‘Laat het los’

Moderators: Mjetterd, Polly, Ladybird, Hanmar, Maureen95, Dani, Giolli, ynskek

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Myrth97

Berichten: 1587
Geregistreerd: 24-11-13
Woonplaats: Breda

‘Laat het los’

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-06-18 23:36

En daar lig ik dan weer, in bed, na te denken over alles wat er weer is gezegd vandaag.

Het is al weken aan de gang, misschien al maanden. Ik heb een 2-jarige pony (en haar moeder) en doe graag dingen op mijn eigen manier. Dat wil zeggen, ik wil graag met haar ‘werken’ (voor nu alleen maar poetsen, eens wassen en af en toe een rondje over het terrein) vanuit vertrouwen, en niet vanuit dwang.

Ik ben altijd erg onzeker geweest, niet in de omgang met dieren, maar wel in de omgang met mensen. Ik wil het altijd graag goed doen en vind het erg vervelend als mensen mij ongevraagd tips en adviezen geven. Ik heb gewoon een fijne instructrice die ik zelfs s nachts zou kunnen bellen als ik met een probleem zit, dus het is ook echt niet zo dat ik die tips nodig heb. Daarnaast vind ik dat het met mij en mijn pony’s prima gaat.

Toch heb ik al weken niet gereden en poets ik de 2-jarige het liefst als ik helemaal alleen op stal ben.

Ik krijg ALTIJD van een aantal mensen ongevraagd tips of (voor mijn gevoel) vervelende opmerkingen. Ik praat hierover met een paar andere stalgenoten, omdat ik er zelf echt last van heb. Nu ben ik ‘gezegend’ met een super sensibele merrie, en als ik me maar een beetje ongemakkelijk, verdrietig of boos voel, dan geeft Pebbles mij dat zeer duidelijk aan. Ik word dan extra geconfronteerd met mezelf, dus heb ik het rijden maar even opgegeven, want dat was geen doen meer.

Toch wil ik zo graag. We doen nu erg veel grondwerk, daarbij is Pebbles ook duidelijk, maar wordt ze niet zo fel. Ik geniet volop van grondwerk en het gaat erg goed, maar ik zou toch ook zo graag weer lekker rijden (ik ben NIET angstig met rijden, stap overal op, ze mogen zo gek doen als ze willen, het is meer het gevoel wat ik erbij krijg, en dat is momenteel niet heel fijn).

Nu krijg ik altijd te horen: zet het gewoon van je af, laat het los, ze doen het tegen iedereen, negeer het gewoon. Maar ik lijk dat niet te kunnen, ik zou niet weten hoe dat moet. Vooral omdat de mensen die het zeggen zelf op het gebied van paarden in mijn ogen nog flink wat kunnen bijleren (angstig mensen, mensen die hun paarden nauwelijks ruwvoer geven etc). Maar dat maakt het voor mij nog een stapje ‘moeilijker’. Ik krijg dan vaak de gedachte ‘als die ‘kneuzen’ dat al over mij denken... hoe denkt de rest dan?...’

Nu is het inmiddels alweer half 12, de wekker staat om 05.30 en ik lig al zeker 2 uur in bed, te wachten tot alle gedachtes stoppen. Ik weet gewoon echt niet hoe ik dat moet doen. Iemand tips, ja nu vraag ik ze toch :+ (en niet ‘laat het los’ want dat weet ik inmiddels ook wel) _/-\o_


Geen idee wat ik hiermee precies wilde bereiken, maar dit van me afschrijven heeft al een hele hoop geholpen


maximuss

Berichten: 3224
Geregistreerd: 15-09-11
Woonplaats: Down with the fishes

Re: ‘Laat het los’

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-06-18 23:46

Je hebt twee gezonde, fijne paarden waar jij graag mee bezig bent. Dat is de hoofdzaak, de rest is bijzaak. In plaats van te liggen piekeren over je stalgenoten; maak in je hoofd plannen wat je morgen met je paarden wilt gaan doen en focus je daarop. Of denk terug aan de fijne momenten van vandaag...

En kweek stilaan wat haar op je tanden zodat je op termijn gewoon kunt zeggen dat commentaar van derden je niet interesseert ;-)...

