Darmprobleem na eten

Moderators: Dani, Polly, khirshanta, Shanna, Leo, Hanmar

 
 
Thesserd

Berichten: 4089
Geregistreerd: 02-05-12

Darmprobleem na eten

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-11-13 23:52

Ik heb nu ongeveer al een jaar lang last van vage darmklachten. Kort samengevat: Ineens krijg ik een soort darmkramp of beter gezegd heel naar en zwaar gevoel in m'n darmen en dat is dan tijdelijk op te lossen door een hele harde enorm vies stinkende scheet te laten :+ maar uiteindelijk moet ik gewoon zorgen dat ik zsm op de wc zit om een hele boel waterige stinkende ontlasting kwijt te raken. Voordat het er uit komt voel ik me heel naar (lastig uit te leggen) en voor mijn gevoel kan ik zo gaan overgeven. Dat laatste is alleen gelukkig nog nooit gebeurd.
Wat verder heel herkenbaar is dat het bijna altijd vlak na het eten gebeurt. Ik heb tot nu toe nog steeds geen verband kunnen vinden tussen het eten van bepaald voedsel en het probleem.

Soms heb ik er een paar keer per week last van en soms zo een paar weken niet.

Nu zullen jullie denken, zou je niet eens langs de dokter gaan? Dat heb ik al eens gedaan, hij heeft eerst gevoeld of er niks was opgezwollen in m'n buik en er is een beetje ontlasting van mij op kweek gegaan. Hier is verder niks uitgekomen. Na het dokter bezoek heb ik een tijdje bijna geen klachten meer gehad, maar de laatste tijd wordt het toch weer erger helaas...

Binnenkort maar weer eens aanwaaien bij de dokter dus, maar ik ga daar liever heen met een idee van wat het zou kunnen zijn omdat darmklachten toch vaak complex en onvoorspelbaar zijn.

Is er iemand die dezelfde klachten heeft of heeft gehad? Dan ben ik erg benieuwd :)

Prikkelbare darm sluit niet helemaal bij mijn klachten aan en een lactose-intolerantie lijkt me sterk: ik nuttig mijn hele leven al veel melkproducten en het is niet zo dat ik in een maaltijd incl darmklachten meer melkproducten heb gegeten of gedronken. Tenzij het misschien opstapelt ofzo? Ik ben wel benieuwd of het iets te maken kan hebben met erg vol zitten of vet eten.

"We are going to die, and that makes us the lucky ones. Most people are never going to die because they are never going to be born."


Tilmar

Berichten: 2535
Geregistreerd: 05-08-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-13 07:11

Ik zou toch eens lactose vrij proberen! Ik ben ook ineens lactose intolerant geworden en de klachten komen behoorlijk overeen.

Pas bij een bepaalde hoeveelheid krijg je last van lactose, daarom heb je de ene keer last en de andere keer niet.

Edit: typfout
Laatst bijgewerkt door Tilmar op 29-11-13 07:40, in het totaal 1 keer bewerkt

Beauti L2 + 10
FNRS dressuurjury t/m F20, FNRS Springen, KNHS B-L jury, Examinator Ruiterbewijs en ORUN gediplomeerd instructrice [o]

Urielle
Berichten: 49174
Geregistreerd: 28-07-05
Woonplaats: over de grens gegaan

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-13 07:25

Mijn oudste dochter zit momenteel bij de kinderarts (afdelingsspecialist abdomen) voor buikpijn in de onderbuik /regelmatig diarree.

Testen die ze gedaan hebben:
- bloed
- urine
- ontlasting
- RX en echo buikholte

komt nog: lactose-ademtest

Bij haar waren bloed, urine, ontlasting en echo goed. De röntgenfoto liet zien dat de darmen over de hele buikholte bomvol zitten (al maandenlang dus).
Nou klinkt dat tegenstrijdig met de diarree maar de arts legde het als volgt uit: die darmen zitten gewoon hartstikke vol, op een gegeven moment moet de overloop eruit, wat komt eruit: het natte spul wat er nog wel langs komt en soms wat lucht (windjes). De vaste ontlasting blijft gewoon zitten en verstopt steeds verder, een proces wat minimaal al een half jaar (of nog veel langer) bezig is.

