Ziekenhuis/Doktoren weigeren te helpen, wat nu?

Moderators: Dani, Polly, khirshanta, Shanna, Leo, Hanmar

 
 
Murthul

Berichten: 16994
Geregistreerd: 19-12-10
Woonplaats: Almere

Ziekenhuis/Doktoren weigeren te helpen, wat nu?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-12-13 15:10

Dit is niet mijn situatie maar die van een vriendin van mij, ik zet dit naar haar vraag op bokt, ze wil graag anoniem blijven.

Ik zal proberen het verhaal redelijk chronologisch op te schrijven, sorry voor eventuele verwarringen.
Het gaat om mijn vriendin M, zij is nu 22 en vanaf ongeveer haar 15e bekend met epileptische aanvallen, daarvoor is ze onder andere 9 maanden opgenomen geweest bij SEIN maar helaas kwam dat niet ten goede en werkt de epilepsie medicatie niet goed. Ook is zij bekend met de bindweefselaandoening Ehlers Danlos. (onder andere gewrichten die makkelijk uit de kom gaan) door het "schokken" tijdens de aanval heeft zij regelmatig een schouder of heup uit de kom.

Het is nu al een tijdje zo dat in haar eigen omgeving de ziekenhuizen weigeren te helpen om haar gewrichten terug te zetten. Dit omdat er ooit een neuroloog is geweest die een psychiater de diagnose Munchausen (ziektes verzinnen om aandacht te krijgen) heeft laten stellen. Dit had nooit mogen gebeuren, zeker omdat ze die psychiater nog nooit eerder had gezien.

Haar huisarts is een van de weinige mensen die nog wel meewerkt, zo heeft ze 1,5 jaar geleden fentanyl neusspray op voorschrift gehad om gewrichten terug te zetten. Omdat ze toen soms wel meerdere aanvallen per dag had gebruikte ze steeds meer en meer en raakte ze verslaafd aan de neusspray, ondertussen is ze hier gelukkig van afgekickt.
Ze heeft nu met nieuwe medicatie gelukkig nog maar 1x per maand een aanval.

Nu waren we gisteren met een groepje meiden aan het sinterklaas vieren en helaas kreeg M. vlak voordat we weer huiswaarts zouden gaan een aanval, hier kwam ze niet zelfstandig uit dus is er uiteindelijk een ambulance gekomen, zij hebben haar platgespoten en omdat de aanval uiteindelijk 40 minuten duurde moest ze mee met de ambulance. We kwamen terecht in het isala ziekenhuis in zwolle waar een geweldig team voor ons klaarstond, ze kenden M daar nog niet. Eerst heb ik samen met M haar heup teruggezet, daarna zijn er foto's gemaakt waarop duidelijk te zien was dat de schouder uit de kom was, ook zonder foto's was dit heel duidelijk te zien, de kop stond helemaal voor de schouder.
Ze heeft toen een verdoving in haar schouder gekregen (ondanks aangeven dat dit eerder nooit geholpen heeft, verdovingen werken vaker niet met Ehlers Danlos) en toen zijn we begonnen aan het trekfestijn.. Alles geprobeerd om de schouder terug te krijgen en ze hield zich ontzettend groot maar het lukte niet.. Uiteindelijk is na een aantal overleggen besloten om haar toch een dosis fentanyl te geven in de hoop dat haar schouder terug zou gaan.. Ook toen lukte het niet om de schouder terug te krijgen. Ze hadden ons al meerdere keren beloofd om ons écht niet naar huis te laten gaan met haar schouder uit de kom. De laatste optie die nog open stond was de schouder onder narcose terug te zetten, voordat ze dit deden wilde de arts nog even met haar eigen ziekenhuis in Utrecht overleggen.
De arts zei hier ook bij dat hij het niet vond kunnen dat de artsen daar weigerden iets voor haar te doen, hij wilde zelfs wel haar behandelend arts worden.

Op dat moment was M haar vriend er ondertussen ook en ben ik naar het huis van de vriendin gegaan om even uit te rusten en omdat alles zo perfect leek te gaan dachten we dat dat geen kwaad kon. Toen wij net op de bank zaten smste M in paniek, ze wilden haar naar huis sturen en niet meer helpen, ze was helemaal overstuur. Toen ze thuis kwam heeft ze het verhaal verteld..