Alwiene

Berichten: 15823
Geregistreerd: 18-08-04
Woonplaats: Waar mijn Westie is

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-06-18 23:47

Accepteren dat je daar moeite mee hebt en accepteren dat je het niet los kan laten. Laat het gevoel toe, laat het gebeuren. Dat gevoel mag er zijn, dat is niet erg, probeer het niet op te lossen, constateer gewoon dat het er is. Het hoort bij jou. Jij bent prima zoals je bent, maar laat het gevoel gewoon toe. Gevechten met jezelf wordt niemand gelukkig van.
Eventueel zou je iets kunnen antwoorden als "Bedankt voor de tip, het kan nooit kwaad om te horen hoe een ander erover denkt". of "Ik kan dat altijd eens met mijn instructeur overleggen". En verder gewoon laten wezen. :D

<3 A HOUSE is not a HOME without a WESTIE <3

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-06-18 23:54

Probeer wat meer vertrouwen in jezelf te krijgen is het eerste wat in me opkomt. Vaak is dat de reden waarom anderen zo bij je binnen kunnen komen als wat er nu gebeurd.
Je hebt het eigenlijk op orde. Je doet waar je plezier in hebt, hebt iemand die je kunt bereiken als je op een probleem stuit.
Perfectionisme ( het alles goed willen doen ) is een bodem voor faalangst. De opmerkingen geven jou waarschijnlijk het gevoel dat je de dingen niet goed doet, waardoor je zo blijft malen.
Leg jezelf niet teveel druk op. Als jij goed voor je dieren bent, een vangnet hebt bij problemen, en plezier wil houden in wat je doet, zul je als eerste moeten gaan accepteren dat perfectie niet bestaat en als tweede blijven bedenken dat je dit voor je plezier cq hobby doet. En niemand maar dan ook niemand mag je daar in tegenhouden.
En ondanks dat je dit niet wil horen, laat het los. Sta jezelf toe er 15 minuten per dag aan te denken, piekeren, maar daarna pak je de draad weer op en probeert er niet meer aan te denken.
Zoek afleiding. Als je nu niet kunt slapen, ga dan desnoods Netflix kijken. Moe ben je toch en misschien val je tijdens het kijken in slaap.
1 nachtje slecht slapen kan geen kwaad. Morgen slaap je misschien beter omdat je echt moe bent.
Als je paard je spiegelt, beschouw dat als een cadeau. Ze geeft je namelijk aan waar jij op dat moment misschien onbewust mee bezig ben. Luister naar haar en probeer het bewust anders te maken. Dan kunnen jullie samen weer verder met wat jullie leuk vinden.

En het allerbelangrijkste laat de wereld kletsen. Leer wat standaard zinnetjes uit je hoofd waar je achter kunt staan en waarmee de ander tevreden is. En denk bij jezelf: heb ik iets aan die informatie. Ja, dan doe je er iets mee. Nee, weg ermee en niet meer over nadenken, want je kunt je energie beter in zaken stoppen die voor jou leuk zijn

Blacky94

Berichten: 3159
Geregistreerd: 07-07-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-06-18 00:43

Heb je hier ook in het dagelijks leven last van of "alleen" bij je paarden? Ik heb zelf een training gevolgd op basis van relationele emotieve therapie. Daarbij leer je o.a. je irrationele gedachten ombuigen en dat heeft mij echt heel erg geholpen :)
Laat het los is makkelijker gezegd dan gedaan maar sinds die training lukt dat mij zo veel makkelijker :)

Myrth97

Berichten: 1587
Geregistreerd: 24-11-13
Woonplaats: Breda

Re: ‘Laat het los’

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-06-18 06:02

Bedankt voor alle reacties! Het opschrijven had al duidelijk geholpen, ik viel bijna gelijk daarna in slaap.

Mijn Pebbles is echt een spiegelaar, heel fijn meestal, maar soms baal ik ervan, want ik heb het zelf ook al wel door..

Ik heb het altijd gehad op alle vlakken, m.n. op school, maar dat is nu zeker een jaar of 5 over. Laatst hebben we een ledenweekend georganiseerd en daar kwamen een aantal mensen met de bizarste klachten. Op een gegeven moment zei ik: ‘bedankt voor de tip, we doen er niks mee’. Ik schrok toen van mezelf (en anderen ook dat juist IK dat zei), maar ik voelde dat op dat moment echt zo (het was ook 5 uur s ochtends, dus opzich...).

Het lijkt alsof ik het alleen kan loslaten als ik een grote mond teruggeef, maar dat kan niet altijd tegen iedereen (ook omdat het niet altijd banketstaaf bedoelt wordt).

ilse46

Berichten: 280
Geregistreerd: 26-12-12

Re: ‘Laat het los’

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-06-18 07:32

Je kunt misschien bij kruidvat iets halen op natuurlijke basis om je hoofd rustig te houden,dat gepieker en alles wat op je af komt geeft stress..is niet zo fijn..dan heb je igg niet steeds dat malen snachts.

