Behandeling bij hypermobiliteit?

Moderators: Dani, ynskek, Giolli, Maureen95, Ladybird, Mjetterd, Hanmar

 
 
Annikoe

Berichten: 1098
Geregistreerd: 19-09-16
Woonplaats: Noord-Brabant

Behandeling bij hypermobiliteit?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-03-17 21:24

Hoi allemaal, ik loop al een tijdje tegen iets aan m.b.t. mijn hypermobiliteit.

Sinds ik op mijn 15e begon met mijn eerste bijbaantje (auto's wassen en poetsen, vrij pittig werk) begonnen bij mij de eerste klachten. 's Nachts werd ik steeds vaker wakker met een tintelende/slapende arm. Ik ben toen voor het eerst naar de fysio gegaan en daar werd vastgesteld dat ik hypermobiel ben.

In de loop der jaren verschillende klachten gehad. Maar het zit voornamelijk in mijn rug, nek en schouders (vooral spierknopen). Soms ook last van mijn heupen, knieën en snel zere voeten.
Al die jaren ben ik naar een manueel therapeut geweest, die voornamelijk alles losmaakt en kraakt. Maar op een gegeven moment had ik het idee dat dit bijna niet meer hielp, zo kwam de pijn steeds sneller weer terug. Ik ben ook wel eens naar een andere praktijk geweest, maar daar vond ik het niet fijn hoe ik werd behandeld (30 minuten wachten, maar 5 minuten behandeld worden).

Ik heb ruim 2 jaar lang bodypump gevolgd om mijn spieren sterker te maken en regelmatig oefeningen gekregen van de fysio.
Eind vorig jaar was ik overgestapt naar een andere fysio binnen dezelfde praktijk en die kwam met een behandelplan. Waarbij ik dan eerst meerdere keren per week bij hun oefeningen zou moeten doen en dan zou het beter kunnen gaan.
Ik ben afgelopen december flink hard gevallen met paardrijden waarbij ik mijn stuitje had gekneusd. Door die kneuzing ben ik een tijdje niet bij de fysio geweest dus heeft het idee van dat behandelplan even stil gelegen. Maar nou vraag ik mij dus af of dit mij daadwerkelijk kan helpen en dat ik dan niet mijn tijd verspil. Ik ben nu 22 en ik loop dus al ruim 7 jaar rond met deze klachten bij de fysio. Het ging een tijdje goed (2-3 maanden) , maar nu heb ik de laatste paar werken weer steeds meer last en moet ik dus eigenlijk weer terug naar de fysio.

Nou, waarom dit verhaal? :Y)
Omdat ik hier regelmatig bokkers voorbij zie komen die ook last hebben van HMS. Is er een bepaalde soort behandeling die bij jullie wel helpt? Een ander soort therapeut? Of misschien andere tips? Want ik ben er eigenlijk wel een beetje klaar mee om zo vaak last en pijn te hebben.
Ik weet dat het niet te genezen valt, maar moet ik dan maar met de pijn leren leven en accepteren dat ik zo ben? Of valt het te verminderen?

Alvast bedankt voor het lezen van mijn verhaal :) Ik hoop dat ik een beetje duidelijk ben.


Anoniem

Re: Behandeling bij hypermobiliteit?

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-03-17 21:28

Ik heb dan geen HMS maar Ehler Danlos, wat zich onder andere uit met hypermobiele gewrichten en daarbij behorende pijn. Hier diverse vormen van fysio geprobeerd, verschillende sporten geprobeert op te bouwen maar hier heeft niks geholpen helaas behalve zware pijnbestrijding inmiddels.

