Psycholoog, hoe gaat dat?

Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
moonsparkle
Berichten: 22876
Geregistreerd: 21-03-05

Psycholoog, hoe gaat dat?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 18-03-20 14:20

Wegens wat problemen zit ik er aan te denken om naar een psycholoog te gaan, nu las ik dat je een verwijzing kunt vragen aan je huisarts, maar dat de wachttijden zo tot twee a drie maanden oplopen en dat de kans dat je iets vergoed krijgt alsnog klein is.

Ik zat dus te denken om te kijken naar psychologen met een niet zo'n lange wachtlijst maar ik zie door de bomen het bos niet meer? Er zijn er zoveel, wat is nou goed? Is er een soort review website voor? En wat kun je verwachten van een intake gesprek? En heeft het jou geholpen? Want de prijzen zijn behoorlijk hoog. :o

Warboel
Berichten: 14958
Geregistreerd: 04-11-08
Woonplaats: Leiden

Re: Psycholoog, hoe gaat dat?

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-03-20 14:25

Huisarts is sowieso de eerste stap :j
Soms kan je ook terecht bij de praktijkondersteuner van de huisarts.
Wachttijden zijn inderdaad erg lang, voor de specialistische GGZ heb ik een maand of 10 op de wachtlijst gestaan. De “normale” psycholoog was toen geloof ik een maand of 2, maar dat is al even geleden dat ik daar was.

Ik krijg gewoon alles vergoed.

JustFenna

Berichten: 169
Geregistreerd: 21-10-11
Woonplaats: Oldebroek

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-03-20 14:26

Volgens mij mag je niet zonder verwijzing naar de psycholoog. Ik zou zelf kijken naar welke psychologen er in je omgeving zitten, als je lange reistijd hebt, kan dat tegen werken.
Van een intake gesprek kan je verwachten dat ze je hulpvraag gaan uitvragen. Deze zou ik van tevoren dan ook vast bedenken. Dan kijken ze wat ze kunnen doen en of je aan het juiste adres bent.
Mij heeft het wel geholpen, maar het werd dan ook vergoed. Dus dat lijkt me dan ook anders.
Kijk ook even bij MIND. Die doen ook veel op psychologisch vlak en kunnen je ook telefonisch helpen met vragen. Daar zou je deze vraag ook kunnen neerleggen.

c_alsemgeest

Berichten: 22891
Geregistreerd: 18-01-04
Woonplaats: Ergens tussen Den Haag en Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-03-20 14:28

Zonder verwijzing naar een vrijgevestigde kan soms wel... maar dan betaal je ook de hoofdprijs.

Vraag of jouw huisarts een POH GGZ heeft...
zo'n type praktijk ondersteuner kan al en eerste stap met je zetten, en soms is dat zelfs al genoeg.
En indien dat niet voldoende is heb je ook een goede doorverwijzing.
Of het wel of niet vergoed wordt hangt heel erg samen met de problematiek en wat er nodig is hulp/behandeling. Of het een basis GGZ of een specialistische GGZ verwijzing is.

moonsparkle
Berichten: 22876
Geregistreerd: 21-03-05

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 18-03-20 14:29

Huisarts en ggz heb ik gesproken maar ik heb het gevoel dat ik daar niet genoeg ondersteuning in voel, dat is meer neem je rust en denk aan jezelf maar ik moet en wil toch vooruit op de een of andere manier en mijn werk wil ook natuurlijk dat ik stappen neem.

Je mag wel naar een psycholoog zonder verwijzing maar dat is dan op eigen kosten en door de wachttijden en doordat ik lees dat er veel niet vergoed word twijfel ik of ik het toch via de huisarts aan zal vragen of buitenom de huisarts.

secricible

Berichten: 26298
Geregistreerd: 07-07-04
Woonplaats: Maasbommel

Re: Psycholoog, hoe gaat dat?

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-03-20 14:30

Psycholoog wordt gewoon vergoed hoor, door je verzekering.
Je kan beste even kijken naar je verzekering, als je een naturapolis hebt is er minder mogelijk dan een restitutiepolis.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-03-20 14:31

Een huisarts moet je altijd doorverwijzen. Als de wachttijd lang is en je problematiek enigszins dringend is kan je bij grotere huisartsenpraktijken altijd wel terecht bij een POH-GGZ, dat is geen psycholoog maar wel iemand die als een soort tussenstap en luisterend oor kan fungeren.

