Motivatie, wie helpt zoeken?

Moderators: ynskek, Ladybird, Maureen95, Dani, Giolli, Hanmar, Mjetterd

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Anoniem

Motivatie, wie helpt zoeken?

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-17 17:54

Ik ben keihard aan het werk om mezelf op de rit te krijgen, maar ik ben er nog niet. Ook loop ik tegen wat dingen aan, zoals motivatie. Ik heb het gewoon niet, voor bijna niks. Enkel als ik iets impulsief kan doen, dan lukt het meestal wel.
Ik wil bijvoorbeeld onwijs graag studeren, want ik vind het heel leuk. Nieuwe kennis op doen, mezelf ontwikkelen, zodat ik later als ik groot ben mensen kan helpen. Maar fatsoenlijk studeren lukt nauwelijks. Ik wil nu mijn studie weer gaan oppakken, maar ik vind niet de motivatie om echt aan de gang te gaan.
Net zoals paardrijden, als ik eenmaal op het paard zit, kan ik erg genieten. Maar voordat ik erop zit, heb ik al 100 excuses verzonnen om niet te hoeven rijden, of überhaupt niet naar het paard hoef toe te gaan... Het is dan vechten tegen mezelf, ik wil wel, maar ik krijg mezelf moeilijk zover.
Snappen jullie het verschil?

Wat zou ik het toch fijn vinden als ik zonder al teveel moeite kan studeren, zodat ik het tenminste goed doe, en niet halfbakken, waardoor er altijd spanning is of ik iets wel haal. Het is ook te zien aan mn cijferlijst, ik heb vrijwel alleen maar 6jes. Niet dat dat niet voldoende is, maar het is heel vaak net wel of net niet.
Daarnaast wacht ik vaak te lang met bijv dingen maken voor school, of anders, waardoor ik het soms helemaal niet doe, of te laat begin en het dan afraffel. Dat afraffelen doe ik heel vaak, het lijkt ook of ik me niet op 1 punt kan focussen. Ik kan heel veel dingen een beetje, maar ik heb nooit ergens in doorgezet.
Ik zit sinds kort in een popkoor, en daar geniet ik intens van. Nu is het de bedoeling dat we thuis gaan oefenen, maar ik kan me er gewoon niet toe aanzetten, terwijl ik weet dat als ik t eenmaal doe, ik het best leuk vind. En als ik het niet doe, of te weinig, dan voel ik me volgende keer tijdens de repetitie poedersuiker omdat ik er niks aan heb gedaan en misschien de groep benadeel.

Ik hoef echt geen topper ergens in te worden, maar ik wil gewoon uitvinden waarom ik motivatie mis. Ik merk wel dat er een heel stuk faalangst in zit, waardoor ik vaak dingen maar gewoon niet doe, dan is de uitkomst iig zeker, dan ipv dat ik het probeer en alsnog faal ofzo.
Ik heb ook al aardig de dingen geëlimineerd die ik eigenlijk niet zo leuk vond, ik doe vooral dingen die ik wel heel leuk vind!

We gaat mee helpen zoeken? Ik raak echt gefrustreerd!


MacavityL

Berichten: 3941
Geregistreerd: 10-03-03
Woonplaats: Amsterdam

Re: Motivatie, wie helpt zoeken?

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-17 18:20

Als ik dit zo lees ontbreekt het je meer aan discipline dan motivatie. Beste tip voor discipline is ergens een gewoonte van maken. Zo vaak doen dat het in je patroon zit en je er eigenlijk niet meer bij na hoeft te denken om het te gaan doen.

Nu is dit bij tandenpoetsen en inchecken voor de trein niet zo moeilijk als voor iets als ‘studeren’, maar misschien kun je dat ook behapbaarder maken (iedere dag 5 pagina’s - na een week lees je er automatisch 10 omdat je er toch in zit). Dat soort kleine dingen, onderdelen van studeren dus een onderdeel van je dagelijkse patroon maken.

