Probleem mbt vergeetachtigheid

Moderators: Mjetterd, Polly, Ladybird, Hanmar, Maureen95, Dani, Giolli, ynskek

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Anoniem

Probleem mbt vergeetachtigheid

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-02-18 16:33

Het begint me steeds vaker op te vallen dat ik last heb van vergeetachtigheid.

In december 2016 ben ik goed onderuit gegaan met de fiets, mede door glad wegdek. Ik ben hierbij met mijn hoofd op het randje van de stoep beland. Even buiten bewustzijn geweest en daarna op eigen houtje weer naar huis vertrokken. De hele nacht en de 24 uur die daar op volgde gebraakt. Dag later naar de HA en toch een fikse hersenschudding. Geen wekadvies oid. Wel rustig aan doen. Ik heb nooit de gevolgen hier van ingezien en ben gewoon gaan werken. Ik voelde me immers prima! Had nergens last meer van behalve dat ik vrij veel dingen vergat. Ik gooide het erop dat ik gewoon een beetje lomp en onhandig was daarmee.

Zo vergat ik hoe ik ‘s ochtends op werk was aangekomen. Heb toen ruim een halfuur naar mijn fiets gezocht tot ik tot de conclusie kwam dat ik met het OV was gegaan. Maar vergat ook van die stomme dingen zoals gas uit, licht uit, deur op slot, tv uit, wat ik die ochtend of avond ervoor had gegeten etc.

Inmiddels is het februari 2018 en het begint me op te vallen dat ik er nog last van lijk te hebben. Vergeten of ik de deur van de stal goed dicht heb gedaan, huisdeur op slot. Maar nu begin ik zo erg te twijfelen dat ik dan terug ga naar de locatie om te checken of ik het had gedaan. Dat betekent dat ik soms van werk terug naar huis ga of van huis terug naar stal.

Ik vergeet om de haverklap waar ik spullen heb neergelegd en ben het dan ook een aantal dagen kwijt.

Nu betrapte ik me op iets best rots. Mijn ex en ik zijn ontzettend goed bevriend en ik vertelde hem dat ik volgende maand iets heel leuks ga doen. Blijkt dat ik dit verhaal al 3 keer verteld heb. Als hij me er aan herinnert dan weet ik het ook wel weer gewoon.. Afgelopen weekend was ik in Dublin en heb daar leuke mensen ontmoet. Ook daar betrapte ik mezelf erop dat ik dingen meerdere malen vroeg.

Naar mijn idee leid dit allemaal terug naar de desbetreffende val in 2016. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Punt is, ik schaam me er echt heel erg voor. Ik vind dit zo genant overkomen bij anderen.. :n

Zijn er mensen die dit herkennen? Ik ga hier zeker mee naar de HA en bel morgen nog voor een afspraak (vooral omdat ik denk dat het te maken heeft met die val) maar ik vroeg me af of jullie weten wat er vervolgens dan gaat gebeuren.

Pfff ik word hier zo onzeker van.. Het staat zo stom tegenover mensen. Vooral wanneer ze je er op wijzen dat je dat al eens of meerdere malen hebt vertelt. :n


KayC

Berichten: 3822
Geregistreerd: 30-12-03
Woonplaats: Friesland

Re: Probleem mbt vergeetachtigheid

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-02-18 16:43

Heel herkenbaar.
Ik heb een aantal x een hersenschudding gehad en ook behoorlijk last van geheugenverlies.
Het voelt zo banketstaaf omdat het zo ongeïnteresseerd lijkt als je steeds vergeet wat andere mensen verteld hebben.
Jij had echt even heel wat meer rust moeten nemen na je val.
Dan was je geheugenverlies misschien nog enigszins beperkt gebleven.
Het is normaal om na een zware hersenschudding sowieso twee weken rust te nemen.
Ik denk niet dat er nu nog iets aan geheugenverlies gedaan kan worden.