Als je bij een psycholoog komt krijg je eerst een intake waarin besproken wordt wat je problematiek is en wat je graag uit therapie zou willen halen. Naar aanleiding daarvan wordt een behandelplan opgesteld dat een bepaalde tijd duurt. Dat krijg je vergoed van je verzekering in de meeste gevallen. Je evalueert tussendoor of het genoeg helpt en eventueel kunnen ze het behandelplan verlengen, wat dan ook binnen de vergoeding valt.

Als het je te lang duurt kan je je particulier inschrijven bij een psycholoog, dan kom je niet in de GGZ terecht maar daar kan je vaak wel voor een langere periode terecht. Daar betaal je vaak wel volle mep (of in ieder geval een gedeelte) voor uit eigen zak.

tokedri
Berichten: 1591
Geregistreerd: 17-11-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-03-20 14:32

Gaat voorlopig niet lukken denk ik met de corona nu
Wij doen al onze afspraken met al bestaande klanten telefonisch

moonsparkle
Berichten: 22876
Geregistreerd: 21-03-05

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 18-03-20 14:37

Bedankt voor de reacties, heb een lijst opgevraagd bij m'n zorgverzekering waar in staat wat er niet wordt vergoed maar als ik nog niet weet wat voor behandeling ik nodig heb weet ik dus eigenlijk niet of het wel of niet word vergoed, weet iemand wat dan de kosten zijn van een psycholoog waar je wel een verwijzing voor hebt van de huisarts maar geen vergoeding voor zou krijgen? Ik had niet verwacht iets te krijgen omdat ik vorige jaren niks had dus mijn eigen risico ligt al op 485,-

Als ik de poh ggz volgende keer weer spreek zal ik toch nog aankaarten wat de verdere mogelijkheden zijn.

VogeltjeM

Berichten: 3979
Geregistreerd: 31-12-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-03-20 14:55

Wat verwarring veroorzaakt is dat psycholoog geen beschermde titel is.

Voor een reguliere psycholoog, dus met universitaire studie + big-registratie (of werkend onder leiding van iemand met een big-registratie) heb je altijd een verwijzing nodig van de huisarts. Vervolgens kost het je je eigen risico (tenzij dat al op was). Als de betreffende instelling een contract heeft met jouw zorgverzekeraar, wordt het verder (dus buitenom je eigen risico) geheel vergoed. Als de instelling geen contract heeft met je zorgverzekeraar, dan kan het zijn dat je zelf een bepaald percentage moet betalen. Je eerste stap is dus naar de huisarts gaan, die kan je gericht verwijzen naar de goede plek. Ik raad je aan om dan ook niet te kijken naar wachttijden, maar naar de plek waar je het beste geholpen kunt worden voor jouw probleem (wederom: dat weet de huisarts).

Andere optie is het alternatieve circuit, maar dat zou ik nooit aanraden. Iedereen kan zich uitgeven voor psycholoog en er is geen enkele kwaliteitscontrole.

moonsparkle
Berichten: 22876
Geregistreerd: 21-03-05

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 18-03-20 15:01

Bedankt vogeltje, als ik nu dan al denk te weinig hulp te hebben aan de poh moet ik dan de huisarts vragen voor een doorverwijzing of zal ik het volgende gesprek met de poh afwachten en dan vragen of zij me kan doorverwijzen of mag ook enkel de huisarts dat doen?

VogeltjeM

Berichten: 3979
Geregistreerd: 31-12-07

Re: Psycholoog, hoe gaat dat?

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-03-20 20:08

Dat kan alleen de huisarts doen, maar je kan het vast prima bespreekbaar maken met de POH; als het goed is werken ze nauw samen.

joyce83

Berichten: 5660
Geregistreerd: 03-10-06
Woonplaats: Vlodrop, limburg

Re: Psycholoog, hoe gaat dat?

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-03-20 20:47

Ik werk bij een ggz instelling. We werken met DBC systematiek, of je moet al in een basistraject vallen. Je moet er vanuit gaan dat jouw einen risico geheel op gaat. Vaak zien we dat mensen een intake en 1 vervolggesprek hebben gehad en dat ze dan al eigen risico kwijt zijn. Alle tijd aan de cliënt moet worden genoteerd en telt mee in aantal minuten. Denk aan doornemen verwijzing, intake, verslag maken van de intake, bespreken in team, terugkoppeling client en huisarts etc.

