Moderators: Mjetterd, Dani, ynskek, Ladybird, xingridx, Polly, Hanmar
Solleke_Noah schreef:Weet iemand of er ook 'milde vormen' van anosmie zijn? Ik ruik namelijk ook bijna niks (als kind al niet) maar scherpe geuren kan ik toch oppikken (bv als ik boven een beker ethanol ga hangen).
ruikenenproeven.nl schreef:Hyposmie is een tijdelijk of blijvend verlies van een gedeelte van de reukzin.
Bij hyposmie is er dus altijd nog een minimaal deel van de reukzin aanwezig.
Mogelijke oorzaken van reukstoornissen zijn zeer sporadisch beschreven. Aandoeningen die een reukstoornis kunnen veroorzaken zijn bijvoorbeeld een tekort aan voedingsstoffen. Rokers hebben een minder goed reukvermogen dan niet-rokers. De slijmvliezen van rokers zijn minder goed doorbloed dan die van nietrokers. Maar er zijn ook toxische stoffen die een schadelijke invloed hebben op het reukvermogen, zoals benzine, aceton en ammoniak. Mensen die tijdens hun werk veel met deze stoffen in aanraking komen, hebben vaak een verminderd reukvermogen. Ook kan een ongeval waarbij een harde klap op het hoofd plaats vindt een reukstoornis ten gevolge hebben.
Ten slotte kan de functie van het neusslijmvlies aangedaan zijn door neuspoliepen, allergische aandoeningen, virusinfecties (verkoudheden), neurologische stoornissen en hormonale veranderingen, waardoor het reukvermogen verandert.
AnnaXBoy schreef:structuur van het eten wordt erg belangrijk bij anosmie. Slijmerig en flubber eten vind ik totaal niet lekker vaak. Hard en krakend voedsel is dan veel fijner.
Wel apart dat die door de ammoniak zijn reukvermogen verloor. Best wel eng ook.