Moderators: Essie73, NadjaNadja, Muiz, Telpeva, ynskek, Ladybird, Polly

Enige is dus de jodium, dat zit nog maar in heel weinig producten. Gebruik je wel eens zout? Dan zou je in zout met daaraan toegevoegde jodium kunnen gebruiken. Berdien schreef:Oh zo! Sorry, helemaal verkeerd gelezen
Pfoeh, vind ik wel lastig om te zeggen zo. Ik ben natuurlijk geen diëtiste, probeer alleen zo gezond mogelijk te eten. Vezels haal je natuurlijk uit meer producten dan alleen brood, las ook dat je rijst eet? Voldoende groente en fruit zit je sowieso aan, je eet ook matig vlees en vis? Dan zit je qua Vit B12 en dergelijke denk ik ook wel goedEnige is dus de jodium, dat zit nog maar in heel weinig producten. Gebruik je wel eens zout? Dan zou je in zout met daaraan toegevoegde jodium kunnen gebruiken.
Hoe voel je jezelf? Fit, ben je snel moe, zwakjes, slap midden op de dag?
Citaat:Het spoorelement jodium is een bouwsteen van de schildklierhormonen in het lichaam.
Waar heb je het voor nodig?
Jodium is belangrijk voor de schildklierhormonen. Deze hormonen zijn nodig voor een goede groei, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de stofwisseling.
Waar zit het in?
Jodium zit in zeevis en er zit een beetje in eieren. In Nederland zit er van nature niet veel jodium in de voeding. Daarom wordt het toegevoegd aan keukenzout (Jozo) en dieetzout met een laag natriumgehalte. Het wordt ook toegevoegd aan bakkerszout voor het bakken van brood. Sinds 1999 mag jodium ook worden toegevoegd aan broodvervangers, zoals beschuit, knäckebröd, crackers, cornflakes en ontbijtkoek. Daarnaast wordt het toegevoegd aan het zout dat in vleeswaren wordt gebruikt. De toevoeging aan keuken- of tafelzout is echter niet meer verplicht. Op de verpakking van zout staat of jodium is toegevoegd. In zeezout zit nauwelijks jodium.
Wat gebeurt er als je er te weinig van binnenkrijgt?
In de schildklier zit een grote voorraad jodium, waar je jaren mee vooruit kan. Als je te weinig jodium binnenkrijgt via de voeding, merk dat dus pas na jaren. Als je geen zout gebruikt waar jodium inzit en weinig brood eet, loop je het risico op een jodiumtekort. Onder weinig brood wordt verstaan: minder dan drie sneetjes per dag. Door een jodiumtekort kan de schildklier trager gaan werken en opzwellen. Dit heet ook wel struma of krop. Een jodiumtekort kan bij kinderen leiden tot een groeiachterstand, een verminderd leervermogen, en -in uitzonderlijke gevallen- tot dwerggroei (cretinisme). De Gezondheidsraad bracht in oktober 2008 nog een rapport uit waaruit blijkt dat Nederlanders over het algemeen voldoende jodium binnenkrijgen.
Wat gebeurt er als je er teveel van binnenkrijgt?
De meeste mensen kunnen een teveel aan jodium in de voeding zonder problemen verdragen. Alleen mensen met een jodiumtekort of een schildklierafwijking, kunnen wel gevoelig reageren op een te grote hoeveelheid jodium. Bij hen kan dit de werking van de schildklier verstoren. Als aanvaardbare bovengrens voor inneming houdt de Europese Voedselautoriteit (EFSA) een waarde aan van 200 (1-3 jr) tot 600 microgram per dag voor volwassenen.
Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheden
De Gezondheidsraad heeft voor jodium geen aanbevelingen opgesteld. In Nederland wordt de aanbeveling van de Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) aangehouden en die bedraagt 150 tot 300 microgram jodium per dag. Elders gelden voor kinderen wat lagere waarden (vanaf 90 microgram jodium per dag voor 1-3 jarigen.
Annn schreef:goeroe schreef:Ik begrijp niet goed waarom je de link legt tussen brood eten en afvallen, want volgens mij zijn er niet veel mensen te zwaar omdat ze teveel brood eten!Zorg er wel voor dat je volkoren brood neemt, dus geen witbrood maar ook niet van dat heel erg donkere brood want daar zit verbrande mout in en dat is niet gezond.
Die link is er zeer zeker wel. In brood zitten koolhydraten, dat zijn behoorlijke dikmakers.
Koolhydraten vind je echter niet alleen in brood, dus alleen geen brood eten zal niet veel uitmaken als je ook veel fruit/pasta/rijst blijft eten
Ik heb het south beach dieet gedaan, geen koolhydraten dus.
Toen mocht ik geen brood/pasta/rijst/fruit voor 2 weken en dan vliegen de kilo's eraf!
En niet omdat ik niets at, ik at 's ochtends 2 gebakken eieren, tussendoor paar cherrytomaatjes, tussen de middag bak sla met iets van vlees/vis voor de eiwitten tussendoor weer iets te snacken en 's avonds veel groente + vlees/vis.
Nu ben ik weer bezig met opbouwen en eet ik 1 broodje of 2 boterhammen p.d.
Zeker omdat ik vegetariër ben, en mijn Vit.B12/ijzer niet uit vlees 'kan' halen. Majo schreef:Das een goeie, dat HB metenZal mijn moeder vragen morgen het apparaat mee te nemen, dan weet ik het meteen.
@Highwaykind: wat is speltbrood? Klink heel zwaar!
Majo schreef:Das een goeie, dat HB metenZal mijn moeder vragen morgen het apparaat mee te nemen, dan weet ik het meteen.
@Highwaykind: wat is speltbrood? Klink heel zwaar!
Majo schreef:Als het licht verteerbaar is, heb je er dan ook meer van nodig?
Mijn moeder vertelt me altijd dat ik volkorenbrood moet eten (wat ik dus niet lekker vindt) omdat dit veel langer duurt voordat je lichaam het verteerd heeft, en je dus minder snel honger krijgt.

Fiffill schreef:Respect voor de mensen die zo'n dieet uithouden... mij lijkt het vreselijk.
Overigens klinkt het helemaal niet zo gezond, maar je zal je voedingstoffen wel ergens anders uithalen.
Edit: veel vlees/vis lijkt me.. niet aan gedacht, als vegetariër zijnde zou zo'n dieet niet werken.
upendo schreef:Majo schreef:Als het licht verteerbaar is, heb je er dan ook meer van nodig?
Mijn moeder vertelt me altijd dat ik volkorenbrood moet eten (wat ik dus niet lekker vindt) omdat dit veel langer duurt voordat je lichaam het verteerd heeft, en je dus minder snel honger krijgt.
Nee, dat heeft te maken met processen in je lijf die het dan beter weg kunnen krijgen.
Ik zou niet proberen om er meer van te eten, van klanten krijgen we altijd te horen dat ze na een paar sneetjes écht vol zitten.