Koemelk is voor koeien, niet voor mensen

Moderators: Essie73, ynskek, Ladybird, Polly, Muiz, Telpeva, NadjaNadja

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-15 12:00

Hoi iedereen! Ik volg dit topic ook, maar puur uit interesse, niet vanwege klachten of iets dergelijks dus daar kan ik helaas (gelukkig?) niet over meepraten.
Ik lees hier en daar dat bepaalde zaken 'wetenschappelijk bewezen zijn'. En sommige mensen zijn hier ook heel stellig over. Maar ik zie niemand met bronnen naar dit wetenschappelijk bewijs. Daar ben ik wel benieuwd naar namelijk. Iemand bronnen?

Zoals gezegd kan ik niet meepraten over klachten, maar als ik dan nog mijn (huidige) mening mag geven: ik denk dat koemelk niet per se slecht voor je is. Mits het in normale (ADH) porties wordt geconsumeerd. Net als E-nummers (maar dat is een andere discussie) en net als alle andere voedingsmiddelen. Te veel is niet goed. Zelfs teveel water drinken kan gevaarlijk zijn :j. Maar dan hebben we het wel weer over extremiteiten.
Laatst bijgewerkt door Anoniem op 31-07-15 12:03, in het totaal 1 keer bewerkt

Dee_Es

Berichten: 3891
Geregistreerd: 05-11-05
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-15 12:01

Ailill schreef:
Wij zijn de enige diersoort op aarde die volgroeid nog melk drinken, en dan ook nog van een andere diersoort ;)


We zijn ook de enige diersoort die aardappeltjes schilt, kookt en prakt met een jus-tje ;)

Wat ik mij afvraag, is melk verwerkt ook nog steeds zo belastend voor het menselijk lichaam? Want yoghurt en kwark bijvoorbeeld zijn veel makkelijke af te breken door het lichaam dan melk.

Ik geloof nog steeds in het geniet met mate principe. Alles vervangen door soja-producten lijkt me ook niet raadzaam, we hebben geen idee wat dat doet op de lange termijn.

Ik drink overigens geen melk, vind het niet lekker. Maar ik eet wel gewoon zuivelproducten (met mate).

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-15 12:02

IvankBacardi schreef:
Dat kloptrocamor maar ik heb ook nog alleen maar melk is slecht voor je onderzoeken gezien van melk vervangers. Zelfde verhaal.


Ik zie eigenlijk wél onafhankelijke onderzoeken voorbij komen, zoals deze: http://www.bmj.com/content/349/bmj.g6015.long

"High milk intake was associated with higher mortality in one cohort of women and in another cohort of men, and with higher fracture incidence in women. Given the observational study designs with the inherent possibility of residual confounding and reverse causation phenomena, a cautious interpretation of the results is recommended." Natuurlijk is die laatste zin belangrijk (maar die zou bij veel meer onderzoeken moeten staan), maar het geeft te denken, ook voor verder onderzoek.

Oh, en als je verder geinteresseerd was in niet-gesponsorde onderzoeken over melk (ongeacht de uitkomst) (en meer)

Citaat:


