.

Wpaard

Berichten: 464
Geregistreerd: 08-12-17

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-12-22 10:24

Ik heb inderdaad ook een app. Ben er al steeds mee aan het spelen om de fijnste stand te vinden maar nog niet gevonden..
In huis en op mijn werk dus in een gebouw heb ik er het meest last van, het galmt nogal.

Buiten ervaart het wel meer rust.

Renee

Berichten: 3124
Geregistreerd: 21-01-06
Woonplaats: Overal & Nergens

Re: Gehoorapparaat

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-12-22 10:29

Ik heb mijn man nog nooit gehoord over galmen, misschien toch handig om dit neer te leggen bij de winkel?

Nico12
Berichten: 803
Geregistreerd: 15-02-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-12-22 10:31

Draag ze altijd. Op hoge tonen heb ik een afwijking van 75 dBa. Het is categorie 5. De afstelling was een paar jaar geleden direct goed. In overleg destijds gekozen voor een type waar je zelf niets aan kunt doen. Het is mijn derde set in 18 jaren. Apparaat moet zelf kiezen uit verschillende situaties en doet dat uitstekend. In de praktijk, ik verneem ze niet en vergeet dat ik ze draag. Kan mij wel voorstellen dat je er aan wennen moet maar het type en de afstelling zijn niet simpel en vereisen veel kennis..

anca

Berichten: 1738
Geregistreerd: 08-10-03
Woonplaats: drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-12-22 10:38

En waar kun je ze het beste kopen. Ik heb zo'n gehoortest gedaan en werd doorgestuurd naar het zhs. Daar weer getest.
Volgens de arts maakt het niet uit waar je ze koopt dat ligt aan wat jezeld prettig vind.
Wat zijn jullie ervaringen?

hartelijke groeten,
anca

Nico12
Berichten: 803
Geregistreerd: 15-02-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-12-22 11:03

anca schreef:
En waar kun je ze het beste kopen. Ik heb zo'n gehoortest gedaan en werd doorgestuurd naar het zhs. Daar weer getest.
Volgens de arts maakt het niet uit waar je ze koopt dat ligt aan wat jezeld prettig vind.
Wat zijn jullie ervaringen?


Verschillen zijn groot. Bij laag budget spec savers. Bij hoog budget een geselecteerde leverancier volgens de website van Widex. Leveranciers als spec savers en schooneberg zijn prima maar kunnen niet in de schaduw staan bij een geselecteerde Widex leverancier. Daarna belangrijk welke categorie valt je hoortoestel en welke zorgverzekeraar. Ik val in categorie 4 maar draag categorie 5 omdat alles onder categorie 5 mij niet bevalt. Dus 1000 extra bijbetalen. De vrij markt is nog beter maar dat kost duizenden euros.

Dagmar80

Berichten: 1835
Geregistreerd: 07-11-12
Woonplaats: Borger

Re: Gehoorapparaat

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-12-22 11:27

Ik heb vanaf mijn vierde gehoorapparaten. Ik ben eigenlijk al slechthorend vanaf mijn geboorte, maar het is pas ontdekt op de kleuterschool. Tegenwoordig krijgen baby's met 5 dagen al een gehoortest. Dat kon vroeger nog niet.

Mijn ervaring is dat het ontzettend veel uitmaakt welke gehoorapparaten je hebt. Nooit meteen de eerste de beste apparaten kopen, eerst meerdere modellen en merken proberen.

Ik heb zelf apparaten van Starkey en deze bevallen erg goed. De oorstukjes zijn alleen nog steeds wel drama... Al tig keer bij laten schaven etc. en dat met een tweede gemaakt paar...

De eerste modellen apparaten die ik geprobeerd heb toen ik (eindelijk) weer voor nieuwe ging waren echt vreselijk qua geluid. Ik verstond er mensen veel beter mee dan met mijn oude apparaten die echt op waren, maar werd er echt 'gek' van in gezelschap. Muziek klonk nergens naar... Dat klonk nog beter met de oude...

Als je er erg last van hebt zeker even terug naar de audicien gaan, zij kunnen veel voor je bijstellen naar aanleiding van jouw wensen. Goed aangeven wat je storend vind, welke geluiden e.d.

