Angststoornis...

Moderators: Mjetterd, Sica, Dani, ynskek, Polly, Ladybird, Giolli, Hanmar

 
 
yeentll

Berichten: 758
Geregistreerd: 10-08-12
Woonplaats: Nederland

Angststoornis...

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-10-16 21:21

Na lang twijfelen of ik dit niet onder een schaduwaccount wilde plaatsen, doe ik t dan toch uiteindelijk zo... Ik heb een angststoornis en loop hiervoor ook bij de psychologe en tevens slik ik medicatie wanneer ik naar voor mij een 'angstige' situatie ga. Helaas is het 2 weken geleden helemaal verkeerd gegaan toen ik bij mijn vriend sliep. Ik werd 's nachts wakker door de sirenes van brandweerauto's buiten (er was een brand in het gebouw verderop in de straat). Mijn vriend woont in een appartement op de 29ste etage en heeft geen gordijnen voor zijn slaapkamerraam. Hierdoor kon ik de brandweerwagens af en aan zien rijden en ben ik gaan panikeren. Opeens beangstigde alles mij.. de duisternis, de hoogte, dat ik niet zomaar thuis kon zijn omdat ik dan eerst heel de stad door moest en het idee dat iedereen aan het slapen was en ik dus niemand kon bereiken om me te helpen. Ik heb toen mijn vriend wakker gemaakt, maar dit hielp mij niet. Toen heb ik mijn zus gebeld en nadat ze zei dat ze naar me toe kwam is de paniek gaan zakken. Uiteindelijk heeft ze niet hoeven komen en hebben we een uur aan de telefoon gezeten en ben ik weer in slaap gevallen rond 6 uur 's ochtends.

Uiteraard ben ik die week nog een keer naar mijn vriend gegaan omdat ik de situatie niet wil gaan vermijden. Helaas ging het om 1 uur 's nachts alweer gelijk mis door mijn eigen idiote gedachten.. Ik dacht dat ik in een psychose zou komen en niemand me kon helpen en ik nu echt helemaal gek was geworden. Hierop heb ik wederom mijn zus gebeld en ben ik in de auto gestapt om bij haar te slapen (20min rijden). Tijdens deze rit zat ik over heel m'n lijf te rillen en kwam ik pas tot rust bij haar op de bank. Na deze keer ben ik gelijk langs de huisarts gegaan en heb ik een nieuwe doorverwijzing gehad voor de psycholoog en wat bromazepam wanneer het te extreem zou worden. Diezelfde avond ben ik nog naar mijn vriend gegaan en heb ik op voorhand een bromazepam ingenomen. Bij hem thuis nog 1 bromazepam en voordat we gingen slapen nog een halve. Hier werd ik zo suf van, dat ik om half 11 in slaap ben gevallen en om 7 uur 's ochtends weer wakker werd. In mijn ogen was dit een hele overwinning.. Maar nu ik erop terug kijk voel ik mezelf zo'n sukkel dat ik gewoon niet meer zonder medicatie bij m'n vriend durf te slapen.. Ik heb nu een stappenplan opgesteld met mijn psychologe en ik moet alles gaan opschrijven.

Wat ik met dit verhaal wil bereiken is uiteraard geen therapeutische hulp van buitenaf, hiervoor heb ik nu goede begeleiding. Maar ik zoek mensen die ook last hebben van een angststoornis en we elkaar misschien kunnen helpen met tips en elkaar nieuwe overwinningen kunnen melden. Het klinkt heel stom, maar ik haal mezelf continue naar beneden omdat ik denk dat ik de enige ben terwijl dit absoluut niet zo is.. Het verhaal is langer geworden dan ik dacht en er zijn ook nog veel achterliggende redenen waarom mijn paniekaanvallen kunnen zijn ontstaan, maar deze plaats ik liever niet openbaar (kan ik eventueel wel per pb uitleggen). Wil je zelf niet reageren in dit topic ivm je privacy, dan kan je me uiteraard ook gewoon een pb'tje sturen!


bowena_84
Berichten: 2538
Geregistreerd: 11-10-03
Woonplaats: Enschede

Re: Angststoornis...

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-16 21:59

Dapper dat je dit topic geopend hebt TS!

Ik ben in 2012 in een fikse depressie gezakt waarbij ik een angststoornis ontwikkeld heb. Achteraf heeft die altijd gesluimerd maar had ik het niet zo extreem ervaren. Ik was zo'n beetje voor alles bang en kon onmogelijk nog alleen zijn. Ik moest echt constant iemand bij me hebben, waar dan ook, ook thuis en 's nachts. Ik had de meest achterlijke doemgedachten.

Het ergste was dat mijn grootste angsten letterlijk voor mijn ogen afspeelden. Ik zag mezelf of mensen van de trap vallen en alles breken, hoorde dan het geschreeuw in mijn oren. Ik durfde niet meer te reizen want ik zag de meest afschuwelijke ongelukken voor mijn ogen gebeuren.
Ik hyperventileer al heel lang, maar dacht toen echt steeds dat ik en hartaanval had.