References
↵Burger J, Kirchner M, Bramanti B, Haak W, Thomas MG. Absence of the lactase-persistence-associated allele in early Neolithic Europeans. Proc Natl Acad Sci U S A2007;104:3736-41.Abstract/FREE Full Text
↵Simoons FJ. The geographic hypothesis and lactose malabsorption. A weighing of the evidence. Am J Dig Dis1978;23:963-80.CrossRefMedlineWeb of Science
↵Heaney RP. Dairy and bone health. J Am Coll Nutr2009;28(Suppl 1):82S-90S.CrossRefMedlineWeb of Science
↵Song X, Bao M, Li D, Li YM. Advanced glycation in D-galactose induced mouse aging model. Mech Ageing Dev1999;108:239-51.CrossRefMedlineWeb of Science
↵Cui X, Zuo P, Zhang Q, Li X, Hu Y, Long J, et al. Chronic systemic D-galactose exposure induces memory loss, neurodegeneration, and oxidative damage in mice: protective effects of R-alpha-lipoic acid. J Neurosci Res2006;83:1584-90.CrossRefMedline
↵Hao L, Huang H, Gao J, Marshall C, Chen Y, Xiao M. The influence of gender, age and treatment time on brain oxidative stress and memory impairment induced by d-galactose in mice. Neurosci Lett2014;571C:45-9.
↵Cui X, Wang L, Zuo P, Han Z, Fang Z, Li W, et al. D-galactose-caused life shortening in Drosophila melanogaster and Musca domestica is associated with oxidative stress. Biogerontology2004;5:317-25.CrossRefMedlineWeb of Science
↵Reuter S, Gupta SC, Chaturvedi MM, Aggarwal BB. Oxidative stress, inflammation, and cancer: how are they linked? Free Radic Biol Med2010;49:1603-16.CrossRefMedlineWeb of Science
↵Manolagas SC, Parfitt AM. What old means to bone. Trends Endocrinol Metab2010;21:369-74.CrossRefMedlineWeb of Science
↵Michaëlsson K, Wolk A, Byberg L, Ärnlöv J, Melhus H. Intake and serum concentrations of alpha-tocopherol in relation to fractures in elderly women and men: 2 cohort studies. Am J Clin Nutr2014;99:107-14.Abstract/FREE Full Text
↵Soedamah-Muthu SS, Ding EL, Al-Delaimy WK, Hu FB, Engberink MF, Willett WC, et al. Milk and dairy consumption and incidence of cardiovascular diseases and all-cause mortality: dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. Am J Clin Nutr2011;93:158-71.Abstract/FREE Full Text
↵Kanis JA, Johansson H, Oden A, De Laet C, Johnell O, Eisman JA, et al. A meta-analysis of milk intake and fracture risk: low utility for case finding. Osteoporos Int2005;16:799-804.CrossRefMedlineWeb of Science
↵Bischoff-Ferrari HA, Dawson-Hughes B, Baron JA, Kanis JA, Orav EJ, Staehelin HB, et al. Milk intake and risk of hip fracture in men and women: a meta-analysis of prospective cohort studies. J Bone Miner Res2011;26:833-9.CrossRefMedline
↵Alm L. Effect of fermentation on lactose, glucose, and galactose content in milk and suitability of fermented milk products for lactose intolerant individuals. J Dairy Sci1982;65:346-52.CrossRefMedlineWeb of Science
↵Portnoi PA, MacDonald A. Determination of the lactose and galactose content of cheese for use in the galactosaemia diet. J Hum Nutr Diet2009;22:400-8.CrossRefMedline
↵Kumar M, Kumar A, Nagpal R, Mohania D, Behare P, Verma V, et al. Cancer-preventing attributes of probiotics: an update. Int J Food Sci Nutr2010;61:473-96.CrossRefMedline
↵Nestel PJ, Mellett N, Pally S, Wong G, Barlow CK, Croft K, et al. Effects of low-fat or full-fat fermented and non-fermented dairy foods on selected cardiovascular biomarkers in overweight adults. Br J Nutr2013:110:2242-9.
↵Sonestedt E, Wirfalt E, Wallstrom P, Gullberg B, Orho-Melander M, Hedblad B. Dairy products and its association with incidence of cardiovascular disease: the Malmo diet and cancer cohort. Eur J Epidemiol2011;26:609-18.CrossRefMedline
↵Ceapa C, Wopereis H, Rezaiki L, Kleerebezem M, Knol J, Oozeer R. Influence of fermented milk products, prebiotics and probiotics on microbiota composition and health. Best Pract Res Clin Gastroenterol2013;27:139-55.CrossRef
↵Sommer F, Backhed F. The gut microbiota—masters of host development and physiology. Nat Rev Microbiol2013;11:227-38.CrossRefMedline
↵McNulty NP, Yatsunenko T, Hsiao A, Faith JJ, Muegge BD, Goodman AL, et al. The impact of a consortium of fermented milk strains on the gut microbiome of gnotobiotic mice and monozygotic twins. Sci Transl Med2011;3:106ra06.
↵Astrup A. Yogurt and dairy product consumption to prevent cardiometabolic diseases: epidemiologic and experimental studies. Am J Clin Nutr2014;99:1235S-42S.Abstract/FREE Full Text
↵Patterson E, Larsson SC, Wolk A, Akesson A. Association between dairy food consumption and risk of myocardial infarction in women differs by type of dairy food. J Nutr2013;143:74-9.Abstract/FREE Full Text
↵Huth PJ, Park KM. Influence of dairy product and milk fat consumption on cardiovascular disease risk: a review of the evidence. Adv Nutr2012;3:266-85.Abstract/FREE Full Text
