Schoonmoeder terminaal

Moderators: Polly, Ladybird, Hanmar, Giolli, Dani, ynskek, Mjetterd

 
 
poetser

Berichten: 3989
Geregistreerd: 29-03-04
Woonplaats: Provincie Antwerpen

Schoonmoeder terminaal

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-11-18 11:41

Lang getwijfeld of ik dit topic zou aanmaken of niet. Mijn vriend praat er niet over, maar ook ik zit er mee. Mijn vriend en ik zijn nu een half jaar samen en zijn ouders hebben mij en mijn zoontje ontvangen met open armen. Het zijn zulke lieve mensen.

Van de zomer kreeg mijn schoonmoeder (moeke voor de familie) een verkoudheid. Deze was snel over, maar ze was er van overtuigd dat ze niet lang meer te leven had. Mijn vriend werd hier altijd boos om, zei dat ze dat niet moest zeggen en dat ze nog lang te leven had.
Haar grote angst was om kanker te krijgen, mijn schoonzus was op dat moment nog bezig met chemo vanwege borstkanker.

Na die verkoudheid is ze blijven hoesten. Volgens de huisarts was het een beginnende bronchitis. Eind september was hij er van overtuigd dat het een chronische bronchitis was geworden. Doordat medicijnen niet aanvliegen verwees hij haar eindelijk door naar een specialist (tot op heden snap ik niet waarom dit zo lang moest duren).
Vorige maand viel het verdict. Longkanker en uitzaaiingen naar alle vitale organen. Genezing is onmogelijk, stabiliseren zijn ze aan het proberen. Het harde verdict, in het beste geval, als de chemo extreem goed aanslaat, nog maximaal een jaar.

Op dit moment ligt moeke al 2 weken in het ziekenhuis. Dit in eerste instabtie uit voorzorg vanwege de chemo. Ze heeft nu 3x gehad en het lijkt iets te helpen. Helaas kan ze zelfstandig niet voldoende meer ademen en krijgt ze eten via een sonde, omdat ook eten haast niet meer gaat.
De afgelopen maand is ze al 12 kilo afgevallen.

Zij en mijn schoonvader hebben in een korte tijd een grote plaats in mijn hart gekregen. Ze zijn voor mij de ouders die ik nooit heb gehad.
Maar hoe ga je hier mee om? Wat kan je meer doen dan die mensen sterkte wensen en helpen waar nodig?
Ik heb die ziekte al meermaals meegemaakt, maar bij mijn oma was ik slechts 12 jaar en de andere mensen stond ik er verder vanaf.

Sorry voor het lange verhaal, maar het doet mij goed alles eens op te kunnen schrijven.


upendo

Berichten: 21165
Geregistreerd: 19-02-08

Re: Schoonmoeder terminaal

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-11-18 11:43

Allereerst: wat een ontzettende kaksituatie. Heel veel sterkte aan jou en alle mensen om je heen.

Uit ervaring kan ik zeggen dat het enige wat je kan doen is dat je er bent. :) Achter iemand staat als het ook minder gaat en de zware periode's wat 'beter' te maken door een handje te helpen op welke manier dan ook.

XladyX
Berichten: 1014
Geregistreerd: 23-07-06
Woonplaats: NL

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-11-18 11:49

Wat een ontzettend moeilijke situatie TS. Allereest veel sterkte voor jou en iedereen. Ik denk dat het enige wat je kunt doen (zoals hierboven genoemd) er voor ze zijn. En wellicht kun je ergens in ondersteunen, zorgen voor het huishouden of andere taken/zorgen/papierwerk of regelwerk uit handen nemen voor je schoonouders zodat deze daar zich nu niet bezig mee hoeven te houden. Sterkte :(:)

poetser

Berichten: 3989
Geregistreerd: 29-03-04
Woonplaats: Provincie Antwerpen

Re: Schoonmoeder terminaal

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-11-18 12:00

Dank jullie wel.

