Pinky problems

Moderators: ynskek, Ladybird, Maureen95, Dani, Giolli, Hanmar, Mjetterd

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Anoniem

Pinky problems

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-07-17 12:33

Haai. Ben ik weer :')
6,5 jaar geleden heb ik tijdens het rijden mijn pink gebroken. Ik kreeg toen een thermoplastische spalk en nadien hield ik er nog even last van omdat het een malletvinger leek (pees te lang waardoor vinger niet meer helemaal recht kon.) Gelukkig is dat goed hersteld.
Maar nu, ineens sinds een paar weken krijg ik pijn aan de vinger, en dat neemt toe. Dus vandaag naar de huisarts geweest en die vertelde dat er eigenlijk niks aan te doen was. :+ Maar hij wilde de vinger wel (professorisch)spalken zodat ik de vinger 2 weken rust kan geven.
We zijn nu 2 uur verder, en ik heb de spalk er maar weer af gehaald, want het begon best wel pijn te doen. Ook kreeg ik een tintelend doof gevoel in mn vinger wat ik tot in mn onderarm voelde := Ook was de plek waar ik de pijn voel constant aan het kloppen. Toen ik de spalk af deed en mn vinger boog ging ik zowat door de grond van de pijn. Inmiddels heb ik de vinger wat heen en weer gebogen en wil het weer een beetje.

Afbeelding
(rara waarmee is het gespalkt? Ga door voor de koelkast!)

Mijn huisarts wilde me niet doorsturen naar de orthopeed. Als rust niet werkte, moest ik maar dealen met de pijn. Maar dat vind ik niet ok, want die pijn is er niet zomaar. Als ik iets vast pak, mn handen afdroog, ergens tegenaan stoot dan schiet de pijn er door. Lijkt me toch niet echt normaal. Vooral omdat het erger wordt.

Ik ga zo weer de huisarts bellen om hem even op de hoogte te brengen dat de spalk geen succes is. Ik tape mn vinger wel aan mn ringvinger vast. Of weet iemand nog creatieve ideeën om een gebogen spalk te gebruiken? Misschien als ik mn vinger niet zo recht heb, dat een spalk wel beter zit. Of werkt deze dan niet goed? :+

Een pink kan toch zo onschuldig lijken, maar die krengen zijn toch wel hard nodig ofzo :P Dus zou het fijn vinden als ik toch weer pijnvrij verder kan. Iemand dus tips, ideeën?

Over de breuk, het was een (in jip-en-janneketaal genoemd) een geroteerde breuk. De orthopeed zei achteraf dat deze breuk waarschijnlijk gezet of geopereerd had moeten worden. Als ik nu mijn hand sluit, draait de onderkant van mijn pink iets naar buiten. Ook lijkt de pink iets korter dan de ander.

Afbeelding


Ik vind t vooral ook een beetje frustrerend dat de ha zegt dat ie er niks mee kan verder, dus wellicht hebben jullie nog tips en ideeën.


Koper

Berichten: 27996
Geregistreerd: 12-10-07
Woonplaats: Op 1.5 uur vliegen van Parijs

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-07-17 12:42

Precies zo'n soort breuk heb ik ook gehad, in de linkerpink. Het was alweer aan elkaar gegroeid tegen de tijd dat duidelijk werd dat het een breuk geweest was :+ Het is iets gedraaid aangegroeid en de spieren en pezen er omheen hebben er ongeveer 1,5 a 2 jaar over gedaan om aan de nieuwe stand te wennen. Tegenwoordig doet het nauwelijks nog pijn. Inmiddels kan ik die pink ook weer bijna zo ver buigen als vroeger maar helemaal zoals het was wordt 't niet meer. De breuk zat in het middenhandsbeentje.

Wat ik doe wanneer het weer zeer gaat doen is de stokken pakken en lekker in het park klooien. Toen ik diabolo ging spelen (jawel :P ) werd de pijn minder. Jongleren heb ik ook geprobeerd, daar werd het erger van. Maar met diabolo kun je de stokken blijven vasthouden terwijl je wel de fijne motoriek van je handen traint. Uiteraard doe ik ook wel eens tricks waarbij je 1 of allebei de stokken loslaat maar dat moet ik niet te vaak doen. Het pakken (grijpende beweging) doet bij herhaling pijn. En bij voorbeeld baaltjes hooi optillen aan de touwtjes doe ik zonder pink onder het touwtje, en mijn ruin, waarbij ik altijd aan de rechter kant loop, pak ik ook niet met mijn pink om het halstertouw. Ik ben linkshandig en ik vind het prettig dat ik weer zonde pijn sleutels in het slot kan omdraaien en dat soort dingen. Dus bij de dingen waar het niet nodig is (zoals paard aan halster) gebruik ik 'm niet. Laat ik de problemen nou maar niet opzoeken.