↵Warensjö E, Byberg L, Melhus H, Gedeborg R, Mallmin H, Wolk A, et al. Dietary calcium intake and risk of fracture and osteoporosis: prospective longitudinal cohort study. BMJ;342:d1473.
↵Michaëlsson K, Melhus H, Warensjö Lemming E, Wolk A, Byberg L. Long term calcium intake and rates of all cause and cardiovascular mortality: community based prospective longitudinal cohort study. BMJ2013;346:f228.Abstract/FREE Full Text
↵Thomas LD, Michaelsson K, Julin B, Wolk A, Akesson A. Dietary cadmium exposure and fracture incidence among men: a population-based prospective cohort study. J Bone Miner Res2011;26:1601-8.CrossRefMedline
↵Larsson SC, Bergkvist L, Wolk A. Long-term dietary calcium intake and breast cancer risk in a prospective cohort of women. Am J Clin Nutr2009;89:277-82.Abstract/FREE Full Text
↵Bergström L, Kylberg E, Hagman U, Eriksson H, Bruce Å. The food composition database KOST: the National Food Administration’s information system for nutritive values of food [Swedish]. Vår föda1991;43:439-47.
↵Willett WC, Howe GR, Kushi LH. Adjustment for total energy intake in epidemiologic studies. Am J Clin Nutr1997;65(4 Suppl):1220S-28S; discussion 29S-31S.Abstract/FREE Full Text
↵Larsson SC, Andersson SO, Johansson JE, Wolk A. Cultured milk, yoghurt, and dairy intake in relation to bladder cancer risk in a prospective study of Swedish women and men. Am J Clin Nutr2008;88:1083-7.Abstract/FREE Full Text
↵Jiang J, Wolk A, Vessby B. Relation between the intake of milk fat and the occurrence of conjugated linoleic acid in human adipose tissue. Am J Clin Nutr1999;70:21-7.Abstract/FREE Full Text
↵Wolk A, Vessby B, Ljung H, Barrefors P. Evaluation of a biological marker of dairy fat intake. Am J Clin Nutr1998;68:291-5.Abstract/FREE Full Text
↵Tunstall-Pedoe H, Kuulasmaa K, Amouyel P, Arveiler D, Rajakangas AM, Pajak A. Myocardial infarction and coronary deaths in the World Health Organization MONICA Project. Registration procedures, event rates, and case-fatality rates in 38 populations from 21 countries in four continents. Circulation1994;90:583-612.Abstract/FREE Full Text
↵Gedeborg R, Engquist H, Berglund L, Michaelsson K. Identification of incident injuries in hospital discharge registers. Epidemiology2008;19:860-7.CrossRefMedlineWeb of Science
↵Sanders KM, Pasco JA, Ugoni AM, Nicholson GC, Seeman E, Martin TJ, et al. The exclusion of high trauma fractures may underestimate the prevalence of bone fragility fractures in the community: the Geelong Osteoporosis Study. J Bone Miner Res1998;13:1337-42.CrossRefMedlineWeb of Science
↵Mackey DC, Lui LY, Cawthon PM, Bauer DC, Nevitt MC, Cauley JA, et al. High-trauma fractures and low bone mineral density in older women and men. JAMA2007;298:2381-8.CrossRefMedlineWeb of Science
↵Orsini N, Bellocco R, Bottai M, Hagstromer M, Sjostrom M, Pagano M, et al. Validity of self-reported total physical activity questionnaire among older women. Eur J Epidemiol2008;23:661-7.CrossRefMedlineWeb of Science
↵Charlson ME, Pompei P, Ales KL, MacKenzie CR. A new method of classifying prognostic comorbidity in longitudinal studies: development and validation. J Chronic Dis1987;40:373-83.CrossRefMedlineWeb of Science
↵Quan H, Sundararajan V, Halfon P, Fong A, Burnand B, Luthi J, et al. Coding algorithms for defining comorbidities in ICD-9-CM and ICD-10 administrative data. Med Care2005;43:1130-9.CrossRefMedlineWeb of Science
↵Michaëlsson K, Lithell H, Vessby B, Melhus H. Serum retinol levels and the risk of fracture. N Engl J Med2003;348:287-94.CrossRefMedlineWeb of Science
↵Basu S, Michaëlsson K, Olofsson H, Johansson S, Melhus H. Association between oxidative stress and bone mineral density. Biochem Biophys Res Commun2001;288:275-9.CrossRefMedlineWeb of Science
↵STATA Corporation. Stata reference manual, release 11. In: Stata Corporation, ed. Stata Press, 2009.
↵VanderWeele TJ, Hernan MA, Robins JM. Causal directed acyclic graphs and the direction of unmeasured confounding bias. Epidemiology2008;19:720-8.CrossRefMedlineWeb of Science
↵Michaëlsson K, Melhus H, Warensjö Lemming E, Wolk A, Byberg L. Long term calcium intake and rates of all cause and cardiovascular mortality: community based prospective longitudinal cohort study. BMJ2013;346:f228.Abstract/FREE Full Text
↵Hu FB, Stampfer MJ, Rimm E, Ascherio A, Rosner BA, Spiegelman D, et al. Dietary fat and coronary heart disease: a comparison of approaches for adjusting for total energy intake and modeling repeated dietary measurements. Am J Epidemiol1999;149:531-40.Abstract/FREE Full Text
↵Lin DY. Non-parametric inference for cumulative incidence functions in competing risks studies. Stat Med1997;16:901-10.CrossRefMedlineWeb of Science