Het huishouden wordt gedaan door thuiszorg, de financiën door mijn schoonzus. Wel koken we regelmatig voor mijn schoonvader en eten we samen, anders eet hij niet/te weinig. Ook bel ik regelmatig naar hem om hem te laten praten. Mijn schop zus is een betweter op dit vlak. Zij is inmiddels schoon verklaard en vind dat zij alle kennis heeft omdat ze de kanker overleefd heeft. Alle respect voor haar natuurlijk, daar niet van.

Volgende zomer zouden ze 50 jaar getrouwd zijn. Wat zou ik ze die dag dag nog graag laten meemaken samen.

Kinke
Berichten: 18561
Geregistreerd: 20-02-04
Woonplaats: Overijssel

Re: Schoonmoeder terminaal

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-11-18 12:12

Heel veel sterkte voor jullie allemaal TS.
Het praktische deel is zo te lezen geregeld, en samen eten met je schoonvader is natuurlijk fijn voor hem en zo krijgt hij toch zijn eten binnen. Spreek het ook uit naar je schoonmoeder, dat je haar zo'n lief mens vindt en dat jij ook verdriet hebt om de situatie. Kortom, hou het niet alleen praktisch maar laat je gevoel ook spreken. Ook ten opzichte van je vriend, laat hem weten dat jij er verdriet van hebt. Ook al reageert hij daar niet (direct) op, toch mag je je eigen gevoel niet negeren omdat hij er niet over praat.

Zoolgangster

Berichten: 8526
Geregistreerd: 08-04-06
Woonplaats: 5.089,6 km van Omsk

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-11-18 12:31

Kinke schreef:
Heel veel sterkte voor jullie allemaal TS.
Het praktische deel is zo te lezen geregeld, en samen eten met je schoonvader is natuurlijk fijn voor hem en zo krijgt hij toch zijn eten binnen. Spreek het ook uit naar je schoonmoeder, dat je haar zo'n lief mens vindt en dat jij ook verdriet hebt om de situatie. Kortom, hou het niet alleen praktisch maar laat je gevoel ook spreken. Ook ten opzichte van je vriend, laat hem weten dat jij er verdriet van hebt. Ook al reageert hij daar niet (direct) op, toch mag je je eigen gevoel niet negeren omdat hij er niet over praat.


Mee eens, al kan het zijn dat de vriend het misschien niet trekt om (veel) over gevoelens te praten, mijn man is ook zo dat hij het vermijdt en liever niet wil dat ik er veel over praat… Dat betekent niet dat hij niets voelt of onverschillig is! Hij is net zo goed verdrietig. (Zijn vader is een paar jaar terug overleden, en zijn moeder overleed een aantal jaar daarvoor.)


TS, ik wil je veel sterkte wensen, de praktische dingen worden al geregeld, en het voordeel daarvan is, dat je je schoonvader en schoonmoeder beiden aandacht kunt geven. Voor mensen die terminaal zijn, is het fijn dat je er voor ze bent, je hoeft niets ingewikkelds te doen, gewoon er zijn, of je wel of niet makkelijk praat. Ik weet niet wat je schoonmoeder leuk vindt, misschien kunnen jullie samen foto's bekijken, of tijdschriften, een of andere hobby of zo, en hebben jullie wat afleiding.

poetser

Berichten: 3989
Geregistreerd: 29-03-04
Woonplaats: Provincie Antwerpen

Re: Schoonmoeder terminaal

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-11-18 21:54

Vandaag op bezoek geweest bij Moeke. Psychisch gaat ze hard achteruit momenteel. Heel verward. Ook heeft ze gisteren toestemming gegeven voor de volgende chemo ronde volgende week.
Wel is de palliatieve zorg bezig met zijn opstart.

dito

Berichten: 5034
Geregistreerd: 27-09-11
Woonplaats: int noord-westen van ut land

Re: Schoonmoeder terminaal

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-11-18 22:04

Jeetje...kreeg kippenvel dat ik het las. Van verkoudheid naar dit....hoe bizar! Lastig he vanaf de zijlijn meekijken. Er zijn is het belangrijkste wat je kan doen en je gevoel uiten nu het nog kan. Dat je vriend wat stil is, zal zijn omdat dit hem ook allemaal overvalt. Lastige is dat een ieder er anders mee omgaat...de een denkt, de ander wilt graag praten ect. Goed van je om een topic te openen zodat je het in ieder geval van je af kunt praten. Is belangrijk.
Heel veel sterkte de aankomende tijd!

