Earth schreef:Het komt op mij ook een beetje over alsof je van alles moet van jezelf. Dat je zo goed mogelijk wil zijn?
En over dat leren, ik dacht ook dat veel kennis verloren gaat, maar toch als ik dan ergens mee bezig ben dan komt het toch zo nu en dan weer boven Je onthoudt meer dan je denkt.
Ik begin eerst met het tweede deel: wat je zegt klopt zeker. Ik heb het van veel dierenartsen gehoord en ik heb een waardevolle les geleerd tijdens een gesprek met een professor. Zij zei: "Het doel van studeren is dat je al bekend raakt met de leerstof en het leert begrijpen. Alles perfect onthouden lukt niemand. Als je later in de praktijk iets even niet weet, dan kan je het opzoeken en weet je het in een oogopslag weer. Als je dan nog tijd moet besteden aan het leren begrijpen, dan heb je slecht gestudeerd". Dit probeer ik mijzelf steeds te herinneren. Tijdens de klinieken (stages) kom ik erachter dat ik toch stiekem veel weet/herken, maar dat ik er niet altijd actief op kan komen als iemand het mij vraagt. Maar toch weet ik wel waar ze het over hebben. Snap je?
Het eerste deel: dat kan ook wel kloppen. Ik heb het gevoel dat ik net zo veel moet weten als de interns (= pas afgestudeerde studenten die nog een jaar voltijds op de universitaire kliniek werken). Maar dat kan natuurlijk niet. Zij lopen 2 jaar voor op mij...
Ymor schreef:Als ik het zo lees denk ik vooral: let op dat je ook leert ontspannen. Ik heb een beetje hetzelfde, alle vrije tijd moet nuttig worden ingevuld. Daarom heb ik nu een fulltime baan, parttime werk ik op een hondenschool, ik doe moderatortaken, heb drie honden die allemaal 2 a 3 keer sporten in de week en ik heb nog twee pony's, daarnaast volg ik nog een opleiding. Ik kan je vertellen dat is best veel! En af en toe moet ik echt even ademen.
Dit heb ik veel gehoord, vooral van mijn ouders. En dat advies heb ik zeker aangenomen. De afgelopen jaar heb ik veel vaker de instelling gehad van: nu heb ik recht op rust. Wanneer ik mijn 'taken' af heb dan zorg ik ervoor dat ik van de vrije tijd geniet. Maar tegelijkertijd wil ik de tijd die ik aan school besteed efficienter benutten.
@Anniek22: bedankt voor de tip!!!
manou_diablo schreef:Probeer een manier te vinden om je theorie toepasbaar te maken, of misschien gewoon iets waar je op een andere manier nadenkt/werkt, die afwisseling zorgde er bij mij voor dat ik weer verder kwam
Ik ken toch wel wat medestudenten die in het weekend werken bij een kliniek. Echter is dat voor mij niet mogelijk omdat ik niet elk weekend naar NL kan reizen en in BE mag ik niet werken. Ik zou dan mijn recht op zorgtoeslag kwijt zijn (100 euro) en dus eerst zo'n 10 uur per maand kwijt zijn aan puur dat geld terugverdienen. Ik denk dat ik dan zo veel tijd kwijt ben aan werken dat mijn studie dan nog meer achteruit gaat...
pateeke schreef:Wat ik als student soms deed was een audio-opname maken van de lessen. Als ik dan stukken miste tijdens de les, kon ik herbeluisteren. Je mag dit evenwel niet zomaar doen, moet er toestemming voor hebben van de faculteit en/of docent.
De lessen worden hier gelukkig altijd opgenomen, dus ik kan ze terugkijken. Lessen die we zelf thuis moeten kijken (opnames van voorgaande jaren) gaan ook erg goed omdat ik ze steeds op pauze kan zetten. De andere 'live' online lessen volg ik live mee en dan heb ik mijn 'samenvatting' al helemaal getypt tegen de les klaar is. Ik heb dan niet meer de energie om de les nogmaals te bekijken
. Dat heeft weer te maken met geen ruimte meer in mijn hoofd hebben.
_Lois_ schreef:Ik denk dat je eens moet kijken naar wat voor leerstrategie bij jou past.
Je zegt dat je samenvattingen leert, waar waarschijnlijk de kern wel in staat van de stof.
Stamp je dit? Dus lezen tot je het uit je hoofd weet zegmaar?
Probeer eens op bijvoorbeeld een a4 eens een woordweb te maken over een bepaald onderdeel van de stof. Alles wat er aan gelinkt is zet je erbij, eventueel met voorbeelden of tekeningen of plaatjes, net hoeveel tijd je erin wil steken.