↵Lau B, Cole SR, Gange SJ. Competing risk regression models for epidemiologic data. Am J Epidemiol2009;170:244-56.Abstract/FREE Full Text
↵Tornkvist A, Glynn A, Aune M, Darnerud PO, Ankarberg EH. PCDD/F, PCB, PBDE, HBCD and chlorinated pesticides in a Swedish market basket from 2005—levels and dietary intake estimations. Chemosphere2011;83:193-9.CrossRefMedlineWeb of Science
↵Tahvonen R, Kumpulainen J. Lead and cadmium contents in milk, cheese and eggs on the Finnish market. Food Addit Contam1995;12:789-98.CrossRefMedline
↵Gaucheron F. Milk and dairy products: a unique micronutrient combination. J Am Coll Nutr2011;30(5 Suppl 1):400S-9S.CrossRefMedlineWeb of Science
↵Louie JC, Flood VM, Hector DJ, Rangan AM, Gill TP. Dairy consumption and overweight and obesity: a systematic review of prospective cohort studies. Obes Rev2011;12:e582-92.CrossRefMedline
↵Mozaffarian D, Hao T, Rimm EB, Willett WC, Hu FB. Changes in diet and lifestyle and long-term weight gain in women and men. N Engl J Med2011;364:2392-404.CrossRefMedlineWeb of Science
↵Abargouei AS, Janghorbani M, Salehi-Marzijarani M, Esmaillzadeh A. Effect of dairy consumption on weight and body composition in adults: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled clinical trials. Int J Obes (Lond)2012;36:1485-93.CrossRefMedline
↵Chen M, Pan A, Malik VS, Hu FB. Effects of dairy intake on body weight and fat: a meta-analysis of randomized controlled trials. Am J Clin Nutr2012;96:735-47.Abstract/FREE Full Text
↵Hegsted DM. Fractures, calcium, and the modern diet. Am J Clin Nutr2001;74:571-3.Abstract/FREE Full Text
↵Segall JJ. Hypothesis: is lactose a dietary risk factor for ischaemic heart disease? Int J Epidemiol2008;37:1204-8.Abstract/FREE Full Text
↵Song Y, Chavarro JE, Cao Y, Qiu W, Mucci L, Sesso HD, et al. Whole milk intake is associated with prostate cancer-specific mortality among U.S. male physicians. J Nutr2013;143:189-96.Abstract/FREE Full Text
↵Lampe JW. Dairy products and cancer. J Am Coll Nutr2011;30(5 Suppl 1):464S-70S.CrossRefMedlineWeb of Science
↵Timpson NJ, Brennan P, Gaborieau V, Moore L, Zaridze D, Matveev V, et al. Can lactase persistence genotype be used to reassess the relationship between renal cell carcinoma and milk drinking? Potentials and problems in the application of Mendelian randomization. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev2010;19:1341-8.Abstract/FREE Full Text
↵Corella D, Arregui M, Coltell O, Portoles O, Guillem-Saiz P, Carrasco P, et al. Association of the LCT-13910C>T polymorphism with obesity and its modulation by dairy products in a Mediterranean population. Obesity (Silver Spring)2011;19:1707-14.CrossRefMedline
↵Wagh K, Bhatia A, Alexe G, Reddy A, Ravikumar V, Seiler M, et al. Lactase persistence and lipid pathway selection in the Maasai. PLoS One2012;7:e44751.CrossRefMedline
↵Östman B, Michaëlsson K, Helmersson J, Byberg L, Gedeborg R, Melhus H, et al. Oxidative stress and bone mineral density in elderly men: antioxidant activity of alpha-tocopherol. Free Radic Biol Med2009;47:668-73.CrossRefMedline
↵IL6R Genetics Consortium Emerging Risk Factors Collaboration, Sarwar N, Butterworth AS, Freitag DF, Gregson J, Willeit P, et al. Interleukin-6 receptor pathways in coronary heart disease: a collaborative meta-analysis of 82 studies. Lancet2012;379:1205-13.CrossRefMedlineWeb of Science
↵Clowes JA, Riggs BL, Khosla S. The role of the immune system in the pathophysiology of osteoporosis. Immunol Rev2005;208:207-27.CrossRefMedlineWeb of Science
↵Nestel PJ, Mellett N, Pally S, Wong G, Barlow CK, Croft K, et al. Effects of low-fat or full-fat fermented and non-fermented dairy foods on selected cardiovascular biomarkers in overweight adults. Br J Nutr2013;110:2242-9.CrossRefMedline
↵Gross KC, Acosta PB. Fruits and vegetables are a source of galactose: implications in planning the diets of patients with galactosaemia. J Inherit Metab Dis1991;14:253-8.CrossRefMedlineWeb of Science
↵Jumbo-Lucioni PP, Hopson ML, Hang D, Liang Y, Jones DP, Fridovich-Keil JL. Oxidative stress contributes to outcome severity in a Drosophila melanogaster model of classic galactosemia. Dis Models Mech2013;6:84-94.CrossRefWeb of Science
↵Lai K, Elsas LJ, Wierenga KJ. Galactose toxicity in animals. IUBMB life2009;61:1063-74.CrossRefMedlineWeb of Science
↵Batey LA, Welt CK, Rohr F, Wessel A, Anastasoaie V, Feldman HA, et al. Skeletal health in adult patients with classic galactosemia. Osteoporos Int2013;24:501-9.CrossRefMedline
↵US Department of Agriculture and US Department of Health and Human Services. Dietary Guidelines for Americans. 2010. http://www.cnpp.usda.gov/dietaryguidelines.htm.
↵Weaver CM. How sound is the science behind the dietary recommendations for dairy? Am J Clin Nutr2014;99:1217S-22S.Abstract/FREE Full Text