Friesfanaat

Berichten: 1315
Geregistreerd: 16-12-08
Woonplaats: Groningen

Re: Gehoorapparaat

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-12-22 11:47

Ik heb er ook sinds mijn 1e levensjaar 2. Mijn ervaring is dat elk persoon een voorkeur heeft voor een bepaald merk hoortoestellen. Ik zweer bijvoorbeeld bij Phonak, andere merken en hun klanken kon ik niet aan wennen. En geef vooral bij je audicien aan wat je wel en niet prettig vind horen. Jij bent immers degene die ermee moet leven. Ik ben 26 en mijn audiciens weten ondertussen heel goed dat als ik iets niet prettig vind horen het anders moet, het komt echt aan op de kleine details om er fijn mee te kunnen leven.

Julia ´fan Melman´ Tymen 503 x Wimer 461 - 04-05-2019
Meiske ´fan Melman´ Eise 489 x Wimer 461 - 06-03-2020


~ No Fear, Life's Better Than You Obviously Thought ♡ ~

pjotrg

Berichten: 1157
Geregistreerd: 30-06-06
Woonplaats: La Malachère (da's ergens in het oosten van Frankrijk)

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-12-22 11:53

Ik ben naar een audioprotesist geweest, althans zo noemen ze een audicien hier in Frankrijk. Ik hoor links ans sinds mijn pubertijd bijna niks boven 2000hz, maar mijn rechteroor kon dat altijd wel opvangen

Ik heb twee merken geprobeerd, uiteindelijk gekozen voor de meest uitgebreide versie van Phonak (Audéo P90-RT). Dat is volgens mij het type dat die mevrouw van de reclame ook heeft: je kunt er mee bellen en ook geluid streamen. Dat laatste is erg handig bij videogesprekken. Het speakertje zit in een soort van verwisselbare "parachuutjes" in je oren. Deze apparaten zitten erg prettig, ik vergeet wel eens dat ik ze in heb, ben er zelfs wel eens mee gaan slapen. Ik moest wel het nodige bijbetalen voor de meest luxe versie, maar dat vind ik geen probleem.

Er zit een uitgebreide app bij. Ik blijf voor bijzondere situaties een beetje experimenteren. Ik geloof dat ik onderhand mijn "restaurant" instelling prima voor elkaar heb. Ik kan nu weer mensen verstaan in een restaurant ;-)

Ik heb eerder andere apparaten gehad (een "op maat ingestelde" links en een versterker rechts). Deze hadden veel minder instelbare kanalen (slechts 4). Voordeel van deze apparaten was wel dat de microfoons op dezelfde plek zitten als je speakertje: in je oor. Dan heb je iets meer "richtmogelijkheid" door de natuurlijke werking van je oor.

Groetjes,
Pjotr en Junkie: Spikkels rule :P

lor1_1984

Berichten: 11970
Geregistreerd: 03-12-03
Woonplaats: Almelo

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-12-22 20:06

Ik draag al sinds mijn 5e hoortoestellen, de laatste 10 jaar Dot by Resound, daarvoor heb ik de Widex Diva gehad en daarvoor weet ik niet meer, van die standaard beige dingen iig. :+
Eigenlijk is mijn gehoorverlies te groot voor dit type maar met de standaard dopjes heb ik constant last van mijn oren: schuren, irritaties, bij bijvijlen etc gaan ze fluiten.
Gewoon zwaar vervelend zegmaar, vandaar de keuze voor hoortoestellen met domes.

6+3=9, but so does 5+4.
The way you do things isn't always the only way to do them.
Respect other people's way of thinking.

Wpaard

Berichten: 464
Geregistreerd: 08-12-17

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-12-22 11:35

Geen idee welk merk ik heb maar ik heb het bij schoonenberg vandaan. Ik ga vandaag bij hun langs, merk dat ik ze vaker uit doe dan in omdat ik er gek van wordt en dat is niet de bedoeling.

Ik heb lang haar als ik mijn haar los en heb en ik draai naar 1 kant dan hoor ik gelijk geritsel alsof je een plastic zak verfrommeld bij mijn oor. Hoort dit ook zo? Of als ik mijn haar achter mijn oor ga doen

Friesfanaat

Berichten: 1315
Geregistreerd: 16-12-08
Woonplaats: Groningen

Re: Gehoorapparaat

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-12-22 11:53

Dat geritsel klopt wel. Na 26 jaar hoor ik dat alleen amper meer. Veel dingen zullen ook echt een kwestie van gewenning zijn denk ik.

