Ninx schreef:Sinds de industriële revolutie is onze wereld steeds minder schoon geworden, ons voedsel steeds meer bewerkt, en ons voedselpatroon ziekmakend door verkeerde berichtgeving, misinformatie, het duur maken van gezond voedsel en betaalbaar houden van ongezond voedsel en de propaganda van die matige voedselsoorten die maakt dat we er massaal instinken.
Zolang de randvoorwaarden niet verbeteren (beter voedsel, schoner water, betere luchtkwaliteit) blijft ons immuunsysteem onder vuur liggen en krijgen virussen in toenemende mate vat op ons.
Ik snap dat je een agenda hebt wat betreft voedsel en in zekere mate ben ik het er mee eens dat niet alles even goed is, maar je praat hier precies andersom.
Als je heel simpel kijkt naar het demografisch transitiemodel, waarbij één fase letterlijk samenhangt met de industriële revolutie, zie je juist dat de algemene gezondheid is gestegen. Leefomstandigheden verbeteren; hygiëne heeft baat bij simpele ontwikkelingen zoals zeep en normalisatie van rioleringen overal; de algemene kennis van gezondheid is gestegen en voedseltekorten zijn in bepaalde delen van de wereld geen probleem meer.
Je laat het in je post klinken alsof mensen in de periferie van de wereld supergezonde mensen zijn met hun eigen groentetuintje, geen vliegveld in de buurt en geen behoefte aan een sportschool om genoeg beweging te krijgen. Toch is de hutje op de hei mentaliteit bij lange na niet perfect. Zelfvoorzienend leven van 'gezonde' groente en vlees geeft ook veel stress en, in gebieden waar de kennis en hygiëne niet zo groot is, kan wat er op jouw bord komt te liggen je behoorlijk wat ziektes opleveren. Het is niet heel verbazingwekkend dat het sterftecijfer in eerdere fases van het eerder genoemde model heel laag is.
Natuurlijk is de lucht nu lang niet zo schoon meer, wordt ons eten bewerkt en is elke dag naar de Mac gaan niet goed voor je. Dat betekent alleen niet dat we gemiddeld genomen niet langer leven en veel ziektes met onze huidige kennis in de perken kunnen houden.
We weten tegenwoordig dat gezond eten belangrijk is, goede hygiëne essentieel en dat het belangrijk is om fit te zijn. Aan de andere kant, weten we nu beter dan ooit dat ziektes toch echt kunnen toeslaan bij iedereen. Er zijn jonge, gezonde mensen gestorven aan COVID-19, sportwedstrijden afgelast omdat spelers positief werden getest en er is blijvende impact geweest op fitte mensen.
Ziektes zijn gewoon poedersuiker en kunnen iedereen pakken. Zelfs al leef je uit je eigen groentetuin in de frisse berglucht. Gezond leven is super belangrijk, maar maakt op sommige momenten vrijwel niets uit. Het hele idee dat een goede weerstand je een soort supermens maakt die alles kan doorstaan, is juist gevaarlijk in een pandemie waarin iedereen op de IC kan eindigen.