Het meest debiele was toen ik een weekend weg was met mijn moeder en zusje, dat we een mug in de kamer hadden en ik zó bang was dat ik dat beest in zou slikken, hij mij in mn keel zou steken en ik zou stikken. Nu achteraf kan ik er best om lachen want het klinkt te absurd. Maar toen was het heel echt en angstaanjagend.

Hoe ik ervan gekomen ben, wil ik graag bij je op terug komen. Ik ben nu helaas te moe om er uitgebreid op in te gaan maar wil en ga dat zeker nog doen. Helemaal er vanaf ben ik nog niet en ik heb zo'n gevoel dat ik dat nooit ga komen. Maar ik heb het wel onder controle en kan de gedachten en angsten tegen gaan.

Ik wil nogmaals benoemen dat ik je dapper vind. En praat je zelf alsjeblieft niet naar beneden, er zijn enorm veel mensen met angsten. Het lastige is dat de meeste angsten niet reëel zijn en dat mensen ze daarom niet snappen. Maar dat maakt ze absoluut niet minder erg of eng. Ben lief voor jezelf want het is een aanslag op jezelf, je zijn en je leven. Probeer te (blijven) praten. Als je kunt aanvoelen wat je nodig hebt, geef dat dan aan. Durf erom te vragen, daar is niets ergs aan!

Voor nu een dikke :(:)

04-04-2017 ^&+ & 30-06-2017 :+: 08-01-2019 :+:

yeentll

Berichten: 758
Geregistreerd: 10-08-12
Woonplaats: Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-10-16 22:06

Bedankt voor je bericht! Lijkt me inderdaad ook onwijs moeilijk om mee te leven zoals jij de angsten ervaart. En wat je zegt klopt als een bus.. De angsten zijn niet reëel en worden daarom niet begrepen. Mijn psychologe zegt dat je eigenlijk nooit volledig van een angsstoornis zal af komen, maar dat je er wel heel makkelijk mee leert om te gaan en het zo dus een plekje kan geven. Nu ga ik op elk lichamelijk signaal al in.. Als m'n hartslag sneller word, ik een droge mond krijg, ik ga zweten, m'n vingers gaan tintelen. Dan hup, schiet ik gelijk volledig in paniek. Vroeger had ik het ook met files of in een druk restaurant/bar. Gelukkig kan ik deze angsten nu onderdrukken. Maar de angst die ik ervaar wanneer ik nu bij m'n vriend slaap is gewoon veel intenser opeens. Mijn paniekstoornis komt tevens ook voort uit een depressie, denk toch dat je gebrek aan zelfvertrouwen op zulke momenten voor een groot deel spelen. Niet van jezelf houden en jezelf continue naar beneden halen. Maar we houden positieve zin, ik kan mezelf paniek aanpraten in m'n hoofd.. Dan moet ik het ook weer van me af kunnen praten!

purny

Berichten: 21396
Geregistreerd: 08-06-06
Woonplaats: Den haag

Re: Angststoornis...

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-16 22:12

Hier ook iemand met een angststoornis. Ik heb er zelf geen medicatie voor alleen voor m'n ADHD. Ik heb moeite met inslapen als er bijvoorbeeld iemand midden in de nacht aan de deur staat te bellen. Ik verstijf helemaal bij vreemde geluiden.
Als ik normaal kan inslapen heb ik geen probleem maar wanneer ik gestoord word tijdens m'n slaap slaap ik niet meer goed.

Omdat ik een verstandelijke beperking heb begrijp is het voor mij moeilijk om bepaalde onderwerpen juist te begrijpen. Ik lees de dingen net iets anders dan jullie bedoelen. Communicatie is dan ook niet mijn sterkste punt

Nadine_Fabi

Berichten: 234
Geregistreerd: 12-01-06
Woonplaats: Dordrecht

Re: Angststoornis...

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-16 22:30

Ik herken veel dingen, hoe ik er aan gekomen ben, en hoe ik er overheen gekomen
ben is een lang verhaal, die ik je bij interesse gerust per pb wil vertellen..
Ik ben er helaas nooit volledig vanaf gekomen,
en vraag mij ook af of ik dat ooit ga doen, maar ik durf wel te zeggen
dat ik weer een aardig normaal leven kan leiden!

Hoe moeilijk en onvoorstelbaar het soms ook lijkt, de beste tip
die ik je op dit moment kan geven naast hulp zoeken, confronteer
jezelf en ga je angsten zeker niet uit de weg..

Beste vrienden zijn op 1 hand te tellen.. Zij was er absoluut 1 van..!
Only know you love him, when you let him go..