Dat wil niet zeggen dat dat bij iedereen zo is, want het komt in vele vormen en maten. Wat ik eigenlijk alleen maar kan aanraden is naar een reumatoloog/klinisch geneticus gaan. Deze kan een hele goede en scherpe beoordeling maken en daar ook een leefadvies bij geven die bij jouw situatie en de mate van jouw hypermobiliteit past. Ik weet niet in welke regio je zit, maar kan per pb wel de naam van een goede reumatoloog doorgeven :)

Doubtless

Berichten: 7714
Geregistreerd: 29-12-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-03-17 21:38

Hier ook hypermobiel! Ik kom ook vanaf m'n 15e bij de manueel, inmiddels dus 11 jaar. Mijn vriend kraakt me regelmatig (heb je bepaalde trucjes voor), alleen echt mijn bekken/heupen losmaken kan ik niet thuis. Dus ga ik 4 a 5 keer per jaar naar de therapeut.

Daarnaast geregeld sporten, een matras waar je lekker op ligt, goede schoenen & dan kom ik een heel eind. Meestal heb ik "een beetje pijn/gemiddeld last", totdat er een gewricht echt fout gaat/te vast komt te zitten, dan moet ik op korte termijn een afspraak maken. En dan kan ik na die afspraak wel weer even vooruit :)

Welk cijfer tussen 0 (geen) en de 10 (veel) geef je de gemiddelde pijn?

      Sometimes the things you cannot change end up changing you.

Annikoe

Berichten: 1098
Geregistreerd: 19-09-16
Woonplaats: Noord-Brabant

Re: Behandeling bij hypermobiliteit?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-03-17 21:54

@Gast3289, dankjewel voor je advies! Misschien wel interessant om naar de kijken. Ik woon zelf in de omgeving van Den Bosch - Tilburg.

@Doubtless Ik kan ook mijn eigen nek en rug kraken, maar dat is vaak niet voldoende. Ik heb echt last van spierknopen omdat die moeten overcompenseren. Dus vaak zeurende pijn en steken. Ik wissel vaak van bed, want mijn ouders zijn gescheiden en ik slaap ook regelmatig bij mijn vriend. Drie verschillende bedden dus. Goede schoenen vind ik nog lastig, omdat ik ook doorgezakte voeten heb en dus snel zere voeten krijg. Ik heb wel een aantal steunzolen geprobeerd, maar dan krijg ik alleen maar meer last van mijn voeten :n

Een cijfer geven vind ik lastig. Ik denk dat ik nu op een 7 zit. Ik krijg vaak ook knallende hoofdpijn wanneer het niet goed zit in mijn schouders/nek. Ik probeer vaak ook op mijn houding te letten, maar soms dan zak ik onbewust toch in elkaar.

Anoniem

Re: Behandeling bij hypermobiliteit?

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-03-17 21:57

Herkenbaar.
Lees even mee.
Ik loop al ruim 10 jaar bij de chiropractor.
Enkels zijn smorgens stijf.
Verder snel last van m'n nek en rug en soms m'n polsen.

Nottinghill

Berichten: 856
Geregistreerd: 03-08-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-03-17 22:03

Ik heb ook HMS, bij mij werkt het spieren opbouwen in de meeste regio's waar ik last heb echter wel. Vaak heb ik als ik een hele dag moet lopen dan wel veel last en pijn, maar dit hou je denk ik.
Mijn linkerschouder kon het overigens allemaal niet aan, deze was zo ver opgerekt, dat mijn spieren het niet meer bij konden houden en oefeningen de pijn alleen maar erger maakten. Ik ben in december aan mijn schouder geopereerd en ik ben tot nu toe heel erg tevreden! Ik zit nog volop in het revalidatie traject, maar de pijn is echt stukken minder.