RosaLisa

Berichten: 120
Geregistreerd: 01-03-18

Re: ‘Laat het los’

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-06-18 07:43

Ik heb dat ook vaak en vaak gehad en zo nu en dan los laten lukt maar soms vreet het aan me. Misschien zoeken wat de achterliggende reden is waarom zulk soort dingen blijven hangen ? En dan niet loslaten maar proberen er vrede mee te hebben.
Ik ben het liefste ook lekker in me eentje op stal en met me pony dan viel ik mij prettiger in mijn vel en lekker knuffelen met me knuffelshetje.

Sterkte x

Geniet, vertrouw jezelf, jij bent je eigen baas :)

Spoiler:
Kiekeboe

vibabu

Berichten: 3405
Geregistreerd: 25-07-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-06-18 07:45

Ik herken het gevoel wel. Pas toen ik begon te merken dat het zonde is om je te laten beperken in je doen en laten door een ander toen ging de knop op. Het is zo zonde om jezelf te beperken! Uiteindelijk leef je voor je eigen geluk. Anderen zullen daar altijd commentaar op hebben. Jammer voor hun.

dressuur: Z2+3 Springen: L+2 Sgw: B+4 In loving memory
dressuur: ZZZ+8 Springen: L+8 Sgw: L+1
dressuur: Z1+1 Springen: L+0 Sgw: B+2

KimD

Berichten: 18027
Geregistreerd: 02-01-10
Woonplaats: Vijlen

Re: ‘Laat het los’

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-06-18 08:06

Als jij al twee uur en bed ligt en nog op je telefoon ligt te staren dan komt die slaap sowieso heel slecht.

Ga naar bed, laat je telefoon beneden en lees een boek. Wordt je rustig van en dan vloeien die gedachtes vanzelf weg en vallen je ogen dicht.


Wat een hondenleven! Volg jij ons al?
Website; Vihaan Aditi - Border Collie / Smooth Collie
Facebook; Vihaan Aditi

Anoniem

Re: ‘Laat het los’

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-06-18 09:32

Misschien is een vorm van meditatie of mindfulness iets voor jou? Meditatie heeft mij wel geholpen om dingen beter los te laten.

Popstra
Berichten: 10715
Geregistreerd: 21-06-08

Re: ‘Laat het los’

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-06-18 09:37

Dat heb je op elke stal dat men zich genootzaakt voelt om ,,tips,, te geven. Soms goed bedoeld maar meestal bemoeienis en voor velen vooral een grote Ergenis.
Hoe je het ook doet, voor een ander is het nooit goed. Dus lekker doen wat jij fijn vind

Janneke2

Berichten: 17690
Geregistreerd: 28-02-13
Woonplaats: Ergens in Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-06-18 14:34

Myrth97 schreef:
En daar lig ik dan weer, in bed, na te denken over alles wat er weer is gezegd vandaag.
(...)
Ik ben altijd erg onzeker geweest, niet in de omgang met dieren, maar wel in de omgang met mensen. Ik wil het altijd graag goed doen en vind het erg vervelend als mensen mij ongevraagd tips en adviezen geven. (...)

Ik krijg ALTIJD van een aantal mensen ongevraagd tips of (voor mijn gevoel) vervelende opmerkingen. Ik praat hierover met een paar andere stalgenoten, omdat ik er zelf echt last van heb.
(...)
Nu krijg ik altijd te horen: zet het gewoon van je af, laat het los, ze doen het tegen iedereen, negeer het gewoon. Maar ik lijk dat niet te kunnen, ik zou niet weten hoe dat moet. Vooral omdat de mensen die het zeggen zelf op het gebied van paarden in mijn ogen nog flink wat kunnen bijleren (angstig mensen, mensen die hun paarden nauwelijks ruwvoer geven etc). Maar dat maakt het voor mij nog een stapje ‘moeilijker’. Ik krijg dan vaak de gedachte ‘als die ‘kneuzen’ dat al over mij denken... hoe denkt de rest dan?...’

Nu is het inmiddels alweer half 12, de wekker staat om 05.30 en ik lig al zeker 2 uur in bed, te wachten tot alle gedachtes stoppen. Ik weet gewoon echt niet hoe ik dat moet doen. Iemand tips, ja nu vraag ik ze toch :+ (en niet ‘laat het los’ want dat weet ik inmiddels ook wel)


In de yoga psychologie zijn hier technieken voor.
'Los laten' zelf is kul - in de psychiatrie heet dat dissociatie, en het is niet aan te raden.