Linnie050

Berichten: 10790
Geregistreerd: 20-04-11
Woonplaats: Gelderland de veluwe

Re: Schoonmoeder terminaal

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-11-18 22:14

Poetser het gaat nu heel hard.
Wat jullie doen is het enige wat je kan doen.

Begin dit jaar helaas ook meegemaakt.
Heel zwaar.
Wij hebben op het eind gezamelijk afscheid genomen en daarna kwam er een arts en zij heeft iets toegediend zodat ze langzaam ging slapen. In de nacht is ze overleden.

Wees er voor elkaar en help elkaar.
Moeilijk dat je vriend er weinig over praat.
Zeg dat je er voor hem bent of schrijf het een keer op een kaartje.

Heel veel sterkte

Janneke2

Berichten: 16852
Geregistreerd: 28-02-13
Woonplaats: Ergens in Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-11-18 10:50

Heel erg veel sterkte in deze moeilijke tijd...! :(:)

Je staat er bij en kunt vrijwel niets.
Longkanker is een sluipmoordenaar: als het onding wordt gevonden is het te laat. |(

Je doet het enige wat je kunt doen: er zijn, steun geven, eten voor je schoonvader koken.

Lastig dat je vriend in deze geen prater is. "Mannen zijn soms net oesters", de pijnlijkste dingen houden ze binnen. Het is belangrijk dat jij op jouw manier hier mee kan omgaan en hij op de zijne.
En wat hopelijk wel kan, 's avonds op de bank tegen hem aankruipen, een arm om je heen en zeggen dat jij behoefte aan zijn aanwezigheid hebt.
(Mijn Klaas kan soms panisch worden van het idee 'dat ik ergens last van heb en dat hij het niet kan verhelpen'. Die eis stel ik totaal niet, maar dat idee spookt rond. En alleen maar een arm om jou heen slaan als jij dat wil, 'dat kan hij leveren'.)

[o]

Je suis Charlie - comme tout le monde.

(...en BAH wat is dit onderschrift actueel. )

Celine_Famke

Berichten: 6363
Geregistreerd: 18-11-12
Woonplaats: Alkmaar

Re: Schoonmoeder terminaal

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-11-18 11:21

Pfoe, dit doet mij echt heel erg denken aan mijn oma die een paar maandjes terug is overleden..

Bij haar begon het ook met een verkoudheid, gewoon niet zo lekker, paar keer naar de dokter geweest. Afvallen. Uiteindelijk voor de zekerheid een foto van haar longen gemaakt, en ja hoor.. Longkanker. Echt een enorme klap voor de hele familie. Oma stond nog zo volop in het leven.. Genoot van alles. Ze was nog helemaal niet klaar om te gaan, zo oneerlijk..

Bij haar is er ook gestart met chemopillen. Kreeg ze nare zweren van op haar huid en haar conditie ging zwaar achteruit. Binnen een paar weken lag ze alleen nog maar op bed. Mentaal gezien was het ook echt een heel ander persoon. Echt heel sneu en zwaar om mee te maken.

Een paar weken later opnieuw naar het ziekenhuis om te kijken hoe het verliep nu met de chemo. De tumoren in haar longen waren heel veel kleiner geworden, dus dat was heel even positief. Maar ze bleek ook ineens een enorm grote tumor op haar lever te hebben. Vandaar dat ze dus zo hard achteruitging alsnog.

Een week later is ze overleden.. Met palliatieve sedatie. Het ging niet meer. Ze had zoveel pijn. De ene week zat ze nog aan tafel, haar eigen rouwkaarten voor te bereiden.. De week erop was ze er niet meer.. Het is zo bizar snel gegaan en emotioneel gezien had iedereen het er onwijs zwaar mee. Nog steeds. Het is niet niks, zo’n strijd is voor iedereen ontzettend zwaar.

