Whiplash, ervaringen?

Moderators: ynskek, Dani, Maureen95, Mjetterd, Ladybird, Polly, Hanmar, Giolli

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
zorro

Berichten: 8554
Geregistreerd: 19-02-05

Whiplash, ervaringen?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-10-18 10:36

Ik heb anderhalf week geleden bij een auto ongelukje een whiplash trauma opgelopen. Er is een auto achter in me gereden en ik keek helaas net schuin omhoog waardoor mijn hoofd naar voren en achteren is geklapt, met nog een draai erbij.

De nekklachten begonnen al snel nadat het gebeurd was en na een paar uur had ik pijn in mijn schouders, rug, een dove arm en hand, enorme hoofdpijn, druk op mijn oog en oor. Een kennis is fysiotherapeut dus die heb ik een appje gestuurd of ze tips had, ik moest de dag erna gelijk even langs komen.

Die stelde al een whiplash trauma vast (in het begin schijn je het trauma te moeten noemen, en als het blijft hangen whiplash..) toen naar de huisarts, ziekenhuis voor foto's en scan.

Al met al, ontzettend veel pijn. Ik kan veel hebben, maar dit niet. Ik heb sinds gisteren pijnmedicatie gekregen en iets om te slapen. Ik besef me dat het nog maar kort geleden is, en over het verloop kan niemand iets zeggen.

Daarom ben ik benieuwd naar ervaringen, ik ga maar niet googlen, maar zijn hier mensen die hun ervaringen willen delen? Hebben jullie tips?

En, jullie voelen hem al aankomen, wanneer zaten jullie weer te paard?


J_E

Berichten: 764
Geregistreerd: 10-03-10
Woonplaats: Achterhoek

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-10-18 10:41

Wat naar van jouw ongeluk!

Ik heb een whiplash gehad, zonder dat ik het wist. Drie jaar lang kon ik niets en werd het afgedaan als hersenletsel. Tot mijn man me naar de fysiotherapeut stuurde, binnen een maand waren alle klachten verdwenen. Dus goed naar je fysiotherapeut luisteren ;) Die oefeningen doen wonderen.

** Givenchy ** Narolo ** Dries **

zorro

Berichten: 8554
Geregistreerd: 19-02-05

Re: Whiplash, ervaringen?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-10-18 10:46

Jeetje, dat is heftig! 3 jaar lang een verkeerde diagnose. Ik doe inderdaad braaf wat de huisarts en fysio zeggen. Ik wil er zo snel mogelijk vanaf..

nayla

Berichten: 298
Geregistreerd: 09-07-10
Woonplaats: belgie

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-10-18 10:49

jaren geleden liep ik ook een whiplash op, ook aangereden door een andere auto. Ik had vooral snel en veel hoofdpijn, na een tijd ook last van 1 schouder en rug. Achteraf bleek bij onderzoeken dat ik een kleine verschuiving vd wervels had, niet echt wat aan te doen en dat speelt regelmatig weer op helaas... Osteo en kine helpen wel wat maar het blijft terugkomen met periodes. Verder is de hoofdpijn enzo na een maand wel weggebleven bij mij. Paardrijden deed ik vrij snel terug, maar het hangt echt van persoon tot persoon en letsel tot letsel af.
Veel beterschap! Enne, ik zou het voor nu toch rustig aan doen ;)

_Roxanne

Berichten: 937
Geregistreerd: 15-08-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-10-18 10:56

Ik zat achter het stuur van de middelste auto bij een kettingbotsing. Behalve wat spierpijn en veel schrik niet ergens echt last van, maar de ochtend er na toch maar even voor controle naar de huisarts. Niet veel aan de hand zei die, doe gewoon wat je normaal ook doet (inclusief paardrijden).

Dat weekend gewoon op wedstrijd gegaan en ze hebben me met stevige uitvalsverschijnselen van mijn paard af moeten dragen. Een paar dagen later zat ik bij de neuroloog en revalidatie-arts. Ik kan je maar 1 ding meegeven: neem de tijd.

Een whiplash is zo'n vaag en ongrijpbaar iets. De klachten werden bij mij in het begin juist erger. Een zware typerende hoofdpijn, maar ook 'zware' ledematen (als in: autostuur niet normaal kunnen vasthouden, voet niet hoog genoeg optillen met traplopen). En nog een hele rits van andere vage klachten. Toen ik bij de fysio en ergotherapeut niet meer snel vooruit ging werd ik naar een osteo verwezen. Die man heeft echt heeeeeeel veel kunnen doen, klachten als overgevoeligheid voor licht en geluid gingen daardoor bijvoorbeeld weg. Uiteindelijk ruim een half jaar onder behandeling geweest.

Na het incident dat ze me van mijn paard af hebben moeten halen heb ik anderhalve maand niet meer gereden, daarna weer rustig opgebouwd.

Die typerende hoofdpijn komt nu af en toe nog terug, één wervel blijft ook nog altijd wat gevoelig.

TS, laat je goed onderzoeken en neem vooral de tijd!