Vlak nadat wij weg waren heeft de arts naar Utrecht gebeld, als een blad aan de boom was hij omgekeerd en wilde hij niets meer doen, de voordelen van haar schouder weer in de kom zouden niet opwegen tegen de nadelen van een narcose. (dit totaal omdraaien is helaas al vaker gebeurd) Ze moest maar weggaan en een leven gaan leiden met haar schouder uit de kom, ze hadden zogenaamd gedaan wat ze konden dus moest ze weer naar huis.
Nadat ze tot rust is gekomen hebben we besloten nog 1 poging te wagen, we hebben er nog wat pijnstilling bijgestopt en zijn er met 4 man voor gaan zitten, uiteindelijk bleek ook dat haar sleutelbeen wat was gezakt waardoor haar schouder niet terug kon en na 2 uur flink masseren en heel wat brute kracht zat haar schouder weer in de kom, toen hebben we 'm snel vastgetapet en toen bleef hij zitten, hierna is ze eindelijk naar huis gegaan (t was ondertussen 1 uur snachts, de aanval begon rond 17.30

Ik kan er met mn kop niet bij dat dit in de "geweldige nederlandse zorg" kan gebeuren. Ze raakt ook steeds meer in paniek als ze in het ziekenhuis terecht komt omdat ze zo bang is dat ze haar weer wegsturen.. Toen ze haar weggestuurd hadden was ze er ook totaal klaar mee, voor haar had haar leven zo geen zin meer, ze was helemaal gebroken en kapot.

Wat nu de vraag is: wat zouden we eraan kunnen doen om ervoor te zorgen dat M weer geholpen gaat worden in het ziekenhuis?

Liefs,
Murthul & M

De Turtle.
No drama, no glory <3


Mootje

Berichten: 15719
Geregistreerd: 19-01-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-13 15:12

Ik zou eerst eens bellen met de verzekering om een 2nd opinion aan te vragen.
Bij sommige verzekeringen kan dit in elk willekeurig ziekenhuis, bij andere verzekeringen bij één gecontracteerd centrum.

MarliesV

Berichten: 9122
Geregistreerd: 24-06-08
Woonplaats: Hellendoorn

Re: Ziekenhuis/Doktoren weigeren te helpen, wat nu?

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-13 15:20

Ik denk dat hier heel veel achter zit wat niet duidelijk is in het verhaal. Nuances die in geschreven woord niet zijn te lezen.

Jou vriendin heeft denk ik 2 grote stappen te gaan:
*1 een psychiater in de arm nemen die haar van de diagnose Munchausen af kan helpen
*2 een andere behandeld arts vinden buiten Utrecht om die haar wel geloofd en ook voor haar vecht als er wat is.

Helaas als je eenmaal een bepaalde stempel is wordt het enorm lastig om daar weer van af te komen. Zeker als we al 7 jaar verder zijn inmiddels.

Ik hoop voor haar dat ze er mee vooruit kan. Niets doen is geen optie denk ik in deze. Vechten en opnieuw de malle molen in tot ze wel wordt geloofd en behandeld zal een enorme strijd worden maar hopelijk komt het allemaal goed.

Life is short....SMILE while you still have teeth!

suggie

Berichten: 759
Geregistreerd: 08-11-04
Woonplaats: Enter

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-13 15:26

Klacht indienen bij de raad van gezondheidszorg.

Lekker altijd met de paarden bezig

Joanne1987

Berichten: 4234
Geregistreerd: 13-11-06
Woonplaats: Den Bosch

Re: Ziekenhuis/Doktoren weigeren te helpen, wat nu?

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-13 15:30

Ik vond dit wel een erg raar verhaal, een arts is namelijk verplicht medische hulp te verlenen, ongeacht wat...

Maar om on topic te blijven, ga ik idd mee met het feit dat je vriendin eerst wat orde op zaken moet gaan stellen, desnoods samen met de huisarts

jiperdepip
Berichten: 2702
Geregistreerd: 12-10-04
Woonplaats: tussen de tulpen

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-13 15:31

Ik kan bijna niet geloven dat dit echt is gebeurt........dit is toch te erg :(

www.Best4Paws.nl

Joanne1987

Berichten: 4234
Geregistreerd: 13-11-06
Woonplaats: Den Bosch

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-13 15:32

Bedoel het overigens niet l*llig maar kan me niet voorstellen dat van een op andere moment een arts een patiënt met een schouder uit de kom zo naar huis stuurt. Dit kun je niet faken onder het mom van munchhausen

Grapjasjes12

Berichten: 18642
Geregistreerd: 01-09-09

Re: Ziekenhuis/Doktoren weigeren te helpen, wat nu?

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-13 15:42

Ik heb het idee dat er een hoop informatie niet in het verhaal staat. Wat heeft Munchhausen te maken met het niet willen zetten van een schouder uit de kom? Je kan Munchhausen in het kwadraat hebben, die schouder moet terug.