Laatst bijgewerkt door Anoniem op 31-07-15 12:05, in het totaal 3 keer bewerkt

secricible

Berichten: 26302
Geregistreerd: 07-07-04
Woonplaats: Maasbommel

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-15 12:03

Er is nog helemaal niks bekend over hoe gezond melk is voor ons mensen.
Van nature wordt iedereen idd lactose-intolerant, maar ons lichaam heeft zich aangepast en blijft dus lactase aanmaken. Net zoals blanke mensen minder pigment zijn gaan maken omdat ze niet meer in de felle zon woonden enz. Dat heet evolutie :)
Er zijn een hele hoop argumenten tegen het drinken van melk, maar nog steeds geen gdegen wetenschappelijke reden om te zeggen dat melk ongezond is voor alle mensen. Onderzoeken over botbreuken houden geen stand omdat de populaties niet vergelijkbaar zijn. Ja, in melkdrinkende landen zijn meer botbreuken dan in landen als afrika. Maar hier zitten we met z'n allen ook veel meer op ons gat en laat de grootste risicofactor voor slechte botten nou juist beweging zijn. Een onderzoek waarbij ze 2 groepen mensen met alle factoren gelijk behalve melkinname hebben vergeleken is er niet.
Ben je intolerant, allergisch of voel je je beter als je melk hebt laten staan? Lekker laten staan. Maar voor het overgrote deel van de westese bevolking is geen bewijs om aan te nemen dat melk schadelijk is.
Wel is bewezen dat melkvetten goed zijn tegen hart en vaatziektes, ondanks dat ze verzadigd zijn. Kies zelf. Probeer eens 6weken geen melk te drinken en kijk of je klachten verminderen. Zo niet, gewoon weer melk gaan drinken als je dat lekker vind. Zo wel, zoek een lternatief (of accepteer dat je de klachten hebt als je geen alternatief wil ;) )

Aanraden om soja te gaan gebruiken zou ik niet doen, wat een genetisch gemanipuleerde zooi is dat. Als je ergens klachten van krijgt...

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-15 12:04

secricible schreef:
Er is nog helemaal niks bekend over hoe gezond melk is voor ons mensen.


Euh, zie de post boven de jouwe. Niks bekend? }:0

Collie2008
Berichten: 9644
Geregistreerd: 08-01-11
Woonplaats: Ergens in Noord Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-15 12:04

Gabsie schreef:
Ik haak in ieder geval af als een artikel dat soort onzin uitkraamt...

dus als er 1 iets in staat (of wellicht nog wat dingen) dan is het meteen waardeloos? Er staan genoeg, wel gefundeerde feiten in die veel mensen niet eens weten.

Dan moet je een wetenschappelijk onderzoek gaan opvragen die ook onafhankelijk gesubsidieerd is

Kritisch lezen en zelf selecteren wat je uit zo'n artikel mee wilt nemen. Ik zeg niet dat je het klakkeloos uit je hoofd moet leren en ervoor moet buigen. Djeezzzzz :+

Rocamor

Berichten: 12229
Geregistreerd: 21-11-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-15 12:06

IvankBacardi schreef:
Dat kloptrocamor maar ik heb ook nog alleen maar melk is slecht voor je onderzoeken gezien van melk vervangers. Zelfde verhaal.

Ik zeg ook niet dat melk voor iedereen goed is maar sommige mensen in dit topic linken al hun kwaaltjes aan het drinken van melk.


Daarom zeg ik ook, en herhaal het nog maar een keer. Blijf naar het individu kijken, durf je ogen open te houden. Wat TS ook al zei, overgevoeligheid op voedingsmiddelen wordt onderschat. Daar durft de reguliere wetenschap nu pas heeeeeel voorzichtig aan te gaan denken.

Er zijn zat huilbabietjes die overgevoelig zijn voor koemelk. Het is redelijk simpel dat te uit te zoeken. Maar "men" is daar nog niet zo van. probeer je het wel, word je al snel vergeleken met die zweverige geitenwollensokkenfiguren. We laten de baby gewoon janken, want er is niets aan de hand.

Heel vaak komen huidproblemen door foutieve voeding, zuivel is daarvan een component. Probeer een maand zonder zuivel, wordt het beter, dan weet je waar je op moet letten.

Veel darmklachten en auto-immuunziekten kunnen (!!) veroorzaakt worden door overgevoeligheid op voedingsmiddelen.

Nogmaals, vast niet alle kwalen zijn te relateren aan voeding, maar voeding is wel een belangrijk iets in ons lichaam. Heb je geen last / denk je er geen last van te hebben. Prima, knijp in je handen en ga vooral door. Zou ik ook graag willen. Maar heb je wel kwalen, zoek dan eens verder dan die hormoonzalf, die prednison, die ontstekingsremmers....

secricible

Berichten: 26302
Geregistreerd: 07-07-04
Woonplaats: Maasbommel

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-15 12:06

WildWings schreef:
secricible schreef:
Er is nog helemaal niks bekend over hoe gezond melk is voor ons mensen.


Euh, zie de post boven de jouwe. Niks bekend? }:0


Misschien moet je even mijn post verder lezen dan de eerste zin. Ik zeg et dat er geen onderzoek is gedaan, maar tot nu toe zijn de onderzoeken nog niet zo ver dat je ook conclusies kan trekken. Er zijn ook genoeg onderzoeken pro melk. Het punt is dat onderzoek naar een voedingsmiddel ontzettend moeilijk is en ethisch vrij lastig uit te voeren.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-15 12:07

secricible schreef:
Misschien moet je even mijn post verder lezen dan de eerste zin. Ik zeg et dat er geen onderzoek is gedaan, maar tot nu toe zijn de onderzoeken nog niet zo ver dat je ook conclusies kan trekken. Er zijn ook genoeg onderzoeken pro melk. Het punt is dat onderzoek naar een voedingsmiddel ontzettend moeilijk is en ethisch vrij lastig uit te voeren.


