
Achja, twee paaseitjes maakt ook niet uit


Ik drink tussen dat ik wakker word en dat ik wegga 2 glazen water, op school drink ik een flesje water (Spa) en als ik thuiskom zoveel mogelijk. Water stilt mijn honger.

Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird
Citaat:Diëten waarbij je geen koolhydraten mag eten helpen je misschien afvallen, maar zijn niet goed voor het geheugen. Dat blijkt uit een onderzoek aan de Universiteit van Medford. Toch maar wat brood en pasta eten dus.
Dat je hersenen koolhydraten nodig hebben, is al langer bekend. Om te onderzoeken welk effect een dieet zonder deze voedingsstoffen op het geheugen heeft, werden er voor het onderzoek 19 vrouwelijk proefpersonen gevolgd. Een deel van hen volgde een ‘normaal’ dieet, de anderen een afvalmethode waarbij koolhydraten verboden waren.
De eerste week bleek dat de vrouwen met het normale dieet beter scoorden op een geheugentest. Zodra de andere vrouwen weer een kleine hoeveelheid koolhydraten binnenkregen, was hun geheugenfunctie weer normaal. Er bleek zelfs dat bij een kleine inname van koolhydraten er beter gescoord werd op concentratie.
Bron: healthcentral.com
Citaat:Gezond leven betekent dat je lijf regelmatig beweging nodig heeft. Dat dit niet altijd uren hoeft te duren, bewijst een onderzoek aan de universiteit van Glamorgan in Wales. Korte intensieve beweging is namelijk net zo effectief.
De onderzoeker concluderen dat je met korte sprintjes evenveel gewicht verliest als met jog- of fietssessies van 45 minuten. Dit gaat op als je drie keer per week zes 30-seconden-sprintjes trekt. Dit heeft hetzelfde effect als drie keer per week 45 minuten fietsen of joggen.
Mensen met overvolle agenda’s zijn waarschijnlijk sneller geneigd een sportprogramma met korte, hevige inspanning te volgen. Ook menen de wetenschappers dat deze manier van sporten geschikt is voor kinderen met overgewicht en mensen met een hoge bloeddruk.
Bron: healthday.com
Citaat:Het is bij de meeste mensen wel bekend dat je het beste kunt kiezen voor volkorenproducten. Maar waarom is dat eigenlijk? Wat zit er in volkoren dat niet in de witte variant zit? En wat zijn de gevolgen als je nauwelijks volkorenproducten eet?
Je hebt tegenwoordig van bijna alle producten ook wel een volkorenvariant. Denk aan volkorenbrood, volkorencrackers, volkorenbolletjes, volkorenontbijtkoek, volkorenpasta, volkorenrijst (zilvervliesrijst) en volkorenkoekjes. Maar ook granen zoals havermout en gerst zijn volkorengranen.
Granen in tact
Maak er een gewoonte van om altijd te kiezen voor volkoren. Dit is beter voor je gezondheid en je zult merken dat je na een tijdje niet anders meer wilt!
Maar waarom is volkoren nou zo goed? Om dit uit te kunnen leggen, moet je eerst weten wat volkoren precies inhoudt. Volkoren betekent eigenlijk dat de granen die zijn gebruikt nog helemaal in tact zijn.
Een graan bestaat uit vier onderdelen:
- Meellichaam, binnenste gedeelte. Bevat veel zetmeel, B-vitamines, ijzer, fosfor, vet en water.
- Aleuronlaag, dunne eiwitlaag om het meellichaam. Bevat veel B-vitamines en mineralen.
- Zemel, de buitenste laag van de graankorrel. Bevat veel mineralen.
- Kiem, bevat veel onverzadigd vet, B-vitamines, vitamine E en mineralen. De kiem wordt altijd verwijderd uit het graan. Omdat deze veel vet bevat, kan het graan namelijk sneller bederven.
Witte producten, zoals witbrood en 'gewone' pasta, bevatten alleen het meellichaam, de rest wordt er door bewerking vanaf gehaald. Doordat het grootste gedeelte van het graan verwijderd wordt, gaan ook veel voedingsstoffen verloren.
Volkorenproducten bevatten voornamelijk veel meer vezels dan de witte tegenhangers. Daarnaast bevat het meer B-vitamines, vitamine E, ijzer, calcium en fosfor.
Volkorentarwebloem
Veel mensen denken dat ze al goed bezig zijn wanneer ze altijd bruinbrood kopen. Maar helaas is dat te makkelijk gedacht. Veel broden worden namelijk bruin gekleurd met moutextract, waardoor het gezonder lijkt dan het eigenlijk is.
Kijk daarom altijd goed naar de ingrediënten! Is het eerste ingrediënt volkorentarwebloem, dan heb je een goed brood te pakken. Gewoon tarwebloem of bloem is minder goed, dat zijn namelijk de bewerkte graansoorten die alleen nog het meellichaam bevatten.
Tekort aan vezels
Wist je bijvoorbeeld dat 1 snee volkorenbrood 3 keer meer vezels en ook 3 keer meer ijzer bevat, dan een snee witbrood? 100 gram gekookte zilvervliesrijst bevat bijna 3 keer meer vezels en 1,5 keer meer ijzer, dan gewone rijst. En 100 gram gekookte volkorenpasta bevat ruim 7 keer meer vezels en ruim 3 keer meer ijzer dan gewone pasta.
Het grootste risico van alleen maar witte producten eten, is dat je een tekort aan vezels binnenkrijgt. Van een tekort aan vezels kun je problemen krijgen met je darmen en stoelgang.
Daarnaast is het ook belangrijk bij overgewicht. Vezels zorgen er namelijk voor dat je langer verzadigd bent, waardoor je over het algemeen minder eet. Als je te weinig bruinbrood eet, kan dit ook leiden tot een tekort aan ijzer en daaruit volgend bloedarmoede.
Om te zorgen voor voldoende vezels en voor een goede opname van ijzer is het belangrijk dat je naast volkorenproducten ook veel groente en fruit eet.