RoosvanBlue

Berichten: 1776
Geregistreerd: 30-04-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-16 22:39

Het lijkt misschien een vervelende of irrelevante vraag, maar ik bedoel het echt niet naar! Voel je je wel echt comfortabel bij je vriend of in zijn huis? Mijn eigen ervaring is dat ik altijd veel meer last heb/had van paniek als ik me simpelweg (onbewust) niet veilig en vertrouwd voelde in een situatie of bij een bepaalde persoon. De paniek was dan gericht op andere, meer "logische" dingen (zoals de brand in de straat bij jou), maar kwam eigenlijk voort uit het feit dat ik in zijn geheel niet op mijn gemak was op dat moment. Nu ik erop let dat ik alleen op plekken kom en met mensen omga die bijdragen aan mijn geluk en rust, zijn mijn angsten grotendeels naar de achtergrond verdwenen. Misschien stof tot nadenken?

yeentll

Berichten: 758
Geregistreerd: 10-08-12
Woonplaats: Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-10-16 22:46

RoosvanBlue schreef:
Het lijkt misschien een vervelende of irrelevante vraag, maar ik bedoel het echt niet naar! Voel je je wel echt comfortabel bij je vriend of in zijn huis? Mijn eigen ervaring is dat ik altijd veel meer last heb/had van paniek als ik me simpelweg (onbewust) niet veilig en vertrouwd voelde in een situatie of bij een bepaalde persoon. De paniek was dan gericht op andere, meer "logische" dingen (zoals de brand in de straat bij jou), maar kwam eigenlijk voort uit het feit dat ik in zijn geheel niet op mijn gemak was op dat moment. Nu ik erop let dat ik alleen op plekken kom en met mensen omga die bijdragen aan mijn geluk en rust, zijn mijn angsten grotendeels naar de achtergrond verdwenen. Misschien stof tot nadenken?


Wat jij inderdaad zegt heb ik ook met mijn psychologe besproken. In mijn verleden zijn een aantal dingen gebeurd waardoor ik mannen heel snel wantrouw. Dit heb ik nu dus ook bij mijn huidige partner terwijl daar absoluut geen reden voor is. Het is een stukje verleden en een stukje onzekerheid. Ik denk dat die factor in combinatie met de hoogte van het appartement en het opgesloten gevoel gewoon de ultieme combinatie samen waren die nacht. Want het rare is, is dat ik tot 3 weken geleden lekkerder en vaster bij mijn vriend sliep dan dat ik thuis sliep.

woepsie90

Berichten: 2639
Geregistreerd: 08-12-15
Woonplaats: Weert

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-16 22:53

Hier ook een angstpersoon! Inmiddels gaat het een stuk beter maar tweejaar geleden ben ik echt diep gezakt. Afgevallen tot 48 kg, twee uur slaap per nacht en een peuter.... deze combinatie zorgde ervoor dat ik als getrouwde vrouw met dochterlief tijdelijk bij mijn ouders moest wonen (man moest veel werken)!

Voor nu wil ik je alleen iets vragen: kan het zijn dat je nu angst krijgt omdat je bang bent voor een angstaanval? Toen ik dit bij mezelf besefte kon ik beter met de aanval omgaan en het 'gewoon' over mij heen laten komen. Dan ervaarde ik alle lichamelijk ongemakken die daarbij komen kijken wel, maar op een soort van afstand, waardoor het best zakte!!

Ik lees mee en sterkte voor nu.
Klinkt beetje stom, maar het is maar een fase. Een soort ontwikkeling die je door moet maken.

Help with Hooves: gediplomeerd hoefbekapper + webshop voor hoefproducten + blogs over hoefgezondheid
https://www.helpwithhooves.com
Ook op Instagram en Facebook!

RoosvanBlue

Berichten: 1776
Geregistreerd: 30-04-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-16 22:54

Snap ik! Ik kan me er zo alles bij voorstellen. Goed dat je dit als factoren meeneemt, want ze zijn erg belangrijk. Verder is er echt hoop om hier heel goed mee om te leren gaan. Daarvoor is het nodig om weer op jezelf te gaan vertrouwen. Onderschat daarnaast ook de externe factoren niet. Maar hou vooral vol! En misschien wel het allerbelangrijkste; accepteer jezelf zoals je bent, inclusief je angsten. Die mogen er gewoon zijn! Je kunt ze pas gaan loslaten als je ze hebt toegelaten.

Geryon

Berichten: 19222
Geregistreerd: 11-12-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-16 22:54

Ik heb ook angsstoornissen. Je moet je niet minder voelen omdat je soms medicatie nodig hebt hoor! Daar kan jij niks aan doen. En die medicatie kan je wel ontzettend helpen. Angsten vermijden maakt het namelijk erger, dus beter met medicatie je angsten trotseren. :)

yeentll

Berichten: 758
Geregistreerd: 10-08-12
Woonplaats: Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-10-16 22:57

woepsie90 schreef:
Hier ook een angstpersoon! Inmiddels gaat het een stuk beter maar tweejaar geleden ben ik echt diep gezakt. Afgevallen tot 48 kg, twee uur slaap per nacht en een peuter.... deze combinatie zorgde ervoor dat ik als getrouwde vrouw met dochterlief tijdelijk bij mijn ouders moest wonen (man moest veel werken)!

