patellofemoraal pijnsyndroom, help

Moderators: Mjetterd, Dani, ynskek, Ladybird, xingridx, Polly, Hanmar

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Amado
Berichten: 1327
Geregistreerd: 22-01-15

patellofemoraal pijnsyndroom, help

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-03-22 11:53

Hey allemaal,

Sinds 2014 kwam ik al bij de huisarts voor pijn in mijn knieën. Ik was toen 13, inmiddels bijna 21 en heb er nog altijd last van. Inmiddels zo erg dat ik op sommige dagen mijn werk bijna niet kan uitvoeren. Fysio heeft afgelopen jaren niks geholpen, vorige week heb ik na 7 jaar erop door gehamerd dat er verder onderzoek komt.
Foto’s laten maken, maar kwam niks bijzonders uit, weer terug naar de huisarts en die kwam toen met patellofemoraal pijnsyndroom.
Deze huisarts is mijn nieuwe huisarts, mede omdat mijn vorige met pensioen ging, maar ik ben erg erg blij mee omdat ze van doorpakken weet.

Goed, patellofemoraal pijnsyndroom dus, 100% zekerheid kan ze niet geven, maar wel 90% en ikzelf herken er ook veel dingen in. Al heb ik ook klachten buiten het lijstje daarvan om.
Ik heb nu diclofenac meegekregen om de pijn een beetje te doen te maken.

Maar nu ben ik opzoek naar lotgenoten die evt verder nog tips hebben!

Amado <3 samen sinds 02-10-2015


XxLMMxX
Berichten: 3124
Geregistreerd: 22-03-12

Re: patellofemoraal pijnsyndroom, help

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-03-22 11:58

Zijn er alleen foto’s gemaakt?
Dan is een echo of mri misschien nog een optie?

Annick75

Berichten: 1784
Geregistreerd: 16-09-09
Woonplaats: Eindhoven

Re: patellofemoraal pijnsyndroom, help

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-03-22 12:20

Heyhey,

Hier nog een PFPS klant, al sinds de pubertijd. Ik heb een paar prachtige x-knieën, onregelmatigheden op de achterkant van de knieschijven en niet zulke goed gewrichtsbanden, een combinatie die niet bijdraagt aan het functioneren van mijn knieën.

Een jaar of 4 geleden is er een MRI gemaakt, omdat ik ook klachten had die konden duiden op problemen met de meniscus en mijn fysio geen risico wilde nemen. Via de huisarts dus bij de orthopeed terecht gekomen, MRI gemaakt en behalve de x-stand en de onregelmatigheden op de achterkant van de knieschijven was er niks bijzonders te zien.

Prognose: kan maanden duren of jaren duren voordat de pijn minder wordt en het kan altijd weer terugkomen.

Advies: zoveel mogelijk de spieren rond de knieën trainen, indien nodig laten tapen door de fysio om knieschijven te helpen wat beter te sporen, want dat doen ze door de x-stand niet.

Hij wilde niet gaan schaven aan de achterzijde van de knieschijven, want het kraakbeen ziet er ondanks alles nog prachtig uit, dus het risico dat hij meer kwaad dan goed zou doen, was te groot.

Mijn reactie was dat ik liever een kapotte meniscus had gehad, da's opereren, revalideren en gaan. Hoewel dat natuurlijk wel heel simpel gezegd is.

Bij mij gaat het op een af. Ik loop sowieso bij de fysio voor mijn ms, dus als het nodig is, tapet 'ie mijn knieën met kinesiotape en/of maakt hij de spieren in mijn bovenbenen los als daar veel spanning op zit en dat klachten geeft.

Ik ben begonnen met klachten alleen links en inmiddels doet rechts vrolijk mee na een stomme misstap.

Beste tip is toch zoveel mogelijk de spieren rond je knieën trainen. Via google kun je wel de e.a.a. aan oefeningen vinden. Vergeet ook niet na het doen van je oefeningen de spieren ook wat te stretchen en bouw je oefeningen rustig op. Zal je allemaal vast al weten aangezien je fysio hebt gehad, maar het is gewoon een rot kwaal.