Misschien is het ook goed om met een fysio te kijken naar waar jij je onbewust vasthoudt. Daar kunnen namelijk ook spierknopen door ontstaan. Ik heb dit met een fysio gedaan en dat heeft mij ook erg geholpen. :)

ClaudiaHS

Berichten: 7635
Geregistreerd: 12-03-09
Woonplaats: Vriezenveen

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-03-17 22:05

Ook ik heb al 25 jaar last van HMS.
Zware beroepen zijn sws niet handig als je HMS hebt.
Mijn arts zei dat je gewrichten dan veel sneller slijten doordat je banden zo los zijn.
Daardoor zijn helaas mijn polsen en dan vooral links al aardig naar de kl*te omdat ik 14 jaar lang zwaar werk heb gedaan.
ik heb ook een jaar of 10 bij de reumatoloog gelopen.
Zij zei dat vooral spierversterkende oefeningen het beste waren, maar uiteraard niet gaan overdrijven met zware gewichten.
Glucosamine als supplement kan ook helpen.
Je zult inderdaad wel moeten leren leven met de pijn.
Over gaat het nooit maar je kan het draaglijker maken.
Rug nek handen en schouders kraken doe ik zelf ook anders krijg ik ook stekende pijn.
Edit: ik ben aan mijn rechter schouder geopereerd omdat ik slaaptekort had van de pijn.
Ze hebben de bicepspees verplaats en 'iets' strakker gemaakt * weet naam niet meer* dit heeft wel geholpen maar pijnloos ben ik nog steeds niet.

Melliepelliepaard mijn vriend.

Annikoe

Berichten: 1098
Geregistreerd: 19-09-16
Woonplaats: Noord-Brabant

Re: Behandeling bij hypermobiliteit?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-03-17 22:25

Oh jeetje, zelfs operaties..
Zware beroepen begin ik ook niet meer aan, ik heb één avondje proefgedraaid in de horeca en toen had ik gelijk mijn pols gekneusd van de hele avond zware dienbladen dragen. :')
Ik doe al 3x in de week krachttraining en 1x in de week paardrijden. Ik train 2x per week in een infraroodcabine en ik merk dat dit wel fijn is voor mijn spieren. Ik dacht dat het daarom een tijdje goed ging, maar toch heb ik weer last gekregen.

Misschien inderdaad toch maar eens kijken naar een reumatoloog. En waar is glucosamine goed voor?

belle_boef

Berichten: 9814
Geregistreerd: 13-02-08
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-03-17 22:25

Hier ook hypermobiel. Nu ik langere tijd al niet sport merk ik hoeveel baad ik had bij het sporten. Aan de andere kant kreeg ik door het niet sporten wel een bepaalde ontspanning in mijn spieren die mij ongekend was. Echter sport ik nu al te lang niet waardoor doe ontspanning er nu ook niet meer is en ik merk dat ik dus echt wel moet gaan sporten en spieren kweken. Mn alle kleine spiertjes die mij skelet ineen houden.

Meer blije Tinker foto’s en filmpjes zien?
Volg pepperoni_en_rose op Instagram
https://instagram.com/pepperoni_en_rose?r=nametag

Murthul

Berichten: 17063
Geregistreerd: 19-12-10
Woonplaats: Eilandje

Re: Behandeling bij hypermobiliteit?

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-03-17 22:26


De Turtle.

Annikoe

Berichten: 1098
Geregistreerd: 19-09-16
Woonplaats: Noord-Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-03-17 23:35


Doubtless

Berichten: 7714
Geregistreerd: 29-12-10

Re: Behandeling bij hypermobiliteit?

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-03-17 23:45

Ik vond horeca juist ideaal. Je wordt er ontzettend sterk van & het vele bewegen doet je lijf goed.

Je geeft een 7 voor de pijn. Is dat overdreven hoog of heb je vreselijk veel pijn? Ik zou van m'n fiets vallen een 7 geven... of je arm breken of kniebanden scheuren ofzo. Is het echt zó erg?

      Sometimes the things you cannot change end up changing you.

Anoniem

Re: Behandeling bij hypermobiliteit?

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-03-17 23:47

Ik persoonlijk zeg zo'n beetje dagelijks dat ik 100x liever beval en m'n rug breek dan dat ik de pijnen heb die ik heb. Zit dan ook zo'n beetje op een 9 qua pijn. Dus kan me voorstellen dat die 7 niet overdreven is maar gewoon echt heel pijnlijk.

ElSea
Berichten: 5297
Geregistreerd: 18-05-11

Re: Behandeling bij hypermobiliteit?