"And sometimes I think the people to feel saddest for are people who once knew what profoundness was, but who lost or became numb to the sensation of wonder -- people who closed the doors that lead us into the secret world"

Anoniem

Re: Motivatie, wie helpt zoeken?

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-17 18:29

Gebaseerd op eerdere posts is dit een symptoom en geen oorzaak. Apathie is iets wat niet vreemd is bij bijvoorbeeld een depressie, waardoor je een hele gemene vicieuze cirkel krijgt. Je wil minder doen, je doet dus minder, waardoor je nog minder wil ondernemen etc. Het zit hem in kleine stapjes om die cirkel te doorbreken. Maak eens een planning voor je studie, bijv. standaard op 1 dag van de week twee uurtjes studie inplannen. Dat is niet veel, maar je zult je er voldaan door voelen wat weer motiveert meer te doen. Etc etc. Ik spreek dagelijks mensen met deze klachten (wel met een andere oorzaak) en die cirkel valt heel erg op. Mocht je nog in behandeling zijn; bespreek dit eens met je psycholoog.

ikkedus
Berichten: 2854
Geregistreerd: 24-09-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-17 18:39

Jeetje Jolien, wat leg je jezelf weer allemaal op! Even een stap terug jij. Je begint net weer een beetje op te leven.
Ik heb heel veel herkend in jouw verhaal en ben inmiddels bijna helemaal hersteld van een burn-out. Maar ik moet vaak juist minder doen en dingen in kleine brokjes opdelen, zodat ik de stress en energie kan handelen.
Je moet nu denk ik even hele kleine haalbare stapjes voor jezelf inplannen. Dus een nieuwe studie, lijkt mij nog een brug te ver.
Is het een idee om korte workshops te gaan doen? Of een online studie zonder strenge deadlines?
Ik snap dat je het wil, omdat het je energie kan geven. Dat je je goed wilt kunnen voelen. Maar het kost ook energie en ik vraag me af of je die nu op kunt brengen.
Dit heeft niks te maken met motivatie in jouw geval volgens mij.

[o]

Anoniem

Re: Motivatie, wie helpt zoeken?

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-17 19:15

Reageer later even uitgebreid maar het is niet zo dat ik dat nu allemaal doe. Dit was voor de depressie okk al. Eigenlijk mn hele leven.

Rebel_Jits

Berichten: 5347
Geregistreerd: 28-02-06
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-17 19:26

Probeer structuur er in aan te brengen. Maandagavond popkoor oefenen, dinsdag en donderdag paardrijden. Vaste dagen, vaste tijden. Dan wordt het makkelijker een gewoonte. Ik heb de vaste gewoonte om op vrije dagen rustig te ontbijten, daarna stofzuigen en vervolgens ga ik sporten. Altijd. Zodra er iets tussen komt (vriend die wakker is bijv), is meteen mijn ritme weg en ben ik geneigd het sporten te laten zitten.
Die structuur aanbrengen kan bijvoorbeeld ook met een agenda. Alles opschrijven geeft een overzichtelijk beeld en duidelijkheid. En grotere kans dat je dingen aanpakt.

Verder helpt het voor mij goed om motivational video's te bekijken/beluisteren. Speeches zijn er over alles (gaan studeren, doelen behalen in je leven, sporten), maar er is ook heel veel muziek die een boost geven qua motivatie.

Puppies, baby! 8-)

_Nero
Berichten: 334
Geregistreerd: 04-02-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-17 19:35

Ik herken heel erg wat je zegt met 'de stap er naar toe' ik merk dat ik de lat voor sommige dingen te hoog leg want 'vroeger' kon ik alles, en nu is vaak 1 ding al te veel. (ik heb complexe ptss, lange tijd in een depressie gezeten etc.)
Vaak is de stap om alleen al naar mijn paard gaan al heel groot, laat staan rijden, maar als ik er eenmaal ben of op het paard zit geniet ik er heel erg van, maar die stap nemen pff..
Wat mij wel helpt is dat ik een soort van planning maak, en de lat niet te hoog leg. Eerst eens 3x per week naar het paard op een vaste dag, daarna om de dag. Niet te veel teleurgesteld zijn als het niet lukt (blijf ik lastig vinden) maar dan de volgende dag 'gewoon' gaan.