Dus wie weet kun je ook een activiteit vinden waar het minder pijn mee gaat doen? Of naar de fysio oid?
Laatst bijgewerkt door Koper op 28-07-17 12:46, in het totaal 1 keer bewerkt

Kickin' my can all over the place
Weet je wat mijn paard kan? Hij kan pannenkoeken maken zonder beslag :j
Vivo por vos <3 Pony <3

https://books.google.nl/books?id=N6dHAw ... er&f=false

DGL

Berichten: 294
Geregistreerd: 23-12-12
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-07-17 12:46

Ja oliebol... ik heb zoiets met mijn middelvinger. Gebroken toen ik een jaar of 6 was, daarna een beetje krom gegroeid. In de brugklas erg veel last van gehad, maar de orthopeed raadde het af om er nog aan te gaan rommelen omdat de pijn daar waarschijnlijk erger van zou worden. Maar bij mij is het echt mn gewricht wat nogal geplet was, bij jou klinkt het meer als een peesje die verkort is? Dan is oprekken niet zo heel gek, maarja dat zal inderdaad flink zeer doen.
Nu ben ik 27 en die vinger is wel stijf en een beetje vreemd maar heb er eigenlijk nooit meer pijn aan...

Koper

Berichten: 27996
Geregistreerd: 12-10-07
Woonplaats: Op 1.5 uur vliegen van Parijs

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-07-17 12:48

Forceren in een bepaalde, onlogische stand zou ik ook niet doen nee. Ik merkte dat het minder pijn deed als de vinger iets gebogen was. En uiteindelijk ben je toch iemand die met de handen werkt, wanneer heb je in de praktijk nou je handen helemaal recht. Je gebruikt je handen om dingen mee vast te pakken dus het leek mij destijds logisch als die vinger een beetje in die stand zou "opdrogen".

Kickin' my can all over the place
Weet je wat mijn paard kan? Hij kan pannenkoeken maken zonder beslag :j
Vivo por vos <3 Pony <3

https://books.google.nl/books?id=N6dHAw ... er&f=false

Liselot

Berichten: 31845
Geregistreerd: 18-06-01
Woonplaats: Almelo

Re: Pinky problems

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-07-17 17:08

Ik gok op een tongspatel, is een vrij normaal iets wat ze gebruiken om mee te spalken hoor :)

Zou overigens naar de fysio gaan en bij je huisarts toch een verwijzing voor een orthopeed lospeuteren

T 18-11-15 <3 A 9-8-19 <3
http://www.LiselotKamphuis.nl FOTOGRAAF: Bruiloften, Newborn en workshops!

Lente
Berichten: 27401
Geregistreerd: 07-05-03

Re: Pinky problems

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-07-17 20:29

Ze hebben vorig jaar mijn pink gezet die al eeuwig krom was omdat ze dachten dat hij vers gebroken was :+
Geen idee wanneer hij dan wel ooit gebroken is geweest, maar dat geldt trouwens ook voor mijn neus. :')

Ik ben met mijn pink later nog naar een plastisch chirurg geweest maar die gaf aan dat hij er beter niks aan kon doen.

Nu krampt hij heel af en toe een paar dagen. Ik neem het maar voor lief...

[o]

koeke

Berichten: 772
Geregistreerd: 29-09-03
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-07-17 21:52

Ik heb goede ervaringen met de handtherapeuten van Handencentrum in Enschede. Ik kwam er via een handchirurg van Xpert Clinic (werken ze mee samen), maar is ook direct toegankelijke fysiotherapie. Voordeel is dat ze daar ook ergotherapeuten hebben die evt. een fatsoenlijke spalk voor je kunnen maken. En door de korte lijnen weten ze ook goed wat beter doorverwezen kan worden naar een handchirurg.

Hope2012

Berichten: 3124
Geregistreerd: 04-02-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-07-17 07:49

:+ hier ook pinky problems.

2mnd geleden mn pinktopje gebroken/uit de kom ( hij staat een beetje gedraait). Ik dacht gekneusd dus ben ook blijven lopen.
Maar god wat stoot je zon pinkje vaak en heb je hem toch stiekem vaak nodig.

Nu blijkt ie toch niet gekneust te zijn geweest en gaat het langzaam aan beter op dagen dat ik last heb als ik weer heerlijk lomp gestoten heb ofzo doe ik er plaktape om. Is flexibel genoeg om hem in een beetje kromme stand te zetten en stoten enzo doet ook minder pijn en bewegen gaat niet.

Beterschap met pinky.