Ik heb je post verder gelezen, maar de eerste zin blijft 'er is helemaal niets bekend', hoe ver ik de rest ook doorlees.

secricible

Berichten: 26302
Geregistreerd: 07-07-04
Woonplaats: Maasbommel

Re: Koemelk is voor koeien, niet voor mensen

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-15 12:08

Ehm ja, er is ook niks bekend. Er is wel onderzoek gedaan, maar er zijn nog geen conclusies te trekken omdat de onderzoeken kwalitatief inferieur zijn od omdat ze elkaar tegenspreken.

Collie2008
Berichten: 9644
Geregistreerd: 08-01-11
Woonplaats: Ergens in Noord Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-15 12:09

Ik snap alleen niet dat er nu wordt geroepen dat er een anti-melk hype is :+ Het einde wat er volgens mij gebeurd is dat hoe het vroeger gepromoot werd (gezond, schijf van 5, goed voor je botten) dat dat allemaal nogal blijkt tegen te vallen. Ik hoor niemand zeggen dat melk giftig voor je is en je het daarom niet moet drinken?

Ik drink het ook wel eens, door de thee dus en alleen als doel omdat ik dat lekker vind. Net als ik chocola lekker vind en waarvan ik weet dat het niet onder gezond valt (melk chocolade).

Weet wat je eet/drinkt (en wat het je brengt en met je lichaam doet), daar gaat het om

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-15 12:10

TS, als je vermoed dat je allergieën hebt, schrap dan even alle allergenen uit je menu en dan kan je daarna eventueel testen op wat je reageert door afwisselend bepaalde zaken wel te eten.

Voor zij die uit overtuiging geen melk consumeren, prima hoor, ik heb ook zaken die ik niet wil eten. Maar kunnen we dat buiten dit topic houden?

verootjoo
Berichten: 36844
Geregistreerd: 19-10-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-15 12:12

Merlinde schreef:
Tillie20 schreef:
Verder staat melk bijna altijd als ingrediënt dik gedrukt omdat meer mensen er een allergie voor hebben. In mijn ervaring is het dus niet moeilijk om dit te vermijden, je moet het alleen echt willen.


Mijn dochtertje had bij de geboorte koemelkallergie en ik wilde per se borstvoeding geven de eerste weken dus dat betekende een geheel koemelkloos dieet.
Je vergist je in hoe veel producten melk zit en niet overal staat het met zo veel woorden op.
Heel veel soorten chips of snoepjes zit wel iets van melk of weipoeder in.
Veel broodbeleg, ook boter, valt af en elke dag speciaal brood halen bij de bakker, waar er precies 1 soort zonder melk werd gemaakt.
Gourmetten rond de kerst ging niet want een stokbroodje met kruidenboter of een sausje bij het vlees ging niet.
Het was dus 1 soort brood en alleen alles puur qua aardappels groente en vlees ( ook opletten want dat kon niet in boter gebakken worden )
Na 7 weken moest ik mijn dieet staken omdat ik zelf lijkbleek was en zwarte kringen om mijn ogen had en te snel afviel.
Nou was dit wel een extreem dieet en iemand die alleen kaas/ melk/ yoghurt vermijd zal hier geen last van krijgen, maar als je echt geen enkele vorm van koemelk binnen mag krijgen blijft er weinig over om te eten.
Misschien als je je er in verdiept en je levensstijl veranderd, maar ik vond het absoluut geen makkie!


Ik vind dit eerlijk gezegd toch wat overtrokken :o. Ik ben zelf niet allergisch voor koemelk, vind het gewoon vies. Maar wat ik hierboven lees herken ik echt niet. Brood is eenvoudig te vervangen door crackers, beschuit of havermoutpap (maak ik altijd zonder melk want dat vind ik vies) Sausjes zijn heel makkelijk zelf te maken zonder melk, (doe ik altijd want saus uit potjes of pakjes vind ik niet te eten) Boter op brood is niet noodzakelijk, ciabatta'tje met olijfolie en peper en zout of tapenade is ook erg smakelijk bij de gourmet. Verder zijn er zijn talloze broodbeleggen te vinden zonder melk. Vlees is gewoon in zonnebloem-, mais-, of olijfolie te bakken. Aardappels kunnen gewoon met jus (gemaakt van vlees wat gebakken is in olie, of met appelmoes. Bij groenten hoort sowieso geen saus, maar evt is zelf saus zo zelf gemaakt voor erbij :) Onbewust zie ik dus eigenlijk dat ik vrijwel melkloos eet, en zo moeilijk is het niet :)

Maar goed, ik ben dus niet allergisch, en eet het soms wel in de vorm van pudding of vla omdat ik het gewoon lekker vindt. Ik vind pure melk erg vies sinds ik er als kleuter een keer van heb gekotst, sindsdien hoef ik geen melk meer en kots ik al als ik het ruik :o

TS: Als je er echt last van hebt, zou ik het gewoon eens proberen om te kijken wat het doet. Dadelijk helpt het wel en ben je er vanaf, dan weet je dat in ieder geval :)

pmarena

Berichten: 52063
Geregistreerd: 09-02-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-15 12:12

Ik heb altijd veel melk gedronken en melkproducten gegeten :j

Jaren geleden een zomer gehad dat ik ineens last kreeg van exceem-achtige klachten. Toen een poos even geen melk, yoghurt, vla en kaas gegeten (man wat moet je dàn vraag je je af := ) en het verdween weer!