Wat ik ook wel moeilijk vind is dat mijn partner mij niet begrijpt, je kan toch gewoon naar je paard gaan? Wat is daar zo moeilijk aan, vraag mezelf dus ook vaak genoeg af of er misschien iets mis met mij is

Ik blijf het topic volgen, en hoop dat je een weg vind om de dingen te doen waar je blij van wordt en de motivatie toch ergens kan uithalen/vinden

Anoniem

Re: Motivatie, wie helpt zoeken?

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-17 19:55

Ik merk dat t bij mij niet werkt om een planning te maken, want daar stap ik makkelijk vanaf, of het blijft vechten om motivatie te vinden. Ik heb dit met mn schoolpsycholoog al geprobeerd, maar ik denk dat ik niet naar het gevolg moet kijken, maar naar de oorzaak.
Ik denk dat het me pas lukt als ik weet waarom de motivatie er niet is.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-17 20:43

Had een paar uur geleden al een post geschreven maar die heb ik weer verwijderd omdat het mij te onaardig leek overkomen.

Toch zeg ik het even: ik denk dat je echt ernaar moet gaan kijken met iemand, en het niet meer moet bespreken op bokt. Nu weet ik uiteraard niet of jij nog in behandeling bent zoals ik begreep uit jouw eerdere topics die je hebt geplaatst, maar eventueel is het een mogelijkheid om hier met een professional naar te kijken?
Kennelijk werkte een schoolpsycholoog niet voor jou, wellicht iemand die gespecialiseerd is in jouw problematiek?

Verder vraag ik mij soms af in hoeverre het slim is voor jou om steeds weer je problemen te blijven plaatsen op bokt. Als ik nu een topic zie van jou, denk ik soms: ''gaan we weer''. Waarmee ik niet jouw problemen probeer te bagatelliseren of probeer te zeggen dat je op grond van mijn mening moet stoppen met posten over je problemen. Wel dat het misschien slim is om hier een keer kritisch naar te kijken.

ikkedus
Berichten: 2854
Geregistreerd: 24-09-05

Re: Motivatie, wie helpt zoeken?

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-17 20:50

Faalangst en perfectionisme zijn anders prima motivatie killers. Het lijdt makkelijk tot vermijden en die kan je ook als demotivatie zien. Maar is het dat dan ook?

[o]

Anoniem

Re: Motivatie, wie helpt zoeken?

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-17 21:13

June, dat geeft niet, kritisch zijn mag. Ik loop bij een hele goede psycholoog, met haar wil ik het ook over hebben. Komende week heb ik weer een afspraak staan. Maar ik dacht, laat ik het hier gewoon eens pijlen. Ik heb via pb al hele interessante info gehad. Ik vind het interessant om kennis en ideeën van anderen op te doen, vandaar dat ik het hier deel. Ook omdat er blijkbaar veel herkenning is.

Ikkedus: ik denk dat faalangst wel een grote trigger is, misschien doordat ik nooit echt erkenning heb gehad van mijn ouders? Mijn vader zei nooit dat ik iets goed deed, alleen maar wat ik fout deed, en van mn moeder kon het altijd beter.

ruitje

Berichten: 10888
Geregistreerd: 29-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-17 21:22

Joh, heb jij het er ondertussen niet al zoveel over gehad en zoveel theorieeen bedacht dat je alleen nog maar ' in je hoofd zit' ?