Voor nu wil ik je alleen iets vragen: kan het zijn dat je nu angst krijgt omdat je bang bent voor een angstaanval? Toen ik dit bij mezelf besefte kon ik beter met de aanval omgaan en het 'gewoon' over mij heen laten komen. Dan ervaarde ik alle lichamelijk ongemakken die daarbij komen kijken wel, maar op een soort van afstand, waardoor het best zakte!!

Ik lees mee en sterkte voor nu.
Klinkt beetje stom, maar het is maar een fase. Een soort ontwikkeling die je door moet maken.


Fijn dat je wilt reageren in dit topic, je merkt toch dat het voor veel mensen een 'dingetje' is om over te praten.

En inderdaad.. Ik heb nu angst voor angst. Morgenavond zou ik naar m'n vriend gaan en ik zit nu al continue na te denken of ik nou moet blijven slapen of 's avonds gewoon naar huis moet gaan. Of ik 1 bromazepam inneem of toch maar 2.. Continue piekeren en mezelf gek maken dat ik morgen geen paniekaanval mag krijgen. En die angst voor angst heeft er bij mij voor gezorgd dat ik van 1 paniekaanval naar een paniekstoornis ben gegaan..

Happyfeet2

Berichten: 202
Geregistreerd: 03-10-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-16 23:44

Wat dapper dat je het gewoon zo wil posten TS :) Er zijn immers veel mensen met een angststoornis, en je bent een voorbeeld voor andere om 'ervoor uit te komen'.

Ik stuur je een PB TS. Ik geloof dat ik zelf ooit een angststoornis heb gehad, al is deze gelukkig na een aantal jaar vanzelf overgegaan. Je situatie is echter herkenbaar dus ik stuur je even een PB ;)

"We as people, might be as the birds. They undergo storms, winds, and they never give up.
We should not be afraid of these storms, instead we ought to have wings and fly" Rosa-These storms

blyth
Berichten: 899
Geregistreerd: 20-04-10
Woonplaats: Brabolander

Re: Angststoornis...

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-16 00:16

Super dat je hier zo over durft te praten TS!
Zelf heb ik geen echte angststoorenis, ik heb wel een socialefobie, maar dat is lang niet zo extreem als sommige hier.

Verder heb Ik wel een vriend die verschillende angsten heeft ontwikkeld en tijdens onze relatie zijn deze ook wel sterk verergerd.
En het als vriendin wel erg lastig!
Vooral omdat sommige reacties van mensen buiten onze relatie kunnen soms erg hard zijn het zal namelijk niet de eerste zijn die roept 'daar kan je toch geen toekomst mee opbouwen?'
En ook om hem soms met zoveel angst en paniek te zien als hij zich ergens over probeerd te zetten.
Ik vraag me ook af hoe jullie relaties/familie erop reageren? Steunen ze jullie wel erg goed en nemen ze je bijvoorbeeld gewoon mee naar een verjaardag terwijl je enorm veel stress hebt?
Want ik zou mijn vriend er zo enorm graag mee willen helpen, maar wil hem natuurlijk niet over zijn grenzen trekken.

Pluizebolpum

Berichten: 5006
Geregistreerd: 01-09-07
Woonplaats: Thuis

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-16 00:58

Allereerst voor iedereen met angst een dikke :(:) en heel veel sterkte met behandelingen en overwinningen.

Geryon schreef:
Je moet je niet minder voelen omdat je soms medicatie nodig hebt hoor! Daar kan jij niks aan doen. En die medicatie kan je wel ontzettend helpen. Angsten vermijden maakt het namelijk erger, dus beter met medicatie je angsten trotseren. :)

Niet dat ik aandelen heb ik rustgevende medicatie, maar helemaal eens met hierboven. :j
Sommige mensen kunnen het wel handelen zonder medicatie, anderen niet. Maakt niet uit want met of zonder, je zult toch zelf die stappen moeten zetten om met je angst om te gaan en die enge dingen te doen. En als een pilletje je nou net even dat duwtje in de rug kan geven. Bovendien, als je bv bij je vriend dan een pilletje neemt en je hebt een fijne avond en nacht, dan heb je weer een plusje te pakken. De volgende keer heb je dan waarschijnlijk iets minder het gevoel van 'Oh, het gaat zeker weer mis'. Als je het gevoel dat het wél goed kan gaan kunt vasthouden heb je op een gegeven moment die pilletjes niet eens meer nodig.

