Slecht/niet kunnen plassen na operatie...

Moderators: Dani, Sica, ynskek, Polly, Ladybird, Giolli, Hanmar, Mjetterd

 
 
J1995
Berichten: 411
Geregistreerd: 15-07-18

Slecht/niet kunnen plassen na operatie...

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-07-18 01:31

Hoihoi,

Dit is een goedgekeurd schaduwaccount :)


Iets minder dan een maand geleden ben ik geopereerd. Alles is goed gegaan, en als ik geplast had, mocht ik na een dag weer naar huis. Maar dat bleek dus niet te lukken.. In m'n blaas zat toen bijna 500 ml, maar na meerdere keren proberen, over de gang lopen etc kon ik nog niet plassen.
Gebeurde wel vaker, gekatheteriseerd en dan zou het wss wel weer lukken... Moest goed drinken, dat ook gedaan, met het gevolg dat ik 's avonds meer dan 1000ml in m'n blaas had en plassen nogsteeds niet lukte... Om 's nachts gewoon te kunnen slapen zonder gedoe, een verblijfskatheter gekregen.
Volgende ochtend is die er weer uit gehaald en begon het proberen weer.. Toen de arts kwam en ik nogsteeds niet geplast had, kreeg ik te horen dat ik naar de urologie verpleegkundige moest om zelf te leren katheteriseren, zodat ik naar huis kon. Als ik dat zag zitten... Nouja, had niet zoveel keus he, dus maar ingestemd :\

Maar zij vond me eigenlijk veel te jong.. Dus eerst gekeken hoeveel er in m'n blaas zat, 40 ml, daarmee kon niemand plassen zei ze. Dus moest ik weer terug naar de afdeling, drinken en dan weer proberen. En jahoor, het lukte. Hoe blij kun je daar dan mee zijn *\o/*

Ik mocht naar huis op voorwaarde dat ik die avond nog 2 keer moest plassen, zo niet, SEH bellen.. 'S avonds was het dus weer mis -O- Op de SEH eerst Diazepam gekregen, maar geen effect, dus weer verblijfskatheter. Mocht wel weer naar huis en moest de volgende dag weer naar het ZH. Daar is toen mijn blaas gevuld en ze hadden verwacht dat het gewoon zou lukken, maar dat was dus niet zo. Omdat ze er vanuit gegaan waren dat het wel zou lukken, was er geen tijd om me zelf te leren katheteriseren, dus ik kon weer naar huis met verblijfskatheter. Na het weekend weer m'n blaas gevuld en toen lukte het dus wel weer. Maar omdat het dus al eerder gelukt was en later niet, toch leren katheteriseren.
Ik moest het 2 dagen blijven controleren, maar ging eigenlijk wel oke, dus mocht stoppen met katheteriseren.. Mocht het toch weer nodig zijn moest ik weer contact opnemen.

En dat is dus het geval. Even gaat het ''goed'', maar zo ineens gaat het weer niet...

Iemand hier ervaring mee? PB mag natuurlijk ook! Ik begin ondertussen bang te worden dat dit niet meer helemaal goed komt... En dat zou ik echt vreselijk vinden. Vind het nu al niet prettig om ergens anders naar de wc te gaan, want straks lukt het niet... Dan ga ik liever gewoon niet eens proberen.
Toen ik de verblijfskatheter nog had, had ik namelijk ook al meteen iemand chagrijnig omdat het haar te lang duurde voor ik weer naar buiten kwam.. Alsof ik er wat aan kon doen.

Dit is een goedgekeurd schaduwaccount.


StonedRomy

Berichten: 6999
Geregistreerd: 20-03-11
Woonplaats: onder een steen

Re: Slecht/niet kunnen plassen na operatie...

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-07-18 02:05

Wat vervelend, hebben ze al verder onderzoek gedaan?

Wat voor operatie was het, misschien kunnen bokkers dan meer meedenken met je?

Never mind, said Hachiko each day. Here I wait, for my friend who's late. I will stay, just to walk beside you for one more day.

J1995
Berichten: 411
Geregistreerd: 15-07-18

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-07-18 03:02

Nee, er is verder nog helemaal geen onderzoek gedaan. Ben ook nog niet bij een uroloog geweest, alleen bij de urologie verpleegkundige. Toen ik na ontslag weer naar de SEH moest en de verblijfskatheter kreeg bleek ik wel een blaasontsteking te hebben, daar heb ik AB voor gekregen maar omdat ik veel moest overgeven heb ik die niet kunnen nemen.