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-03-17 23:51

Ik volg ook even mee. Heb een tijdje geleden (3jaar) oefeningen gedaan voor mijn knieën, enkels en si gewrichten bij de fysio maar nu ik studeer heb ik heel erg veel last van mij rug & nek. Loop daarom nu bij een manueel therapeut die me kraakt en los maakt, laatst dry needling geprobeerd maar dit werkt voor mijn gevoel ook steeds minder. Waar ik eerst 1-2 dagen echt wel pijnvrij was ben ik nu zelfs vlak na de behandeling nieteens pijnvrij en hou ik 1 bepaald punt wat zelfs zeer doet bij ademen/slapen.

Gianti

Berichten: 10853
Geregistreerd: 17-03-10
Woonplaats: Almere

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-03-17 23:52

Doubtless schreef:
Ik vond horeca juist ideaal. Je wordt er ontzettend sterk van & het vele bewegen doet je lijf goed.

Je geeft een 7 voor de pijn. Is dat overdreven hoog of heb je vreselijk veel pijn? Ik zou van m'n fiets vallen een 7 geven... of je arm breken of kniebanden scheuren ofzo. Is het echt zó erg?Een cijfer is überhaupt heel persoonlijk en word vooral bepaald door je belevingskader. Cijfer zegt vooral iets over progressie en hoe het verloopt. Pijn beleving is heel subjectief

HMS/eds is gewoon in zoveel gradaties.. horeca heeft bij mij mijn lijf ook heel lang heel goed gedaan, maar momenteel moet ik het echt niet proberen omdat je mij letterlijk in rolstoel weer naar huis kan doen.

Maar is dit niet beter en overzichtelijk om in 1 topic te houden?

Gianti fotografie - http://Www.gianti-fotografie.nl - online basis fotografie cursus - PB voor info!
glamour&beauty: http://www.instagram.com/gianti_photography
Honden&paarden: http://Www.instagram.com/gianti_fotografie

Annikoe

Berichten: 1098
Geregistreerd: 19-09-16
Woonplaats: Noord-Brabant

Re: Behandeling bij hypermobiliteit?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-03-17 00:03

Daarom zei ik ook, ik vind cijfers geven lastig. Maar een constante pijn de hele dag door kan ik geen 2 of 3 geven. Voor mij werken zware baantjes niet, dan maak ik mezelf helemaal kapot. Een dag/avond naar een festival en ik kan al niet slapen door de pijn. Bij de horeca kun je niet 'eventjes opbouwen' door met een uurtje te beginnen, dan is het gelijk aan de bak en doorwerken. Dan blesseer ik mijn hele lichaam. :) Ik heb door een stage zelfs beenvliesontsteking gehad omdat ik daar ontzettend veel moest lopen.
Nou kan ik wel gewoon werken, ik heb HMS niet in zo'n erge mate dat alles uit de kom schiet of dat elke beweging pijn doet. Maar ik heb wel heel snel last van mijn rug, schouders en nek.

Gianti

Berichten: 10853
Geregistreerd: 17-03-10
Woonplaats: Almere

Re: Behandeling bij hypermobiliteit?

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-03-17 00:12

Heel herkenbaar, vooral dat wakker liggen van pijn. Heb hier behoorlijk wat pijn medicatie en slaap medicatie liggen..

Er Is geen genezing, alleen je lijf zo sterk mogelijk houden. Ik zou eigenlijk niet weten wat de reumatoloog voor je zou kunnen betekenen. Je hebt veel meer aan een fysio die er ervaring mee heeft.

Gianti fotografie - http://Www.gianti-fotografie.nl - online basis fotografie cursus - PB voor info!
glamour&beauty: http://www.instagram.com/gianti_photography
Honden&paarden: http://Www.instagram.com/gianti_fotografie

Suzanne F.