Van de huisarts had ze in de tussentijd al een kuurtje gekregen tegen giardia omdat dat veel voorkomt in deze tijd van het jaar, maar dat was het dus niet.
Zij heeft nu een kuur gekregen met movicol, een laxerend middel, in dergelijke dosissen dat de darmen compleet doorgespoeld gaan worden. Vermoedelijk is het dat gewoon, maar voor de zekerheid dus ook nog een lactose-ademtest.

Ik zeg absoluut niet dat jij dit ook hebt, ik leg alleen uit wat er gedaan is, want misschien komt er bij jou wel iets uit de echo of uit bloedonderzoek nl.
Er kan dus nog genoeg onderzocht worden met labotestjes!

https://rivkasterringblog.wordpress.com/
May the odds be ever in your favor.
Momenteel niet actief op Bokt
Wrangler 22-04-2003 * 02-11-2015

bliver
Berichten: 3044
Geregistreerd: 23-08-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-13 07:26

al aan crohn gedacht???

Adamootje


Berichten: 5518
Geregistreerd: 10-11-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-13 07:30

De problemen die jij omschrijft, daar heb ik ook last van. Als ik een "aanval" krijg voel ik steken in mijn buik waardoor ik bijna moet overgeven. De ontlasting is dan heel dun. Ik heb er al jaren last van, sinds het begin van de puberteit. Inmiddels heb ik bijna alle mogelijke onderzoeken gehad, behalve een lactose intolerantie test. De dokter zegt dat het PDS is, maar niet alle klachten komen daarmee overeen. Door een regelmatiger eetpatroon en door lactose uit mijn dieet te schrappen gaat het wel iets beter. Misschien kan jij het ook proberen?

~ Follow your dreams ~ [o]

Quir


Berichten: 14749
Geregistreerd: 13-07-05
Woonplaats: Zweden

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-13 07:40

Toch vind ik t wel passen bij prikkelbare darm, zit helaas ook in hele trajecten ivm buikklachten en darm problemen. Of Crohn inderdaad. Zal als ik jou was toch naar de huisarts gaan. :)

Lactose of gluten kan je ook op laten testen.

Movicolon heb ik hele nare ervaringen mee, omdat ik een slechte drinker ben helaas. Maar alles liep nog meer vast door de movicol dan t al was (ook in dus danig grote hoeveelheden).

Heb ook al tig onderzoeken gehad (x abdomen, ct scan, mri scan, tig echo's, bloed onderzoeken en alweer een aantal verschillende specialisten verder).
Nu volgende maand maag en darm onderzoek. Hopelijk dat daar wat uit komt.

Hoop dat er snel wat uit komt, want t is niet fijn.

Jag vill, jag kan, jag ska. [o]

If you can dream it, you can do it.

ladypaard

Berichten: 3702
Geregistreerd: 21-12-04
Woonplaats: Harderwijk

Re: Darmprobleem na eten

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-13 07:43

Bij mij is het een heeeeeeel stuk minder geworden toen ik glutenvrij ben gaan eten begin dit jaar (had al vanaf mn 12e klachten). Het is even een aanpassing maar ben blij dat ik niet meer zo'n opgeblazen buik heb, en niet meer die krampen.

So is the time, The time will be, Being a human, Humanize ME!!!

[VVDD] Fenja heeft een eigenschap van sneeuw ontdekt

Corelli

Berichten: 9569
Geregistreerd: 23-07-06
Woonplaats: Deventer

Re: Darmprobleem na eten

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-13 07:46

Misschien is het een goed idee om eens precies bij te houden wat je eet per dag en of en wanneer je klachten hebt
Dat geeft meer inzicht in je klachten en evt samenhang met eten en daar heeft de dokter ook veel aan

egnie

Berichten: 1960
Geregistreerd: 26-03-05
Woonplaats: oet ut Oosten

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-13 08:26

Bij movicolon wordt ook gewezen op het feit dat je goed moet drinken. Dat is zowiezo al heel belangrijk voor een goede doorspoeling. Movicolon kan absoluut geen kwaad en kun je zelfs jaren achtereen gebruiken. Het is een poeder gemaakt van vezels en samen met genoeg vocht zorgt dat voor een nette ontlasting.