Heb wel heel kort een uroloog gesproken omdat ik me helemaal niet goed voelde toen ik bij de verpleegkundige geweest was, toen moest ik even gaan liggen en vroeg hij wel hoe het was voor de operatie. Hij vond dat ik toen ook al 3/4 keer per dag te weinig plaste.. Maar daarna vond hij dat ik naar de SEH moest, dus hebben het er verder ook niet over gehad. Had ook geen afspraak bij hem ofzo.
Op de SEH dachten ze dat ik me zo slecht voelde door de blaasontsteking..

Week later ben ik opgenomen zodat ik vocht via infuus kon krijgen. Toen ik weer naar huis mocht vroeg de arts (Ook geen uroloog) of ik klachten heb van de blaasontsteking. Maar op afentoe pijn onderin m'n buik na heb ik nergens last van.. Dus toen vond hij dat ik de AB ook niet hoef te nemen.De operatie was in m'n bovenbuik, had dus niks met m'n blaas te maken ofzo. Zelfs niet in de buurt geweest.. Naar wat ik begrepen heb, zou dit dus komen door de narcose/verdoving. Maar na bijna een maand nogsteeds? :?

Dit is een goedgekeurd schaduwaccount.

Lukasje
Berichten: 8392
Geregistreerd: 06-01-15

Re: Slecht/niet kunnen plassen na operatie...

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-07-18 04:21

Goh meid wat lastig!
Mijn mama heeft er een poos last van gehad na een lastige onderrugoperatie echter wel geen maand lang. En eens ze weer wel kon gaan, was het probleem ook verholpen dus zij had niet een keer wel, dan weer niet.
Probeer maar snel een afspraak met een uroloog te maken! Veel beterschap.

Don't take anything for granted

Bonna

Berichten: 1269
Geregistreerd: 03-04-07

Re: Slecht/niet kunnen plassen na operatie...

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-07-18 07:27

Het is heel makkelijk gezegd, maar probeer je er vooral niet druk om te maken. Om te kunnen plaatsen moet je ontspannen..

Wat mij soms helpt is om te douchen of in bad te gaan en dan daar proberen te plassen. De warmte ontspant. Verder niet teveel proberen. Als je na 2-3 minuten op de wc niet kunt plassen, lukt het na 15 minuten proberen vaak ook niet. Je kunt dan beter iets anders gaan doen en het later nog eens proberen.
Een ander alternatief is een leuk boek mee naar het toilet. Ook dat kan helpen ontspannen.

Probeer wel een afspraak te maken met de uroloog. Niet plassen is namelijk niet goed voor je. Hoe is het nu met je blaasontsteking? Heb je daar nog last van? Katheteriseren kan de kans op blaasontsteking wel vergroten, het is dus niet heel gek dat je die hebt. Wel heel vervelend!
Sterkte ermee vooral.

Show a little faith, there's magic in the night

floorsil

Berichten: 2557
Geregistreerd: 22-10-04

Re: Slecht/niet kunnen plassen na operatie...

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-07-18 08:02

Weet niet of je er iets aan hebt. Saar van koningbruggen ( weet niet precies hoe je het schrijft). Die had het na de bevalling.
Zij had er een vlog over.
Misschien dat je wat herkent

https://youtu.be/QL0_iK0a9YY

Utixo

Berichten: 5816
Geregistreerd: 19-10-05
Woonplaats: Monster

Re: Slecht/niet kunnen plassen na operatie...

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-07-18 08:14

Het feit dat je hiervoor een sa aanmaakt en je laatste opmerking dat je nergens anders durft te plassen omdat het zo lang duurt, laat mij denken dat je het gĂȘnant vind en er teveel mee bezig bent.
Heb je al plaspillen gekregen? En dan gewoon eens een dagje thuis blijven, geen druk opzetten. Wel veel kranen laten lopen.

Meisje, wat mis ik je nog steeds. Iedere dag.
Dag lieve Irma!

Storm

Berichten: 19773
Geregistreerd: 05-06-02
Woonplaats: Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-07-18 10:10

Ik plas ook heel erg moeilijk. Soms moet ik vreselijk nodig en lukt het niet. Ik kan nooit zomaar mijn kraan opzetten zeg maar. Nergens, ook thuis niet.
Wat ik doe on toch te plassen is (klinkt raar) zelf over mijn onderrug aaien. Ik kan dan ontspannen en meestal lukt het dan wel. Maar ook ik kan niet zomaar even ergens plassen.
Je zou dus kunnen kijken of je ontspanningsoefeningen kunt gaan doen zodat je je leert ontspannen tijdens het plassen, maar misschien werkt dus zachtjes aaien over je onderrug ook al.