Berichten: 43886
Geregistreerd: 03-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-03-17 14:03

Mijn dochter is hypermobiel en ze turnt fanatiek. Dit levert zowel voordelen als nadelen op natuurlijk. Ze is erg lenig maar ook erg blessuregevoelig en heeft moeite met haar balans te houden (omdat alles zo soepel is heeft ze moeite om haar lichaam echt strak te maken).
Ze moet veel krachttraining doen, vooral voor de buik. Core stability is echt heel belangrijk om rugklachten te voorkomen. Daarbij moeten alle spieren rondom gewrichten nog sterker zijn dan bij 'normale' mensen om de gewrichten goed te kunnen ondersteunen. Het blijft wel een uitdaging want polsen, enkels, knieën, rug, schouders, eigenlijk alles is weleens gevoelig. Ze gaat ook tweewekelijks naar de fysio voor oefeningen en controle.

"Through dangers untold and hardships unnumbered, I have fought my way here to the castle beyond the Goblin City to take back the child that you have stolen. For my will is as strong as yours, and my kingdom is as great - You have no power over me"

Janneke2

Berichten: 18547
Geregistreerd: 28-02-13
Woonplaats: Ergens in Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-03-17 14:19

Mijn "bandenapparaat" :) is elastischer dan ideaal.
Wervels gaat dus relatief makkelijk van hun plek.
Ik ben mordicus tegen 'kraken op wekelijke basis': door het kraken worden de banden namelijk opgerekt.

Soms na een nare val geeft een bezoek aan de osteopaath 'lucht', maar meer wil ik nadrukkelijk niet. (Accoord: soms zijn meerdere bezoeken nodig omdat er wervels onder meer dan 1 hoek verschoven zijn: dat zijn de regels der kunst.)
Laatst bijgewerkt door Janneke2 op 09-03-17 14:20, in het totaal 1 keer bewerkt

[o]

Je suis Charlie - comme tout le monde.

(...en BAH wat is dit onderschrift actueel. )

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-03-17 14:20

Anoniem schreef:
Ik heb dan geen HMS maar Ehler Danlos, wat zich onder andere uit met hypermobiele gewrichten en daarbij behorende pijn. Hier diverse vormen van fysio geprobeerd, verschillende sporten geprobeert op te bouwen maar hier heeft niks geholpen helaas behalve zware pijnbestrijding inmiddels.

Dat wil niet zeggen dat dat bij iedereen zo is, want het komt in vele vormen en maten. Wat ik eigenlijk alleen maar kan aanraden is naar een reumatoloog/klinisch geneticus gaan. Deze kan een hele goede en scherpe beoordeling maken en daar ook een leefadvies bij geven die bij jouw situatie en de mate van jouw hypermobiliteit past. Ik weet niet in welke regio je zit, maar kan per pb wel de naam van een goede reumatoloog doorgeven :)


Ik heb ook EDS, maar ik ga 1 of 2 x p/w naar de fysio waarbij ik los gemasseerd en gekraakt word.
Dit helpt enorm goed maar je moet wel een juiste fysio treffen die dit echt kan en snapt. Ik ben echt ontzettend hypermobiel en zeer veel last van mijn gewrichten maar hiermee kan ik het wel uithouden. Pijnmedicatie ben ik geen fan van, maar dat is voor iedereen anders.

NYC2B
Berichten: 6215
Geregistreerd: 07-08-08

Re: Behandeling bij hypermobiliteit?

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-03-17 15:26

Ik heb HMS, helaas is er eigenlijk vrij weinig aan te doen.
Ik heb een tijd gesport bij de fysio en zelfs dat helpt niet. Voor sporten of intensieve dingen heb ik nu 2 knie braces.
Bij mij zit het vooral in m'n: knieen, heupen, onderrug, schouders, vingers & kaken.
Ik heb vrijwel chronisch pijn en heb ook losse knieschijven. Ik ben in Woerden geweest bij het Sint Maartenkliniek. Zij zijn erin 'gespecialiseerd'

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-03-17 15:27

Bobje; ik ben het met je eens dat goede fysio kan helpen ja, maar dat wil lang niet voor iedereen helpen. En ik heb echt hele fijne fysio gehad maar de pijn werd alleen maar erger en uiteindelijk was ik 5x pw bij de fysio zonder resultaat. Dat is qua werk niet alleen zwaar onhandig, maar overige planning en je leven verder leven wordt ook niet heel makkelijk.