Silvia

Berichten: 3059
Geregistreerd: 23-02-01
Woonplaats: Gelderland

Re: Pinky problems

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-07-17 14:39

Als de huisarts je niet wil doorsturen zou ik naar een fysiotherapeut gaan die gespecialiseerd is in hand problemen. Als die dan aangeeft dat je toch echt beter naar een specialist kunt gaan voor verder onderzoek en dat dan ook doorgeeft aan de huisarts dan lijkt me sterk dat je niet wordt doorverwezen.

Mahatma Gandhi: "De wereld biedt genoeg voor ieders behoefte, maar niet voor ieders hebzucht."

Anoniem

Re: Pinky problems

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-08-17 15:00

Inmiddels zijn we even verder en ben ik gestopt met spalken en tapen, omdat het elke keer na het afdoen van de tape of spalk, mn pink nog meer pijn doet. Dat lijkt me niet normaal. Heb al geprobeerd m gebogen te spalken, alleen maar tapen, maar het blijft pijn doen. Hij lijkt ook dikker te worden, en wordt enkel pijnlijker dan dat het mindert...
Vrijdag denk maar weer even naar de ha, en als hij er niks mee wil doen, dan wellicht even kijken voor een specialist oid.

Yesterday
Berichten: 2534
Geregistreerd: 16-06-05

Re: Pinky problems

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-08-17 12:58

Naar een goede handfysiotherapeut gaan. Zij kunnen indien nodig ook spalken.

<3

koeke

Berichten: 772
Geregistreerd: 29-09-03
Woonplaats: Twente

Re: Pinky problems

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-08-17 14:18

Hoe gaat het ondertussen met je pink TS?

Anoniem

Re: Pinky problems

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-08-17 16:19

Thanks voor t vragen. Afgelopen dagen zowaar weer iets minder last. Kijk het dus nog even aa hoe het zo door gaat. Anders ga ik eerst proberen bij mn andere ha terecht te komen, om me nogmaals door te verwijzen naar de orthopeed. Anders ga ik zelf naar de handspecialist.

Rena100

Berichten: 4854
Geregistreerd: 29-10-07
Woonplaats: Almelo

Re: Pinky problems

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-08-17 16:26

2 maand terug ook een vinger gebroken, (middelvinger) de physisian assistent gaf duidelijk aan dat spalken averechts werkt. Bewegen is echt het beste voor je vingers, daarom werd mijn vinger ook niet gespalkd maar alleen getaped tegen een andere vinger aan. 2 maand verder kan ik er vrijwel alles wel weer mee, maar buigen blijft pijn doen, het zijn dan meer de pezen denk ik die ik voel.

Hoop dat de handspecialist je kan helpen!

Nieuwe touwhalsters klik voor de advertentie

_mexx_lady_

Berichten: 8737
Geregistreerd: 10-12-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-17 19:35

Ik meld me!
Vorig jaar november mijn pink ernstig gebarsten toen ik tussen de tralies van de paardenbox ben blijven haken :')
Een dag mee gelopen en toen maar naar de spoed want het werd dikker en blauwer.
Volgens de arts geen kootjes gekwetst, enkel zwaar gebarsten en niet gebroken. 2 weken spalken zou voldoende moeten zijn, dan mocht ik naar de HA en die moest beslissen of de spalk nog nodig was of niet.
HA keek me na 2 weken erg raar aan, deze kwetsure had anders behandeld moeten worden maar omdat er al 2 weken overheen zijn gegaan niks meer aan te doen.

Na nog eens 2 weken weer op controle bij de spoedarts maar die zei dat mijn pink nog steeds zo scheef stond doordat mijn ligamenten verrokken zijn.
Kine/fysio/... Was allemaal niet nodig dit zou zichzelf herstellen.

Plooien kan, maar ik kan mijn pink niet volledig dichtplooien.
Strekken kan helemaal niet.

Ik ben nog steeds zo ontzettend boos op de arts die me destijds behandeld heeft. Ik heb meermaals gezegd en gevraagd dat enkel spalken niet voldoende is maar zij stuurden me naar huis.

Tegenwoordig staat mijn pink nog steeds zo:
Afbeelding
Afbeelding

Het kootje zit niet normaal en plooien doet nog steeds zeer. Als ik ergens tegen stoot spring ik nog wel eens een gat in de lucht.

Anoniem

Re: Pinky problems

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-17 20:30

Jeetje dat is wel ernstig zeg :oo
Wat waardeloos dat de arts dat niet goed heeft aangepakt. :n


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: _Lonneke, Bhodi, BravoT, cabochon1, CarpeDiem_, Fly_high, GoogleAdsense, McGregor, Nicolee_, Tessiej, XXXX2015 en 74 bezoekers