TS, ik heb niet echt tips voor je. Het is gewoon enorm rot, maar je staat machteloos. Kl*te ziekte is het ook.
Probeer er zoveel mogelijk voor iedereen te zijn, maar ook voor jezelf! Samen sta je sterk. Wees er voor elkaar. Heel veel sterkte!!

Shenna van de Smid (Onne 376 stb sport x Beart 411 stb sport preferent) Instagram: @friesian_shenna
FAMKE ELVIRA 01-07-2001 ~ 19-07-2017

Misty12

Berichten: 6895
Geregistreerd: 31-10-05
Woonplaats: omgeving enschede, op de fiets, bij de paarden en soms gewoon in huis.

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-11-18 11:33

Heel veel sterkte voor jou en je lieve familie. Dit is wel hel zwaar idd.

Heb geen spijt van de dingen die je doet, maar van de dingen die je niet gedaan hebt.
It's easier to leave than to be left behind- R.E.M. -leaving New York
Irma, my star in heaven 23-05-1990 - 27-05-2019

Popstra

Berichten: 9896
Geregistreerd: 21-06-08

Re: Schoonmoeder terminaal

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-11-18 11:50

Och wat een vreselijke situatie..
Wat je kunt doen doe je al namelijk zo veel mogelijk bij ze zijn in deze tijd. Je hoeft niet van alles te doen, Al zit je gewoon samen voor de tv en word er niks gezegd.
Heel veel sterkte gewenst

luuntje

Berichten: 11685
Geregistreerd: 18-08-04
Woonplaats: Nieuw-Vennep

Re: Schoonmoeder terminaal

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-11-18 17:33

Kanker is een nare ziekte.
Mijn schoonvader kreeg longkanker met uitzaaiingen naar zijn lever.
Prognose was een jaar. En na een jaar is hij inderdaad overleden.

We hebben veel gepraat.
Hij is meegeweest met kinderpartijtje van onze zoon.
Gewoon er zijn was genoeg.
Al ben ik vreselijk blij dat schoonvader tegen mijn man heeft gezegd ‘ik hou van jou en ben trots op je’.

Sterkte.

[o]

poetser

Berichten: 3989
Geregistreerd: 29-03-04
Woonplaats: Provincie Antwerpen

Re: Schoonmoeder terminaal

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-11-18 09:43

Voor jullie ook veel sterkte. Wat een rotziekte is het toch.

Hier gisteravond een minder fijn telefoontje gehad. Moeke kreeg ineens het besef(ze was ook ineens heel helder) dat ze gewoon dood gaat... Ze wilt de chemo wel nog, maar daarna hoopt ze dat het zo snel mogelijk gedaan is. Ze geeft het op, vechten wilt ze niet meer. Ze wilt ons niet een lange tijd ten laste zijn.
Ergens snap ik haar wel, vriend niet. Die is heel boos geworden. Ik heb hem maar laten schelden en tieren. Hij kan het maar kwijt zijn.

Vandaag begint ze met schoonzus aan de voorbereiding van haar crematie, doodsprentje kiezen en een klein tekstje maken waarin zij afscheid neemt van al haar dierbaren.

Janneke2

Berichten: 16852
Geregistreerd: 28-02-13
Woonplaats: Ergens in Drenthe

Re: Schoonmoeder terminaal

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-11-18 09:56

Heftig hoor, zo'n telefoontje!
Je eigen crematie voorbereiden is ook niet niets!
Maar wel een goede vorm van afscheid nemen. Y;(

[o]

Je suis Charlie - comme tout le monde.

(...en BAH wat is dit onderschrift actueel. )

dito

Berichten: 5034
Geregistreerd: 27-09-11
Woonplaats: int noord-westen van ut land

Re: Schoonmoeder terminaal

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-11-18 10:24

Jeetje wat gaat het snel ineens. Jullie zitten in achtbaan van emoties. Misschien dat het je schoonmoeder ook wat rust kan geven dat ze er zelf nog een hand in heeft door dingen voor te bereiden zoals ze zelf zou willen.