Ik zou ook eerst naar een psychiater gaan die haar even helemaal opnieuw doorlicht en de diagnose Munchhausen kan veranderen :) Maar ik zou ook naar een advocaat stappen met het hele verhaal. Beetje rechtshulp kan in deze geen kwaad.

Murthul

Berichten: 16994
Geregistreerd: 19-12-10
Woonplaats: Almere

Re: Ziekenhuis/Doktoren weigeren te helpen, wat nu?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-12-13 15:45

De artsen in utrecht zijn er dus van overtuigd dat ze zelf expres haar schouder uit de kom doet om op die manier aandacht te krijgen. Ze zijn er ook van overtuigd dat ze zelf tegenwerkt zodat die schouder niet makkelijk teruggaat..

De Turtle.
No drama, no glory <3

Mijati

Berichten: 906
Geregistreerd: 12-04-13
Woonplaats: Tussen de rivieren

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-13 15:49

Nee, dat lijkt me ook. Je kunt veel faken, maar een schouder zichtbaar uit de kom? Is toch echt een schouder uit de kom.
Ik kan me wel voorstellen dat er 's avonds laat besloten word om pijnstilling te geven en je tot de volgende morgen te laten wachten om de schouder onder narcose weer op zijn plek te zetten. Zeker als je vriendin inderdaad verslaafd is geweest aan bepaalde medicijnen, is het niet wenselijk om haar opnieuw daar aan bloot te stellen.
Wat vooral belangrijk is, is dat in haar medisch dossier komt te staan dat ze geen Münchenhausen (meer) heeft en dat ze is afgekickt van de verslaving.

little_king

Berichten: 4091
Geregistreerd: 29-07-11
Woonplaats: the middle of nowhere

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-13 15:51

Citaat:
Eerst heb ik samen met M haar heup teruggezet

Niet de artsen?

En die schouder is er uit en die gaat terug, of dat nu door eigen toedoen is gebeurt of niet, ik geloof niet dat ze je zo naar huis laten gaan.
Niet op de manier zoals jij het verhaal hier neer zet.

Maar mijn advies, rechtshulp inschakelen.

Life is what happens to you while you're busy making other plans.

Ceriadwen

Berichten: 3186
Geregistreerd: 03-02-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-13 15:51

De verklaring dat de narcose in haar geval gevaarlijker is dan de schouder uit de kom houden om daar later nog maar een poging aan te wagen en men daarom niet operatief de schouder terug wilde zetten op dat moment vind ik heel plausibel gezien haar ziektebeeld.

Ik denk ook niet dat ze ziekenhuizen onwillig zijn in het helpen van jouw vriendin. Ik denk dat er heel wat meer meespeelt.
Laatst bijgewerkt door Ceriadwen op 02-12-13 15:52, in het totaal 1 keer bewerkt

Paardrijden is net als het spelen van een RPG, je hebt altijd wel XP

Be where you are; otherwise you will miss your life.

marleen_usar

Berichten: 20429
Geregistreerd: 04-04-05
Woonplaats: Pernis

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-13 15:51

Lijkt me niet dat ze zo maar iemand zo laten gaan.

geerte

Berichten: 6096
Geregistreerd: 26-11-06
Woonplaats: Zeist

Re: Ziekenhuis/Doktoren weigeren te helpen, wat nu?

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-13 15:56

Jeetje wat een verhaal, ik kan haar niet helpen. Maar ik wil haar toch sterkte wensen. Want dit is niet leuk om mee te maken.

Als je dit leest en je leest het nu nog steeds dan heb je het onderhand wel gelezen...
Hold the door.

Murthul

Berichten: 16994
Geregistreerd: 19-12-10
Woonplaats: Almere

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-12-13 16:00

Nee, ik heb samen met M haar heup teruggezet, ik help haar hier vaker bij en hoe sneller dat gaat, hoe makkelijker..

Ik heb ook nooit gedacht dat ze zomaar iemand naar huis zouden sturen die zo duidelijk haar schouder uit de kom was.. Als dit nou iedere week zou gebeuren zou ik de artsen nog wel kunnen begrijpen.. Maar de laatste keer ziekenhuis was ondertussen een half jaar geleden..

Als ze zouden zeggen dat ze nu niets wilden doen omdat het gevaarlijk was ivm de medicatie die ze al had gekregen zou ik dat begrijpen, maar laat dr dan overnachten en probeer het de volgende ochtend opnieuw oid..

Waar wij vooral heel benieuwd naar zijn is wat utrecht dat zegt dat al die artsen opeens zo omdraaien..
Steeds als ze een nieuwe arts tegenkomt wil die meewerken en vind die dat dit zo echt niet kan, om na een telefoontje met utrecht te melden dat ze niets kunnen doen en dat ze maar weer naar huis moet..