Kijk niet naar het verleden, maar richt je op het heden.

karuna
Drukke kabouter

Berichten: 33364
Geregistreerd: 14-05-03
Woonplaats: Ergens waar het rustig is

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-02-18 16:47

Eh -O- is mijn geheugen nu ook aan het klooien? Meende gisteravond ook al dit topic gezien te hebben? :o?

Maar helaas vaak is dit na een dergelijk lange termijn wel blijvend. Helaas heb ik er zelf ook last van alleen gevolg van andere problemen. Net als woordvindingsproblemen trouwens. Ik ben goed in staat iets meerdere keren te vertellen zonder dat ik daar weet van heb. Geheugen is wel trainbaar daar zijn therapien voor ook. Wat je alleen verder kan doen is vast zeggen ok ik kan dingen dubbel vertellen maar dan heb ik er geen erg in. Niet leuk om te xeggen maar helpt vaak wel. :j

Gekke is dat voor andere dingen ik een ijzersterk geheugen heb maar kwa vertellen en zo nee dat blijft vaak niet plakken.

Geen auto, 100000 euro of een mooie reis maar wél dit prachtige onderschrift
Karuna is een sociaal wat onthande computergebruiker met myopie
En dan ben je opeens weg. Mutsje het is goed zo Dag oude man

xSCWx

Berichten: 6489
Geregistreerd: 21-02-07
Woonplaats: Zuid-Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-02-18 16:48

Jahoor herkenbaar. Ben 4 jaar terug van een paard gevallen met mijn hoofd tegen het hek. Aangezien ik last had van mijn nek en rug heb ik 1 week niet gewerkt (ik moest 3 kwartier rijden naar werk en kon mijn hoofd niet draaien om de dode hoek te zien). Voelde me verder prima op wat stijfheid na (uiteindelijk bleek een rib gedraaid te zijn), dus weer gaan werken maar inderdaad ook vergeetachtig. En heel bijzonder dat ik ineens dingen in Nederlands niet meer wist maar alleen nog de Engelse benaming waardoor ik meer engels ging praten.
Maar ik ben naar de dokter gegaan voor de vergeetachtigheid en die zeiden alleen: geheugentrainers gaan doen. Dus spelletjes. Verder kunnen ze er niks mee.
Het is inderdaad vervelend maar ik merk wel dat het nu na 4 jaar al een stuk beter gaat, al kan ik ook nog de stomste dingen vergeten. Ik heb een periode gehad dat ik standaard iets vergat mee te nemen uit de supermarkt waardoor ik weer terug kon. Toen ben ik gaan tellen hoeveel producten ik moest hebben uit de supermarkt en ging niet eerder naar huis voordat ik dat aantal had (en soms een verkeerd product en kon ik alsnog terug :+)
Opschrijven van dingen werkt ook al om dingen beter te onthouden. Soms werkt denkbeeldig opschrijven al. En bewust zijn bij wat je doet. Dingen zoals de deur op slot doen zijn zo’n standaard handeling dat je er niet bij nadenkt waardoor je het snel vergeet. Zodra je de deur dus uitstapt bewust denken: ik pak nu de sleutel uit mijn jas en draai de deur 2x op slot. Deur is afgesloten.
Door dat soort truukjes is het bij mij in ieder geval gelukkig beter geworden.
Laatst bijgewerkt door xSCWx op 06-02-18 16:49, in het totaal 1 keer bewerkt

No-one has ever gone blind from looking at the bright side of life ~ La Vie en Rose 

WowAmigo
Berichten: 4660
Geregistreerd: 22-07-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-02-18 16:48

Misschien is de site van Hersenz.nl wat voor je? Mijn man heeft weliswaar andere klachten maar werd daar laatst op gewezen, lijkt erg herkenbaar terwijl onderzoek eigenlijk niets uit heeft gewezen.