Er zijn ook instellingen die werken met digitale zorg, dan kom je niet op kantoor maar gaat alles online. Maar idd naar de huisarts gaan is de eerste stap. Houd er rekening mee dat een hulpverlener alleen met je kan praten en mee denken, je zult het toch grotendeels zelf moeten doen.

Electra63

Berichten: 19968
Geregistreerd: 11-11-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-03-20 20:50

moonsparkle schreef:
Wegens wat problemen zit ik er aan te denken om naar een psycholoog te gaan, nu las ik dat je een verwijzing kunt vragen aan je huisarts, maar dat de wachttijden zo tot twee a drie maanden oplopen en dat de kans dat je iets vergoed krijgt alsnog klein is.

Ik zat dus te denken om te kijken naar psychologen met een niet zo'n lange wachtlijst maar ik zie door de bomen het bos niet meer? Er zijn er zoveel, wat is nou goed? Is er een soort review website voor? En wat kun je verwachten van een intake gesprek? En heeft het jou geholpen? Want de prijzen zijn behoorlijk hoog. :o


En bedrijfs maatschappelijk werk?
Ik ben daar naar toe geweest toen ik na een lange ziekte moest reïntegreren tijdens een vijandige fusie. Het heeft mij heel erg geholpen, terwijl ik heel sceptisch was.

Loes1996

Berichten: 1645
Geregistreerd: 13-04-12
Woonplaats: Gelderland

Re: Psycholoog, hoe gaat dat?

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-03-20 21:17

Hi! Ik werk zelf als psycholoog, wel in de verslavingszorg en hier geen lange wachtlijst gelukkig.
Huisarts lijkt me een goede eerste stap. Mogelijk dat de POH-GGZ namelijk ook al wat kan doen in de tijd dat je op een wachtlijst staat!

Wat je kan verwachten van een intakegesprek is dat de psycholoog aan jou gaat vragen wat maakt dat je daar komt. Ze willen wat weten over je klachten, zoals wanneer is dat begonnen en hoe zijn ze ontwikkeld. Dan willen we vaak ook nog weten hoe je leven er nu uit ziet. Wat voor werk doe je bv, heb je een vriend/vriendin, wat vind je leuk om te doen naast je werk, etc.. :) Mijn ervaring is dat cliënten snel op hun gemak zijn. Vaak zien ze erg op tegen de intake, maar zijn ze achteraf opgelucht dat ze hun verhaal hebben kunnen doen.
Als je het spannend vind dan is dat oké, het is tenslotte ook niet niks om even je problemen bij een vreemde te moeten delen.
Na een intake zal de psycholoog soms gaan overleggen met het team om samen een plan te maken voor je behandeling, dan zal je daarna een adviesgesprek krijgen. Soms krijg je ook al wel direct te horen wat ze je kunnen aanbieden qua behandeling.


Qua prijs kan je ervan uit gaan dat je je eigen risico kwijt bent. De meeste verzekeringen dekken een behandeling daarna wel. Ik raad mijn cliënten dan ook altijd aan het eigen risico niet te verhogen, want dan zijn ze meer kwijt dan die 385 euro.

moonsparkle
Berichten: 22876
Geregistreerd: 21-03-05

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 18-03-20 21:37

Bedankt voor je uitgebreide bericht,fijn bericht om te lezen. Het is inderdaad misschien wel goed om gesprekken te houden met poh ggz tot ik bij de psycholoog te recht zou kunnen.

Ik heb geen ervaring met een bedrijfsmaatschappelijk werker ik durf daar dan ook niet zo goed iets over te zeggen maar mijn gevoel zegt me dat dat nu niet genoeg zou zijn :o ben wel ook aan het kijken naar een coach voor nu dus misschien is een bedrijfsmaatschappelijk werker misschien wel een optie voor kort termijn.

Janneke2

Berichten: 23646
Geregistreerd: 28-02-13
Woonplaats: Ergens in Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-03-20 22:00

moonsparkle schreef:
Wegens wat problemen zit ik er aan te denken om naar een psycholoog te gaan, nu las ik dat je een verwijzing kunt vragen aan je huisarts, maar dat de wachttijden zo tot twee a drie maanden oplopen en dat de kans dat je iets vergoed krijgt alsnog klein is.