Ik denk dat je overdenkt en dat dit soort topics alleen maar meer tot denken aanzet ipv tot doen.

Ik zou eens, een maand mezelf van Bokt/ Facebook/ internet afgooien. Leren jezelf weer te ' vervelen' en dan vanuit die verveling wil je wel weer zaken gaan oppakken.

Niet denken maar doen!

24/7 buiten en een binnenbak in de Randstad? Het is er:
insta: https://www.instagram.com/staldegroenemeer website: https://www.staldegroenemeer.nl

geerte

Berichten: 6967
Geregistreerd: 26-11-06
Woonplaats: Amersfoort

Re: Motivatie, wie helpt zoeken?

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-17 22:33

Ik herken het enorm. Ik vind het enorm moeilijk om mij tot dingen te zetten. Op dit moment ben ik bezig met mijn scriptie, sport ik 5 dagen in de week, werk ik 2 dagen in de week en heb ik ook een depressie.

Wat mij helpt om echt dingen te plannen en daarbij dit ook vast zetten in mijn agenda en af te spreken met vriendinnen om mij te helpen.
Met bijvoorbeeld mijn scriptie heb ik nu meerdere dagen in mijn agenda gezet dat ik naar de bibliotheek ga, ik probeer daarnaast er voor te zorgen dat er een studiegenoot of vriendin ook naar de bibliotheek gaat waardoor er een afspraak is en voor mij moeilijker af te zeggen is.
Met sporten doe ik vaak cursussen en team sporten die ik ook weer in mijn agenda zet en doordat het met meerdere mensen is vind ik het weer iets moeilijker om af te zeggen.
Het zelfde doe ik met mijn werk en ook met andere dingen.

Ik zorg ervoor dat ik het niet vergeet door het echt in te plannen, en daarbij zorg ik ervoor dat ik mij er verplicht toe voel. Op het begin vond ik het enorm bagger en soms nog steeds wel, maar als je het vaker doet wordt het natuurlijker dus iets makkelijker.

Sometimes i wonder if all this is happening, because i didn't forward that email to 10 People.
[BM] Spelletjes spelen omgeving Amersfoort/Utrecht
geerte @ [BM] Online pubquiz

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-17 23:42

Joolien schreef:
June, dat geeft niet, kritisch zijn mag. Ik loop bij een hele goede psycholoog, met haar wil ik het ook over hebben. Komende week heb ik weer een afspraak staan. Maar ik dacht, laat ik het hier gewoon eens pijlen. Ik heb via pb al hele interessante info gehad. Ik vind het interessant om kennis en ideeën van anderen op te doen, vandaar dat ik het hier deel. Ook omdat er blijkbaar veel herkenning is.


Maar heb je dat niet al heel vaak gedaan? Misschien zou het echt een goede overweging zijn dit soort dingen niet op bokt te plaatsen.

Met wat ruitje zegt ben ik het inderdaad wel eens. Stop met plaatsen, bespreek het evt. met je psycholoog en start te doen.

Autumnn

Berichten: 6774
Geregistreerd: 26-03-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-10-17 00:20

Anoniem schreef:
Had een paar uur geleden al een post geschreven maar die heb ik weer verwijderd omdat het mij te onaardig leek overkomen.

Toch zeg ik het even: ik denk dat je echt ernaar moet gaan kijken met iemand, en het niet meer moet bespreken op bokt. Nu weet ik uiteraard niet of jij nog in behandeling bent zoals ik begreep uit jouw eerdere topics die je hebt geplaatst, maar eventueel is het een mogelijkheid om hier met een professional naar te kijken?
Kennelijk werkte een schoolpsycholoog niet voor jou, wellicht iemand die gespecialiseerd is in jouw problematiek?