Wat al omschreven is door Urielle klopt en heb ik ook van de kinderarts gehoord. Ik heb 2 kids en beiden hebben klachten. De oudste is eroverheen en is niets meer mee aan de hand, maar met de jongste loop ik al 2 jaar bij de kinderarts.

De ontlasting die jij omschrijft is overloopdiarree. Dat is als het goed is zo dun als water en niet verteerd.

Wat je zou kunnen doen is vragen om een doorverwijzing en naar het ziekenhuis gaan. Waar ik al wel achter ben gekomen is dat 9 van de 10 kinderen welke bij de kinderarts komen last hebben van hun darmen/ontlasting.

Wat je heel goed zelf kunt proberen is inderdaad een lactose vrij dieet. Te veel melk is van bewezen dat het niet zo goed is als wij altijd dachten. Mocht dat niet het gewenste resultaat geven dan kun je glutenvrij gaan eten.

Ik zou niet allebei tegelijk doen, omdat je dan niet weet wat het nu is. In een boekje bijhouden wat je eet en hoe jij je voelt is altijd handig om inzicht te krijgen. Ik zou daar ook je ontlastingspatroon erin zetten.

DIRK 13/12/2009 ABE 31/07/2011 SEP 07/10/2015

Talonius

Berichten: 1393
Geregistreerd: 26-06-07

Re: Darmprobleem na eten

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-13 08:38

Hier al 12 jr last van PDS. Movicolon doet voor mij ook niets. Ik heb 6 wk geleden nog een darmonderzoek gehad (volledige dikke darm en stukje dunne darm) en alles was schoon. Geen poliep of verkleving te vinden gelukkig. Het gaat bij mij op en af. Soms weken een goede regelmatige stoelgang en geen pijn. Andere dagen misselijk, erge rugpijn en krampen. Dan baar ik nog liever een kind, want dat deed minder pijn.....

Conclusie: ik moet ermee leren leven en opletten wat ik eet en weinig stress.

brighteyes85

Berichten: 1203
Geregistreerd: 18-07-11
Woonplaats: waar ik wil

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-13 08:43

Het klink super bekend in mijn oren wat je omschrijft. Bij mij kon ik er ook geen vinger op leggen wat het nou precies was. Ik ben naar een homeopaat geweest en die heeft mij getest op voedsel intolerantie. Daar kwam uit dat ik geen tarwe kon verdragen. Ben overgestapt op spelt en ik heb eigenlijk nergens last meer van.

Ik hoop dat je hier iets mee kan, voor vragen mag je me altijd pben

It's the mark of an educated mind to be able to entertain a thought without accepting it - Aristotle

Quir


Berichten: 14749
Geregistreerd: 13-07-05
Woonplaats: Zweden

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-13 08:46

500 ml per zakje was niet voldoende, maar ook bysacodyl deed bij mij niet voldoende.

Ik heb wel.een te lange dikke darm, waardoor er sowieso veel vocht ontrokken wordt.

Jag vill, jag kan, jag ska. [o]

If you can dream it, you can do it.

egnie

Berichten: 1960
Geregistreerd: 26-03-05
Woonplaats: oet ut Oosten

Re: Darmprobleem na eten

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-13 08:57

@Quir Het kan heel goed dat de movicolon niets voor je deed. Wij kregen eerst forlax en dat werkte bij de jongste ook niet, die kreeg 5 zakjes in 1 keer met 0 resultaat. Daarna dus overgestapt op de movicolon en dat werkt super.