De Turtle.
No drama, no glory <3

little_king

Berichten: 4091
Geregistreerd: 29-07-11
Woonplaats: the middle of nowhere

Re: Ziekenhuis/Doktoren weigeren te helpen, wat nu?

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-13 16:01

Daarom rechtshulp inschakelen, laat die maar eens het patiënten dossier inkijken en kijken wat voor stappen er genomen kunnen worden.

Life is what happens to you while you're busy making other plans.

Ceriadwen

Berichten: 3186
Geregistreerd: 03-02-10

Re: Ziekenhuis/Doktoren weigeren te helpen, wat nu?

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-13 16:03

Je kan ook zelf je patientendossier inkijken, het is per slot van rekening van jou!

Paardrijden is net als het spelen van een RPG, je hebt altijd wel XP

Be where you are; otherwise you will miss your life.

jiperdepip
Berichten: 2702
Geregistreerd: 12-10-04
Woonplaats: tussen de tulpen

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-13 16:03

dat is een kwestie van haar haar medisch dossier op laten vragen bij het ziekenhuis in Utrecht, daar zal het vast wel instaan
Laatst bijgewerkt door jiperdepip op 02-12-13 16:04, in het totaal 1 keer bewerkt

www.Best4Paws.nl

little_king

Berichten: 4091
Geregistreerd: 29-07-11
Woonplaats: the middle of nowhere

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-13 16:04

@ceriad
Klopt, maar iemand die er meer van weet haalt er misschien belangrijkere informatie uit.

Life is what happens to you while you're busy making other plans.

Achterom
Berichten: 19266
Geregistreerd: 28-09-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-13 16:08

Ceriadwen schreef:
De verklaring dat de narcose in haar geval gevaarlijker is dan de schouder uit de kom houden om daar later nog maar een poging aan te wagen en men daarom niet operatief de schouder terug wilde zetten op dat moment vind ik heel plausibel gezien haar ziektebeeld.

Ik denk ook niet dat ze ziekenhuizen onwillig zijn in het helpen van jouw vriendin. Ik denk dat er heel wat meer meespeelt.

Dat denk ik ook -O-
Heel eerlijk gezegd vind ik het iets te toevallig dat die arts als een blad aan een boom omslaat, als jullie nét even weg zijn.
Zoals eerder gezegd hebben artsen een plicht om te helpen, maar ik heb het gevoel dat hier niet alles verteld wordt.

Murthul

Berichten: 16994
Geregistreerd: 19-12-10
Woonplaats: Almere

Re: Ziekenhuis/Doktoren weigeren te helpen, wat nu?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-12-13 16:13

De artsen zijn ook wel eens omgeslagen terwijl ik er wel bij was..

De Turtle.
No drama, no glory <3

Achterom
Berichten: 19266
Geregistreerd: 28-09-04

Re: Ziekenhuis/Doktoren weigeren te helpen, wat nu?

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-13 16:20

Tsja, het is niet aan mij om te oordelen, maar ik snap heel goed dat een arts omslaat als hij het idee heeft dat hij zijn tijd staat te verdoen.
Weet ze wie die diagnose heeft gesteld? Want als die diagnose echt onterecht is, dan zou ik een klachtentraject starten tegen de betreffende psychiater. Want die diagnose ligt blijkbaar onder het tegenwerken van de artsen.
Dat begint trouwens met het opvragen van het dossier...

Bizzybijtje

Berichten: 23057
Geregistreerd: 28-02-06
Woonplaats: Dromenland

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-13 16:23

Tsja ik weet niet.... Het labeltje Munchausen krijg je ook niet zomaar "opgeplakt". Vind het gewoon moeilijk om dan die arts maar door het slijk te halen, want wie weet zit er wel degelijk een kern van waarheid in, vooral omdat het al vaker is gebeurd. Als je Ehlers Danos hebt (hypermobiliteit) gaan gewrichten over het algemeen net zo makkelijk terug in de kom als uit de kom. Ik zeg niet dat jullie geen gelijk hebben maar het is gewoon lastig oordelen met enkel een verhaal van jullie kant en niet die van de behandelende artsen.

If you like pina coladas
And getting songs stuck in your head

raket

Berichten: 2633
Geregistreerd: 07-03-06
Woonplaats: Etten-Leur

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-13 16:24


Murthul

Berichten: 16994
Geregistreerd: 19-12-10
Woonplaats: Almere

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-12-13 16:25

Ze zou sowieso bezig gaan met t opvragen van het dossier bij het ziekenhuis in utrecht..

De naam van de psych heeft ze niet, die heeft ze maar 1 keer gezien en toen kreeg ze de diagnose..

De Turtle.
No drama, no glory <3