Medische vragen en adviezen

Moderators: ynskek, Ladybird, Maureen95, Dani, Giolli, Hanmar, Mjetterd

Dit onderwerp is gesloten, je kan geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen.Onderwerp gesloten
 
 
Dani
Moderator Algemeen1
No drama, no glory!

Berichten: 13540
Geregistreerd: 26-12-08
Woonplaats: Alkmaar

Medische vragen en adviezen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-05-18 15:05

Op [MWS] Mensenwelzijn en Sport kan je onder andere terecht met alle vragen over je gezondheid. Het is fijn om lotgenoten te vinden, te lezen dat iemand je klachten herkent, of tips te krijgen om beter met een aandoening om te gaan. Met zoveel gebruikers is er bijna altijd wel iemand die antwoord heeft op je vraag. Maar Bokt is niet altijd de juiste plek om te vragen naar een diagnose of medisch advies. Zeker niet als het om (mogelijk) ernstige aandoeningen gaat, of als de situatie door verkeerd advies kan verslechteren. Onthoud dat je nooit zeker weet wie de gebruikers zijn en waar zij hun ervaringen en adviezen op baseren.

Wil je toch graag een topic maken waarin je medisch advies vraagt? Beschouw de reacties dan als hulpmiddel om je in de goede richting te wijzen, en niet als betrouwbare bron van informatie. Overleg altijd met je (huis)arts voordat je mogelijk riskante adviezen opvolgt. Want zelfs als iets voor iemand anders goed heeft gewerkt, zou het voor jou gevaarlijk kunnen zijn.

Medicatie
Wees extra voorzichtig met vragen over medicijngebruik, (over)dosering, afbouwschema's of het combineren van medicijnen. Een dosering luistert soms zeer nauw en is afhankelijk van allerlei lichamelijke factoren. Een simpel typefoutje in een bericht kan al tot gevaarlijke adviezen leiden, dus volg dit nooit blindelings op maar doe altijd zelf verder onderzoek (bijvoorbeeld hier: https://www.gezondheidsnet.nl/medicijnen) of overleg met je behandelend arts.

Acute klachten
Neem bij acute klachten of letsel contact op met je huisarts, de huisartsenpost of de spoedhulp. Zij kunnen je vertellen of je medische hulp nodig hebt en zo ja, welke. Bokt is geen vervanging voor de huisarts. Onschuldige klachten kunnen serieuzer zijn dan je denkt, en andersom kan iets ernstig lijken terwijl het eigenlijk meevalt. Een arts kan dit het beste beoordelen en jou adviseren.

Als je advies geeft
Je bent niet verantwoordelijk voor wat anderen met jouw reactie doen. Maar we vragen je wel om voorzichtig en terughoudend te zijn met advies wat vervelende consequenties kan hebben. Als je op een topic reageert met een diagnose of medisch advies, onderbouw dit dan. Leg uit waarom je dat denkt of adviseert. Wees alert op typefoutjes of misverstanden, en houd extra rekening met minderjarige gebruikers die soms sneller geneigd zijn iets van je aan te nemen.

Topics over allerlei medische onderwerpen en vragen zijn toegestaan op MWS. Soms zullen wij echter beslissen dat een topic toch op slot gaat, of dat bepaalde berichten worden aangepast of verwijderd. Dit gebeurt bijvoorbeeld als wij denken dat een advies gevaarlijk is voor de TS of anderen, als het tegen de wet ingaat, of als er wordt gevraagd om dergelijke adviezen.

Alleen foto's in een topic bekijken? Zet &if=1 achter de link.


Dit onderwerp is gesloten, je kan geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen.Onderwerp gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Selina, Tesssie14, xzodiena, YandexBot en 45 bezoekers