Zelf een überangsthaas. Beetje zoals Omany, maar iets minder erg. In mijn eigen 'dorp' kan ik gewoon mijn ding doen maar zet me bij een trein of in een auto naar 'iets te ver weg' en ik flip als een appelflap. Dát krijg ik er gewoon niet uit, al ben ik ook wel van ver gekomen. Op mijn dieptepunt durfde ik zelfs de tuin niet meer in. Verder ook gevalletje hoogtevrees, claustrofobie en slikangst, al zijn die dingen goed handelbaar geworden. Op je ademhaling letten en proberen afleiding te vinden werkt best goed hier met die 'simpele' dingen.
Bij mij is het deels ook familiair, in mijn familie heeft bijna iedereen wel een angstafwijking, en daardoor zijn in moeilijke situaties dan ook die angsten ontstaan. Zoals bv die slikangst. Als kleintje zijn mijn amandelen verknipt en toen heb ik, volgens mijn moeder, een flinke bloeding gehad en praktisch gestikt in mijn eigen bloedklonten. En zoiets komt dan 'ineens' weer tevoorschijn in een periode waarin het al niet zo goed gaat.

Als je uit een familie komt waar angstklachten erg bekend zijn kijkt niemand daar gelukkig van op. Ik kan gewoon lekker flippen en zelfs als het niet gaat dan geeft het niet omdat ze weten hoe het werkt. Scheelt wel enorm in de stress, als je niet alles hoeft uit te leggen.
Wat betreft vrienden/kennissen etc. hebben veel mensen geen flauw idee totdat ze me ergens mee naar toe willen nemen. Ik denk dat ze in mijn dansclubje wel erg raar zouden opkijken als ik meld dat ik rustig finaal in de paniek raak als ik te ver weg moet. Vooral omdat ik voor optredens de enige ben die een tukje gaat doen (iets wat ik zelf ook niet snap, overal bang voor maar optreden voor 500 man is leuk 8)7 ).
Maar die keren dat ik het heb moeten vertellen werd er altijd erg fijn gereageerd, van oprechte interesse tot het echt willen helpen om toch ergens heen te komen en niet moeilijk doen als het evengoed niet gaat.

Nou kan ik alleen voor mijzelf praten maar wat bij mij altijd wel helpt is sowieso als men het weet en als je, als het te moeilijk is, iets kunt aanbieden wat net wat kleiner is (bij een verjaardag bv ' we gaan even feliciteren en dan weer weg' bv) en afleiding bieden. Even kletsen of iets geks zeggen bv zodat je uit je gedachtenstroom wordt getrokken. Maar ook kunnen accepteren als het eens niet gaat. Een angstig iemand alles laten vermijden is niet goed, maar te veel druk leggen op de enge dingen werkt, bij mij iig ook averechts.

* Love Always 1991 - 2018 *

Cayenne
Crazy Bird Lady en onze Berichtenkampioen!

Berichten: 104021
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: Haaren (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-16 02:51

Hier ook iemand met een (gegeneraliseerde) angststoornis. Ik merk dat ik het nog wel erg confronterend en moeilijk vind om hier zelf over te schrijven, dus ik zal voornamelijk meelezen, denk ik.
Ik heb al een verleden van PTSS (posttraumatische stress) en agorafobie. Hier heb ik uitgebreid (EMDR)therapie voor gehad en ik dacht het achter me te hebben gelaten. Helaas heb ik de afgelopen maanden opnieuw veel last gekregen van angst en verwante problemen (burnout, depressie, paniekaanvallen, concentratieproblemen, onheilgedachten, eetbuien, schrikreacties, controledwang, OCD etc etc). Daarnaast slaap ik ook al ruim 2 maanden bijna niet meer. Twee a drie uur per nacht is tegenwoordig al veel %)

Ik heb medicatie en ben ook begonnen met therapie, maar de medicatie slaat nog niet goed genoeg aan en slapen lukt ook nog niet (zie het tijdstip waarop ik dit post :+ Zelfs zeer zware slaapmedicatie krijgt me nog niet in slaap) waardoor de therapie zo langzaam mogelijk moet worden gevolgd omdat de psychologe bang is dat ik het anders qua energieniveau niet aan kan. Dat klopt ook wel, want ik ben na iedere sessie helemaal kapot. Voor mijn gevoel zou een stukje EMDR niet verkeerd zijn omdat ik daar in het verleden ook erg goed op reageerde, maar momenteel is dat echt nog veel te zwaar.

Ergens vind ik het wel fijn om te lezen dat ik niet de enige ben, anderzijds is dat natuurlijk ontzettend vervelend..

*\o/* Het kweekseizoen van 2021! Volg jij weer mee? *\o/*
"Alles van waarde is weerloos" ~Lucebert

Janneke2

Berichten: 16512
Geregistreerd: 28-02-13
Woonplaats: Ergens in Drenthe

Re: Angststoornis...