Ik zat dus te denken om te kijken naar psychologen met een niet zo'n lange wachtlijst maar ik zie door de bomen het bos niet meer? Er zijn er zoveel, wat is nou goed? Is er een soort review website voor? En wat kun je verwachten van een intake gesprek? En heeft het jou geholpen? Want de prijzen zijn behoorlijk hoog. :o



Er zijn vrijgevestigde psychologen die gewoon door de zorgverzekering vergoed worden, dus even 'Apeldoorn bellen' ;) .

Een van de aspecten van een goede psycholoog is, dat jij je op je gemak voelt bij hem of haar.
En denk na over wat je wil. Wil je met nadruk steun, of spuien? Of nieuwe informatie/ een andere blik, omdat je 'in een cirkel vast zit'? Hoeveel stress kun je hebben (confrontatie kan er bij horen en sommigen zweren hier bij) of wil je vooral hulp bij 'stresslevels down'?
Heb je enige kennis van de verschillende technieken? Ik ben bij een 'rogeriaan' over de vloer geweest, heb cursussen gevolgd mbt Gestalt, psychosynthese, Transactionele analyse (TA), bioenergetica, bij iemand die hypnose plus nlp deed, en ik heb veel gehad aan emdr.
(And do not buy the bullshit: 'je moet het zelf doen'. Je vraagt om hulp "niet omdat je het niet zelf wil doen", maar omdat het je niet lukt. Schuift iemand jou dit in de schoenen: benen maken!)

Een intake gesprek is er zogezegd vooral voor de psycholoog, het gaat om 'een beeld krijgen van wat er speelt'. Bij het riaggs was de intake destijds 4 gesprekken, inclusief een uur praten over je gezin van herkomst en een uur over wat je zoal zou willen bereiken.

Blue_flower
Berichten: 2245
Geregistreerd: 26-01-15

Re: Psycholoog, hoe gaat dat?

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-03-20 22:16

Wat is precies wat je hoopt te vinden in een psycholoog?

VogeltjeM

Berichten: 3979
Geregistreerd: 31-12-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-03-20 07:49

joyce83 schreef:
Houd er rekening mee dat een hulpverlener alleen met je kan praten en mee denken, je zult het toch grotendeels zelf moeten doen.


Dit vind ik een erg demotiverende opmerking voor iemand die nog aan het begin van z'n traject staat. Geen fijne toevoeging. Daarbij: het zelf doen is niet hetzelfde als het alleen doen!

joyce83

Berichten: 5660
Geregistreerd: 03-10-06
Woonplaats: Vlodrop, limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-03-20 08:11

VogeltjeM schreef:
joyce83 schreef:
Houd er rekening mee dat een hulpverlener alleen met je kan praten en mee denken, je zult het toch grotendeels zelf moeten doen.


Dit vind ik een erg demotiverende opmerking voor iemand die nog aan het begin van z'n traject staat. Geen fijne toevoeging. Daarbij: het zelf doen is niet hetzelfde als het alleen doen!


Wellicht wat onhandig verwoord. Het is zeker niet demotiverend bedoeld. Ik zie ook dat bij ons heel veel mensen er wel veel aan hebben. Vooral hun verhaal kwijt kunnen en dat iemand met ze mee denkt hoe het anders te gaan doen, anders te zien etc.

TS laat je niet tegenhouden door mijn opmerking. Kijk vooral waar je hulp zou kunnen vinden en waar je je prettig bij voelt.

Amado
Berichten: 1677
Geregistreerd: 22-01-15

Re: Psycholoog, hoe gaat dat?

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-03-20 08:39

Ik lees hier nu toch wel veel over dat het eigen risico hoogst waarschijnlijk op gaat. Maar waar wordt die informatie vandaan gehaald? Op basis van welke behandeling?
Ik loop al 6 jaar lang bij psychologen en ook na mijn 18e werd alles vergoed (heb hiervoor 3 jaar geen behandeling gehad, dus het komt niet doordat het doorlopend is)

Voor TS,
Ik weet niet wat je hulpvraag is, maar er zijn praktijken die enkel korte behandelingen doen. Deze zijn voor mensen waarbij er een (beginnend) probleem is wat nog niet lang speelt. Zo hebben wij hier in de regio Utrecht HSK zitten. De wachttijd is daar maximaal 2 weken tot het eerste gesprek en zelfs dat is al lang bij hun. Je krijgt dan 9-15 behandelingen, afhankelijk van je hulpvraag

Zodra je de gespecialiseerde kant op moet kunnen de wachttijden enorm oplopen ja, ik sta momenteen op een wachtlijst voor 43 weken voor de intake, daarna volgen er nog minimaal 10 weken tot de eerste behandeling.