Faelynn

Berichten: 2605
Geregistreerd: 25-10-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-02-18 17:13

Neehoor niet de enige, ben eigenlijk ook wel blij om te horen dat ik niet de enige ben haha. Kan soms zo lomp zijn, controleer vaak ook 3x of ik bijvoorbeeld de deur nou echt wel op slot heb en ook al heb ik het gecontroleerd toch twijfel ik dan weer of hij nou echt goed dicht zit. En auto zoeken,, Ja daar ben ik ook goed in, vergeet altijd waar die staat en soms als ik met de fiets ben besef ik mij dat pas als ik de hele parkeerplaats afgelopen ben :')
Echter heb ik nooit een hersenschudding of iets gehad, voor zover ik weet dan.
Voor mij werk nu het beste om niet op de "automatisch piloot" te werken, maar echt elke stap die ik zet en wat ik doe proberen bewust te doen en ook voor mij zelf weer terug te halen hoe ik het gedaan heb, was in het begin heel moeilijk, maar met veel oefenen werkt het voor mijn gevoel wel echt. Als ik bijvoorbeeld mijn auto parkeer en naar werk loop, echt gelijk zodra je hem stil zet denken, oke, ik heb nu op dit punt de auto neer gezet, ik stap uit en draai hem op slot, kijk hem dan ook nog een keer na en probeer dat beeld in mijn hoofd te houden.

Of als ik na werk nog dingen moet doen, bijvoorbeeld naar de winkel X X en X halen, zodra ik er aan denk schrijf ik het op een briefje en probeer dit dan ook weer heel bewust te doen, neem het briefje mee en het enige waar ik mij zelf dan aan moet herinneren is dat ik een briefje in mijn jaszak heb, niet meer al die dingend die ik nodig heb. In het begin vergat ik zelfs dat briefje dus zette een wekker, zodra die af ging wist ik meteen waarvoor, nu inmiddels heb ik vaak het briefje niet eens meer nodig.

Het klinkt allemaal misschien heel stom, maar merkte dat ik vaak zo afwezig was en zeker met de automatisch handelingen aan het dagdromen. Dat ik sommige stukken uit mijn dag gewoon niet meer wist of vergat te doen zodra ze niet in het "standart" patroon vielen. Nu kan ik mijn dagen al veel beter terug halen en herinneren of ik iets nou wel of niet gedaan heb

Warboel
Berichten: 14110
Geregistreerd: 04-11-08
Woonplaats: Leiden

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-02-18 17:16

Oh dit is zo super herkenbaar, had het topic zelf geschreven kunnen hebben alleen ik sloeg in juli 2017 over de kop met de fiets. Ik was dan wel opgehaald door de ambu en wist niet wie die jongen aan de telefoon was toen de politie mijn vriend gebeld had en de telefoon aan mij gegeven werd. Kan me van het ongeluk zelf ook niks meer herinneren, die hele week is een beetje wazig. CT scan gehad van m’n hoofd en aangezicht en die waren goed, dus naar huis gestuurd met een fikse hersenschudding en een zwaar gekneusd jukbeen.

Ik vergeet ook superveel namen en als ik voor school een verslag schrijf ben ik aan het einde van de alinea vergeten wat ik aan het begin ervan geschreven heb. Ook heb ik soms ineens moeite met spelling :o? Heb best nog veel klachten ook naast die vergeetachtigheid, waaronder ook enorm snel overprikkeld, slechte concentratie en snel moe. Ben echt mezelf niet :=

Ik heb er iig een tijdje zo bij gelopen :#

Spoiler:
Afbeelding

Otje de assistentie windhond: [BB] Onze weg naar Otje de assistentiehond
Otje op Instagram: Otje_the_Windsprite

Illustraties instagram: @thewanderingwindsprite

Hoppit

Berichten: 1834
Geregistreerd: 23-03-10
Woonplaats: Leersum <3

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-02-18 17:24

Wij hebben in ons gezin een soort erfelijke vergeetachtigheid. Je leert er mee leven. 't komt in ieder geval van mijn warhoofd van een moeder en mijn broers hebben het ook goed te pakken, de oudste wat minder.