DIRK 13/12/2009 ABE 31/07/2011 SEP 07/10/2015

Rebel_Jits

Berichten: 4766
Geregistreerd: 28-02-06
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-13 09:00

Herkenbaar! Ik heb 't als ik tomaat heb gegeten. Dan voel ik me zwaar ziek, tot alles er weer uit is gekomen aan de achterkant (altijd binnen een uur nadat ik tomaat heb gehad). Al vermoed ik dat ik ook last krijg van of kruidenkaas, of spinazie ;(
Elimineer alles met tomaat (en dat is veeel. Lees de verpakkingen maar). Wie weet helpt het.

Calisthenics, baby! 8-)

Hevonen

Berichten: 3411
Geregistreerd: 21-01-04
Woonplaats: up north

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-13 09:01

Tilmar schreef:
Ik zou toch eens lactose vrij proberen! Ik ben ook ineens lactose intolerant geworden en de klachten komen behoorlijk overeen.

Pas bij een bepaalde hoeveelheid krijg je last van lactose, daarom heb je de ene keer last en de andere keer niet.

Edit: typfout


Hier exact hetzelfde. Heb altijd last gehad van wisseling tussen verstopping en diarree, als kind heel veel buikpijn.
Maar sinds een jaar of acht ben ik ineens lactose intolerant geworden. Het effect is overigens wisselend. Soms heb ik al last van een klein beetje (een ijsje of een schepje kaassaus bijvoorbeeld) en soms merk ik daar niets van. Ook in veel mixen, sauzen, margarines, koekjes en kant-en-klaar producten zit lactose.

Voor bijzondere (niet paardgerelateerde) replica's en living history spullen.
ARRE remaining history
Zij werken ook op bestelling! (smeedwerk, hout-, hoorn- en beenbewerking, leer, huiden, en nog veel meer)

Dani_
Berichten: 4087
Geregistreerd: 31-08-07
Woonplaats: Leiden

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-13 09:01

Misschien eens tarwe-, gluten-, en/of lactosevrij proberen? Eet je heel ongezond?

Mikkee

Berichten: 1341
Geregistreerd: 03-01-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-13 09:06

TS, het lijkt mijn verhaal wel! Precies dezelfde klachten en soms ook weken geen last.
Ben er ook nog niet achter wat het bij mij triggered dus ik volg dit topic even.

So many just plop their butts in the saddle and expect a miracle.
The Tennessee Walking Horse - the horse that can do anything...and do it smoothly!
http://www.twh-mm.nl

Seven

Berichten: 17561
Geregistreerd: 28-05-05
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-13 09:08

Voor mij klinkt het ook vreselijk bekend

Ik heb een combinatie van ibs en crohn, daar ben ik high sensitive wat ook weer op mn maag en darmen werkt

Ik heb alle onderzoeken wel gehad die je kan krijgen en daar kwam uit dat ik veel poliepen heb die snel ontsteken of geïrriteerd raken als ik stress heb of angst. Daarnaast reageerde ik elke dag op nieuwe voedingsstoffen er was door mij en specialist geen touw meer aan vast te knopen. Ik heb toen een eliminatie dieet gevolgd beginnend met shakes en daarin rustig aan naar 2 weken weer voedingsstoffen toevoegen. Dit heeft er voor gezorgd dat ik nu al 4 maanden vrijwel pijn vrij ben en weer gewoon kan eten wel gezonder en met meer structuur dan eerst want daar schroomde het bij mij ook aan.

Ik hoop voor jou dat ze vinden waarom je dit hebt want ik heb er 20 jaar meer rond gelopen, op een gegeven moment heb ik er als kind voor in het ziekenhuis gelegen zonder enig resultaat. Ook medicaties heb ik genoeg gehad en nooit hebben ze geholpen helaas

Eusja B
elite ibop prok
Jazz x Gribaldi x Jetset D
Drachtig van Just Wimphof

astriidj


Berichten: 2463
Geregistreerd: 15-11-04
Woonplaats: Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-13 09:10

Het klinkt precies als of je mijn klachten omschrijft! Dokter heeft het meteen op PDS aangeschoven zonder verder ook maar iets te onderzoeken. Na enig aandrinken op verder onderzoek kwam ie met een lactose ademtest, maar daar kwam niks uit. Had ik ook niet verwacht. Kan ook helemaal geen verband ontdekken met wat ik gegeten heb.