Als je de leerstof met verschillende zintuigen bekijkt sla je het beter op in je brein

Visueel maken dmv een woordweb is een voorbeeld.
Heb je een powerpoint tijdens de lessen? Probeer eens eerst minder mee te typen dan voorheen. Maar meer in steekwoorden of korte termen. Dan kun je dit later aanvullen met wat je nog weet of eventueel teruglezen in een boek. Door een tweede keer naar je steekwoorden te kijken zul je zien dat je vast al wel een en ander aan verbanden gelegd hebt met eerder geleerde kennis. Alleen activeer je die kennis op deze manier omdat je het brein laat werken, ipv het gewoon over te nemen.
Bestaat wellicht de kans dat je niet alles perfect onthoud en lager scoort, maar je maakt zo wel beter gebruik van je hersens.
Je hoofd minder vol maken kan ook door zoveel mogelijk zaken op te schrijven. Dus niet die boodschappen of afspraak in je hoofd onthouden, maar direct opschrijven of in een agenda zetten.
Dat scheelt ruis.
Een week of dagplanning maken met mogelijkheid om af te strepen creëert overzicht.
Op zondag kijken wat er de volgende week gaat komen. Wat zijn de verplichte zaken? en hoe deel je de tijd eromheen in? Specifiek wat momenten blokkeren voor die me-time die je noemt.
Maak daarin onderscheid tussen schermtijd (netflix) en andere manieren van ontspanning, want tijdens tv kijken staat je brein nog steeds 'aan'.
Ben je bekend met de Pomodoro methode?
Bedankt voor de tip. De manier van mijn samenvattingen maken is eigenlijk wat er op de ppt slides staat overtypen in eigen woorden en tegelijkertijd aanvullen met wat de professor aan het vertellen is. Op die manier heb ik alle details die nodig zijn voor het examen. Wanneer ik het dan ga leren dan maak ik wel vaker extra tekeningen/aantekeningen oid om het dan beter te onthouden.
Qua planning ben ik een ster al zeg ik het zelf
. Ik heb al jaren een specifieke manier hoe ik mbv kleurtjes ect. een planning maak voor een paar weken vooruit. Wanneer moet wat voor school, wanneer heb ik tijd om te sporten, etc. Dan kan ik het afstrepen en weet ik dat ik daarbuiten echte vrije tijd heb.
Ik ben niet bekend met de Pomodoro methode. Wat is dat?
kiomiamigo schreef:Je legt het heel mooi uit TS.
Als ik je verhaal zo lees, zit je in je hoofd. Ik bedoel daar mee dat je qua studie al in je hoofd moet zitten anders neem je de theoretische kennis niet op, maar ook je vrije tijd (op het sporten na) besteed je in je hoofd (netflix, bokt etc is allemaal hoofd energie)
Om je hoofd leeg te maken zul je uit dat hoofd en in je lijf "moeten" zakken. In je lijf kom je onder andere door muziek luisteren, de natuur in, mediteren, lekker met je handen in de grond, dansen, wissel douches koud/warm, creatief bezig zijn.
Qua studie geef je aan graag met dichte laptop de les in te willen, wat houd je tegen om dat te doen?
Je slaat de spijker op zijn kop! Ik voel alsof ik vast zit in een doos. Daarmee bedoel ik niet mijn lijf, maar mijn hoofd. Mijn hoofd zit in een doos en doet wat de doos binnenlaat; school, sport, etc. Er is geen ruimte voor meer.
Wat mij tegenhoudt om mijn laptop dicht te gooien is dat ik anders de studie niet haal. Zoals Roos_h ook heeft gezegd; proffen zeggen vaak inzicht te toetsen, maar ze willen eigenlijk dat je gewoon letterlijk hun hele cursus opschrijft. Ook met hun manier van woordgebruik. De essentie van je antwoord kan goed zijn, maar als het niet precies geschreven is zoals zij het hebben uitgelegd, dan mis je punten. Daarom typ ik letterlijk hun woorden over, omdat het anders gewoon niet lukt om een examen te halen... Wat dat betreft is het schoolsysteem zo verouderd...
Tiggs schreef:Ik breek even kort in: bij mij is die oprechte interesse pas gekomen na mijn studie. Ik haalde netjes al m'n tentamens, maar meer willen weten en door 'filosoferen'? Nee... Dat kwam pas later.
Dat is op zich wel fijn om te horen!