Julia ´fan Melman´ Tymen 503 x Wimer 461 - 04-05-2019
Meiske ´fan Melman´ Eise 489 x Wimer 461 - 06-03-2020


~ No Fear, Life's Better Than You Obviously Thought ♡ ~

Plukje
Berichten: 1637
Geregistreerd: 22-06-05
Woonplaats: Veluwe

Re: Gehoorapparaat

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-12-22 12:00

Ik heb alleen rechts een toestel. Na een operatie heb ik een gehoorbeschadiging opgelopen. Ik heb hyperacusis en geluiden komen zo hard binnen dat ik ze niet meer kan onderscheiden. Alle onderzoeken heb ik bij de specialist in het ziekenhuis doorlopen en Schoonenberg heeft gewoon het recept gevolgd voor mij toestel.
Mijn toestel heeft een oorstukje die mijn gehele oorgang vult (net zoals oordopjes met zwemmen), zodat echt al het geluid via mijn toestel binnenkomt. Dat was wel even wennen, omdat dat echt wel irriteert. Maar ik heb het geluk dat ik in rustige omgevingen mijn hoortoestel uit kan doen om mijn oor wat rust te geven.
Al met al, ben ik echt onwijs tevreden met deze oplossing en draag ik het toestel (dezelfde!!) nu al 14 jaar.

Wie lief heeft, begrijpt. Wie begrijpt, heeft lief. Iemand die zich begrepen voelt, voelt zich geliefd en iemand die zich geliefd voelt, voelt zich begrepen.

DuoPenotti

Berichten: 28300
Geregistreerd: 14-01-21
Woonplaats: Tussen de Limburgse velden met uitzicht op de Brabantse.

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-12-22 12:01

Ik lees even mee.

Net voor corona een gehoortest gehad bij schonenberg, die me doorstuurde naar de KNO arts.
Dat heb ik daar nog net kunnen laten afnemen en toen ging alles op slot. De uitslag was met rechts een Fletcher van 48 dB en links een Fletcher van 43 dB. Dus niet heel ernstig. Maar wel voldoende voor verwijzing naar oorzaak.

Daarna wilde ik met de verwijzing van kno kijken voor een gehoorapparaat maar dat was ruim 6 maanden later en dat kon niet meer.
Moest ik weer opnieuw naar de KNO en dat niet meer gedaan.
Nu zit ik er wel weer over na te denken.

Dus lees even jullie ervaringen mee.

Life is what happens to you while you’re busy making other plans

thirteenn

Berichten: 2078
Geregistreerd: 14-06-12
Woonplaats: Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-12-22 12:05

Sinds ik klein ben heb ik ze. Moet zeggen iedere keer als ik nieuwe krijg moet ik wennen aan wat ik hoor. Ik hoor mezelf als darth vader ademen en alles is intens maar dat verdwijnt vanzelf!

Edit: kleine toevoeging ik heb er twee

All magic comes with a price, dearie

Friesfanaat

Berichten: 1315
Geregistreerd: 16-12-08
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-12-22 12:08

thirteenn schreef:
Sinds ik klein ben heb ik ze. Moet zeggen iedere keer als ik nieuwe krijg moet ik wennen aan wat ik hoor. Ik hoor mezelf als darth vader ademen en alles is intens maar dat verdwijnt vanzelf!

Edit: kleine toevoeging ik heb er twee


Hahaha, dit is herkenbaar inderdaad. Bij nieuwe apparatuur moet ik ook altijd even weer acclimatiseren. Je hoort ineens weer nieuwe dingen, of het klinkt anders dan voorheen :))

Julia ´fan Melman´ Tymen 503 x Wimer 461 - 04-05-2019
Meiske ´fan Melman´ Eise 489 x Wimer 461 - 06-03-2020


~ No Fear, Life's Better Than You Obviously Thought ♡ ~

Wpaard

Berichten: 464
Geregistreerd: 08-12-17

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-12-22 12:23

Fijn dat jullie dingen herkennen en dat dat dus " normaal " is bij het gebruik van hoortoestellen.

Ik ga vanmiddag heen om te kijken of ze wat bij kunnen stellen, heb met name last van de extreme geluiden/gesuis van het linkeroor dus via de app heb ik die zachter gezet maar denk dat dat niet de bedoeling is..