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-16 08:46

Goed dat je dit topic hebt geopend!
En het spijt me dat ik nu alleen maar heel kort kan reageren.

1 ding: haal je zelf niet naar beneden! Jij zorgt niet voor paniek.
Die 'idiote' gedachten (...intens nare gedachten!) daar kies je niet voor - jij doet niets fout.

[o]

Je suis Charlie - comme tout le monde.

(...en BAH wat is dit onderschrift actueel. )

Janneke2

Berichten: 16512
Geregistreerd: 28-02-13
Woonplaats: Ergens in Drenthe

Re: Angststoornis...

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-16 09:00

En neem pas valium nadat je bij de drogist bent geweest!
Valium geneest niets, in tegendeel : het houdt REM slaap tegen - juist als angstig mens heb je je REMslaap hard nodig.

De drogist heeft GABA, L-Glutamine, Salvia Officinalis, L-Tryptofaan en vitamine B complex. Die doen hetzelfde zonder de REMslaap aan te tasten.

[o]

Je suis Charlie - comme tout le monde.

(...en BAH wat is dit onderschrift actueel. )

maralyn

Berichten: 8194
Geregistreerd: 23-02-09
Woonplaats: --

Re: Angststoornis...

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-16 09:11

Hier ook n angst persoon.
Ik pb je binnenkort even

Wel weet ik dat elkaar steunen wat je kan en dát je het kan enorm werkt.
Luisterende oren en veel rust en tijd en vooral begrip doen veel voordelen.

Ik voel me ook ellendig en eenzaam omdat ik denk de enige te zijn.

"Hoolands is niet mijn goeiste vak." --"Dyslexie?"--
Nee, rekenen ligt me beter.

Janneke2

Berichten: 16512
Geregistreerd: 28-02-13
Woonplaats: Ergens in Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-16 19:59

yeentll schreef:
De angsten zijn niet reëel en worden daarom niet begrepen.

Nou, hier sla je de spijker op zijn kop in meer dan 1 betekenis des woods.
En dat is erg naar!
Zo is angst nadrukkelijk iets van buiten je ratio - het is je alarmsysteem. En een "overijverig" alarmsysteem -"hell".
Citaat:
Mijn psychologe zegt dat je eigenlijk nooit volledig van een angsstoornis zal af komen, maar dat je er wel heel makkelijk mee leert om te gaan en het zo dus een plekje kan geven.
....Dit is een van die voorbeelden. -O-
Het verschijnsel 'angst' moet je niet kwijtraken - de GAS die ik gehad heb graag wel.
Het geloof dat je de stoornis niet kwijt zou kunnen raken vind ik nogal depressing.
Nou mag een psycholoog (of nu ja, niemand) echt iets beloven wat hij of zij niet kan waarmaken, dus ik hou een slag om de arm.
Maar ik zie geen reden om te denken dat het alarmsysteem zo kapot zou zijn dat het niet gerestaureerd kan worden. Uiteraard graag wel met de hulp van iemand die meer te bieden heeft dan 'ik leer je omgaan met'.
Citaat:
Nu ga ik op elk lichamelijk signaal al in.. Als m'n hartslag sneller word, ik een droge mond krijg, ik ga zweten, m'n vingers gaan tintelen. Dan hup, schiet ik gelijk volledig in paniek. Vroeger had ik het ook met files of in een druk restaurant/bar.


....reageren op het signaal is beslist het verstandigste wat je kunt doen.
Je alarmsysteem wil dat jij vecht of vlucht - doe even een minuut ofzo, is de boel gekalmeerd.
Citaat:
Gelukkig kan ik deze angsten nu onderdrukken.
Soms is het razend belangrijk om kalm te blijven en dan heeft het zin - maar leuk is anders en helpen doet het niet.
Citaat:
Maar de angst die ik ervaar wanneer ik nu bij m'n vriend slaap is gewoon veel intenser opeens. Mijn paniekstoornis komt tevens ook voort uit een depressie, denk toch dat je gebrek aan zelfvertrouwen op zulke momenten voor een groot deel spelen. Niet van jezelf houden en jezelf continue naar beneden halen.

Er zijn vele manieren om depressief te raken - zo is uitputting er 1 van. En die kan een angststoornis enorm goed triggeren.
(En dan is iedere angst 'therapie' die stress oplevert gewoon de manier om de ellende in stand te houden.)
Citaat:
Maar we houden positieve zin, ik kan mezelf paniek aanpraten in m'n hoofd.. Dan moet ik het ook weer van me af kunnen praten!
Natuurlijk kun je jezelf over de rooje krijgen door nu naar griezelfilms als towering inferno te kijken....(Dat is jezelf in paniek krijgen.)
Maar aangezien je alarmsysteem geen kwestie is van gedachten kun je het ook niet WEG krijgen dmv gedachten. Wel kun je met gedachten en verstandig beleid de boel binnen de perken houden / er goed mee omgaan, wat op zichzelf erg zinnig is, maar het is maar een begin.