[o] [o] [o]

_rosita_

Berichten: 6791
Geregistreerd: 22-12-05
Woonplaats: 't dorpie

Re: Darmprobleem na eten

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-13 09:30

Bij mij is het jarenlang een 'prikkelbare darm' geweest, tot ik erachter kwam dat ik zwaar allergisch ben voor smaakversterker, E621, maar ook alle namen die het verder heeft: gistextract, mononatriumglutamaat, gehydrolyseerd eiwit, modificeerd maiszetmeel. Dit zijn de meest gangbare namen die in bijna alles uit pakjes zit, maar ook in vleeswaren, vanillevla in sommige koekjes met bv een vulling.
Ik zou als ik jou was eens een week of 2 echt totaal zonder smaakversterker eten ( alles vers, of via de biowinkel, al moet je dan goed opletten dat er ook geen gistextract inzit, dit is natuurlijk en biologisch waardoor dit soms ook in de biowinkel toegevoegd zit).
Als ik je klachten zo lees, zijn het net de mijne jarenlang.
Tijdens het eten moest ik al naar de toilet rennen, gevoel van darmen die opgezwollen waren, lucht, pijn.
En uiteindelijk bij mij ook een darmwandontsteking en migraine aanvallen

A horse doesn't care how much you know until he knows how much you care

Annemiek80

Berichten: 2849
Geregistreerd: 30-01-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-13 09:31

Even een kleine waarschuwing voor diegenen die aanraden glutenvrij te gaan eten.

Ga niet eerder glutenvrij eten voor uitgesloten is dat het coeliakie is, wat heel goed bij dit beeld zou kunnen passen.

Maar zoals bij veel darmproblemen/ziekten kan ook coeliakie een heel wisselend beeld geven, van complete verstopping tot complete doorloop en alle tussengelegen grijze gebieden, ook combinaties van zowel verstopping/normale ontlasting/diarree komen voor.

Als je glutenvrij gaat eten voordat je getest bent op coeliakie (bloedtest) gaan je antistoffen omlaag en komen uiteindelijk op 0 (als je langer het dieet volgt), juist op die antistoffen wordt de bloedtest gedaan, als je glutenvrij eet tijdens de bloedtest kan je dus een vals negatief beeld krijgen.

Bij coeliakie kunnen meerdere gezondheidsproblemen samenhangen, het is niet puur de darmen en een glutenvrij dieet, daarom is het wel zo handig/belangrijk dit te weten voor je aan een zeer streng, strict en levenslang dieet gaat beginnen.

Persoonlijke ervaringen:
Ik heb dus coeliakie (goh :P )
Met name als ik een avondmaaltijd eet moet ik eigenlijk binnen een uur naar het toilet, ik zeg altijd wat er van boven ingaat moet er van onder weer uit, alsof er druk op de darmen ontstaat door te eten. Ophouden is vrijwel onmogelijk, dat resulteert in krampen, zweten, misselijkheid en in zijn geheel niet lekker voelen, ga ik gewoon na de wc wanneer ik het voel opkomen en raak ik dus mijn ontlasting kwijt is er niets aan de hand.