'What if I fall?'
'Oh but my darling, what if you fly?'

Captain

Berichten: 17146
Geregistreerd: 15-10-08

Re: Slecht/niet kunnen plassen na operatie...

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-07-18 10:17

Slik je nog medicijnen? Ik ben vorig jaar geopereerd en kreeg toen oxycoton, daar kon ik niet meer van plassen. Toen ik daar mee stopte kon ik ook weer plassen.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-07-18 10:19

En als je op de pot hurkt? Op een toilet zitten is geen natuurlijke plashouding voor ons. Wellicht als je hurkt lukt het wel? Kan ook heel goed dat het dan nog steeds niet lukt, maar het proberen waard...

anjali
Berichten: 10674
Geregistreerd: 25-07-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-07-18 10:48

Captain schreef:
Slik je nog medicijnen? Ik ben vorig jaar geopereerd en kreeg toen oxycoton, daar kon ik niet meer van plassen. Toen ik daar mee stopte kon ik ook weer plassen.

Oxycodon legt in elk geval wel de darmen stil.Mogelijk ook de blaas?Ik denk ook dat het beter zal gaan naarmate je je meer kunt ontspannen.De tip van het lezen van een boek (of krant) op het toilet is een goede.

Balou_k

Berichten: 13347
Geregistreerd: 02-01-08
Woonplaats: Westdorpe

Re: Slecht/niet kunnen plassen na operatie...

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-07-18 10:57

Ik vind het erg verdrietig om te lezen dat je je lijkt te schamen. :(

Is het kunnen/moeten plassen (mede) hierdoor niet een psychisch obstakel geworden? Wat eventueel zou kunnen helpen is het prikkelen van de blaas van buitenaf. Masseer de blaasstreek zachtjes met de handen zodat je de urine die erin zit stimuleert af te drijven.

Tevens contact opnemen met de uroloog, laat ze maar eens deftig verder kijken.

23-12-2018, Soms lacht het leven even.

gf.me/u/zp6gqs

Dakota 20-03-2014 + Grace 06-06-2018 + Bubbles 28-06-2013 +

MarjanB

Berichten: 10615
Geregistreerd: 04-02-11
Woonplaats: Regio Nijmegen

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-07-18 11:01

Misschien een bezoekje brengen aan een fysio die gespecialiseerd is in bekken problematiek? Vaak is daarmee ook het eea te behalen mocht het komen door spierspanning of dat er iets vast zit

troi
Berichten: 16294
Geregistreerd: 12-09-08
Woonplaats: Boven Zwolle

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-07-18 11:03

Wat een dubieus medisch team heb jij getroffen zeg! Totaal geen oog voor jouw behoefte en alleen maar haast, zo klinkt het! Wat vind je huisarts van de gang van zaken?

fotoshoot van mijn knappe ventje !!

[ITP] hop hop hop quarter in galop, dankzij emdr!


SusanH
Lid Bezwaarcommissie

Berichten: 29015
Geregistreerd: 27-06-07
Woonplaats: In het midden van het land

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-07-18 11:04

Dat wilde ik ook adviseren om naar een gespecialiseerde fysio te gaan. Ik heb een verzakkingsoperatie gehad maar de problemen met plassen zijn grotendeels gebleven na die operatie. Ik bleek bij de bekkenbodemfysio een overactieve bekkenbodem te hebben met teveel spanning op de spieren. Ik heb ze leren ontspannen en op de goede manier aanspannen. Nu gaat het veel beter.

Hocus Pocus
Branco

Quir

Berichten: 16011
Geregistreerd: 13-07-05
Woonplaats: Zweden

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-07-18 14:35

Dat kan inderdaad veroorzaakt worden door de narcose. Heb ik een aantal keer ook gehad en ook verblijf katheters gehad.

Op een gegeven moment komt er ook heel veel druk op dat je moet plassen, daardoor gaat het steeds moeilijker. Spreek uit ervaring. :+

Nog steeds heb ik af en toe dat het moeizaam gaat. Laatste narcose is echter nu een jaar geleden.

