Selka schreef:Maar ik ben wel een lastige vegetariër! Ik eet namelijk ook geen brood meer omdat daar (tenzij zelf gemaakt) een E-nummer inzit van varkenshaar.. Ook eet ik geen saus en drink ik geen alcohol haha. Daarnaast kom ik heel snel aan van pasta, aardappelen en rijst dus dat probeer ik te voorkomen.
Ik heb even wat gegoogelt maar het is niet zo dat in elk brood varkenshaar zit. Het meelverbetermiddel cysteïne E920 kan worden geïsoleeerd uit eiwitten. Cysteïne komt zowel in dierlijk als in plantaardig eiwit voor. Het in haren aanwezige eiwit (keratine) bevat relatief veel cysteïne. Om die reden wordt cysteïne ook wel uit haren gewonnen (meestal haren van paarden, maar soms ook van koeien, mensen of varkens). Het is dus niet zo dat er gemalen (varkens)haar in brood zit, maar het in haren aanwezige eiwit kan gebruikt worden om cysteïne uit te isoleren.
Tegenwoordig wordt ook steeds vaker de synthetische variant gebruikt.
In biologisch brood wordt bovengenoemd meelverbetermiddel niet gebruikt