Het is bij mij geen overloop diarree (getest), maar als er hoge druk achter staat (door ophouden of grote maaltijd), kan het diarree zijn, of diarree met 'harde stukken' ertussen, of normale ontlasting gevolgd door dun(ner).
Daarnaast heb ik zeker meerdere malen per dag ontlasting, 1 dag niet gaan geeft bij mij hetzelfde gevoel als een 'normaal' persoon heeft die 4/5 dagen niet geweest is.
Ik heb een snelle spijsvertering en neem slecht voedingsstoffen op (gaat lastiger door een kapotte dunne darm nl tgv coeliakie), en is mijn dunne darm een stuk korter dan een normale dunne darm (door littekenweefsel was er een stuk afgestorven en dmv een operatie verwijderd).
Verder heb ik vrij veel onverteerde resten in mijn ontlasting.
Apart detail: als ik per ongeluk een dieetfout heb gemaakt en dus gluten heb gegeten blijft mijn ontlasting drijven >.< (en ja dit komt mn voor bij coeliakiepatienten, waardoor het komt weten ze niet :') )

Ik heb mijn hele leven al darmproblemen gehad maar verergerde sterk in mijn pubertijd, echter toen werd gezegd dat het IBS was (zonder al te veel onderzoeken), op mijn 24e kwam er echter pas te voorschijn dat het coeliakie was, waarschijnlijk door een te late diagnose is mijn dunne darm onherstelbaar beschadigd.

Mits bepaalde darmziektes uitgesloten (via bloedtesten/onderzoeken/mdl arts) kun je wat Seven ook al noemt een eliminatiedieet gaan doen om te kijken of je op bepaalde voeding extra reageert.
Lactosearm/lactosevrij kan helpen ook al ben je niet lactose intollerant.
Hetzelfde geldt voor glutenvrij/arm, dit kan zeker helpen ondanks dat het geen coeliakie is, het is niet zo dat je dan allergisch of intollerant voor gluten bent alleen een glutenvrij dieet is een stuk minder belastend voor je darmen in het algemeen, makkelijker verteerbaar.

corine1981


Berichten: 3984
Geregistreerd: 05-08-06
Woonplaats: Maarssen

Re: Darmprobleem na eten

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-13 09:37

Hier ook vaak darmklachten. Vooral rond mijn menstruatie :-( heb sowieso ook al jaren pds, maar zou bijna zeggen: wie niet?

Bij mij helpt iberogast super, hele dure homeopathische druppels, maar pijn is altijd binnen een half uur weg!

[o]:D

Irene_S

Berichten: 225
Geregistreerd: 07-11-12
Woonplaats: Emmen

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-13 09:40

Klinkt als een spastische darm. Heb hetzelfde en het gevoel klinkt ook hetzelfde. Probeer eens een dagboek bij te houden met wat je gegeten hebt, zo kom je er makkelijker achter waar het aan zou kunnen liggen. Daarnaast gewoon even naar de arts gaan en een onderzoekje om te kijken waar je darmen op reageren om zo vervolgens eventueel een diëtist te kunnen raadplegen of bepaalde voedingsmiddelen te vermijden.

Daarnaast kan het ook misschien ook wel komen door stress of slechte nachtrust. In ieder geval heel veel sterkte/succes ermee!

Carlos, al 15 jaar mijn maatje ~B+12 L1+10 L2+10 M1+11 M2+12~

ralphtdw

Berichten: 2633
Geregistreerd: 05-04-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-13 09:42

Ik ken heel veel mensen die na het eten snel na de wc moeten en ook vaak aan de dunnen zijn.
En begint ook vaak met acute buikpijn.

En ik zelf kreeg als tip mee water drinken vooral door mijn opgezette buik

vodansa lancet x gribaldi
Gouddam K crespo vdl x blanc rivage.
brina goodtimes x burggraaf x pion
diamond vivaldi x havidoff

Lalidan


Berichten: 11530
Geregistreerd: 17-05-06
Woonplaats: TellentotdatPOEF-topic

Re: Darmprobleem na eten

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-13 09:49

Darmproblemen kunnen ook bij endometriose wegkomen, iets wat maar weinig mensen weten. Zeker als de problemen samenhangen met de menstruatie, kan het zinvol zijn ook eens bij een gynaecoloog te kijken. Dus als je een dagboek bijhoudt, hou dan ook je cyclus bij.

[o]
And I am feeling so small. It was over my head, I know nothing at all.
And I will stumble and fall. I'm still learning to love, just starting to crawl


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bernoe, Gea99, NoLimit_93 en 33 bezoekers