Gebruik je zware pijnstillers? Tramadol of oxycodon of iets dergelijks (dus geen naproxen of diclofenac)? Die kunnen namelijk ook een oorzaak zijn dat plassen moeizaam gaat. Verder proberen te ontspannen, warme douche of bad helpt.
En ik heb ergens toch ook wel het idee dat daar ook een groot probleem ligt (niet lukken ontspannen), vanwege onder andere het aanmaken van een SA.

Is niets om je voor te schamen in ieder geval.

Odette van de Beekerheide: 17 mei 2021 geboren Libenti's Milagro - *Volg topic*
Liberty van Equi Center

verootjoo
Berichten: 32045
Geregistreerd: 19-10-03

Re: Slecht/niet kunnen plassen na operatie...

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-07-18 14:48

Klinkt als iets onschuldigs na een operatie wat nu een psychische blokkade is geworden, al dan niet door die maffe artsen en verpleegkundigen met haast veroorzaakt :\
(Tenzij er medisch iets iets, maar een blaasverzakking oid komt niet zomaar ineens meestal, en soms lukt plassen wel dus het lijkt me niet waarschijnlijk dat er iets klem zit oid)

Je komt hier weer vanaf hoor. Ik zou naar een bekkenbodemfysiotherapeut gaan. Die kijken ook iets verder dan hun neus lang is en hebben ook aandacht voor het mentale stuk wat zulk soort klachten met zich mee brengt. Ze kan je dan leren om wat bewuster je bekkenbodem aan te spannen en ontspannen.

[o]

daantjuhhh

Berichten: 23947
Geregistreerd: 23-11-04
Woonplaats: The Netherlands

Re: Slecht/niet kunnen plassen na operatie...

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-07-18 17:59

Ik heb er totaal geen verstand van.
Maar ik wil wel even kwijt dat ik vind dat je je echt nergens voor hoeft te schamen.
Je kunt er niks aan doen. En als iemand vind dat je lang bezig bent dan is dat lekker hun probleem.

Sterkte TS

[o] [o] [o]
Andoy's legacy: M1 + 10 http://www.wanicare.com

J1995
Berichten: 411
Geregistreerd: 15-07-18

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-07-18 01:07

Bedankt voor jullie reactie's!


Ik post idd onder een schaduwaccount omdat ik me er voor schaam. Heb het er liever niet over, nouja via internet wel, maar zelfs dan voelt het afentoe ongemakkelijk.


Voor m'n gevoel kan ik gewoon ontspannen, maargoed omdat het de ene keer wel lukt en de volgende keer weet niet zou het idd best kunnen dat het daar aan ligt. Ik heb in het zh ook een folder gekregen met oefeningen, allemaal geprobeerd, geen effect.. Douchen, hurken, gewoon beetje met m'n mobiel bezig zijn, muziek luisteren, als het niet lukt lijkt niks te helpen. Heb dan ook Diazepam gehad om beter te kunnen ontspannen, maar toen lukte het ook niet. Had ook gehoopt dat thuis zijn zou helpen, wc thuis is toch altijd fijner :+ Maar niet dus. Terwijl het dus in het ziekenhuis wel lukte... En daar voelde ik me mega ongemakkelijk en hing er voor mijn gevoel heel veel vanaf.

De verpleegkundigen en artsen waren echt heel aardig enzo, geen verkeerd woord over verder, maar alleen een stageloper vroeg hoe ik het vond.. Verder niemand die vroeg hoe ik me er bij voelde ofzo. De arts die zei dat ik zelf moest leren katheteriseren viel het blijkbaar wel op dat ik stil was en zei ''Volgens mij wil je er niet over praten'', toen ik daar een beetje lacherig op reageerde dat dat klopte hield ze er over op. Eigen schuld dus, maar ik ben sowieso niet zo'n prater en op dat moment was het echt; :\

Een verpleegkundige op de spoed snapte zonder dat ik dat moest zeggen gewoon dat ik niet met een zak aan m'n katheter over straat wou.. Helaas was zij klaar met werken en degene die het van haar over nam was daar een stuk makkelijker in en stuurde me gewoon met zak p*s naar huis. En niet zo'n kleine die bij je broek in kan, maar gewoon eentje van a4 formaat. Kwam op de gang alleen personeel van het ZH tegen, maar toch...