[o]

Je suis Charlie - comme tout le monde.

(...en BAH wat is dit onderschrift actueel. )

yeentll

Berichten: 758
Geregistreerd: 10-08-12
Woonplaats: Nederland

Re: Angststoornis...

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-10-16 22:38

Ik ga straks of morgenochtend even in op de bovenstaande berichten + de ontvangen pb's. Momenteel lig ik op bed bij mijn vriend en zit hij nog even in de woonkamer een film te kijken. Ik heb 2,5 bromazepam op en kan het tot op heden nog redelijk rustig houden. Ik heb wel de welbekende zweethanden en een wat versnelde hartslag, maar mijn lichaam verstand reageert er verder niet op. Ik hoop dat ik zo lekker in slaap kan vallen en morgenochtend pas wakker word. Want ik heb nu dus de angst dat ik midden in de nacht wakker ga worden en niemand me kan helpen... Omdat iedereen dan slaapt en dan ik een blok aan iemands been ben omdat ik ze wakker moet maken.

Wel heb ik vanmorgen een afspraak gemaakt om onder hypnose te gaan. Dit zal volgende week donderdag plaats gaan vinden en ben nu al een tikkeltje zenuwachtig, haha. Maar ik sta overal voor open om van deze klote stoornis af te komen. Voorlopig ben ik alweer een klein beetje trots dat ik toch hier in bed durf te liggen en nog niet de neiging heb om te vluchten.

Cayenne
Crazy Bird Lady en onze Berichtenkampioen!

Berichten: 104021
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: Haaren (NB)

Re: Angststoornis...

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-10-16 00:27

Ik had van bromazepam nog niet gehoord maar ik lees dat het specifiek voor angst en paniek is? Ik krijg zelf oxazepam.

Fijn dat je het tot nu toe rustig kunt houden. Waarom is er in jouw geval voor hypnose gekozen?

Hier lig ik weer eens wakker %)

*\o/* Het kweekseizoen van 2021! Volg jij weer mee? *\o/*
"Alles van waarde is weerloos" ~Lucebert

moonfish13
Berichten: 17801
Geregistreerd: 20-08-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-10-16 05:30

Succes bij je hypnotherapie, heb het zelf gehad en ik vind het fantastisch.
Zelf door een ervaring die ik niet meer weet jaren geen aanraking o.a. op mijn handen kunnen ervaren, dat gaf paniek.
Zelfs in mijn slaap trok ik ze weg, dat houdt in een reactie van het onderbewuste.
Ik reageerde of ik mijn handen brandde aan een pan.
Met hypnose ben ik daar vanaf gekomen.
Oorzaak is de dwang geweest bij meerdere keren platspuiten met 6 man ooit.
Ik kan inmiddels handen geven, maar ik kan van een hand op mijn schouder plots echt ontzettend schrikken, sowieso van een vreemde wel.
Vroeger werd ik echt bang onverklaarbaar, nu is het zeker minder.

Verder heb ik officieel een angststoornis gehad, of heb? maar dit is achteraf veroorzaakt door de ziekte van Lyme.
Angstaanvallen horen o.a. bij Bartonella, een bacterie is dat.
Vreselijk, en toen ik het ging behandelen werd het echt feest.
Ik zag de monsters van de muren komen, nu wist ik dat het niet waar kon zijn maar ik kon ook niet slapen ook.
Als ik wegzakte gebeurden er de gekste dingen op de muren.
Nu heb ik dat niet vaak meer, maar ik moet wel weer leren vertrouwen op mijn lichaam, die liet me genadeloos in de steek.
Met terugvallen kan dat echt eng zijn al gaat het steeds beter, maar gatver.

Verder heb ik door de Lyme geregeld een dip als het niet goed gaat, en dan wordt ik helaas gauw bang.
Bang dat mensen me zullen verlaten omdat ik ziek ben, omdat ik even niet lekker ga.
Nog waardelozer ik heb liever niet dat een vriendje mij ziek ziet, omdat ik bang ben dat ze me erom dumpen omdat de waarheid te hard binnenkomt voor ze.
(Daar heb ik ook reden toe nav het verleden.)
Daarmee ben ik druk bezig met hypnotherapie, inmiddels ook best veel over gelezen en snap dus hoe het spelletje werkt, maar praktijk lukt me niet zelf. :Y)
Met dat stukje helpt een therapeut me, met oefeningen, en hoe ik kan zorgen dat ik het stukje bij beetje kan verwerken en zo nu en dan een gesprek.
Het is niet makkelijk maar het gaat echt al een stuk beter, nu ben ik echt een type liever zelf doen, ben ook door medicijnen (pijnstillers) erg lastig te hypnotiseren.
Mij diep onder hypnose krijgen is erg lastig, licht gaat goed.
Daarom, en omdat het een kennis is doe ik zelf gericht oefeningen en dat lukt me wel heel erg goed gelukkig.
Het kost alleen veel tijd, maar meestal geeft hij eerst de start door onder lichte hypnose de ergste angst weg te nemen, on daarna met een stappenplan zelf verder.
Meestal gaat dat via skype, tis een vriend namelijk en hij weet inmiddels wel hoe ik in elkaar steek, en ik weet ook wat de gevolgen kunnen zijn dus dat kan in dit geval.
Daarbij snap ik zelf precies waar hij het over heeft, dus hij kan me het gemakkelijk uitleggen in korte tijd. :)
Heftig soms, maar zó blij dat ik het gedaan heb.