Ýoga bestaat uit 8 stappen. Stap 1 en 2 gaan over ethiek: wat je beter niet en wel kunt doen om, tja - een beter mens te worden, gelukkig te zikn, spirituele vorderingen te maken - you name it.
Stap 3 zijn die strech en 'leg jezelf in de knoop' dingen.
Dan stap 4, 5 en 6.
Die gaan over energie (inclusief emoties), het richten van je energie, het vaststellen waar je gedachten niet naar toe moeten (inclusief nare tips, subtiele veroordelingen, neerbuigende adviezen etc)
en dan contact maken zowel met je energie als met datgene waar jij je aandacht wel op wenst te richten.
(...en soms moet je de verschillende stappen 100x herhalen...).
Kern is: loslaten is onzin, maar richten kan wel.
Dus telkens als je aan X denkt wat niet de bedoeling was - richt je aandacht op Winny the Pooh, het puntje van je neus - of wat jij maar gekozen hebt als plek voor je gedachten.

Of anders de aanpak van gespecialiseerde kinesiologie: zolang er stress zit (ergernis, boosheid etc etc) over de nare tips ben je zogezegd niet vrij. Het werk is in de gespecialiseerde kinesiologie om die stress te laten verdwijnen - daarna kun je echt kiezen wat je wil, en heb je nadrukkelijk de mogelijkheid om je niets van (het gekwek van) sommige mensen aan te trekken.

En mogelijk is het 'enige' wat jij nodig hebt: een stevige grens trekken. "Nee, niets er van!"

[o]

Je suis Charlie - comme tout le monde.

(...en BAH wat is dit onderschrift actueel. )

pateeke
Berichten: 1601
Geregistreerd: 12-05-06

Re: ‘Laat het los’

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-06-18 08:01

Loslaten kan je imo niet op commando en ook niet zomaar van het ene op het andere moment...
Herkenbaar, zo'n sensibel paard die reageert op jouw welzijn. Ik heb er jaren mee geworsteld en nu af en toe nog.
Ik heb zoveel mogelijk de druk eraf gehaald en doe gewoon waar ik op dat moment zin in heb. Of als er te veel volk is op stal, maak ik al gemakkelijk een buitenrit. Lekker op het gemak. En, eenvoudig is het niet, maar ik probeer nu ook meer de informatie die mijn pony mij geeft te gebruiken. Als hij gespannen is, weet ik dat ik dat in veel gevallen ook ben en dan probeer ik eerst zelf te ontspannen vooraleer ik verder rijd (even simplistisch uitgedrukt).
Wat ikzelf ook wel een helpende gedachte vind, is dat je enkel verantwoordelijk bent voor je eigen handelingen en gedachten en je zeker geen verantwoordelijkheid hebt over andermans gedachten. Laat andermans gedachten aan wie ze toebehoren.
Is het mogelijk om met de mensen die je ongevraagd advies of tips geven te bespreken dat je dit eigenlijk niet zo prettig vindt?

Skippy01
Berichten: 6498
Geregistreerd: 01-11-06

Re: ‘Laat het los’

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-06-18 08:11

Klinkt alsof ik mijn eigen verhaal lees...
Ik heb een enorm spiegelende merrie. En sta op een stal waar iedereen wel ergens iets van vindt. Ik werk héél anders dan de 'norm' is: heel erg vanuit energie, vanuit lichaamstaal en mijn uitgangspunt bij de training is biomechanica en een werkwillig én speels paard.
En dan kom je op stal, vol goede moed, en is er wéér iets aan de hand, energie gelijk 'down the drain', en training die dan belabberd gaat, uiteraard, want merrie spiegelt, en dan vinden mensen daar iets van. En weet je, dát boeit me eigenlijk nog het minste - ik baal dan eigenlijk veel meer dat ik mijn paard een slechte dag geef omdat ik zo gestresst word van de stalsituatie.

Loslaten is makkelijker gezegd dan gedaan, er zijn wel hele fijne trainers in deze regio die hiermee aan de slag kunnen. Heb je een trainer die jouw probleem snapt? (Ik sta tussen Breda en Tilburg, ken de regio en de beschikbare trainers aardig ;) )


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: ComscoreBot, Googlebot, hel1, III en 14 bezoekers