Nam ik het weer, dan kwam het terug, en ook veel gerommel in darmen inderdaad. Geitenmelk zou overigens wel beter moeten gaan, makkelijker verteerbaar. Maar dat vind ik niet lekker :P

Het is echt een tijd zo geweest dat als ik een glas melk dronk, ik weer zo'n borrelbuik en kramp kreeg.
Maar gaandeweg is het weer beter gegaan en tegenwoordig kan ik gewoon weer dagelijks een schaaltje yoghurt eten, regelmatig een glas melk en kaas, geen probleem.

Wel merk ik het als het teveel wordt, dus elke dag zowel yoghurt als een flink glas melk als kaas dat is eigenlijk teveel, dan merk ik dat ik dat niet moet doen :j

CarinaR

Berichten: 12121
Geregistreerd: 15-10-04
Woonplaats: Net buiten ons dorp

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-15 12:14

Ik eet voor mijn dochter van 8 maanden geheel kmvrij. Zij krijgt het via de bv anders binnen.
Ik merk zelf ook verschil hoor. Rustigere huid, geen buikpijn meer.

Ja, t is ff in de gate houden, maar een opgave vind ik niet hoor.

Firefly4

Berichten: 1164
Geregistreerd: 28-12-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-15 12:14

stuit toevallig op dit topic. Ik heb heel lang vlekjes op mijn benen gehad, ze jeukten niet en trok meestal na een uurtje weg na wakker worden. Nu ben ik gestopt met melk drinken (niet alle melkproducten, maar puur het melk) en heb nergens geen last meer van.
Kwark, yoghurt en kaas eet ik nog wel en daar heb ik geen last van. In begin miste ik de melk wel, maar nu helemaal niet meer.
Ben eignelijk wel heel blij dat ik er mee gestopt ben want voel me echt stukken beter!!

Hannepan

Berichten: 798
Geregistreerd: 01-08-12
Woonplaats: Belgisch Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-15 12:15

Onderzoeken die vertellen dat melk gezond is...moet je eerst eens checken van waaruit dit onderzoek gebeurd, door wie dit wordt gesponsert etc., geldt voor alle onderzoek trouwens! Geloof mij, bij onderzoek verloopt niet altijd alles correct en worden resultaten nog al een verandert zodat het mooi uitkomt.
Als je even nadenkt is het toch allebehalve logisch dat je melk, iets dat bedoelt is voor baby's/jongen blijft drinken als volwassene, terwijl een groot deel van de mensen er bovendien intolerant/gevoelig voor wordt? En dan nog eens van een andere diersoort?

Veel mensen voelen zich beter zonder melk, niks hype aan. Het is tegenwoordig gewoon een gewoonte geworden om producten met melk te eten/drinken en het schrappen ervan kan dus best moeilijk zijn, het zit in zoveel producten! Maar nodig heb je melk niet als volwassene, andere zoogdieren drinken dat toch ook niet? je kan nu immers zelf dingen gaan eten waar deze voedingsstoffen inzitten en je hoeft niet meer te groeien.

Of melk echt schadelijk is voor je gezondheid, als in, grotere kans op ziekte X, dat weet ik niet. Als je er geen last van hebt, moet je zelf weten of je melkproducten gebruikt of niet. Maar ik weet voor mezelf dat het stoppen met het drinken van melk etc. veel beter werkt tegen eczeem dan 100 zalfjes en smeersels die ik vroeger gehad heb. En ik denk ook niet dat alle dieren in de melkindustrie zo fijn worden behandelt.

8nnemiek

Berichten: 45373
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-15 12:18

secricible schreef:
Aanraden om soja te gaan gebruiken zou ik niet doen, wat een genetisch gemanipuleerde zooi is dat. Als je ergens klachten van krijgt...

In Amerika is dit helaas waar, maar in Europa mag genetisch gemanipuleerde soja niet voor menselijk gebruik verkocht worden, behalve in olie, dus sojaolie en maïsolie. Overige producten als sojamelk en tofu zijn ggo-vrij.
In diervoeding mag dat wel weer overigens, dus de kans dat je ggo's via melk binnen krijgt is groter dan via sojamelk, gek genoeg.

Er is laatst nog een onderzoek in het nieuws geweest, volgens mij uit Noorwegen of Denemarken. Daarin werd dus bewezen dat gewone koemelk niet goed is voor je, maar yoghurt was juist wel weer gezond (of daar werden geen duidelijke klachten/botbreuken gevonden iig). Een link heb ik even niet, maar het is uitgebreid op het nieuws geweest.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-15 12:22

Voor iedereen die zegt dat koeien slecht behandeld worden: ga eens kijken op een melkveebedrijf voor je een oordeel velt.