Janneke2

Berichten: 16512
Geregistreerd: 28-02-13
Woonplaats: Ergens in Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-10-16 07:57

yeentll schreef:
Ik heb 2,5 bromazepam op en kan het tot op heden nog redelijk rustig houden. Ik heb wel de welbekende zweethanden en een wat versnelde hartslag, maar mijn lichaam verstand reageert er verder niet op. Ik hoop dat ik zo lekker in slaap kan vallen en morgenochtend pas wakker word.

Dit is een van de vele zusjes van valium.
Citaat:
Want ik heb nu dus de angst dat ik midden in de nacht wakker ga worden en niemand me kan helpen... Omdat iedereen dan slaapt en dan ik een blok aan iemands been ben omdat ik ze wakker moet maken.

Wel heb ik vanmorgen een afspraak gemaakt om onder hypnose te gaan. Dit zal volgende week donderdag plaats gaan vinden en ben nu al een tikkeltje zenuwachtig, haha.

Hiep hiep hoera!
Juist zaken als ontspanningsoefeningen (...kun je nu al doen, gewoon overdag) hypnose kunnen je de echte slaap teruggeven.
Van die bromazepam ben je alleen maar van de wereld maar je broodnodige REMslaap om de ellende te laten verdwijnen ontbreekt.
Citaat:
Maar ik sta overal voor open om van deze klote stoornis af te komen. Voorlopig ben ik alweer een klein beetje trots dat ik toch hier in bed durf te liggen en nog niet de neiging heb om te vluchten.

Joepie!!!
That's the spirit! !
Hartstikkegoed!
En idd: die &$×%$÷_¥ stoornis kan "gewoon" weg door de daartoe strekkende technieken toe te passen!

[o]

Je suis Charlie - comme tout le monde.

(...en BAH wat is dit onderschrift actueel. )

Cayenne
Crazy Bird Lady en onze Berichtenkampioen!

Berichten: 104021
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: Haaren (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-10-16 08:02

Hypnose klinkt hoopgevend, maar ik ben bang dat ik daar te nuchter voor ben en de controle niet kan los laten.

*\o/* Het kweekseizoen van 2021! Volg jij weer mee? *\o/*
"Alles van waarde is weerloos" ~Lucebert

Janneke2

Berichten: 16512
Geregistreerd: 28-02-13
Woonplaats: Ergens in Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-10-16 08:08

....er is een schema dat stelt dat ons brein bestaat uit drie delen.
Mbt angst heeft dit schema zin.

Waar je als mens controle over hebt is een deel van de buitenste laag, de cortex. Hier zit oa je logische verstand en je bewustzijn.
De middelste laag noem ik even het limbisch systeem. Wie mediteert kan een heel klein beetje invloed hebben op het limbisch systeem - verder is er geen controle mogelijk.
De derde laag noemt men wel het reptielen brein. Hier zitten oa je reflexen. Nul controle is hier mogelijk.

Je alarmsysteem heeft haar schildwacht functie in het limbisch systeem en de uitvoering komt uit het reptielenbrein.

Er zijn dagelijkse zaken zoals goede nachtrust met REMslaap (al dan niet met 'hulp van de drogist') die het limbisch systeem kunnen kalmeren, ontspanningsoefeningen, wandelen, prettige muziek etc.
Er zijn cd's in de handel (mp3, downloads op telefoon...) die maken dat je hersenen ontspannende alfa of theta golven maken (bin-aural effect per koptelefoon, googel op hemisync, brain sync, monroe).

En er zijn technieken zoals hypnose, emdr en gespecialiseerde kinesiologie die de amygdala kunnen beïnvloeden en daarmee de angsstoornis stoppen.

[o]

Je suis Charlie - comme tout le monde.

(...en BAH wat is dit onderschrift actueel. )


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: 996981, Blue_flower, BS91, Fling, flipje33, Iris_Casper, ja_nee, Laura82, lonimma, Marocje, Mississippi, Pabie, SjakieXX, Taucha, WendyKtH, Wistaire en 76 bezoekers