Verder vraag ik mij soms af in hoeverre het slim is voor jou om steeds weer je problemen te blijven plaatsen op bokt. Als ik nu een topic zie van jou, denk ik soms: ''gaan we weer''. Waarmee ik niet jouw problemen probeer te bagatelliseren of probeer te zeggen dat je op grond van mijn mening moet stoppen met posten over je problemen. Wel dat het misschien slim is om hier een keer kritisch naar te kijken.


Ik sluit me hier echt wel bij aan. Waarom alles maar op Internet gaan gooien? Ik snap dat nooit zo. En dat je geen zin hebt om te gaan studeren, naar je paard te gaan weet ik veel, gewoon doen joh. Benen over de bank heen en gaan. Wat is daar nu zo moeilijk aan? Ik heb ook soms geen zin om te leren, nee ik kijk ook liever Netflix met een kop thee of in de blubber naar mijn paard heb ik ook echt niet altijd zin in maar soms moet je gewoon dingen doen die wat minder leuk zijn. Zo is het leven. Als je nu al zo moeilijk denkt terwijl je jong bent, hoe moet dat over 10, 20 jaar? Wil je dan ook de hele dag op de bank zitten en mopperen dat je zo moe bent en weet ik veel wat? sorry dat ik het zeg maar ik heb meer het idee dat je liever lui dan moe bent. Come on, gewoon gaan en geen smoesjes bedenken voor alles *\o/* dat je geen erkenning hebt gekregen is onwijs jammer, absoluut, maar zorg dan nu dat je iets doet waar ze wél trots op kunnen zijn! Zet het negatieve om in het positieve +:)+

Hulp nodig bij het solliciteren, schrijven van een sterke motivatiebrief of een overtuigend cv? Stuur een PB of kijk op www.Solliz.nl :)

Gooiske
Berichten: 1035
Geregistreerd: 20-06-11
Woonplaats: Tegenover het bos

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-10-17 00:30

De studie die je doet, is er geen mogelijkheid deze per module te doen? Zodat je niet ineens te veel op je bord hebt liggen?
Of een combinatie van werken en leren?

ierusju

Berichten: 2267
Geregistreerd: 23-04-14
Woonplaats: Aan de kust :)

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-10-17 00:41

Je OP klinkt echt alsof ik het heb geschreven. Ik kan ook echt bijna niks opbrengen om te doen, maar als ik eenmaal bezig ben dan gaat het vaak wel.
Ik heb mij al een aantal keer voorgenomen om een uur eerder uit bed te komen dan nodig is, omdat de vroege ochtend zo mooi is. En toch als ik de trein van 7 uur moet hebben, kom ik 30 minuten van te voren uit bed en moet ik alles gehaast doen. Zo gaat het ook precies met mijn schoolwerk, voordat ik naar stal moet of zelfs voordat ik iets leuks ga doen. Ik kan me er vaak niet toe zetten om iets te gaan doen, totdat ik er eigenlijk bijna niet onderuit kom. Ik ga even meelezen, want ik moet echt de discipline ontwikkelen om écht eens iets te gaan doen.

IK BEN REINIER!

Birthdays are good for your health. Studies show that people who have more birthdays live longer.

Amyd

Berichten: 386
Geregistreerd: 28-12-05
Woonplaats: wilnis

Re: Motivatie, wie helpt zoeken?

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-10-17 06:22

Ik kan er altijd wel aan beginnen, maar bij mij is het afmaken het probleem.
Wat mij helpt is afspreken met iemand (mijn partner of therapie genoten) wat ik ga doen en wanneer en dan moet ik ook bewijs laten zien dat ik het ook daadwerkelijk gedaan heb.
Klinkt kinderachtig, maar voor mij werkt het.

No_No

Berichten: 6676
Geregistreerd: 31-03-07
Woonplaats: overijssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-10-17 07:26

Ben je al eens bij een goede counselor geweest?

Fleur ❤️

Pistasche
Moderator Informatief
May the horse be with you!