StillAngel

Berichten: 6075
Geregistreerd: 03-03-07
Woonplaats: Vlakbij Alkmaar

Re: Schoonmoeder terminaal

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-11-18 10:26

Heel veel sterkte. Ik zit precies in dezelfde situatie.. schoonmoeder had borstkanker 5 jaar terug en recentelijk teruggekomen, inclusief uitzaaiingen in haar hersenen en lymfeklieren. Einde verhaal :(

Connie, oftewel in leuke buien: sponsje :D I will never forget you! Mijn lieve konijntje voor altijd in mijn hart..
01-09-2001
30-05-2010

chamion
Huisheks

Berichten: 3300
Geregistreerd: 22-03-07
Woonplaats: In between two homes

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-11-18 10:48

Ik heb deze ziekte en ook longkanker van zeer dichtbij meegemaakt. Eigenlijk is iedereen in mijn directe omgeving overleden aan kanker.

De longkanker zat bij mijn vader. Hij ging licht overspannen 3 maanden op vakantie met mijn moeder. Lekker in de camper weg. Wel verkoudheidsklachten maar niks extreems. Na de 3 maanden stuurde mijn moeder hem naar de huisarts. De huisarts vertrouwde het niet, al 3 maanden aan het hoesten en die 3 maanden in Griekenland en Turkije rondgereisd. (warm klimaat) Dus hij is direct naar het ziekenhuis gestuurd om foto's te maken.

Bij aankleden kreeg hij te horen dat hij werd opgenomen want ze hadden wat gezien (niks bijzonders? = naar huis via huisarts uitslag normaal gesproken) Na 3 dagen werd een biotope genomen en kregen we te horen longkanker, niet operatie geschikt, de chemo zou niks doen. 3 maanden verwachting te horen gekregen.

Vanaf het moment dat mijn vader realiseerde dat het klaar was is hij zijn eigen crematie gaan regelen. Wij (moeder en ik) mochten daar niet bij aanwezig zijn. Natuurlijk hadden we op bepaalde punten wel zeggenschap maar hij wilde het naar eigen wens invullen.

9 weken later is hij in het ziekenhuis overleden, wij waren die hele dag bij hem, die dag viel hij vaak "weg", we noemde het in slaap vallen en weer wakker schrikken maar eigenlijk stopte zijn lijf er al mee. Uiteindelijk heeft hij ons weggestuurd om thuis te gaan slapen. We waren nog geen uur thuis en we werden gebeld door het ziekenhuis dat hij rustig in slaap was gevallen en dat toen zijn hart ermee stopte.


Ik wens jou en je vent heel veel sterkte toe in de komende tijd. En inderdaad ventileer alle emotie's alleen niet naar Moeke. Dat helpt echt heel erg. Praat, schreeuw, jank en lach samen om alles wat jullie hebben meegemaakt en nog gaan meemaken.

Leuk en super gezellig ponykamp op de Veluwe:
https://www.bokt.nl/markt/ad/508038/pon ... -de-veluwe
Alles leren van en over pony's?
https://www.bokt.nl/markt/ad/508040/manegeweek

poetser

Berichten: 3989
Geregistreerd: 29-03-04
Woonplaats: Provincie Antwerpen

Re: Schoonmoeder terminaal

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-11-18 11:10

Het gaat echt heel snel allemaal. Zaterdag zat ze lekker in een stoel voor het raam van het zonnetje te genieten. Ze eet weer zelf, alleen gemalen voedsel, maar ze eet. Ze is van de zuurstof af, alleen tijdens de nacht krijgt ze nog extra zuurstof zodat ze rustiger slaapt en ze zag er eigenlijk weer vrij goed uit. Wel heel verward en afwezig, maar toch gaf het ons hoop dat we nog een tijd van haar konden genieten. Wat zouden we haar graag een knuffel geven, want nu ze die het hardste nodig heeft mag dat niet door die chemo en haar zwakke weerstand.
Schoonzusje heeft wel goed nieuws gehad, ze is op controle geweest en is nu al 3 maanden schoon na borstkanker. Heeft Moeke die zorgen er tenminste niet kon nog eens bij.