En bij twijfel toch laten verwijzen naar een orthopeed voor meer onderzoek.

Overigens overproneer ik ook met mijn enkels (ze zakken naar binnen) en had ik een afwijkend looppatroon en daarvoor ben ik naar een goede podotherapeute gegaan. Ik heb dus standaard steunzooltjes in mijn schoenen. Daarnaast ben ik mijn enkels wat meer gaan trainen. Dat heeft ook wel geholpen. Je zou dus ook nog een podotherapeute kunnen opzoeken.

'Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan ~ Pippi Langkous

Amado
Berichten: 1327
Geregistreerd: 22-01-15

Re: patellofemoraal pijnsyndroom, help

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-03-22 14:58

Podotherapeut is een goede ja, een vriendin van mij zei laatst ook al uit het niets: heb jij geen zooltjes nodig?
Want ik loop ook enorm op de binnenkant van mijn voeten, dus wellicht dat goede zooltjes er iets in kunnen bijdragen. Ben nu opzoek naar een fysio gespecialiseerd in knieën bij mij in de omgeving, dat raadde de huisarts ook aan.

Dat ga ik nog een kans geven en idd het tapen, fysio heeft mij toen der tijd uitgelegd hoe ik zelf de tape juist moest aanbrengen dus tussen de behandelingen door kan ik dat ook zelf doen mocht het los raken. Als dat niet helpt dan kan een mri wellicht meer opties geven

Amado <3 samen sinds 02-10-2015

Annick75

Berichten: 1784
Geregistreerd: 16-09-09
Woonplaats: Eindhoven

Re: patellofemoraal pijnsyndroom, help

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-03-22 15:33

Als je inderdaad ok op de binnenkant van je voeten loopt, dan is het verstandig om naar een goede podotherapeut te gaan. Ik heb een hele fijne die ook een mat heeft waar je overheen moet lopen, zodat ze aan de hand van kleuren op het scherm kan zien waar de druk zit en hoe je je voeten afwikkelt. Bij mij kwamen bijvoorbeeld mijn tenen nauwelijks aan de grond met lopen en mijn voeten maakten bijna een bochtje. Nu met zooltjes is dat enorm verbeterd en het overproneren wordt gecorrigeerd, want dat kun je wel iets verbeteren met spierversterkende oefeningen, maar als je moe bent, dan ga je toch weer in je banden hangen.

Mijn sportschoenen hebben ook een antipronatie blok onder de voetboog, daar moet de podotherapeute dan wel weer een beetje rekening mee houden met het maken van zooltjes.

'Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan ~ Pippi Langkous

Eelmo

Berichten: 2925
Geregistreerd: 09-01-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-03-22 15:36

Annick75 schreef:
Hij wilde niet gaan schaven aan de achterzijde van de knieschijven, want het kraakbeen ziet er ondanks alles nog prachtig uit, dus het risico dat hij meer kwaad dan goed zou doen, was te groot.


Dit is bij mij uiteindelijk wel gedaan. Knieen waren goed op RX, MRI en zelfs botscan. Besloten tot een kijkoperatie omdat ik jong was en de kans op herstel gewoon heel groot. Gezien de ernst van mijn klachten, het feit dat fysio geen drol deed (steker nog, bij krachtmeting bleek mijn slechte been het sterkste :Y) ) dus toch van binnen bekeken. En toen bleek de achterkant van mijn knieschijf zo slecht dat ie rigoreus geschaafd is :+ 6 weken met het pootje omhoog en wederom fysio. Mijn knie is nooit meer helemaal goed geworden, maar zeker vele malen beter dan het was.

Nu nog steeds moet ik eigenlijk zorgen voor voldoende spieren om de boel netjes te houden. Maar ik vind krachttraining echt vreselijk saai :') Tapen was ook altijd heel erg fijn idd.