Hold onto what makes you happy
If it tries to buck you off, just hold on even tighter

bigone
Berichten: 33783
Geregistreerd: 03-08-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-10-18 10:56

Wanneer je geen schuld had aan het ongeluk dan even praktisch : schakel een letselschade specialist in want je weet niet wat voor gevolgen dit op lange termijn heeft. Mijn zwager, sporter, marathon loper en langeafstandsfietser heeft ooit een tikje vanachter gehad bij het verkeerslicht. Gevolg een lichamelijk wrak, vijf jaar lang. Hij heeft echt alle manieren en therapieën gehad en krabbelde ma vijf jaar weer op, hardlopen is weg maar verder zo goed als genezen , dus een gewaarschuwd mens telt voor twee. Want mocht het zo zijn dat je veel kosten krijgt bvb je baan opgeven, afgekeurd, therapieën volgen dan is financiële genoegdoening wel het minste.

Mensen eisen vrijheid van meningsuiting als compensatie voor de vrijheid van denken waar ze zelden gebruik van maken. Kierkegaard.

henshem
Berichten: 889
Geregistreerd: 20-09-10

Re: Whiplash, ervaringen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-10-18 11:10

Door een val met skiën en een val met paardrijden 2 x een whiplash gehad.
Mijn belangrijkste tip is om in het begin, zeker in de eerste week veel rust te nemen. Doe je dat niet dan kan het herstel veel langer duren.
Verder je goed laten begeleiden door fysiotherapeut/manueel therapeut.
90% van de mensen met een whiplash genezen vrijwel helemaal dus dat is een positief gegeven.

zorro

Berichten: 8554
Geregistreerd: 19-02-05

Re: Whiplash, ervaringen?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-10-18 11:14

Bedankt allemaal voor jullie ervaringen en tips! Ik doe zeker rustig aan, simpelweg omdat ik ook niet anders kan..

Arethe
Berichten: 2160
Geregistreerd: 14-02-06
Woonplaats: Purmerend

Re: Whiplash, ervaringen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-10-18 11:23

Behalve rustig aan doen en goed naar je eigen lijf luisteren zou ik het advies geven goede administratie bi te houden.
In de trant van welke extra (ziekte) kosten heb je gehad, regelmatig bij de huisarts je voortgang of achteruit gang laten vastleggen.
Je zult vaak namelijk een vergoeding krijgen en hiermee ben je dan erg geholpen.

Zo ben ik op advies van ambulance personeel direct naar fysio gegaan i.p.v. huisarts en dit heeft mij veel problemen opgeleverd omdat er niets gedocumenteerd was erover.

:)ddd Live a life you will remember. :)ddd

Sweetgirl1

Berichten: 4356
Geregistreerd: 17-10-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-10-18 11:24

Ik heb een dubbele in mn nek zitten. Helaas vaak last van mn schouder partijen, enorme hoofdpijn die ook snachts aan kan houden. en loop er denk al minstens 4/5 jaar mee als het ondertussen niet langer is

Rust Zacht Anouk, 2 Januari 2012
Rust Zacht Natasja, 22 April 2014
Rust Zacht Roxy, 30 Juli 2015

zorro

Berichten: 8554
Geregistreerd: 19-02-05

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-10-18 11:26

Ja precies, dat is een goede! Ik ben ook eerst naar de fysio gegaan, maar die heeft me gelijk doorgestuurd naar de huisarts om inderdaad officieel te laten vaststellen wat mijn klachten zijn.

Ik ga inderdaad even een logboek bij houden, want ik reis alsnog heel wat af hiervoor. Goede tip, dank je!

xSCWx

Berichten: 6290
Geregistreerd: 21-02-07
Woonplaats: Zuid-Holland

Re: Whiplash, ervaringen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-10-18 12:15

Heel veel sterkte, ik heb nu zo'n 10 maanden een whiplash en nog soms last van - wel iets minder dan in het begin. Inderdaad rust houden is de oplossing. Een whiplash is zo ongrijpbaar, ik begrijp zelf niet zo goed dat iets wat in je nek gebeurt ook zo'n impact kan hebben op je hersenen. Zo kan ik soms geen normale zin maken, of weet alleen Engelse woorden te vinden ipv. Nederlands. Of draai woorden en letters om (wat soms wel hilarisch is, je kan er maar beter om lachen). De hoofdpijn en tintelingen komen bij mij soms nog terug als ik druk ben, of als ik een rare houding heb gehad.
Fysio was hier de beste klachten vermindering, ik kon helaas op niemand schade verhalen omdat ik de whiplash zelf heb veroorzaakt (achteruit tegen een lantaarnpaal gereden, dus ook een gedraaide whiplash.)
Heel veel sterkte en luister echt naar je lichaam, hou je rust. Ik heb de afgelopen maand ook weer rust ingepland, dat houdt voornamelijk in werken-eten-slapen-repeat en geen feestjes in het weekend ed.

No-one has ever gone blind from looking at the bright side of life ~ La Vie en Rose 


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Doppers, Eloya, Furbie11, GaitMonster, GrapeshotBot, Marijke_1995, Pieneappel, Supervixen en 31 bezoekers