Wel hebben ze ook tegen mij gezegd dat deze niet tegen water kunnen en ik me afvraag hoe het zit als het bijv regent en ik ben met mijn hond aan het wandelen of ben met mijn ponys bezig..

lor1_1984

Berichten: 11970
Geregistreerd: 03-12-03
Woonplaats: Almelo

Re: Gehoorapparaat

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-12-22 13:39

Spatwater zou op zich geen probleem moeten zijn maar een flinke stortbui = hoortoestellen uit bij thuiskomst, goed afdrogen, batterijen eruit en verder laten opdrogen.
Ik heb zelf altijd een paraplu mee bij twijfelachtig weer, of een redelijk waterdichte jas aan met capuchon die strak aangesnoerd kan worden.

6+3=9, but so does 5+4.
The way you do things isn't always the only way to do them.
Respect other people's way of thinking.

thirteenn

Berichten: 2078
Geregistreerd: 14-06-12
Woonplaats: Eindhoven

Re: Gehoorapparaat

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-12-22 15:02

Ik heb altijd m’n muts op met regen maar beetje spatwater moeten ze tegen kunnen. Ben er ook wel eens per ongeluk mee onder de douche gestapt. Ik zou het niet aanraden maar ze hebben het overleefd. Overigens zou ik met dat ruisje inderdaad terug gaan, maar geef jezelf ook wel de kans om eraan te wennen. Het is niet niks om van slechthorend naar beter te gaan. Het kan best overweldigend zijn.

All magic comes with a price, dearie

future_vet
Berichten: 2588
Geregistreerd: 01-05-10

Re: Gehoorapparaat

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-12-22 15:11

Ik heb er eentje een Starky. Kan via de app vanalles aanpassen.
Hij is wel echt onmisbaar voor mij als ik aan het werk ben.

supertammy

Berichten: 2228
Geregistreerd: 26-11-03
Woonplaats: Meliskerke

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-12-22 20:14

Ik heb een NovaSense. Als het regent loop ik ook altijd met een muts of capuchon op.
Mijn vorige apparaatjes verzopen echt in de regen. Dan gingen ze raar piepen en klonk alles heel blikkig.

Dat alles overweldigend klinkt bij nieuwe apparaatjes is denk ik normaal.
Ik merk zelf dat ik die van mij wel vaak op standje 'hard' moet zetten. Heel vermoeiend al die geluiden, maar anders kan ik de mensen nog niet goed verstaan.

jeetje77

Berichten: 3408
Geregistreerd: 28-11-14
Woonplaats: In de buurt van water, zout en zoet

Re: Gehoorapparaat

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-12-22 20:24

Ik heb ze sinds vorig jaar, 2 stuks van widex. Heb nergens aan hoeven wennen. Vond het juist heel fijn dat ik niet meer zo moe ben omdat ik me zo moest concentreren op gesprekken. Is onderdeel van mijn toenmalige werk als sociotherapeut.
Nu merk ik alleen nog dat ik moeite heb met grote open ruimtes met een slechte acoustic en veel mensen die tegelijk praten.

Art_Ificious
Berichten: 12721
Geregistreerd: 30-06-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-12-22 21:12

Wat voor hoorapparaat heb je TS?

Ik heb voor mijn rechteroor een hoorapparaat. Maar die is zo klein dat die zelfs niet opvalt en je hem ook niet voelt achter je oor.
Heeft 3 functies, ene die ook achtergrond ruis en wind wegfiltert.

Ik ben bij amplifon geweest.
ampli-connect R 5
Kan met smartphone bediend worden. Maar met mijne lukt dat niet (mijne ondersteund geen Google en veel apps werken Dus niet)

Afbeelding

Afbeelding

Enige wat ik wel heb is dat mijn oor sneller vuil wordt. Helaas zijn de 4 operaties niet echt geslaagd om mijn gehoor te verbeteren en mijn oor droog te houden (cholesteatoom in rechteroor) ik zou normaal niet veel oorsmeer mogen hebben na de operaties, maar heb dit helaas toch. Ook zit m'n oor soms dicht en paar dagen later komt er helder vocht uit lopen.
Dus ook in dat opzicht is de operatie niet geslaagd helaas.

Dat vocht is helaas niet bevorderlijk voor het hoorapparaat, dan raakt de microfoon verstopt en moet ik hem vaker schoonmaken per dag.

Leef en laat leven.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: L_Flo, MaartJ en 15 bezoekers