Pijnstillers gebruik ik helemaal niet meer. Wel veel Oxycodon gebruikt voor de operatie, maar toen had ik dan weer nergens last van. Bij mijn huisarts ben ik nog niet geweest, dat kan ik nog wel eens doen ja.Van m'n blaasontsteking heb ik niet echt veel last. Als ik kan plassen, dan heb ik geen pijn, daarna ook niet het gevoel dat ik weer moet.. Alleen buikpijn onderin, alsof ik ongesteld moet worden, maar dat is niet zo. Gisteren ook een paar keer pijn onderin m'n rug, dat is wel nieuw.


Morgen ga ik de urologie verpleegkundige bellen :j Hopelijk heb ik nu op alle vragen geantwoord.

Dit is een goedgekeurd schaduwaccount.

Zon101

Berichten: 60
Geregistreerd: 11-07-17

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-07-18 05:04

Wat vervelend zeg! Laat je vandaag eens testen bij de huisarts op blaasontsteking, met name omdat je nu ook pijn hebt bij je nieren/onderrug. Ik herken namelijk die soort pijn als ik in het verleden al een paar dagen blaasontsteking had. (En dan had ik geen pijn bij het plassen)

SusanH
Lid Bezwaarcommissie

Berichten: 29015
Geregistreerd: 27-06-07
Woonplaats: In het midden van het land

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-07-18 07:28

Maar ze weet toch al dat ze blaasontsteking heeft?

Als je wel kan ontspannen en je spieren ook goed kan ontspannen, zou ik haast gaan denken dat je het niet goed aanvoelt en er ergens iets met de zenuwen niet goed moet zitten. Goed dat je vandaag de poli urologie gaat bellen. Heel veel beterschap.

Hocus Pocus
Branco

Bonna

Berichten: 1269
Geregistreerd: 03-04-07

Re: Slecht/niet kunnen plassen na operatie...

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-07-18 07:34

Och TS wat vervelend dat het zo blijft doormodderen. Ik zou wel vragen of ze je toch weer op blaasontsteking willen testen. Last van je onderbuik en rug kan namelijk ook bij een blaas en/of nierbekken ontsteking horen.

Lukt het je wel om in ieder geval 1x per dag te plassen?

Show a little faith, there's magic in the night

Gillbo
Berichten: 4297
Geregistreerd: 20-05-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-07-18 07:38

Heb je weleens gesproken met een fysiotherapeut en dan een die bekkenbodemtherapie geeft. Het kan zijn dat je zo verkrampt en daardoor ook de buikpijn krijgt en moeilijk kan plassen.

Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan.

Diddykong

Berichten: 1148
Geregistreerd: 09-05-12

Re: Slecht/niet kunnen plassen na operatie...

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-07-18 08:03

Ik ben verpleegkundige in een ziekenhuis, en toch vind ik het raar :o. Op zich is niet kunnen plassen wel iets wat regelmatig bij een ruggenprik gezien wordt, maar met algemene narcose toch minder/bijna nooit. Zeker niet bij redelijk jonge mensen. En dan vaak ook niet nog dagen na een operatie, laat staan langer. Nu valt me op dat je schrijft dat er uiteindelijk ruim een liter in de blaas zat. Dit kan er wel voor zorgen dat de blaas teveel opgerekt is, wat dit soort klachten veroorzaakt. En een blaasontsteking kan wel degelijk reden zijn dat plassen niet lukt. Dus ik zou de blaasontsteking toch nog eens bij de huisarts laten controleren en laten behandelen om te kijken of dit effect heeft.
Een bekkenbodemfysio lijkt me ook een heel goed idee. Om te plassen moet je deze spier kunnen ontspannen, en misschien staat hier wel teveel spanning op. Je kunt gewoon zonder verwijzing een afspraak maken. Laat je niet met een kluitje het riet insturen, als je altijd normaal kon plassen, dan moet er nu een oorzaak zijn. Verblijfscatheter erin en zelfcatheterisatie zijn prima korte termijn oplossingen, maar pakken de oorzaak natuurlijk niet aan verder. En ik zou toch op zoek gaan naar de oorzaak en van daaruit een behandelplan maken. In elk geval sterkte, lijkt me ontzettend vervelend dit voor je!

Boras
Berichten: 7269
Geregistreerd: 21-10-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-07-18 08:22

Dat lijkt me een prima, professioneel advies.

Maar misschuen is de ts niet verzekerd voor fysiotherapy.

Kan zij dit niet beter via het ziekenhuis proberen te doen? Daar waar het probleem lijkt te zijn ontstaan. Hoort dat niiet tot de nazorg?

Edit:

Oh en beterschap voor de ts natuurlijk :)


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: GoogleAdsense, hlidar en 21 bezoekers