Ik zou langs je huisarts gaan en vragen om een doorverwijzing, je zult kort moeten vertellen waar je mee zit. Vraag dan ook om wat ik net uitleg, een praktijk met een korte behandelings duur. Mocht je daar uiteindelijk niet genoeg aan hebben kunnen zij een brief naar je huisarts opstellen voor gespecialiseerde hulpverlening

moonsparkle
Berichten: 22876
Geregistreerd: 21-03-05

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 19-03-20 09:26

De huisarts weet door een gesprek gelukkig deels wat er speelt, maar meer wat er recent is gebeurd waardoor het nu niet gaat, maar ik wil echt een soort grote soort opruimbeurt voor dingen die heftig zijn maar waarvoor ik nooit hulp heb gezocht,waar ik nooit uitgebreid over heb kunnen praten, waar nooit vragen over zijn gesteld. En steun in hoe ik weerbaarder kan worden, beter om kan gaan met bepaalde situaties.

joyce83

Berichten: 5660
Geregistreerd: 03-10-06
Woonplaats: Vlodrop, limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-03-20 09:37

Amado schreef:
Ik lees hier nu toch wel veel over dat het eigen risico hoogst waarschijnlijk op gaat. Maar waar wordt die informatie vandaan gehaald? Op basis van welke behandeling?
Ik loop al 6 jaar lang bij psychologen en ook na mijn 18e werd alles vergoed (heb hiervoor 3 jaar geen behandeling gehad, dus het komt niet doordat het doorlopend is)


Ik werk bij een GGZ-instelling. Dit is 2e lijns. We werken met diverse disciplines en in teamverband (psychiaters, psychologen, SPV etc.)
Wij werken met een DBC, dat houd in dat de combinatie van een diagnose met het totaal aantal minuten (dus ook indirecte tijd voor brieven en overleggen) bij elkaar wordt opgeteld. Afhankelijk in welke groep je valt (diagnose + aantal minuten) hangt er een prijskaartje aan. Dat zijn vaak honderden euro's als niet ruim over de 1000.

De cliënt betaald alleen hun eigen risico (in ieder geval bij ons) is dat al op gegaan aan andere dingen dan zal een cliënt dit niet merken. Een DBC loopt maximaal een jaar, dus zal ook na dat jaar gesloten worden, bij ons telt de startdatum van het dbc van welk jaar het eigen risico zal worden berekend. Ben je eerder klaar dan zal het eerder gedeclareerd worden, anders pas een jaar later (en dan nog wat ruimte ivm administratieve verwerking). Ben je na een jaar nog niet klaar met behandeling dan wordt het verlengd en telt weer een nieuwe periode van max een jaar.

joyce83

Berichten: 5660
Geregistreerd: 03-10-06
Woonplaats: Vlodrop, limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-03-20 09:38

moonsparkle schreef:
De huisarts weet door een gesprek gelukkig deels wat er speelt, maar meer wat er recent is gebeurd waardoor het nu niet gaat, maar ik wil echt een soort grote soort opruimbeurt voor dingen die heftig zijn maar waarvoor ik nooit hulp heb gezocht,waar ik nooit uitgebreid over heb kunnen praten, waar nooit vragen over zijn gesteld. En steun in hoe ik weerbaarder kan worden, beter om kan gaan met bepaalde situaties.


Vooral hulp zoeken, je bent al goed bezig door met de huisarts dit te bespreken.

WowAmigo
Berichten: 4887
Geregistreerd: 22-07-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-03-20 10:00

Oh ik lees even mee, zit eigenlijk in een soortgelijke situatie. Ik heb een verwijzing van de huisarts, maar toen ik contact opnam met een praktijk werd me verteld dat er niets vergoed zou worden omdat ik geen DSM-gerelateerde verwijzing had? (ik moest maar op papier laten zetten dat ik een vermoeden van een stoornis/depressie had, euh nee bedankt }:0 )

Maar hoe zit het dan, kost het je dan alleen je eigen risico of moet je dan het hele traject zelf vergoeden? Want degene waar ik contact mee had kost 90 euro per uur, als je dan een sessie of tien/twintig nodig hebt ben ik wel failliet -O-

POH is me ook aangeboden overigens, maar daar ben ik eerder geweest en daar heb ik geen vertrouwen meer in.