Berichten: 6669
Geregistreerd: 02-01-07
Woonplaats: Boktlid nr. # 56477

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-10-17 07:36

Joolien schreef:
Ik merk dat t bij mij niet werkt om een planning te maken, want daar stap ik makkelijk vanaf, of het blijft vechten om motivatie te vinden. Ik heb dit met mn schoolpsycholoog al geprobeerd, maar ik denk dat ik niet naar het gevolg moet kijken, maar naar de oorzaak.
Ik denk dat het me pas lukt als ik weet waarom de motivatie er niet is.

Dan zal je jezelf moeten motiveren om je aan je planning te houden. Beloon jezelf als je je aan die planning houdt. Die planning hoeft niet van dag tot dag ingevuld zijn maar bijvoorbeeld dat je zegt; volgende week 'x' aantal uren studie doornemen. Niet een dag noemen specifiek of tijd, gewoon die week. Nakomen is een beloning voor jezelf, bijvoorbeeld een cadeautje of je favoriete eten bestellen.

heb vertrouwen, houd moed

DiantaM
Berichten: 10963
Geregistreerd: 10-04-04

Re: Motivatie, wie helpt zoeken?

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-10-17 09:39

Ik denk inderdaad dat je niet teveel hier over na moet denken. Maar gewoon moet doen. De tip hierboven is heel goed. Een planning en een gewoonte is ontzettend belangrijk en helpen mij juist door slechte tijden heen. Door jezelf te belonen om aan het ritme te houden, zou het makkelijker moeten worden.

Ik ben er ook niet altijd goed in geweest maar als de druk hoog genoeg is, geef ik mezelf altijd wel een goede schop onder mijn hol.

Eileen_

Berichten: 4791
Geregistreerd: 16-02-11
Woonplaats: Zwolle

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-10-17 09:58

Ik herken het heel goed. Ik had dit eerder ook altijd, en al helemaal in de periode dat ik me echt poedersuiker voelde ivm allerlei tegenslagen (als ik er op terug kijk was dat ook een tijdelijke depressie). Ik kon mezelf er niet eens toe zetten om naar de paarden te gaan, en dat zegt wel heel wat...
Nu heb ik dat eigenlijk heeelemaal niet meer. Zelfs studeren (toevallig ook TP ;) ) gaat mega goed en loop met alles bij. Of nouja, dat mega goed moet ik nog maar echt zien na de tentamenweek.
Wat bij mij die omslag heeft gemaakt? Eigenlijk komt dat echt doordat ik wat meer weet wat ik echt wil in m'n leven, ik wil naar Canada emigreren met m'n vriendin en daar een mooi leven opbouwen.. En daar ga ik ook echt alles voor doen om dat voor elkaar te krijgen. Eerst heb ik m'n grote droom waargemaakt door naar Canada te gaan, en dat heeft me ook persoonlijk bewijs geleverd dat vrijwel alles mogelijk is zolang je het echt wilt en er echt hard voor werkt. Dat was eigenlijk de eerste stap.
Zoals je ook in je studie leert, heet dit ook wel intrinsieke motivatie, en dat is de beste motivatie die je maar kan hebben. Je doet het echt voor je zelf en je motivatie komt van binnen uit, niet van buiten (zoals goede cijfers). Ik denk dat 'je diploma willen halen zodat je mensen kan helpen' een te vage motivatie is. Het is te ver weg en te vaag (voor jezelf).
Is er iets wat jij echt heel graag wilt? Als doel? Zowel grote als kleine doelen? Doelen stellen met evt. een beloning werkt voor mij bijvoorbeeld heel goed, ook al is het klein (nadat ik deze samenvatting af heb, mag ik wat eten bijvoorbeeld).
Waar doe jij je opleiding? is er ook een decaan of heb je iets van een SLB'er waar je mee kan praten?
Maar met een depressie maakt het allemaal natuurlijk wel een stuk lastiger..
Succes!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: AhrefsBot, miezelke en 16 bezoekers