Helaas kan ik zelf de komende dagen niet meer op bezoek gaan, ook vriend moet uitkijken en schoonpa kan beter ook even niet komen dankzij een zeer slecht getimede verkoudheid.

Pfff wat vind ik het nu moeilijk om de breuk met mijn eigen moeder in stand te houden. Het kan zo snel gaan...

SaraViavia

Berichten: 1669
Geregistreerd: 13-02-11
Woonplaats: Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-11-18 11:35

Jeetje wat een heftig verhaal weer. Vooral dat je haar wil knuffelen en dat het niet mag, daar krijg ik echt kippenvel van. Het doet me ook een beetje denken aan mijn oma, waarbij het proces ongeveer een jaartje geleden begon. Ik kreeg na een paar weekjes ziekenhuis het telefoontje dat ze niet meer beter kon worden en of ik er akkoord mee ging dat oma zsm naar ons thuis toe kwam om te sterven. Dat was haar laatste wens. Natuurlijk doe je dat dan! Zo kwam ze een weekje later bij ons in de woonkamer te liggen en hebben we, ondanks ze steeds slechter aanspreekbaar werd, toch nog een weekje of 2 met haar door kunnen brengen. De dag na kerst overleed ze in mij en mijn ouders bijzijn. Jeetje, begin nu zelf weer te huilen.
Ik heb zelf nog een heel verhaal aan oma verteld waar ik haar allemaal dankbaar voor was en tijdens de uitvaart nog één laatste speech voorgedragen. Mij heeft dat heel erg geholpen, ook al weet ik niet of ze het nog meegekregen heeft. Vraag haar eventueel of ze nog wensen heeft (niet per se om zelf te doen, maar wat jullie zouden kunnen doen voor haar / voor jezelf) en wij hebben zelf heel vaak tegen mijn oma gezegd dat ze niet bang hoefde te zijn. Hoe moeilijk het ook is.
Ik wens je ontzettend veel kracht en sterkte toe!

Levende verzameling: 1 shetlander, 3 A-welshjes, 1 haflinger, 1 fries x tinker en 1 KWPN'er <3

poes

Berichten: 22966
Geregistreerd: 23-01-04
Woonplaats: Gent

Re: Schoonmoeder terminaal

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-11-18 15:08

Hier gelijkaardig, mijn schoonmama is een week overleden nu. Zij wou niet stoppen... dat is ook iets.

Helpen met praktische zaken en er zijn voor elkaar en samen maar huilen, veel meer kun je niet doen.

Sterkte TS.

"I say the forces of this planet all were bound in this cat" (Zita Swoon)
I guess I wish you well, a little bit of heaven and a little bit of hell...

Anoniem

Re: Schoonmoeder terminaal

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-11-18 15:26

Sterkte.

En als de band met je eigen moeder nog te redden is, probeer het, laat het niet aan jou gelegen hebben als je later terug kijkt.

poetser

Berichten: 3989
Geregistreerd: 29-03-04
Woonplaats: Provincie Antwerpen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-11-18 15:41

Anoniem schreef:
Sterkte.

En als de band met je eigen moeder nog te redden is, probeer het, laat het niet aan jou gelegen hebben als je later terug kijkt.


Dat zit er voorlopig niet in vrees ik. Meer zeg ik er niet over in dit topic. Degene die mij hierover willen adviseren wil ik wel een pb sturen.

Nu eerst een paar uurtjes proefdraaien bij mijn mogelijke nieuwe baan. Zal wat afleiding geven. Daarna schoonpa nog eens bellen.

poetser

Berichten: 3989
Geregistreerd: 29-03-04
Woonplaats: Provincie Antwerpen

Re: Schoonmoeder terminaal

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-11-18 18:51

Ze is weer thuis *\o/*

Beter als dat ze nu is word het niet meer. Wel zouden de tumoren iets kleiner geworden zijn. Volgende week word ze weer opgenomen vanwege de volgende chemo ronde.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: ComscoreBot, jasmijn16, Lau07, Lisa_22, LvA, Mariett, tessaaa24, Thrive en 56 bezoekers