"Today me will live in the moment. Unless it's unpleasant, in which case me will eat a cookie." - Cookie monster

Levita

Berichten: 1416
Geregistreerd: 21-10-01
Woonplaats: arnhem

Re: patellofemoraal pijnsyndroom, help

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-03-22 15:41

Je zou kunnen informeren naar een fysio die EPTE toepast. Weet niet of je bang bent voor naalden? Ze prikken de pees aan in het gedeelte waar de pijn zit en zetten er stroom op. De pees wordt hierdoor aangemoedigd om opnieuw collageen aan te maken. Als je naar de fysio gaat, zorg dat je iemand gaat die hier echt gespecialiseerd in is. Die kijkt naar het hele plaatje, jouw houding, stand van je heupen, knieën en enkels.

#NeverforgetLevita 04-07-1993 - 27-10-2017
#NeverforgetZaza 28-04-2004 - 06-11-2020
Ruiterfysiotherapeut omgeving Arnhem
Houding en zit instructie met Joker
www.reflectfysiotherapie.nl

Annick75

Berichten: 1784
Geregistreerd: 16-09-09
Woonplaats: Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-03-22 15:43

Eelmo, ik ben ietsje ouder dan jij intussen O:) , dus vond de ortho het niet zo'n goed idee om te gaan opereren, misschien ook vanwege de inmiddels niet meer te corrigeren x-stand hoor.

Ik heb heel gericht oefeningen gekregen van de fysio die ik thuis kan doen, want ja, spieren op peil houden, is wel een must ja. Inmiddels zitten veel van die oefeningen gewoon in mijn sportprogramma. Door corona ben ik thuis gaan sporten en dan blijf ik doen, omdat ik daar meer variatie in heb (via een website) dan bij de sportschool en ik ook niet het risico loop bv in een groepsles perse mee te willen komen en dingen te gaan doen die ik eigenlijk moet laten. Nee, ik ben absoluut niet eigenwijs of koppig te noemen :D .

Maar nu doe ik van alles variërend van cardio, hiit en krachttraining tot yoga en pilates. In de pilates zitten ook veel dingen die dan weer goed zijn voor mijn knieën en enkels.

'Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan ~ Pippi Langkous

Amado
Berichten: 1327
Geregistreerd: 22-01-15

Re: patellofemoraal pijnsyndroom, help

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-03-22 16:18

Werkt EPTE bij PFPS? Ik ben niet bang voor naalden, dus kan er zeker eens over informeren.

Bedankt voor alle adviezen! Ik ga zeker kijken wat ik ermee kan

Amado <3 samen sinds 02-10-2015

Anoniem

Re: patellofemoraal pijnsyndroom, help

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-03-22 17:29

Denk niet alleen aan spieren rond de knieën, maar ook aan de spieren van je enkels en voeten _/-\o_

Suzanne F.

Berichten: 49173
Geregistreerd: 03-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-03-22 17:45

Shockwave therapie wil ook nog weleens helpen bij knieklachten.

Heb je geen vocht zitten onder de knieschijf of een verdikking?

"Through dangers untold and hardships unnumbered, I have fought my way here to the castle beyond the Goblin City to take back the child that you have stolen. For my will is as strong as yours, and my kingdom is as great - You have no power over me"

Levita

Berichten: 1416
Geregistreerd: 21-10-01
Woonplaats: arnhem

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-03-22 18:14

Amado schreef:
Werkt EPTE bij PFPS? Ik ben niet bang voor naalden, dus kan er zeker eens over informeren.

Bedankt voor alle adviezen! Ik ga zeker kijken wat ik ermee kan

Als het de patellapees is die klachten geeft zeker. Pfps is een verzamelnaam maar vaak heeft te maken met de pezen die over de kniesschijf lopen. De bovenbeen spier kan te kort zijn waardoor daar te veel spanning op staat. Een goede fysio kijkt naar jou hele keten, dus ook naar je heupen en enkels.