Mijn vriend vind het wel grappig, die kan me 5x blij maken met dezelfde verassing, aangezien ik het meestal tot het moment zelf wel vergeten ben.
Vaste patronen helpen zoals bv altijd twee sloten op een deur doen, doe ik er maar 1 overvalt de onzeker heid me. Herhalingen, loop vaak mijn rijtjes op te dreunen, alleen hopen dat iemand je niet afleidt. En proberen zoveel mogelijk in je telefoon/agenda te zetten. Papieren agenda werkte heel goed bij mij, maar op den duur vergat 'k hem mee te nemen.

Ik kan prima allerlei wetenschappelijke benamingen van obscure dieren die ik 1x in mijn leven gegoogled heb onthouden, maar vraag me niet wat ik 15min gegeten of gedronken heb. Bij mij werkt mijn geheugen gewoon absurd selectief en maakt het af en toe voor mij de beslissing of iets nuttige informatie is of niet.

Ik heb volgens mij nooit iets van trauma opgelopen, hoewel ik me nu wel herinner dat ik ooit een kopstoot van een paard heb gehad waardoor ik met mijn hoofd tegen de tralies van een stal knalde en daarna wat misselijk was. Maar voordien had ik er ook al wel last van, dus dat zal wel niet zoveel verergert hebben.

[EV-ITP] Soldaatje spelen in Duitsland

Winkel in 14e, 15e en 16e eeuwse re-enactment spullen en accessoires
=====> http://www.cervustrading.nl <=====
==> https://www.facebook.com/CervusTrading <==

Janneke2

Berichten: 17690
Geregistreerd: 28-02-13
Woonplaats: Ergens in Drenthe

Re: Probleem mbt vergeetachtigheid

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-02-18 17:56

Hier ook een paar hersenschuddingen gehad. (Nee, nooit ivm paardrijden...)

Een keer schrok ik mij wezenloos: mijn reuk was weg.
Een keer was mijn coördinatie prut.
Geheugenverlies mbt het 1ste ongeluk heb ik ook, maar verder ben ik gespaard.

Volgens mij zijn er wel manieren om het geheugen terug te brengen, net zoals reuk en coördinatie.
Ik heb een combi gedaan van Delcato (..."gewoon" je hersens trainen zoals babies dat doen :') ) en gespecialiseerde kinesiologie.

[o]

Je suis Charlie - comme tout le monde.

(...en BAH wat is dit onderschrift actueel. )

Malyma
Berichten: 335
Geregistreerd: 21-06-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-02-18 19:00

Oh wat herkenbaar dit, en nee je bent er niet alleen in.

Het is voor mij nu zo'n 13 jaar geleden dat het gebeurde. Het was stikdonker, geen maan, geen straatverlichting, en ik fietste naar huis, zonder licht want fietslamp deed het ook niet. Ik fietste steeds harder en harder want vond het toch wel eng zo in het pikkedonker over de dijk langs het kanaal. Tot ik ineens in volle vaart frontaal tegen een andere fietser, die vanuit tegenovergestelde richting kwam, aanklapte. Ik knalde achterover met mn hoofd op het beton en met dezelfde vaart, veerde ik weer terug rechtop. 1 grote flits was het, en weet nog hoe bizar ik het vond. Ik had helemaal niets, alleen mn fiets zat aan de voorkant in elkaar.
Ben naar huis gegaan, ben in bed gaan liggen en vond het vreemd dat ik geeneens hoofdpijn had. Ik was ook gewoon heel erg wakker.

Daarna: moeite met onder woorden brengen wat ik zag, of helemaal niet uit mn woorden kunnen komen. Behalve in het Engels, dat ging dan juist weer prima.
Korte termijn geheugen was er gewoon niet. Hele dagdelen was ik vaak kwijt. Heeft ook heel lang geduurd voor ik weer was "bijgetrokken".


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Balenciaga, DoretteK, Fnanne, Goner en 56 bezoekers