Als kind was ik allergisch voor melk, maar drink het nu weer volop. Ben er blijkbaar overheen gegroeid. Gelukkig maar, vind melk hartstikke lekker :)

8nnemiek

Berichten: 45373
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-15 12:26

amoj schreef:
Voor iedereen die zegt dat koeien slecht behandeld worden: ga eens kijken op een melkveebedrijf voor je een oordeel velt.

Eigenlijk offtopic.. Maar ik ben er geweest, en ik schrok van wat ik er zag.. Ik had altijd, net als zo veel mensen, het idee dat de meeste koeien lekker buiten mochten, of anders mooie, ruime ruimtes met stro hadden, en lichte, open stallen.. Niets was minder waar :=

slimmerik

Berichten: 16627
Geregistreerd: 01-06-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-15 12:29

Ailill schreef:
slimmerik schreef:
Ah een heel topic met mensen met naar mijn idee erg vatbaar zijn voor geruchten, geesten en allerlei andere nieuwerwetse ideeën. Tja, als je geen melk wilt, kunt of denkt te kunnen drinken: lekker laten staan toch? Zonder melkdrinkende consument geen kalveren. Houden we alleen nog koeien voor dat heerlijke stukje vlees :D
Als dat toch eens zou kunnen :)


Haha... inderdaad. Bovendien kunnen we weer vooraan aan de economische crisis beginnen. Want gevolg zou zijn 180.000 mensen werkloos, een van onze grootste exportproducten niet meer geld in de belastingkas brengt dus dat moeten we samen ophoesten. Dus er zit echt wel een zwaarwegende economische kant aan.

Er zijn wel degelijk mensen allergisch en of intolerant voor melk. Maar dat geldt voor zoveel producten. En ik ben ervan overtuigd dat bij 8 op de 10 mensen die intolerant zijn het vooral tussen de oren zit. (bokkers die dit hebben horen natúúrlijk bij die andere 2 ;) )

Probleem van deze tijd is dat men vooral met de "mode" mee moet/wil doen. ;) Iedereen wil graag een rugzakje tegenwoordig en een stempeltje met wat men allemaal niet mankeert. Je hoort op visites bijna niets anders meer....zucht.... Psychologen, therapeuten en andere zweverige doelgroepen leven in hun gouden eeuw :D

Wacht eigenlijk op een topic waarin afgeraden wordt om eieren te consumeren omdat dat toch wel behoorlijk pijn doet aan het poepgaatje van de kip.... maar jee, dan moeten we dus uit voorzorg voor die pijn ook maar onze weidevogels afknallen....

En misschien dat deze post niet gewenst is maar het is gewoon mijn mening en volgens mij mag dat nog steeds op bokt.

S_en_Z

Berichten: 9371
Geregistreerd: 22-11-09
Woonplaats: Nieuwegein-Zuid

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-15 12:30

Tillie20 schreef:
Melk is gewoon moedermelk voor kalfjes, ik zou geen moedermelk van een andere diersoort willen drinken. Er zijn genoeg alternatieven, je hebt Wilemsburger kaas, plantaardige melk, van alpro heb je yoghurt en yoghurtdrank. Verder staat melk bijna altijd als ingrediënt dik gedrukt omdat meer mensen er een allergie voor hebben. In mijn ervaring is het dus niet moeilijk om dit te vermijden, je moet het alleen echt willen.


In Alpro zit weer Soja en ook dat schijnt weer slecht te zijn.

Volgens mij is het nooit goed. TS ik ben heel benieuwd of je verschil merkt!!

Hier geen melkliefhebber maar wel yoghurt/kaas ed :=

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-15 12:31

Ben benieuwd waar je dan geweest bent. Niet alle koeien lopen buiten, maar een boer moet wel aan zoveel regels voldoen dat hij zijn vee echt niet in oude donkere krappe hokjes kan houden.
Sorry, offtopic. Ga er nu hier ook niet verder op in, via pb wil ik best discussiëren en uitleg geven.
Maar als boer (en met mij vele andere boeren) die meer dan 100 uur per week werkt met alle liefde voor onze koeien zijn zulke topics best.kwetsend.

magda_90
Berichten: 32718
Geregistreerd: 24-09-06

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 31-07-15 12:31

slimmerik, als je niets inhoudelijks te melden hebt, klik dan even op het kruisje rechtsboven. ;)

Zullen we de discussie over de veehouderijen ook maar elders voeren?

Dito S_en_Z. :j
Laatst bijgewerkt door magda_90 op 31-07-15 12:33, in het totaal 2 keer bewerkt

slimmerik

Berichten: 16627
Geregistreerd: 01-06-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-15 12:31

amoj schreef:
Ben benieuwd waar je dan geweest bent. Niet alle koeien lopen buiten, maar een boer moet wel aan zoveel regels voldoen dat hij zijn vee echt niet in oude donkere krappe hokjes kan houden.
Sorry, offtopic. Ga er nu hier ook niet verder op in, via pb wil ik best discussiëren en uitleg geven.
Maar als boer (en met mij vele andere boeren) die meer dan 100 uur per week werkt met alle liefde voor onze koeien zijn zulke topics best.kwetsend.


_/-\o_