Het is dus echt maar net afhankelijk van het type, hoe het zich uit en hoe en waar het beschadigt. Ik ben dus niet gebaat bij fysio maar bij pijnbestrijding en mezelf op tijd rust gunnen. Betekent niet dat ik niet beweeg hoor trouwens :') heb een kind waar ik iedere dag mee zeul en dagelijks mee wandel dus beweging is er wel, en ik werk nog. Maar fysio heeft het hier niet fijner of beter gemaakt en ik heb het echt geprobeert. Ik had liever ook geen pijnbestrijding gehad, maar wil wel graag dragelijke dagen en die heb ik nu weer :)

Mexx93

Berichten: 1560
Geregistreerd: 15-08-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-03-17 15:40

Hoi! Interessant toppic. Zelf ben ik ook hypermobiel wat nogal eens voor wat problemen zorgt. Zo heb ik lang een bijbaantje gehad als caissière waar ik na veel lange dagen achter elkaar last kreeg van mijn pols (door het scannen van de producten) en blijkbaar "loop" en "sta" ik op een verkeerde manier. Zo duw ik mijn knieholtes te ver naar achteren. Hier heb ik in het verleden ook veel last van gehad, ontstekingen enz.

Ik ben ook naar de fysio gegaan omdat ik toch wel erg last kreeg van mijn knieholtes, waarna ze erachter kwamen dat daar ontstekingen zaten en ik toch wel erg..erg lening ben. Bij mij is destijds ook hypermobiliteit vastgesteld en ik heb op een andere manier "leren" lopen en staan. Dat wil zeggen dat ik mij constant van mijn houding bewust moest zijn. Inmiddels is dit al redelijk "automatisch" geworden.

Ik ben destijds overigens bij een fysio geweest die (ik had en heb ook snel last van triggerpoints, de spierknopen die jij benoemt), een voor mij nieuwe behandeling uitvoerde: dry needling. Een pijnlijke maar voor mij uiterst effectieve wijze (niks anders hielp). Daarnaast heeft zij mij geleerd om bij mijzelf triggerpoints op te heffen (in het beginstadium). Misschien is dat een idee voor je? Ik denk dat het met hypermobiliteit heel erg belangrijk is dat je bewust bent van je bewegingen, hoe je deze maakt en hoe je deze manier van bewegen kan verbeteren om klachten (pijn) te voorkomen. Dan hoef je ook niet meer zo snel naar de fysio.

uiteindelijk word je toch wie je zelf bent -loesje.

kyrkelover
Blogger

Berichten: 8869
Geregistreerd: 28-12-03
Woonplaats: Boxmeer

Re: Behandeling bij hypermobiliteit?

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-03-17 15:45

Nou hier heeft tot nu toe helemaal niks geholpen als leren omgaan met het feit dat ik hypermobiel ben en ik daar dus rekening mee moet houden.
Hellas nog geen fysio of behandeling of net wat gevonden die mij pijn vrij maakt.

Frensie

Berichten: 1316
Geregistreerd: 31-01-10
Woonplaats: Voorthuizen

Re: Behandeling bij hypermobiliteit?

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-03-17 16:01

Ik heb enorm veel baat gehad bij een revalidatie traject. Ik kreeg fysio, ergotherapie, gesprekken met psycholoog/coach.

http://www.paardenhondinbalans.nl
Osteopathie voor dieren
Sunny (Far Ute Rising Sun, 2013)
Zoey (LC Tecum Zodiac Sign, 2019)


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Amber_anne, Eilish, hetty007, kamsel, Maaaarije, wilmatj en 42 bezoekers