#NeverforgetLevita 04-07-1993 - 27-10-2017
#NeverforgetZaza 28-04-2004 - 06-11-2020
Ruiterfysiotherapeut omgeving Arnhem
Houding en zit instructie met Joker
www.reflectfysiotherapie.nl

Morganlefay

Berichten: 8695
Geregistreerd: 05-05-11
Woonplaats: Orkney

Re: patellofemoraal pijnsyndroom, help

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-03-22 18:47

Ik heb dit heel lang geleden ook gehad.
Kwam bij mij door een groeispurt.
Opgelost door gebruiken maar niet belasten.
In mijn geval was dat zwemmen.

Ben een HSP-er, dus wars van macht, hiërarchie en regels.
Een soeverein? die ligt in mijn gereedschapskist.

Eelmo

Berichten: 2925
Geregistreerd: 09-01-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-03-22 08:55

Humpiedumpie schreef:
Denk niet alleen aan spieren rond de knieën, maar ook aan de spieren van je enkels en voeten _/-\o_


En je heupen :)
...En je core, en je.... Alles eigenlijk :')

Annick, er zijn inmiddels ook al flink wat jaren verstreken sinds de kijkoperatie hoor haha.

"Today me will live in the moment. Unless it's unpleasant, in which case me will eat a cookie." - Cookie monster

Kirstenn
Berichten: 1578
Geregistreerd: 23-03-03
Woonplaats: Zevenaar

Re: patellofemoraal pijnsyndroom, help

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-03-22 09:08

Ik heb er ook al jarenlang last van, en waar ik het meeste effect van merk zijn m'n podotherapeutische zooltjes. Als ik er een paar dagen wat minder op loop dan heb ik meteen weer last van mijn knie. Dus als je die nog niet hebt, is dat echt een aanrader!

Anyone who thinks sunshine is pure happiness,
*has never danced in the rain

Suzanne F.

Berichten: 49173
Geregistreerd: 03-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-03-22 09:26

Mijn dochter heeft al jarenlang last van haar knieën en heeft met turnen speciale zooltjes in haar turnschoentjes. Toen ze veel trainde kreeg ze Osgood Schlatter, dan trekt de kniepees aan de groeischijf en daar krijg je een ontstekingsreactie. Ze had veel vocht onder de knie zitten. Met kinetisch tape heeft ze toen een hele tijd zelf getapet. Ze heeft ook oefeningen gehad van de fysio om de bovenbeenspier op te rekken. Inmiddels is de Osgood Schlatter onder controle maar de pijn in haar knieën is er nog steeds wel. Vooral als ze nog niet opgewarmd is. Ze is ook hypermobiel en dat schijnt er ook mee te maken te hebben.

Ik moet zeggen dat ik ook snel pijn in mijn knieën heb als ik ga traplopen of een stukje ren.

"Through dangers untold and hardships unnumbered, I have fought my way here to the castle beyond the Goblin City to take back the child that you have stolen. For my will is as strong as yours, and my kingdom is as great - You have no power over me"

secricible

Berichten: 25694
Geregistreerd: 07-07-04
Woonplaats: Maasbommel

Re: patellofemoraal pijnsyndroom, help

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-03-22 09:29

Hier ook PFPS. Wat voor mij hielp was triggers vinden. Zo is meer dan 5km hardlopen voor mij geen optie.
Ik ben bij een orthopeed geweest die een MRI heeft gemaakt. Hij heeft overwogen mijn knieschijven te verzetten vanwegen het ontsporen maar uiteindelijk niet voor gekozen.

Wat voor mij heel belangrijk is is de buitenste bovenbeenspier blijven trainen en de binnenste juist wat meer rust te geven. En daarnaast tapen.

"what is the bravest thing you've ever said?" asked the boy
"Help" said the horse


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: SemrushBot en 4 bezoekers